Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   199 / 371
(#) simsonpuli válasza erbe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Nem értek annyira hozzá de szerintem az is számít hogy nagyszórású láncszem típusú vasmagom van. Vagyis szerintem azért nem hajlamos annyira a melegedésre. de nem értek hozzá én csak elkészítettem
(#) simsonpuli válasza erbe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Közben beszéltem egy ismerőssel azt mondta bírnia kell a 25A 10 órán át. ez is megint csak egy vélemény, de hozzáfogok megcsapolgatni a primert... majd kiderül. A dobozába amúgy is akartam tenni ventilátort a diódák miatt.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Idézet:
„Nem értem, miért 0,71-es huzallal tekertél. Ebben a trafóban az a vékony huzal a tekercselési térnek a felét se foglalja el.”


Én már egy pár oldallal korábban mondtam hogy kicsi a primer kereszmetszet, de aztán félresiklott a dolog. Igazán nem értem hogy mit rugózunk még ezen az akkutöltőn. Minden információ le van írva erre konkrét trafóra többször is...
(#) erbe válasza simsonpuli hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Idézet:
„láncszem típusú vasmagom van.”
Attól az még nem nagyszórású. Amilyen régen indult a dolog, ez valahol elkerülhette a figyelmemet. Azon tényleg nagyobb áramsűrűséget lehet megengedni. De ha megfelelő minőségű, akkor akár nagyobb gerjesztést is. A csapolásokat feltétlen csináld meg, de a szekunderből vegyél el egy-két menetet.
(#) simsonpuli válasza erbe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Azért agyalok annyit rajta mert nem akarok megint huzalt venni ráadásul nem biztos hogy lesz is vastagabb. de azt sem akarom hogy 25A-on melegedjen. A szekunderből miért kell elvenni? jah és válltozott a dolog szekunderen elég 13v-is mert a diódák csak 1V vesznek le.
(#) erbe válasza simsonpuli hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Egyrészt, mert a 340-350 menetes primerhez sok a meglévő szekunder, másrészt te is írod:
Idézet:
„szekunderen elég 13v-is mert a diódák csak 1V vesznek le.”

Ez persze nem egészen így van, mert nem olyan szép a Shottky. Terheléstől függően azon is eshet akár 1,4 V is. De jobb, mint a "hagyományos mosópor".
(#) CHZ válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 / 1
 
Primer tekercsek kivezetéseit sem kötötted le (szét)? Ezek sorosan vannak összekötve, fontos a kezdet/vég, nem mindegy hogyan kötöd össze. Ha felcserélted a kivezetéseit, ez okozza a hibát.
(#) pont válasza erbe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Azért ennyire biztos nem egyszerű, mert ha 1,6T-nál még egy menetet leveszek (arány 1:48) az áram sokszorta jobban nő. Az I1*N1=I2*N2 képlet a primer és a szekunder közt biztos igaz, de hogy itt a 460 menetnél mennyi lesz az üresjárási áram... Szerintem kevesebb mint 600mA de azért több mint 71mA ami az N*I-ből jönne. De már tekerem...
(#) Gafly hozzászólása Ápr 7, 2013 / 1
 
OFF: Mit szólnátok, hogy ha össze lenne vonva a három topic, amiben mindenki pörög:
- Trafó készítés
- Transzformátor információ
- Tekercs és transzformátor készítése
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Jó lenne, csak tudatni kellene a kedves kérdezőkkel, hogy ha minden szükséges adatot egyszerre megadnak, 1 válasszal elintézzük és nem kellene oldalakon keresztül egy szereplővel foglalkozni. Néhány nap után már elég nehezen áttekinthető.
A szerkesztő idetett egy iránymutatót, kicsit ki kellene egészíteni.
(#) erbe válasza pont hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Éppen ezért kell ráhagyással dolgozni. Ge Lee is az 1,4-et ajánlotta, ahol bőven ingadozhat a hálózat, nem okoz gondot. Bár szerintem nyugodtan fel lehet menni 1,5-re. Az 1,6 már kockázatos. Hegesztőtrafóként nem tétováznék, de tartós üzemre sok.
(#) djseed1 válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Úristen mennyi segítség, ez nagyon jó! Lényegében lehet hogy elcsúszott a két vasmagrész egymástól! Még arra is gondoltam hogy nem e lehet az a baj hogy a két csévetest felcserélődött!
CHZ: Egy kissé nemértem ezt a szétkötés dolgot! A primer tekercsek kivezetéseit el kellett vágni de az 10-10cm huzal végén van összekötve a kapcsolón! A két csévetest primer tekercsei nincsenek sorbakötve gyárilag mint pld a karácsonyfaégő, mindkét tekercsre egyenest megy a 220V!
Talán túl nagy hibát követtem el hogy szétszedtem, de nem csak arról a 8 menetről volt szó, hanem sok felesleges menet ami még rajta volt, előerősítőnek meg kivezérlésjezőnek a védelemnek, mindnek külön tekercsei voltak! Ezeket szedtem le hogy csak az maradjon ami nekem kell!
Ha más megoldás nincs akkor ezt hagyom a fenébe, van ithol egy másik hiperszil trafóm megfelelő kimeneti feszültséggel, de az gyengébb mint ez! Az orosz oldalakon olvastam, ez a trafó képes 500W-ot is teljesíteni, de lehet ez már áram alatt se lessz többé!
(#) erbe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Minimális adatszükséglet:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (min. menethossz miatt), ablakméret, lánc és toroidnál belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.

Köszönöm előre is mindannyiunk nevében.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) CHZ válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 / 1
 
Ne add fel, működni kell ennek a trafónak, biztos vagyok benne, hogy nem a bevasalással okoztad a hibát.
Idézet:
„mindkét tekercsre egyenest megy a 220V!”
Ebben biztos vagy, hogy így is volt?
Mivel 2db csévére tekercselt trafód van, vasmag 1-1 oszlopára elhelyezve, a 230V feszültséget megosztva szokták feltekerni, egyik 115V és másik is. Ezek soros összekötésével kapcsolható 230V-ra. Te azt állítod , hogy eredetileg a két primer tekercs párhuzamosan volt kötve, ez is lehetséges (szokatlan megoldás) , ha ezek 230V-ra méretezettek, viszont ilyen összekötés esetén sem mindegy melyik kivezetéseket párhuzamosítod. Próbára cseréld fel az egyik cséve primer kivezetéseit. 230V-ra egy 60W 230V -os izzón keresztül kösd be, ha csak parázslik, akkor jól kötötted be. Ha összerakásnál a csévéket elfordítottad, felcserélted az is okoz problémát, de ez is korrigálható a primer tekercsek helyes bekötésével.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) pont válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Neked van igazad! 220V-on N460 1,4T 600mA és melegszik. Ki kellet próbálnom hátha hipersil. Akkor átszámolom.
(#) Ge Lee válasza pont hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Csak azt nem értem hogy magadnak miért nem hitted el, pláne hogy meg is mérted. A 26V-os tekercs 26V-al ugyanakkora gerjesztést fog produkálni, mint a 230V-os tekercs 230V-al, csak utóbbi esetben jóval nagyobb lesz a veszteség. Lehet hogy az 1,2T is sok lesz neki, de ki kell próbálni.
(#) hobbiforg hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Kérdezném, hogy mi az oka annak, hogy minél kisebb egy vasmag, annál kisebb a hatásfoka?
Köszi!
(#) erbe válasza hobbiforg hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Az, hogy a pici méretből szeretnének elfogadható teljesítményt kicsikarni. Ha megelégednének pl. 0,1 W-tal, lenne 90% a hatásfoka, de a kis dugasztápból kihúznak 5 W-ot, így csak 70% a hatásfok.
(#) djseed1 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Igen biztos vagyok abban, hogy a tekercsek párhuzamosan voltak bekötve, nekem is ez volt a fúrcsa szétszedéskor!
Megpróbálom akkor, a vezetéket megcserélni, erre már én is gondoltam csak egy kicsit féltem, mert a 220-al nem szeretek játszan!
Nem adom fel, úgyis elindítom!
(#) at22 hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Sziasztok! Hozzám került bontásra egy technics SU-V50 erősítő. Ki mentettem belőle a trafót a hátuljára ez volt írva 50/60hz 220v 420w. Az lenne a kérdésem, hogy elbírna 2db tda7294 hidat?
A szekunder 2x32v, 2x43v, 9v, a 32volton két szál jön ki mind kettőn. A huzal ránézésre 1,5 vagy nagyobb nincs toló mérőm nem tudom le mérni. A képen lehet látni milyen a mérete, a súlya 4kg.

A segítségeteket nagyon szépen köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) hobbiforg válasza erbe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Köszi!
(#) djseed1 válasza at22 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
A 2X32V-os kimenetét egyenirányítva, pufferelve kb +/-40V-ot kapsz! Ez a TDA7294 hídba kötésénél kicsit sok, mert ha egy 8ohmos hangfalat fogsz rákötni akkor azt az IC-k 4ohmnak fogják érzékelni, és melegedni fog nagyon! 40V-tól eleve melege lenne az IC-nek! Én személyem szerint a TDA7293-at ajánlanám hidalni, mert az 40V-on még elég tűrhetően melegszik! Igaz én bevettem vele a vonót de később kiderült hogy táphiba miatt!

Néztem a képet és látom van egy kimenet amelyik a 0-volt ahogy írtad! Nos ehez viszonyítva mértél 2X32V-ot?, mert bipoláris táp kell!
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) at22 válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Szia! Először is köszönöm a segítséged. A képen látni, hogy hogy értem. Ha ez nem jó inkább szerzek egy másik trafót mert már a tda7294 hidakat legyártottam
(#) SZISZI86 válasza at22 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Szia!

Nyugodtan csinálhatsz belőle tápot a végfoknak.Nekem is hasonló trafóval +/- 40V-rol megy a tda7294 híd gond nélkül. 4ohmos hangszóróval fog melegedni de az se vészes legalábbis nálam nem az.
(#) at22 válasza SZISZI86 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Hali! Köszi a segítséget. Pont ezt raktam össze én is Csak azt nem tudom még, hogy ez a trafó 2db hidat elbír-e majd.
(#) SZISZI86 válasza at22 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
2 hidat simán nézd a képeimet!

Ja és remélem tükrözted a rajzot ha vasalással csináltad!
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) at22 válasza SZISZI86 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Megnéztem. Hasolló a te trafód is, Hány watt a tied? Ki tudod rendesen hajtani? Ja és még te mennyi puffert használsz? Bocsi a sok kérdésért. Igen tükröztem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) SZISZI86 válasza at22 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Ez a trafó egy Sansui rz3000 nevezetű erősítőből van.annak a hátoldalán 410 W szerepel.Ez is van vagy 4-4.5kg.
Puffernek 10.000µF tápoldalanként de igazság szerint megdupláznám mert két végfokot hajt.
Nekem kihajtásnál nem volt gond, öcsémnek van egy pár 8ohm/200W-os gyári hangfala azokkal gyönyörűen muzsikál full hangerőn is.
Ha van még kérdésed ne kímélj bármiben segítek.
(#) at22 válasza SZISZI86 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Köszönöm a segítséged akkor marad a trafó már csak a 4db tda ic kell és be is röffentem majd.
Még egyszer köszönöm szépen a segítséget.

Amúgy szép munka amit csináltál gratula
(#) SZISZI86 válasza at22 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Nagyon szívesen és köszi de még van mit finomítani de csak esztétikailag.
Még valami csakis kizárólag (bordára szerelve ic-k elszigetelve) kapcsold be a végfokot első "tesztindításnál" és terhelés nélkül. Ha nem melegszik rendellenesen (hirtelen forró lesz) hanem csak lassan langyosodik akkor mehet élesbe, de csak óvatosan van benne kakaó rendesen. Sok sikert!
Következő: »»   199 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem