Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1096 / 1274
(#) eyess válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

A bázis pozitív előfeszítésén szoktak változtatni , hogy egy majdani kapcsoló jelre már könnyebben tudjon a tranzisztor kapcsolni.

Ez az ellenállás jelen esetben R804 68Kohm .Ezen lehetne változtatni , hogy az ic kapcsoló jele már megtudja vezérelni rendesen a tranzisztort.Viszont tudni kellene azt , hogy az ic 4 es lába mekkora feszültséget bír még el ehhez a művelethez.Mert , ha most is már a csúcson van , akkor nincs feljebb , tehát nem változtatható meg az R804.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) Mircsof válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Még véletlenül sem akarok vitázni, de az Ic kapcsolójele nem csak akkor jelentkezik, mikor a tranyo a főkapcsoló bekapcsolásakor kinyit, ekkor a primer tekercsen áram folyik, amitöl a segédtekercsen is áram kezd folyni, és végül igy kap feszültséget, és áramot az IC. Viszont, itt főkapcsoló bekapcsolásakor 90% ban semmi nem történik, tehát a táp nem indul el, mert.. (és a végét nem tudom...)
Egyébként le a kalappal előttetek, hogy mennyit segítetek másokon..
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Építs be egy indító kapcsolót, amire egy hosszú vezetékdarab van kötve.
Cseréltél tranzisztort? Keress egy BU2508-at vagy valami jobb típust.
(#) kadarist válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Az IC vezérlőárama (kapcsolójel) direktben megy a 4-es lábról a bázisba. A 68 kohm-on a indítás jön a bázisba a két 330kohm-ról, de ezt már leírtam egyszer.
(#) eyess válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Az ic kapcsoló jelre most nem azt értettem , amit felvázoltál .Hanem az 5 ös lábon megjelenő kapcsoló jelre , ami az R807 en keresztül megy a tranzisztor bázisára .Viszont a bázis elő van feszítve R804 el .Viszont lehet , hogy ehhez a tranzisztorhoz ez kevés , és azért indul némi impulzusok hatására.

Idézet:
„tehát a táp nem indul el, mert.. (és a végét nem tudom...)”
.

Azért , mert ez a folyamat , ami által az ic , és a tranzisztor együttese be tudja üzemelni ezt a kört az pár másodperc.Ezalatt kellene a tranzisztornak nyitni úgy , hogy majd az ic is normális üzemi keretek között tudjon működni , és akkor stabil lesz a kör.De mivel nincs elegendő kapcsoló jel a tranzisztor bázisára , így nem tud indulni , és nem tud stabilan megállni ez a kör.
(#) stevepapa válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Csúnya lenne, ha pár másodpercig gondolkodna
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Idézet:
„Építs be egy indító kapcsolót, amire egy hosszú vezetékdarab van kötve.”

Na igen, lehet, hogy a végén a fölkapcsoló csak 1 áramkört fog megszakítani!
Idézet:
„Cseréltél tranzisztort?”

Igen cseréltem Bu2520AX , BUF405AX , S2000AF ezek voltak benne eddig, minden ugyan azt produkálta.
(#) eyess válasza stevepapa hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Csak hozzávetőlegesen írtam , hogy érthetőbb legyen .Természetesen sokkal sokkal rövidebb ez az idő.

Az összes ellenállás jó, biztosan jóra mérted mindet? R807, R816? Nincs megnőtt ellenállású példány? A rossz, eredeti tranzisztor csak C-E-zárlatos lett, vagy a bázis felé is drót lett? Már csak azért kérdem, mert ilyen tranyózárlatnál a vezérlő is károsodhat. Vannak még ott diódák is, azok nem lettek visszáramosak?
(#) eyess válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Idézet:
„A 68 kohm-on a indítás jön a bázisba a két 330kohm-ról,”

Akkor kézenfekvő a megoldás nem ?

R804 es 68kohm os ellenállás kell változtatni , hogy tudjon kapcsolni rendesen ez a tranzisztor.Illetve , hogy jó e egyáltalán a még benne lévő R804.Nem e lett belőle 100 k ohm
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Jot kérdezel... C-E zárlatos lett ha jól emlékszem, mert első indításnál emlékszem elindult a Tv, kikapcsoltam, majd ismét be ekkor kivágta a benne levő biztit. Sajnos ezt már nem tudom megmérni, mert kukában végezte, és elvitték.
Ezeket az ellenállásokat már mind sorra kiforrasztottam, és úgy mértem jónak őket.
Most az a helyzet, hogy kicseréltem az R804 (68K) mérésre is annyi ellenállást, a helyére egy potit kötöttem. Úgy néz ki, hogy 49K-ra állítva 20 ki-be kapcsolásból 20* elindult a táp!
40K vajon megfelelő lenne neki? Okozhat valami galibát, ha túl alacsonyra méretezem?
Remélem ez lesz a hiba, és megoldódik végre.

Na ugye .

Azt kell megnézned ebben az esetben , hogy a tranzisztorra mennyi feszültség kerül most ebben a helyzetben , hogy jól bekapcsol.Ezt nézd meg a tranzisztor adatlapján , hogy mennyi mehet oda , és ennyi , ha határon belül vagy , akkor kész .Teszel bele fix értéket , és ennyi volt .Viszont ezt az ic nél is meg kellene nézni , hogy annak meg a 4 es lábára mennyi mehet , ha ott is határon belül vagy , akkor végeztünk is ezzel a tévével .

Hát utóbbi nehéz lesz, mivel erről a nyüves IC-röl nem találtam semmi adatlapot, sokáig azt sem tudtam eldönteni, hogy kapja a tápot...

Na most itt jön az obligát kérdés? Miért kell kisebbre cserélni azt az ellenállást? Egy dolog változott meg az áramkörben, mégpedig a tranzisztor típusa.

Tehát 0,6 és 0,8 között kellene legyen?

kadarist
Idézet:
„Na most itt jön az obligát kérdés? Miért kell kisebbre cserélni azt az ellenállást? Egy dolog változott meg az áramkörben, mégpedig a tranzisztor típusa.”

Igen, meg az, hogy mit jelent az, hogy előfeszítés , na de a gépkezelő, és az elektrós suli igen messze van egymástól. Van mit tanulni!

talán.jpg

(#) IQNUKU válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Sziasztok!

Bocs, hogy a kibic közbeszól!
A tápindítás legelején a tranzisztor bázisára jutó 50 Hz indítja el az egész folyamatot. A "berugó" ellenállások (R803;R804;R806) nem csak az egyenáramú munkapont beállításáért felelnek. A C851 "maradék brummja" is átjut rajtuk. A ZD802 az adott feszültségnél amplitúdóban korlátozza ezt a jelet.
Ez a jel indítaná a kezdeti vadrezgést. Ha érzéketlenebb a tranyó, mint az eredeti, kevés lehet ez az 50 Hz-es jel.
Próbaképpen én az egyik váltófeszültségről egy plusz dióda közbeiktatásával vezetnék indítójelet a tranyóra.
Elemelném az R806 felső ágát a táp + körétől. A hálózati graetz egyik váltófesz csatlakozása és az ellenállás közé beiktatnék egy 1N4007 diódát, katóddal az ellenállás felé. Így már nagyobb amplitúdójú 50 Hz jutna a "berugó" körbe. A ZD812 diódának köszönhetően az egyenáramú munkapont nem változna.
Létezik gyárilag is ilyen megoldás.
Talán egy próbát megér.!
(#) kadarist válasza IQNUKU hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Szia!
Ez így van, csak nem 50Hz rúgja be, hanem a pufferelt egyen-tápfeszültség.

Igy van . Ha megméred , akkor szerintem az ott is lesz .

Ezután járasd a tévét de ne szereld még össze teljesen.Először mondjuk 5 perc , aztán kikapcs , és vizsgálódni , hogy minden trendben van e .Aztán 10 - 15perc , és igy tovább, ha be áll , akkor összerakhatod nem lesz baja.

Idézet:
„Azt kell megnézned ebben az esetben , hogy a tranzisztorra mennyi feszültség kerül most ebben a helyzetben , hogy jól bekapcsol”

Na ez feladta a leckét, Bázis, emitter között kell mérni, ha minden igaz, de ezt megtudom én multival mérni egyáltalán?
(#) jdani hozzászólása Nov 6, 2015 /

Üdv. Egy JOYCE TV2050T vel van gondom. Hang van, kép nincs. Magasfesz van, képcsőpanelen 150V van. Nemigen találok hozzá rajzot.
Mi lehet a gondja?

Bázis-emitter közt azt a 0,6-0,8V-ot fogod mérni. Ha stabil a működés a csökkentett ellenállásértékkel, akkor hagyd úgy és örüljünk!

Miért ne tudnád .Mibe nem vagy biztos ?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Szia!
A G2 sortrafó-potméter feltekerésén túl vagy már? Hasonlít erre?
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Igaz, azt el is felejtettem. Amúgy a TVre CTN-BB van írva, szóval szerintem jó lesz a rajz, bár még nem néztem.
Feltekertem a G2 (szinte minimumon volt), előjött a vízszintes csík. Körülnézek az eltérítőnél.
A sortrafó tranzisztora volt már cserélve, lehet ennek köze hozzá?..
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Lehetett köze hozzá, de most nincs. Szimatold körbe a vertikális végfok tápját.
(#) IQNUKU válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Akkor az adott esetben miért indul be mégis a folyamat egy szigetelt csavarhúzót a bázishoz érintve,
pedig a pufferelt egyen-tápfeszültség már előtte is jelen van?
Szerintem a csavarhúzó most antennaként, a környezetéből összegyűjtve az 50 Hz-es jelet, segít beindítani a táp rezgését.A rezgés beindultával a C852 kondenzátoron megjelenik egy egyenfeszültség. Amint a kondenzátoron kellő nagyságú feszültség lesz jelen, a táp IC működésbe lép, és átveszi a folyamat felügyeletét. A kezdeti szabályozatlan üzemből egy szabályozott állapotba vált át.
+ 1 dióda és csupán néhány forrasztás. Gyorsan a végére lehetne járni a dolognak.

Elrontottam a mérést, vagy is jól mértem, csak a tizedessel gyűlt meg a bajom
Ezt az értéket pontosan mikor ellenőrizzem, mikor a táp elindul, de a sortáp még nincs bekapcsolva?

Hátha jól mértél , és jó , akkor nincs mit tovább nyújtani .Szereld össze a tévét , és használd egészséggel.
(#) kadarist válasza IQNUKU hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

A gyári megoldás miért nem működik? Én inkább ezt szerettem volna működőképesre hozni és nem ætalakítani.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Tápfesz rendben van...
Következő: »»   1096 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem