Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   25 / 360
(#) Topika hozzászólása Ápr 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretném a Flowcode programmal a DS 2401 -es IC azonosítóját kiolvasni, de nem találtam rá példát. Remélem tudtok segíteni!
Előre is köszönöm!
(#) kkrisz75 hozzászólása Ápr 10, 2011 /
 
Hali

Ezt a relét szeretném üzemeltetni 628-as pic-el.
AZ850-5

A kapcsolt oldalon egy pic elektronika lenne, szintén 5V al. LCD, ledek,

Szerintetek ez jó lehet nekem? Én úgy olvastam hogy igen.
(#) tomipap hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Sziasztok!

Sajnos eddig birtam szusszal mar muszaj feltennem a kerdest a problemammal kapcsolatban.

Adott:

18F2550
4Mhz kvarc (de van szinten minen frekire keznel)
2x16karakteres LCD 4biten vezerelve
4x3-as keypad
Flowcode 4.3.7.63 Pro
MPLAB
PicKit2


Tegnap szepen megepitettem a sajat demo boardomat es osszeraktam egy alap programot tutorialok szerint flowcode-al. Igazabol tegnap amikor beirtam a programot a pic-be, gyonyoruen futott, rezgett a kvarc ezt szkoppal megneztem es minden szep es jo volt kiveve, hogy nem volt tokeletes a keypad bemenet mert neha megorult. Gyanitom kellene par lehuzo ellenallas de erre majd csak rajottem volna.
Viszont reggel szepen felkeltem es gondoltam folytatom a projektet, de amikor osszesen ket karakter megvaltoztatasa utan (amit kiir a kijelzore) ujra beleirtam a programot es azota az istenert nem csinal semmit. SEMMIT.

Nem rezeg be a kvarc, nem indul semmi. Mar csereltem PIC-et kvarcot, valtoztattam frekit, betoltottem a tegnapi backupot is ami mukodott de nem megy. Lehet hogy csak a temerdek ujdonsag zsong a fejemben es nem veszek eszre valamit de mar az orulet hatarat surolom. Ha visszamegyek az alapokig tehat minden egyeb makrot torlok csak egy LCD start es egy printascii marad akkor sem mukodik.

MPLAB-al irom a PIC-be a programot, PicKit2-vel.

Valami alap ellenorzesi eljarasrol szeretnek igazabol erdeklodni amivel kiderithetem, hogy hol a hiba mert mar mindent leellenoriztem. Persze amire gondolni tudtam.

Koszonom.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Szia, pont ezt a menut keresem mar fel oraja. Chip menu, Configure megvan de ott mar az istenert nem talalom az expert menu bekapcsolasi lehetoseget. Eltunt tegnap meg megtalaltam.... brrrr.

Igazabol a pickit sajat szoftvret jobban szeretem de abban nem listazta ki nekem a 18f2550-et. igy nem is probaltam.

keresem ezt a nyavajas expert menut de mintha emlekeznek tegnaprol, hogy eltunt
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
uhh ok. Ugy erzem nagyon feluletesen vizsgaltam meg a pickit2 programjat. mplab vegre elfelejtve.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Ahh megvan a problema. En atkonfiguraltam a pickit2-hoz a compilereket es nem engedte igy az expert menut. Viszont most ott a gond, hogy nem ertem miert nem latja a PICKIT2-n keresztul a 18F2550-et. Azt irja, hogy USB cable not connected. Gondolom itt o nem a pickit2-re gondol.

Nem megnezem mire jutok vele.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Igen de a jo isten tudja mar mi vezerelt ebben a dontesben. Ha jol emlekszem az, hogy azonnal tudjak chip-be irni flowcode-bol. Pont azert probaltam mert a 18F2550 -et amikor kivalasztom azt mondja, hogy USB cable not connected.

Szepen visszaallitottam mindent a gyarira es megis lett az expert menu. Itt ha kulso 4Mhz kvarcot 22pf-el testre huzva akarok hasznalni akkor gondolom XT: XT+PLL az ami nekem kell beallitas. Ezenk kivul igazabol eleg sokmindent probalgattam a beallitasokban de az istenert nem jutok el addig, hogy "Hello World"

Mar ujraepitettem mindent. A vezetekezes hibatlan es ugyan olyan igazabol mint amikor mukodott, tehat nem ott a hiba. MCLR lab 10K-val VDD-n van. A kvarc mar rezeg ahogy kell, szkoppal megneztem, frekihelyes, stabil. De ezekkel nem is nagyon szokott gond lenni. Probaltam INT OSC-al is jaratni, az sem hozott eredmenyt azon kivul hogy lattam a szep negyszoget.

Valoszinusitem, hogy az elso programom az teljesen veletlenul indult el es futott vigan. En nem allitottam semmit az expert menuben mert nem volt elerheto.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
koszonom, mukodik. Egesz sokmindent megertettem amikor leirtam a gondolataimat es nyugodtan vegig gondoltam ez egeszet. Elnezest itt a hirtelen sok post-ert...

Most a keypad beuzemelesen dolgozom mert igazabol mintha nem is lenne...
Tegnap volt egy olyan tapasztalatom, hogy nagyon instabilak voltak a keypadnak kiosztott PortA es PortC labak. Neha erzekelt "valamit" neha nem, es sokszor magatol is atbillent mintha lebegnenek a bemenetek. Errol meg olvasnom kell egy kicsit.

Addig is koszonom a segitseget.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
koszi szepen. szerintem kimegyek a muhelybe egy gyors alakitasra
(#) bodgabo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Szia!
Én is MPLAB-ból írom, mert nekem meg nem készít a flowcode .hex fájlt, csak .asm-et.
Valami nincs jól beállítva?
(#) tomipap válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
De ha azt nyomod, hogy forditas HEX-be akkor csak elkesziti az alap compilerekkel. Vagy nem? Nekem mukdodott legalabb ez

Ez a billentyuzet dolog nem akar osszejonni. Holnap ujra atnezem a dolgot ismet. Jol van kabelezve, doksi szerint beraktam a soros es a lehuzo ellenellasokat is. most is erdekes a jelenseg. Nem is reagal minden gombra es ott is nagyon bizonytalanul es akkor is csak amig lenyomva tartom. Ha felengedem azonnal visszaugrik 1-re a kijelzon megjelenitett ertek.
(#) bodgabo válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Sajna nem. Ráklikkelek a "Fordítás HEX-be"-re, és csak .asm és .C fileokat generál. Az asm-et mplab-ban build-elem és letöltöm a pic-be. Igy legalább működik.
jav.: sajna ebben a nyomógombos témában nem tudok tanácsot adni.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia. Sikerult a billentyuzetet is felelesztenem az ellenallasok segitsegevel. Azert nem mukodott mert elkovettem egy hibat es rossz helyre forrasztottam egy eret a szalagkebelbol ami a billentyuzethez megy.

Egy olyan jelenseg adodott, hogy mukodik a matrix de csak akkor hajlando stabilan beolvasni a billentyuzeten lenyomott gombot, ha elotte lenyomom az egyest. Nem kell nyomva tartani csak 1 utana 2, 1 utana 3, 1 utana 4 stb stb. Ha siman nyomom a szamokat akkor vagy veszi vagy nem.

Gondoltam orajelre, idozitesi problemara, de semmi nem segitett eddig.
(#) kkrisz75 hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Kérdésem lenne.

Analóg potit hogy lehet bekötni az adc bemenetre? Van egy benzin szintmérő ami 0.5 kohm és 0.08kohm közt szabályoz.
ADC0-n van egy hőmérő(MCP9700) ami INT változóban tér vissza. Az pontosan mér. ADC1 re akarom kötni az analog szintmérőt. De azt hogyan kell?
(#) tomipap hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Sziasztok.

Kezdő flowcode-osként elakadtam egy olyan dologgal, hogy egy "riasztót" szeretnék építeni és van egy két kérdésem amire nem jövök rá.
A folyamat még nagyon kusza, Flowcode 4 alatt készült.

Az a probléma, hogy abban az esetben ha a az "allapot" változó értéke 0 akkor azt szeretném, hogy a "Riasztas" makro fusson ciklusban amíg a az "allapot" értéke 0. Amikor ennek az értéke 1 akkor pedig szeretném ha a "Zona" makró futna. Azzal eddig nincs gond, hogy az 1 ágon meghívja a ciklust, de a 0 ágon nem marad bent a ciklusban, hiába 0 az "allapot" értéke. Pfff remélem valamennyire érthető a problémám.

Csatoltam a fcf-et hátha valakinek van egy perce ránézni.

Ezen görcsölök 3 órája és nem értem mi felett száguldok el, hogy nem jövök rá.

Nagyon köszönöm.

Tamás.

Szerk.: Ami miatt annyi led sor van a panelen az azért van mert egy demo panel-en van megépítve az áramkör és így mindíg pontosan ugyan azt látom szimulálva is mint élőben.
(#) tomipap hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
mondjuk legnagyobb örömömre ezt most lefordítani sem engedi a Flowcode... :no:
(#) tomipap válasza tomipap hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
A hosszu ó miatt nem engedte a file-névben. Ez jogos

Viszont most, hogy élőben próbálom a jelenség a következő.

Ha allpot=0 értékkel indítom a PIC-et, azaz lenyomva tartom a 8. nyomógombot ami a PORTC7-et teszi 0-ra akkor fut a "Riasztas" makro. Viszont ha felengedem akkor kifut a program és nem tér vissza a "Zona" makróba aminek az eredménye, hogy leáll a PIC
(#) tomipap hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Röstellem de ebből megint csak az leztt, hogy hangosan gondolkodtam és meglett a megoldás. Nyílván ha a ciklusból kijött a futás akkor a program elejére kell visszatérni, hogy újra ellenőrizhesse a portok állapotát. Így egy egy kapcsolódási pont a ciklusok után a program elejére meg is oldotta a problémát.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
igen köszi, közben teloffoltam a hülyeségeimmel a topikot de hátha valakinek segít.
(#) tomipap hozzászólása Máj 13, 2011 /
 
Nah most mar rendesen koruljartam az uj problemat igy ismet szeretnek segitseget kerni.
Tudom, nagyon kusza mar a folyamatabra de egyelore ez csak tanulgatas. Viszont valmi miatt a keypad makro beillesztese utan mar nem fordul le" error: missing semicolon" hibaval megall.
Annyi valtozas tortent miota nem fordul be, hogy beillesztettem a keypad makrot. A keypad makro ha nem makroba futott hanem mint onallo program akkor hibatlanul befordult es mukodott vagyis mukodik most is. Sokmindent atszeretnek rajta irni, de egyelore kikellene deriteni, hogy miert nem fordul be.

Neztem a program altal kifogasolt sorokat, de nem jovok ra mi a baj veluk.

Hiba:
"C:\Users\tango\Desktop\Riaszto\sajat\Riaszto Flowcode\riasztov0.1.c(603): error: missing semicolon

C:\Users\tango\Desktop\Riaszto\sajat\Riaszto Flowcode\riasztov0.1.c(538): error: failure "

Az 538-ban csak ennyi van "{" Ez a 603-as sor:

//set up i/o of port (rows = inputs, columns = outputs) tris` = (tris` | KPAD_ROW_MASK);
tris` = (tris` & ~KPAD_COL_MASK);//BR

Esetleg ha valakinek van ideje rakukkantani azt nagyon megkoszonom.

Udv.,Tamas.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
hihetetlen, hogy mennyire figyelmetlen vagyok. köszi.

rendben ez lett volna a következő most, hogy ugyanezt megvalósítom máshogy, csak előbb szerettem volna látni a viselkedését. Ugrópontokat redukálom azonnal :yes:

köszönöm
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy egy lcd kijelzőre írt (pl:1234) számot valamilyen esemény hatására (pl:gomb nyomás) hogyan tudom eeprom-ba eltárolni,és később vissza olvasni.
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
köszönöm

a legnagyobb problémám az ,hogy az lcd-re írt számjegyeket egy változóba rakjam
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
egy keypad-al .
ezek szerint minden számjegyet külön,külön kell eltárolnom? azt olvastam előző hozászolásokba,hogy egy eepromot kb 1000000 -szor lehet írni,és olvasni is csak enyiszer lehet? van valami ram vagy valami más változótároló?
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
köszönöm .
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
valamit nem jól csinálok. az lcd-n megjelenített komplett számot nem csak mindig az utolsó számjegyet tudom menteni

teszt.fcf
    
(#) bodgabo válasza zumi24 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Olvasni tudtommal akárhányszor lehet az eeprom-ot, csak a törlés/írás "viseli meg". De azzal is lehet trükközni, hogy nem ugyanarra a címre írsz (főleg ha csak néhény bájtot tárolsz benne), így szintén nő az élettartama.
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
nem fogom menteni állandóan az adatokat az eepromba csak akkor ha valamilyen beállítási paramétert meg kell változtatni.Amit nem tudok hogy hogyan teszem egy változóba az lcd-n megjelenített értékeket pl:123.Vagy a bevitelt kellene másképp csinálni vagy nemtudom A változómban mindig csak az utolsó számjegy van ,amit értek is csak nem tudom a megoldást
(#) tomipap válasza zumi24 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Ugyanezzel kuzdok en is.
Eppen a te otletedet nezegetem.

En annyit szeretnek csinalni, hogy beirok az eeprom-ba egy erteket. Aztan a keypadon beutott 4 karakter erteket osszehasonlitja ezzel. Es akkor vagy egyenlo vagy nem

De egyelore belezavarodtam teljesen. Mar probaltam ugy, hogy egyenkent mentem el a digiteket elsot a 0-as cimre masodikat az 1-re es igy tovabb. Csak itt meg nagyon bonyolult utana kierteklni szerintem. Nezegetem a peldakat aztan meglatom mire jutok.
(#) zumi24 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
arra rájöttem ,hogy ha az értékem 255-nél nagyobb akkor csak két eeprom címen lehet tárolni
Következő: »»   25 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem