Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
A Schottky dióda egészen pontosan mire jó, hol a legjobb az alkalmazása? Olvastam róla,de nem igazán értem.
A schottky gyorsabb, mint a szokásos diódák, ezért magasabb frekvenciákon kényelmesen használható (pl. a kapcsolóüzemű tápok elterjedése többek között ennek is köszönhető). Kisebb a nyitófeszültsége, ez sokszor jól jöhet, ha nagy áramot kapcsolunk vele (kisebb teljesítmény veszik el rajta). Jellemzően kisebb a zárófeszültségük, mint a szokásos diódáknak (100V körül van maximum, míg az egyéb diódák sokszáz voltosak is lehetnek).
Hello! Lenne 1 trafom,de nemtudom, hogy melyik vége a 220~ és melyik a 12/24 volt azt se tudom pontosan,hogy menyi, ezért is szeretném betenni, és lemérni hátha jol jön az épitendö erösitömhöz. fent 3 szál huzodik, ugyanugy lent is. Fent van az 1,3 közt egy 100nf-os +-10% 400 VV-s kondi. Ez azt jelentheti hogy az a 220~ ? Mellesleg ha sipolásra teszem a méröt akkor az 1,2 nél sipol de 1,3 vagy 2,3 nál nem, lent mindegyiknél sipol. Esetleg képet is tehetek fel ha muszály.Ja, és még kicsit kezdö vagyok. Köszi
Huuu...kicsit bonyolult nekem. Esetleg nem tudnál egyszerűbb megoldást, vagy egy kapcsolást küldeni az elképzelt ötletről?
Sziasztok!
Szeretnék egy tápegységet építeni, transzformátor nélkül. Az elvárt teljesítmény: Input: 230 VAC; Output: 12VDC 50A. Lehetséges ez? Üdv.: Petya
Hello!
Persze, ahogy hason csúszva is el lehet menni Rómába.. üdv! proli007
Szia!
Itt a számítógép tápegységekben alkalmazott technika érdekelne jobban. Toroid transzformátort vagy lemezes nélkül szeretném ezt megoldani. Üdv.: Petya
Hello!
A számgép tápban is transzformátor van, csak éppen nem 50Hz-en jár, hanem tíz kHz-eken. Ezért mérete kisebb, és nem lemezelt vas van benne, hanem "porvasmag". De trafó, az trafó.. De akkor a kapcsolóüzemű tápot szeretnél építeni. Ahhoz van külön topik pld. itt. (De ennek építéséhez kicsit nagyobb felkészültség kell, mint amilyent a kérdésed mutatott.) üdv! proli007
Szia!
12V -os autó erősítőt szeretnék üzemelni róla a szobámban. Az erősítő 300W -ot tud.
Egy ilyen tápegység anyag árából kb. 3db szobába tervezett erősítőt lehet venni. És akkor még nem beszéltünk az elkészítéséről.
Értem. A másik lehetőség amire gondoltam, hogy üzemelem PC tápegységről, az tud 12V/30A -t. Ha Finoman tekerem a hangerőt akkor el fogja viselni?
Az erősítőbe 30 A -es biztosíték van.
Jobban hangzik. Amúgy sem hiszem, hogy 300W kell neked otthonra.
Köszönöm. Akkor marad a PC táp, csak addig üzemelem a szobába még nem veszek kocsit.
Kaptam egyébként az erősítőt, hogy rossz és nekem adja az illető, mert ő nem ért hozzá és csináljam meg ha jó akkor az enyém lehet, ha nem akkor szemét. Csak a biztosíték volt benne kimenve... Így jutottam hozzá egy M.N.C. autóerősítőhöz ami tökéletesen működőképes.
Azt tudod, ugye, hogy a PC táp csak akkor működik, ha az 5v-ot leterheled?
Ugye szerinted ez egy 220V-os trafó. Ellenállás mérővel megméred a kivezetéseket, és a legnagyobb értéket mutató pár, a 220V. Ez valószínű a legvékonyabb vezeték is.
Bocsánat... És ha felfelé transzformál...? (Pl.: 230V/360V)
Sziasztok!
Tud valaki ajánlani IC-t ami tízes számrendszerből kódol kettes számrendszerbe? (decimal To BDC) Én eddig csak ezt találtam ami jó nekem csak ez dióda temető. Bővebben: Link
Húha. Ha a legnagyobb menetszám a primer akkor hogy transzformálna felfelé? Ha jól tudom van műszered. Mire használod?
Ha trafód 220/360-as és a 360 voltos lesz a primer akkor mi baj lesz? Persze ez nem valószínű. Mérni kell.
Két dolog lesz:
1, Nem azt teszi, amire tervezték. A feszültség és terhelhetőség sem stimmel. 2, Ha úgy van megtekerve, az "új primer" kívülre kerül, ami életveszélyes is lehet. A pontos méréshez kellene egy második trafó, aminek a kimenete biztonságosan ráköthető a vizsgált trafó bármely tekercsére. Ebből már méréssel lehet áttételt és feszültségeket számolni. (Arról már nem is beszélve, ha ez nem hálózati trafó...)
74LS147, 148. 10-LINE-TO-4-LINE AND 8-LINE-TO-3-LINE PRIORITY ENCODERS. A legkisebb helyerteku "L" szint kodjat adja vissza.
Ne haragudj, hogy ennyire láma vagyok, de akkor miről van szó? Nem egy ismeretlen trafó bekötését kell kisilabizálni? Nem erről van szó? Bővebben: Link
De igen. Csak a leírtakból ez egy 220V-os trafó. Na most ahogy látod igen kezdőnek szeretnénk segíteni. Az általad leírtak után inkább eldobja. Ezért próbáltam viszonylag egyszerű megoldást ajánlani.
Már miért dobná el? Szerintem még fogják páran olvasni rajta kívül is. Ha meg valaki veszi a fáradságot és nekiáll kimérni egy trafót (vagy bármilyen alkatrészt), akkor legyen alapos és pontos. A hálózati feszültség meg nem gyerekjáték. Azon kívül, hogy gyorsabb mint a "versenyző", még nagyobbat is üt... Te is tudod, hogy egy kezdő esetén (amit ki is hangsúlyozott!), nem lehet egyszerűsíteni. (Csak halkan jegyzem meg, hogy az a 220, már 230V hivatalosan...)
Tulajdonképen igazad van. A 220 meg még a meg szokás.
Mellesleg díjazom a segítőkész embereket (így hát téged is) és nem akarom senki kedvét elvenni. Csak így tovább!
Akkor pontosítok.
1-12 kellene a számokat konvertálom -> 0001 - 1100 -ig. Létezik erre CMOS IC?
Hello!
De van, úgy hívják, PIC vagy AVR. Viszont arra nem gondoltál, hogy fordítva is meg lehet oldani? Tehát egy bináris számlálót (pld. 4060 ) forgatsz körbe, és a decimális bemenetet egy-két multiplexerrel (pld. 2x4051 vagy 4067) olvasod be. Ha megtalálja, akkor ott van a bináris szám a számláló kimenetén, már csak tárolni kell (pld. 4076). (De tárolónak és számlálónak a 4029 egyaránt megfelel) De a procit nem véletlenül írtam, arra felé tartasz.. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |