Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Ez kaki. Úgy mértem, hogy rövidre zártam a bemenetet és a poti két szélső lábán először mértem. Egyiken szélsőn meg a közepén 80mV-van, akkor a másik szélsőn meg a középsőn 135 mV. Akkor megpróbáltam az egyik, másik szélsők közötti meg a középső közötti feszeket külön csak beállítani, és volt, hogy 9V-ot mutatott a 4,5-es batrira, volt hogy 2-őt.
A 2-őt, 7-et nem adja pontosan ki a kijelző, mert más is világít. Azoknál az ón összefolyhatott? Vagy mi van? Idézet: „...az ón összefolyhatott?” Ezt azért nem ártana először ellenőrizni. A referencia mérést/beállítást már annyit leírták(tuk) itt, hogy kár a helyet foglalni vele. (35-36 lábon kell 100mV-nak lennie.)
Akkor megpróbálom úgy. Amúgy leellenőriztem már sokszor.
Az mitől lehet, hogy a szegmensek ilyen vacakul álnak? Pl a minusz jel felett is világít egy szegmensem. :S
Mielőtt ráadod a tápfeszt, illik ellenőrizni a panelt. Szemmel és méréssel is.
Amúgy, jól raktad rá a kijelző panelt? Itt van rá példa: Bővebben: Link Itt láthatod a helyes bekötést: Bővebben: Link Ha megnézed a tizedes pontot, hozzá képest a panel "fejen áll". (Tegyél fel fényképeket, hogy láthassuk...)
Teljesen egyet értek, a kijelzőnek jól kell állnia, sőt magát a kijelző panelt is "jó irányban" kell felforrasztani! Éppen ezért van minden egyes érintkező felület megszámozva, hogy lehetőleg ne tévedjen a kivitelezést végző. Egyébként furcsaságok várhatóak.
Oda jutottam, hogy most már jól jelzi a feszt, meg a szegmensekis ok, csak a második kijelző, szemből nézve második, ha 4 vagy 7 voltot kell mutasson, akkor az alján is bemutat egy szegmenst (melléklet) . Ez mind a kettőn így van.
A kijelzőket így raktam rá, ahogy itt látható Bővebben: Link Még a színe is ugyan az. Tehát már csak a 4 -es és 7esnél van baj. Na de mi? Hol, és hogyan mérjem?
Ja, és ide semmi sincs kötve.
A "dp" feliratok a decimal point-ok rövidítése lenne. Ehhez a ponthoz kell kötni egy darabka vezetékkel azt a tizedespont szegmens (ami egyébként szintén nincs bekötve sehova), amit ki látni akarsz a kijelzéskor.
Akkor azt hova kössem, én a második kijelzőnél akarom, hogy legyen. Ja, és nincs tipped mit ellenőrizzek, hogy az ábrám szerint látható hiba eltűnjön?
Ha jól határozod meg, akkor az a "15" jelzésű átkötő felület. Nézd meg a mellette lévőket is, hátha van ott egy kis ón-összefolyás. Tippem szerint a 16-ossal van összefolyva, és a "b" szegmens, hozza magával a hibásan égő "d"-t. De ekkor az 1-jelzésénél is hibásnak kell lennie.
Köszi. Most vackolom a multival, hogy megmérjem , mi lehet a hiba. :S
Kész lett. Jó is ! Nézzetek be ide: Bővebben: Link
Sziasztok
Megépítettem a mellékelt forrasztóállomást, és a kijelző a bemenet rövidrezárásakor 000 helyett 026-ot mutat.Tudna valaki segíteni, hogy a bemeneten, vagy az ICL körében kellene keresnem a hibát. Előre is köszönöm Üdv: Csupasz
ICL körében keresd. Vedd le a V-mérőt róla. A bemenetét zárd rövidre, majd a potival állítsd be a megfelelő kijelzést. Ha jól állítod be a 35-36 lábon 100mV-ot fogsz mérni.
Szia
Bocs ha értetlenkedek, de már belezavarodtam, mert a mért érték 26 fokkal többet mutat mint a valós. Tehát kiveszem a 4066-ot, az 1M leteszem földre, és a potival be kell tudnom állítani a 000 kijelzést. Így gondolod? Üdv: Csupasz
Hello!
Ha kiveszed az analóg kapcsolót, akkor már semmi teendőd, nullát kellene mutatni. (ha jó) De a trimmerrel nem a nullát, hanem a műszer 200mV-os végértékét kell beállítani. Vagy is a 100mV referencia feszültség értékét. (De beállítani azt viszont kell!) üdv! proli007
Szia
Köszönöm a segítségeteket, holnap megpróbálom! Üdv: Csupasz
Szia
Nos tehát megnéztem az ICL-t, és annak jó a beállítása. Ha kiveszem a kapcsolót, akkor 000 a kijelzett érték, amikor visszatettem, ismét 026 volt.Kicseréltem az LM324-et, és most 020, rövidrezárt bemenet mellett.A 3. lábon 0V van, a kimeneten ,1. láb,pedig 140mV.Persze hogy mér valamit... Átnéztem a forrasztásokat, de nem tudom, honnan kerülhet oda az a feszültség.... Az IC kb. 170X erősítéssel dolgozik, nem lehetne csökkenteni? Lenne valami ötleted? Előre is köszönöm Üdv: Csupasz
Hello!
Kissé megvezettél bennünket, ezzel a rövidre zárt bemenettel. Fogalmam sem volt, hogy az a hőelem bemenetre vonatkozik. De gyanítom nincs itt semmi hiba. (egyébként is ez egy működő kész kapcsolás) Nem ismered a hőelemeket. A hőelem a meleg és hideg pontja közötti hőmérséklettel arányos feszültséget ad. De egy K típusú (amit általában egyszerű dolgokban használnak) csak 40,6uV/°C feszültséget szolgáltat. A Hőelem meleg pontja a pákában lévő két fém összehegesztési pontja. A hideg pontja pedig az áramköröd bemenete. Ha rövidre zárod a bemenetet, azzal azt szimulálod, hogy nem ad a hőelem feszültséget. Vagy is nincs hőmérséklet különbség, a hideg és meleg pontja között. De ez nem azt jelenti, hogy nulla fok van, hanem a környezeti hőmérséklet. (Ez ami kb. 26fok) Vagy is a hőelem, a környezeti hőmérséklet értékével kevesebb feszültséget ad, mint ami a valóság lenne. Így ezt a hőmérsékleti értéket hozzá kell adni a mért értékhez, hogy a tényleges hőfokoz kapjuk. Ezt az áramkört hívják hidegpont kompenzációnak. Ez egy olyan feszültségforrás, ami a környezeti hőmérséklettel arányos feszültséget ad, mint ha azt a hőelem adná. Ezt az értéket hozzáadják a mért értékhez, és ekkor a tényleges hőmérsékletet mutatja a műszer. Csak hogy ebben az egyszerű áramkörben nincs ilyen kompenzáció. Vagy is ha a környezeti hőmérséklet változik, akkor csal kicsit a mérés. De egy pákánál, nem igazán gond az a néhány fok eltérés. A hatalmas erősítést nem lehet csökkenteni, mert a hőelem igen kis feszültséget ad. De az LM324-nek tetemes offset feszültsége van, amit az IC még fel is erősít. Tehát sokkal komolyabb műveleti erősítőre lenne szükség, de az nagymértékben és indokolatlanul növelné egy pákaáramkör költségeit. üdv! proli007
Szia
Ez így igaz, de ha a bemenetet rövidrezárom,/ IC 3. láb földre, akkor csak 000-át kellene mutatnia?És ha ott 0V van, akkor honnan kerül elő a kimenetén a 140mV? Annyiban zavaró, hogy beállítom pl. a 320 fokot, akkor a kijelző 340 fokot mutat / alaphelyzetben, méréskor /, de a páka valójában 320 fokos. Tudom hogy meg lehet szokni,dejobb lenne, ha a valós értéket mutatná! Szóval maradjon? Üdv: Csupasz
Hello!
Kicsit meg vagytok fertőzve, a digitális technikával. Mert mi van, ha 340 fokot mutat, és csak 320 fok van? A páka hőmérsékletét, úgy is arra a hőfokra állítod, ahol jól tudsz forrasztani. Nem a hőfok szerint. Az csak egy grátisz, hogy látod is a hőmérsékletet, és legközelebb a jó értékre állítod be, nem kell kísérletezgetni, hol volt jó. Ez nem hőmérő, csak egy szabályozható páka. Majd ha hőmérőt építesz, elgondolkodhatsz, miképpen is kell mérni pontosan. Látom nem egészen értetted amit leírtam. - Ha rövidre zárod a bementet, akkor nem nullát, hanem a környezeti hőmérséklet értékét kellene mutatnia a mérőnek. - Az LM324-nek adatlap szerinti offset feszültsége, 3..7mV. Minimális értékkel számolva is, ez 170-el erősítve 510mV hiba lehetne, de kisebb. - Sem hidegpont kompenzációt, sem offset kompenzációt nem tartalmaz az áramkör. üdv! proli007
Hello
Értettem amit mondtál, csak ha csinálok valamit, szeretem ha az maximálisan jó.... Na ez nem az.Végül is igazad van abban, hogy ez ezt tudja, ezzel kell megelégednem.Persze csinálhatok jobbat,de végülis a célnak ez is megfelel. Köszönöm hogy helyretettél. Üdv: Csupasz
Sziasztok!
Ezt a tippet kaptam, arra, hogy az Ampert ki tudjam jelezni Alkotó féle műszerrel: "A kimenettel sorba kötsz egy 0,1 Ω-os ellenállást és ezzel az ellenállással párhuzamosan kötöd a 200mV-os műszered." Akkor most azt csináljam, hogy a tápom +/- kimenetére oda forrasztom az ellenállás két végét, majd a műszerem bemenetének a +/--át a a táp pluszára csak simán rákötöm? Úgy értve a pluszt és minuszt is.
Először sorba kötésről beszélsz, utána meg a kimenttel párhuzamosan akarod kötni az ellenállást. Előző jó üzemszerű árammérésre, mert a második esetben a zárlati áramot tudnád csak mérni.
Igyekeztem alaposan leírni hogyan kell többek között áramot mérni. Bővebben: Link
ziasztok,
nekem is a forrasztóállomás II vel van bajom.De szerintem csak a kijelzéssel van a baj. A jelenség: Bekapcsolom felvillan a kis pont és a kijelzőn 666 jelenik meg egy pillanatra. Majd elsötétülnek a fények. Ha rajta hagyom a feszültséget akkor kb percenként egy tetszőleges szám villan fel.p1 csavargatása esetén kis pont világit, üzemszerűen. Amit megnéztem: Kondik at ellenöriztem és mindenhol az van ami itt szerepel: A kijelző ic icl7107cplz megkapja az 5 voltot és a 30-31 es lábán jól merhető a bemenő jel ami változik a p1 csavargatásával. Ötlet kellene hogy merre induljak tovább a hiba keresésben ill mi lehet a baj, mért csak pillanatokra villannak fel randomba számok úgy hogy hozzá sem nyulunk a kütyühöz tehát az érintkezési zavart kizárnám...kapcsrajz panel1panel2
Köszi.
Már csak annyi kérdésem van hogy a 39 és a 40 es láb között az ellenállásnak 100k nak kell lenni ahogy az adatlapban láttam vagy 150k nak ahogy az eredeti kapcsolásban van csak akkor ha a 100k a jó a többieknek mér működik? Ha 100k helyet két 47k-s sorba kötök az jó lehet? Csak mert olyan van itthon
Én 100k ohm -ot raknék. A 2x47k szerintem okés.
Nálam 150K-val megy, rendesen elsőre indult. 100K vagy 150K ellenállás nem oldja meg a problémát. Szerintem ellenőrizd le az értékeket! Én is minden alkatrészt kimértem és így is elnéztem mert kilós ellenállás helyett ohmosat raktam be, pont a forrasztó állomásnál. Esetleg egy ellenállás osztóval próbáld ki a kijelzőt fesz. mérésre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |