Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1045 / 1274
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Szia!
Valami nem tiszta a sorvégfok környékén és ezért tilt a védelem. A védelem sorvezérlést blokkoló TL061 tranzisztorát vedd ki. Egy egy kis SMD-tranzisztor a sortrafó mellet. Ha elindul a sorvégfok, akkor meglátod a hibát a képernyőn.
(#) forma3 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Ránéznél Te is a rajzra? Hátha csak én vagyok vak, nem értem hogy miért pont az nincs rajt aminek nagyon kéne..
(#) kadarist válasza forma3 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Én sem látom az L107-t, éppen ezért kellene megtudni a pozícióját.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Egy jócska pukkanást követően, enyhén kettétört a sorvégtrafó. Mikor kiforrasztottam a védelmet, gondoltam is rá, hogy nem véletlen van az benne..
Jó lesz alkatrésznek.
A másik gondom, mi már volt is... Egy TV, amin áram alá helyezés után nem halaltszik a legmágnesezés. El is van színeződve a képernyő teteje. Mágnessal leszedtem, gondolom egy ideig jó lesz.. Tegnap szedtem le, ma ugyan olyan. Mi lehet ilyenkor a hiba? A PTC?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) forma3 válasza jdani hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Én is jártam már így a PTC csere megoldotta a problémát.

Akár hiszed, akár nem, a múlt héten javítottam egy ilyen tévét ugyanezen hibával és ott is a sortrafó volt a hibás, ő még füstölt is a védelem kiiktatása után. Rendeltem bele másik trafót és azóta jól működik. Le merném fogadni, hogy Orega trafó volt benne.
Másik: természetesen PTC.

Úgy ám, Orega. Nem vagyok otthon ezekben a trafókban, de van itthon egy elfekvőben. Ahány TV, annyi féle trafó? Vagy talán megéri előkutatni, hátha passzol bele?

Nem az "Orega" számít, ő a gyártó. A számsor, ami rá van írva, az a lényeg. Képcsőmérettől és persze készülékgyártótó-márkától függ a pontos típus.
Az enyémbe ez a típus kellett: Bővebben: Link.
Innen vettem meg: Bővebben: Link.

Tudom hogy az Orega csak márka, csak írtam hogy van itthon nekem valamilyen trafó, de olyan nagy lom alatt van, hogy most nem túrom fel azért a sok lomot. mert valószínű hogy nem passzolna. Thomson TV-t nemigen szedtem még szét alkatrésznek.
PTC cserélve, lemágnesezés működik
*Most hogy másik PTC van benne, ... amikor álam alá helyezem, rendesen rotyog a TVbe valami, lemágnesezi magát, aztán gyul ki a visszajelző.....
Hosszú lesz ennek így az élettartalma?
(#) jdani hozzászólása Márc 23, 2015 /

No, ilyennel még nem találkoztam....
PTC kicseréltem, áram alá helyezem a TV-t, hallom a düngést, hogy lemágnesez. De a TV-t nem kapcsolom be. Már eleve szokatlan az a hang, amit írtam is. Nekem szó szerint rotyogás hang. Lehet hogy hülyeséget írok, de mintha a PTCbe szikra ütne át. Nekem ez jut eszembe először róla.
Tehát hallom hogy lemágnesez, OK. Bekapcsolom a TV,t még mindig hülye színek vannak rajta. Na oké, leszedem kézzel, vagyis mágnessal. Tiszta a képernyő. Hagyom egy ideig áram nélkül, hogy újra tudjon lemágnesezni. 5perc után ujra áram alá helyezetem, újra a rotyogás, újra a lemágnesezés hangja. TV-t bekapcsolom, és totál hülye színek vannak rajta.
Valahogy visszájára sült el. A képernyőt nem lemágnesozza, hanem fel.....
Na ilyennel még nem találkoztam. Ez mi akar lenni?

Két vagy háromlábú PTC-t tettél bele? Használtat vagy újat? Az is fontos, hogy közel azonos ellenállású legyen a cseredarab, mert előfordulhat, hogy a túl nagy kezdő áram miatt károsodnak a felületek a pogácsák között. Már találkoztam olyan készülékkel, ahol a lemágnesező tekercs volt leégve.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

2 lábú, használt . Azonos gyártó volt, de más érték, szám volt rajta. Szokatlan az a hang is áram alá helyezéskor... Majd ránézek a cseréltre meg az eredetire.
(#) jdani hozzászólása Márc 24, 2015 /

El is felejtettem írni. Kék háttér mellett ilyen. És a zöld része mozog. Úgymond olyan lélegzési intervallumban a zöld rész csökken, majd nő. Ez mennyire normális? Ok hogy be van mágnesozva a képernyő, és hülye szín van rajta, de akkor miért csökken-nő a zöld rész? Igaz hogy csak egy kicsit, de akkor is.
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Ha nagy áram folyik a lemágnesező tekercsben, akkor nem csoda, hogy változik a színezés. Keress másik PTC-t.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Oki, van is otthon. Majd esetleg ha este érkezek kicserélni jelentkezek.
(#) forma3 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Sikerült az induktivitásos problémát megoldani, rossz sikerült beforrasztanom (felvált zevetősávak szb..) úgy hogy ismét jó a táp, indul is a TV, nagyfesz is van, hallani hogy megy az eltérítés, viszont kép és fütés továbbra sincs. Pedig minden egyes alkatrészt kimértem és jónak tűnik a fűtéskörben. Cseréljem ki azért a BD677-et, hátha mégis rossz?
Amúgy kipróbálás szinten mennyire fontos a pontosan 6,3V? Szeretném kipróbálni ha sima DC-vel adok neki fűtést, akkor megy-e? És amúgy is miért ilyen furcsa elektronikával van megoldva a 6,3V?

Köszi!
(#) kadarist válasza forma3 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Miért furcsa a fűtéskör? A sortrafó egyik tekercse van rákötve a fűtőszálakra, árambeállító ellenálláso(ko)n keresztül, semmi extra. Vagy ennél a változatnál benn van ez a késleltető áramkör is?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015

Benne van a tranyós, diódás- zener diódás dolog ami a rajzon is van.

Mit csinál az az áramkör, hogyan késleltet? Szimulátorral leszimuláltam hogy 12Vrms bemenet esetén 6,3V-ot csinál, de nem stabilizál semmit.

Akkor nem késleltet, csak stabilizál. Őszintén megvallva ilyen áramkörrel még nem találkoztam. A bemenetén van feszültség, csak a képcső felé nem ad áramot?

Sajnos nincs olyan műszerem amivel megmérhetném. Feltételeztem hogy ad ki, vagy elromolhat a sorkimenon az a kivezetes? Milyen feszultseg tartományon belül tesztelhetem, hogy van-e úgy kép?

Ohmmérővel letesztelheted a trafó oldalt, a multiméter AC állásában pedig meg lehet saccolni a bemeneti feszültséget.

A trafón rövidzár körüli ellenállást mérek.

Az jó! A voltmérésnek mi az eredménye?
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

Kicseréltem, már nem rityi-rotyizik bekapcsolás előtt. Ha össszemágnesozom a képet, szépen leszedi.
(#) forma3 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Holnap megmérem, bár sajnos nem sok reményt táplálok arra hogy a gagyi dmm-em tud kezdeni valami a 31kHz impulzusokkal.
(#) kadarist válasza forma3 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Ha már érzékel ott valamit, akkor van is ott feszültség. Egyébként egy 1-2W-os 12V-os izzót is beköthetsz a fűtéstekercsre a sortrafón vagy egyenesen a képcső fűtéskivezetésére is. Ha van ott villany, akkor világít az izzó.
(#) forma3 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Köszönöm a segítséget, holnap megpróbálom, ma sajnos nem kerültem a TV közelébe.
(#) forma3 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Szia! Lehet hogy kifogsz nevetni, de rákellett jönnöm hogy van fűtés, csak ebben a képcsőben nem olyan látványos mint amilyet megszoktam. Úgyhogy máshol van a hiba.. Méregettem ezt-azt, és véletlenül arra jöttem rá, hogy a multimat frekimérésbe rakom, és elkezdek mérni a gnd és a B vagy G vagy R lábak között a képcsövön, akkor a megfelelő színből kirajzolódik a képernyő közepére egy teljes hosszúságú vízszintes csík. (Pl a G és a test között frekimérés állásban zöld csík)
Merre induljak el?
Köszi!
(#) kadarist válasza forma3 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Ha jól sejtem, akkor nincs függőleges eltérítés és a védelem lekapcsolta a katódvezérlést a képcső védelme miatt. Ha a sortrafón a screen potit feltekered, akkor meg kell jelennie egy vízszintes fehér csíknak.
Következő: »»   1045 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem