Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézerdióda

Témaindító: source2, idő: Júl 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 27
(#) Directors válasza Collector hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Uhh az már akkor frankó lenne.
Ide is szükségeltetik majd áramgenerátor illetve ide már hűtés is?
Mekkora árammal hajtsam illetve feszültséget mennyire állítsam majd?
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Egyébként valóban közelebb vagyunk a 8x-oshoz
(#) epyn válasza Directors hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Az áramgenerátor egyik tulajdonsága,hogy a kimeneti feszültsége az adott fogyasztó belsőellenállásától stb függ.
Tehát ugyanazon árammal meghajtva egy vörös diódát vagy egy zöld dpss lézer infráját más lesz az azokon eső feszültség.
Neked egyedül az áramra kell leginkább figyelni,bár nem árt ha a diódán eső feszültséget is figyeled.Pl.: az infra dióda feszültsége nem haladhatja meg a 2-2,2V-ot,mert tönkremegy,a vörös dióda ellenben 3,4V-ig is elmegy,bár ez inkább a nagyteljesitményű DVD diódákra érvényes.
A zöld pointermodulok diódáját pedig mint mondtam,semmi esetre sem szabad 350-360mA-nél több árammal hajtani(300mW infrát feltételezve!)
(#) Directors válasza epyn hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Oké
Akkor olyan 300mA hajtom majd szerintem.
A hűtést hogy oldjam majd meg?

(Bocsánat a sok kérdésért.)

Ez a lehető legváltozatosabb módon lehetséges.
Kattints a fényképezőgép ikonra a lap tetején és biztos találsz megfelelő megoldást.
Egyre azonban figyelj:
A zöld pointer modul fém háza a pozitiv tápfeszülségen van,ezért minden egyéb mástól el kell szigetelni.

Oké.Akkor nem kell kiszednem a dobozából a lézert?
Ez akkor részben jó.A kapcsolót rövidre zárjam majd vagy hogy legyen?

Milyen lézerre gondolsz?Egy fényképet lehet róla látni?
A beépitett áramgenerátor nem a legjobb megoldás hosszútávon,érdemesebb csinálni neki egyet.

Ebből lesz kibányászva.Bővebben: Link

Az "markolatot" nem kell egtartani,ha kiveszed belőle a modult annak igy kell kinéznie.Azt valami hűtőfelületre erősitve és a nyomógombját rövidre zárva rövidebb ideig használható,aztán ha lesz időd,kialakitasz neki hűtést és a diódának is csinálsz egy áramgenerátort.Persze szigorúan tilos a beépitett áramgenerátort erről az házilagos áramgenerátorról hajtani,nem tudom ki az aki ilyet tanácsolt,de azok a diódák már rég nem jók.A pointer meghajtását le kell forrasztani és helyébe tenni azt amit csináltál.

Nekem ilyen generátorom van.Nagyon rég csináltam így már arra se emlékszek melyik trimmerel mit lehet állítani. Te esetleg nem tudod?
Ha jól értem akkor azt mondod,hogy leforrasztom majd az áramgenerátor a diódáról és mehet a házilagos áramgenerátor rá. A diódán van valami jelzés,hogy melyik a + és melyik a -?
Egyébként nem akarom hajtani így rövid ideig sem. Inkább biztonságosra megcsinálom.

áram g..jpg

(#) zenetom válasza Directors hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ez a szupepe féle áramgenerátor, és Georgee fórumtársunk tervezte a NyÁK-ot (meg egy picit belenyúltam én is ).
Bővebben: Link itt alul a "A kapcsolás beállítása"-nál le van írva hogy kell beállítani.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

"SZUPEr",hogy egy kollegát idézzek
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ezt most nem értem.

Nem is kell,csak idéztem egy elnevezését,ahogan szerintem is kellene nevezni
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Rendben.
(#) Directors válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ez nekem kínai.

"Miután mindent ellenőriztünk, bekapcsoljuk az 5V tápfeszültséget. A �Moduláció küszöb� potenciométerrel be állítjuk az alsó küszöb áramot, mégpedig azt ahol éppen elkezd világítani a lézerünk. Miután ez megvan adunk az áramkörre 5V modulációt, és a moduláció potenciométerrel beállítjuk a maximális áramot."

Ráadom az 5V-ot.Beállítom a "moduláció kuszüb" potival azt az áramot ahol világít már a lézer. Aztán meg ráadom az 5V modulációt? Az mi? Egyszer már adtam neki 5V-ot.

Még egyszer kell neki 5V-ot adnod.
Az egyik ugye érthető:az a tápfeszültség.Ezt kell a küszöb potira is rákötni.
A másik(moduláció,Mod In) az pedig arra jó,hogy ki be kapcsolgassa a lézert egy külső áramkör.
Na ezt nem ajánlom ennél a kapcsolásnál,viszont folyamatos "világitásra" teljesen jó.

Megtennéd nekem azt,hogy berajzolod nekem a nyákrajzomba,hogy hová kell kötni a modulációs feszt?
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

De a Mod In rész el is hagyható,egyszerűen az ICb kimenetét nem kötöd rá az ICa pozitiv(+)nem invertáló bemenetére.
**
szerk.:a kép a kért berajzolást tartalmazza!

dpss23.jpg

Így ?

áram g..jpg

Ne azt kösd oda, hanem a 7805 kimenetét!
De egyébként azért van ott az a 3-as tüskesor, a középső és az alsót kell összezárni egy jumperrel és kész.
(#) Directors válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ja,ok.Nagy nehezen felfogtam.
Akkor így csak a bemenetre rárakom az 5V-ot és beállítom a modulációs potival a maximális áramot amit még bír a lézer és kész?
Akkor a másik poti mire való?

Inkább igy.Az rajz jó,nem kell semmit változtatni,csak arra figyelj,hogy ez egy alkatrészoldali kép,ezt még át kell tükrözni.

igy.jpg

Most akkor csak az alsó és a középső tüskét kell rövidre zárnom és kész?
Ahová oda írtad a tápfeszt azt tudom,hogy oda kell.

Igen.Úgy nem kell semmit sem rákötni az áramkörre,csak a lézert és a tápot.

Magán a diódán honnan fogom tudni,hogy melyik a plusz és melyik a mínusz kivezetés?
Illetve nekem akkor csak a "modulációs potit" kell állítanom a másikat nem?
A másik poti mire való az áramgenerátorban?

DVD író lézernél így van: Bővebben: Link

Hogy ne legyen bekeveredés a szinekkel:

Bővebben: Link
A modulációs potméter(legyen az egyszerűség kedvéért ez most az áram potméter) az üzemi áramot állitja be.
A küszöb pedig arra lesz jó hogy a minimális áramot is be lehessen állitani,ami akkor is a diódán lesz,ha a mod in bemenetet a gnd-re húzza a külső áramkör,vagy a Te esetedben a jumper kiveszed a középső-alsó tüskékből.

De ha én nem veszem ki a jumpert soha akkor is be kell állítani a minimális áramot?

Ha nem veszed ki a jumpert és mindkét potmétert állitod,azzal csak fölöslegesen bonyolódik a helyzet.
Ez az áramkör arra lett kitalálva,hogy a lézert blankolják,vagyis a megfelelő időben "lekapcsolják"
Pl. láttál már himzett feliratot egy ruhán?A betűk össze vannak kötve cérnával és igy folytatódnak.A showtechnikai lézerek esetében olyankor kapcsolják le a lézereket amikor a betűk közti átmenetek vannak,vagyis amikor nem kell hogy legyen fény,akkor nem is lesz.
JAvaslom hogy a mod in bementet hagyd el,vagy ne kösd be.(kiveszed a 10k ohm ellenállást)
Az 5V-os táp pedig mindenképpen stabilizált legyen(7805 stab ic)máskülönben túlvezérlődhet a dióda.
Következő: »»   15 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem