Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A bázis pozitív előfeszítésén szoktak változtatni , hogy egy majdani kapcsoló jelre már könnyebben tudjon a tranzisztor kapcsolni.
Ez az ellenállás jelen esetben R804 68Kohm .Ezen lehetne változtatni , hogy az ic kapcsoló jele már megtudja vezérelni rendesen a tranzisztort.Viszont tudni kellene azt , hogy az ic 4 es lába mekkora feszültséget bír még el ehhez a művelethez.Mert , ha most is már a csúcson van , akkor nincs feljebb , tehát nem változtatható meg az R804. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Még véletlenül sem akarok vitázni, de az Ic kapcsolójele nem csak akkor jelentkezik, mikor a tranyo a főkapcsoló bekapcsolásakor kinyit, ekkor a primer tekercsen áram folyik, amitöl a segédtekercsen is áram kezd folyni, és végül igy kap feszültséget, és áramot az IC. Viszont, itt főkapcsoló bekapcsolásakor 90% ban semmi nem történik, tehát a táp nem indul el, mert.. (és a végét nem tudom...)
Egyébként le a kalappal előttetek, hogy mennyit segítetek másokon..
Építs be egy indító kapcsolót, amire egy hosszú vezetékdarab van kötve.
Cseréltél tranzisztort? Keress egy BU2508-at vagy valami jobb típust.
Az IC vezérlőárama (kapcsolójel) direktben megy a 4-es lábról a bázisba. A 68 kohm-on a indítás jön a bázisba a két 330kohm-ról, de ezt már leírtam egyszer.
Az ic kapcsoló jelre most nem azt értettem , amit felvázoltál .Hanem az 5 ös lábon megjelenő kapcsoló jelre , ami az R807 en keresztül megy a tranzisztor bázisára .Viszont a bázis elő van feszítve R804 el .Viszont lehet , hogy ehhez a tranzisztorhoz ez kevés , és azért indul némi impulzusok hatására.
Idézet: .„tehát a táp nem indul el, mert.. (és a végét nem tudom...)” Azért , mert ez a folyamat , ami által az ic , és a tranzisztor együttese be tudja üzemelni ezt a kört az pár másodperc.Ezalatt kellene a tranzisztornak nyitni úgy , hogy majd az ic is normális üzemi keretek között tudjon működni , és akkor stabil lesz a kör.De mivel nincs elegendő kapcsoló jel a tranzisztor bázisára , így nem tud indulni , és nem tud stabilan megállni ez a kör.
Csúnya lenne, ha pár másodpercig gondolkodna
Csak hozzávetőlegesen írtam , hogy érthetőbb legyen .Természetesen sokkal sokkal rövidebb ez az idő.
Az összes ellenállás jó, biztosan jóra mérted mindet? R807, R816? Nincs megnőtt ellenállású példány? A rossz, eredeti tranzisztor csak C-E-zárlatos lett, vagy a bázis felé is drót lett? Már csak azért kérdem, mert ilyen tranyózárlatnál a vezérlő is károsodhat. Vannak még ott diódák is, azok nem lettek visszáramosak?
Idézet: „A 68 kohm-on a indítás jön a bázisba a két 330kohm-ról,” Akkor kézenfekvő a megoldás nem ? R804 es 68kohm os ellenállás kell változtatni , hogy tudjon kapcsolni rendesen ez a tranzisztor.Illetve , hogy jó e egyáltalán a még benne lévő R804.Nem e lett belőle 100 k ohm A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Jot kérdezel... C-E zárlatos lett ha jól emlékszem, mert első indításnál emlékszem elindult a Tv, kikapcsoltam, majd ismét be ekkor kivágta a benne levő biztit. Sajnos ezt már nem tudom megmérni, mert kukában végezte, és elvitték.
Ezeket az ellenállásokat már mind sorra kiforrasztottam, és úgy mértem jónak őket. Most az a helyzet, hogy kicseréltem az R804 (68K) mérésre is annyi ellenállást, a helyére egy potit kötöttem. Úgy néz ki, hogy 49K-ra állítva 20 ki-be kapcsolásból 20* elindult a táp! 40K vajon megfelelő lenne neki? Okozhat valami galibát, ha túl alacsonyra méretezem? Remélem ez lesz a hiba, és megoldódik végre.
Na ugye .
Azt kell megnézned ebben az esetben , hogy a tranzisztorra mennyi feszültség kerül most ebben a helyzetben , hogy jól bekapcsol.Ezt nézd meg a tranzisztor adatlapján , hogy mennyi mehet oda , és ennyi , ha határon belül vagy , akkor kész .Teszel bele fix értéket , és ennyi volt .Viszont ezt az ic nél is meg kellene nézni , hogy annak meg a 4 es lábára mennyi mehet , ha ott is határon belül vagy , akkor végeztünk is ezzel a tévével . A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Hát utóbbi nehéz lesz, mivel erről a nyüves IC-röl nem találtam semmi adatlapot, sokáig azt sem tudtam eldönteni, hogy kapja a tápot...
Na most itt jön az obligát kérdés? Miért kell kisebbre cserélni azt az ellenállást? Egy dolog változott meg az áramkörben, mégpedig a tranzisztor típusa.
Tehát 0,6 és 0,8 között kellene legyen?
kadarist Idézet: „Na most itt jön az obligát kérdés? Miért kell kisebbre cserélni azt az ellenállást? Egy dolog változott meg az áramkörben, mégpedig a tranzisztor típusa.” Igen, meg az, hogy mit jelent az, hogy előfeszítés , na de a gépkezelő, és az elektrós suli igen messze van egymástól. Van mit tanulni! A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Sziasztok!
Bocs, hogy a kibic közbeszól! A tápindítás legelején a tranzisztor bázisára jutó 50 Hz indítja el az egész folyamatot. A "berugó" ellenállások (R803;R804;R806) nem csak az egyenáramú munkapont beállításáért felelnek. A C851 "maradék brummja" is átjut rajtuk. A ZD802 az adott feszültségnél amplitúdóban korlátozza ezt a jelet. Ez a jel indítaná a kezdeti vadrezgést. Ha érzéketlenebb a tranyó, mint az eredeti, kevés lehet ez az 50 Hz-es jel. Próbaképpen én az egyik váltófeszültségről egy plusz dióda közbeiktatásával vezetnék indítójelet a tranyóra. Elemelném az R806 felső ágát a táp + körétől. A hálózati graetz egyik váltófesz csatlakozása és az ellenállás közé beiktatnék egy 1N4007 diódát, katóddal az ellenállás felé. Így már nagyobb amplitúdójú 50 Hz jutna a "berugó" körbe. A ZD812 diódának köszönhetően az egyenáramú munkapont nem változna. Létezik gyárilag is ilyen megoldás. Talán egy próbát megér.!
Szia!
Ez így van, csak nem 50Hz rúgja be, hanem a pufferelt egyen-tápfeszültség.
Igy van . Ha megméred , akkor szerintem az ott is lesz .
Ezután járasd a tévét de ne szereld még össze teljesen.Először mondjuk 5 perc , aztán kikapcs , és vizsgálódni , hogy minden trendben van e .Aztán 10 - 15perc , és igy tovább, ha be áll , akkor összerakhatod nem lesz baja. Idézet: „Azt kell megnézned ebben az esetben , hogy a tranzisztorra mennyi feszültség kerül most ebben a helyzetben , hogy jól bekapcsol” Na ez feladta a leckét, Bázis, emitter között kell mérni, ha minden igaz, de ezt megtudom én multival mérni egyáltalán?
Üdv. Egy JOYCE TV2050T vel van gondom. Hang van, kép nincs. Magasfesz van, képcsőpanelen 150V van. Nemigen találok hozzá rajzot.
Mi lehet a gondja?
Bázis-emitter közt azt a 0,6-0,8V-ot fogod mérni. Ha stabil a működés a csökkentett ellenállásértékkel, akkor hagyd úgy és örüljünk!
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Szia!
A G2 sortrafó-potméter feltekerésén túl vagy már? Hasonlít erre?
Igaz, azt el is felejtettem. Amúgy a TVre CTN-BB van írva, szóval szerintem jó lesz a rajz, bár még nem néztem.
Feltekertem a G2 (szinte minimumon volt), előjött a vízszintes csík. Körülnézek az eltérítőnél. A sortrafó tranzisztora volt már cserélve, lehet ennek köze hozzá?..
Lehetett köze hozzá, de most nincs. Szimatold körbe a vertikális végfok tápját.
Akkor az adott esetben miért indul be mégis a folyamat egy szigetelt csavarhúzót a bázishoz érintve,
pedig a pufferelt egyen-tápfeszültség már előtte is jelen van? Szerintem a csavarhúzó most antennaként, a környezetéből összegyűjtve az 50 Hz-es jelet, segít beindítani a táp rezgését.A rezgés beindultával a C852 kondenzátoron megjelenik egy egyenfeszültség. Amint a kondenzátoron kellő nagyságú feszültség lesz jelen, a táp IC működésbe lép, és átveszi a folyamat felügyeletét. A kezdeti szabályozatlan üzemből egy szabályozott állapotba vált át. + 1 dióda és csupán néhány forrasztás. Gyorsan a végére lehetne járni a dolognak. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Elrontottam a mérést, vagy is jól mértem, csak a tizedessel gyűlt meg a bajom
Ezt az értéket pontosan mikor ellenőrizzem, mikor a táp elindul, de a sortáp még nincs bekapcsolva?
Hátha jól mértél , és jó , akkor nincs mit tovább nyújtani .Szereld össze a tévét , és használd egészséggel.
A gyári megoldás miért nem működik? Én inkább ezt szerettem volna működőképesre hozni és nem ætalakítani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |