Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1129 / 1274
(#) kadarist válasza szaot hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Szia!
A függőleges eltérítés forrasztásait nézd át, különös tekintettel a tápfeszültség ellátásának forrasztásaira.
(#) gyurka30 válasza szaot hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

A függőleges képeltéritő ic-t és a körülötte lévő összes kondit is cseréld ki forrasztásokat nézd át vagy kerressél hajszál repedést a áramkörön kb ennyi !!!!
(#) tbalint3 hozzászólása Márc 24, 2016 /

Végül is sikerült megoldani a mini-vidi tápkábel beszerzését, nézegettem a neten és kiderült, hogy szabványos IEC320-C1-es típusú csatlakozó van rajta, így vettem hozzá egy ilyet: Bővebben: Link , tökéletesen passzol is a tévébe.
Most viszont a kipróbálásnál előjött egy másik probléma: a tv ugyan az adók hangját tökéletesen veszi, de a képpel van egy kis probléma: "fut" és vízszintesen többszöröződik: készítettem róla két videót, hogy egyértelműbb legyen:
Videó 1 és Videó 2
Ha viszont nincs adón akkor tökéletes: Videó 3
Ezt vajon mi okozhatja?
(#) laller015 hozzászólása Márc 24, 2016 /

Üdv mindenkinek!
A csatolt fájlban lévő sasszival kinlódok pár napja,remélem tud,illetve akar nekem valaki segíteni.
A TV-t azzal a hibával hozták nekem hogy nem kapcsol be.Szétszedésnél a hálózati oldalon lévő 4 amperes biztosíték volt szétmenve,így arra gyanakodtam hogy az STV kapcs.üzemű IC ment tönkre,de tévedtem,a képcső lemágnesező VDR volt zárlatos,emiatt ment szét a bizti.Szóval kicseréltem az R801 VDR-t és tettem be egy új biztosítékot.Ezek után be is kapcsolt a TV,de iszonyatosan brummos hangja volt,és pár másodpercen belül magától kikapcsolt.Ezek után rámértem a primer oldal pufferjére (C804) és hamar bebizonyosodott hogy ki van száradva, kb 80µF volt,ezt is cseréltem.Be is kapcsolt a TV, már éppen kezdtem örülni,aztán jött a következő probléma,amit nem tudtam még mindíg orvosolni,a csatolt képek között ez is látható.A TV-n piros kép jelenik meg tele sorvisszafutási csíkokkal,ha a Screent feltekerem maxra,majd óvatosan vissza,eredeti pozíciójába,akkor megjelenik a kép,de kikapcsolás után ezt újból el kell játszani hogy mutasson is valamit a képcső.A 200V sincs meg,ehelyett csak 170V áll rendelkezésre,de kondik,és áramkorlátozó ellenállások cseréjével sem javult a helyzet.
Függőleges eltérítő összes R-C tagja kimérve,a kondikat ki is cseréltem.
Szerintetek mi lehet a baj ezzel a pokolgéppel?
(#) eyess válasza laller015 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Csatolt képet nem látok viszont , ha csak piros szín jelenik meg , akkor a szín végfokot nézd meg , illetve a szín ágyúkat , hogy kapnak e vezérlést , illetve nem szakadtak e meg .
A másik a tápot jobb lenne egyenlőre csak saját magában vizsgálni mérni , hogy a többi modul ne legyen rajta , csak külön a táp.És ha ekkor minden érték stimmel utána jöhet a többi része a tévének.
(#) kadarist válasza laller015 hozzászólására (») Márc 24, 2016 / 1

Az nem VDR, hanem PTC. Nagy különbség!
(#) laller015 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

eyess: bocsi lemaradt a két lényeges kép,eléggé rossz az internetem itthon és nem igazán tudok feltölteni dolgokat...Majd a munkahelyen hátha összejön A színeket kivezérli a képcsőre, mindhárom szín feszültsége a képcső nyakán 87,5V körül van.Nem kevés ez?
kadarist: Elnézést,én írtam hülyeséget,viszont félreértés ne essék,a gyári PTC helyére ugyanazt a típusú PTC-t tettem be.
(#) eyess válasza laller015 hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Az függ a színek kivezérlésétől is , de a 7,8,9 es kimeneteken olyan +108v nak kellene lenni.Viszont akkor elvileg , de csak elvileg a TDA6107 es jó , de ettől még a zöld , és a kék ágyú lehet szakadt , ha csak piros szín van.Ezt vagy kiméred , vagy amikor be van kapcsolva a tévé megnézed , hogy mindhárom színhez tartozó szálon látsz e izzást.Ezt a képcsőnyakán tudod megnézni ahol átlátszó üveges a része .Ott mind a három színhez tartozó szállnak izzásban kel lenni , ha nem látsz csak egyet , akkor a cső szakadt lesz , kék , és zöld szín tekintetében.
(#) stevepapa válasza tbalint3 hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Szia!

Először a tápját vizsgáld át. Utána a potmétereket, van benne néhány szerettek kontakhibásak lenni. Célszerű kicserélni őket.
(#) Janoo hozzászólása Márc 26, 2016 /

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni benne, hogy hogyan tudom megmérni a képcsőre menő feszültség értékét hogy megfelelő-e? (200 V ?) A képcső panelján melyik láb?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
(#) BarnaPili válasza Janoo hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Melyik feszültséget akarod megmérni? A 200 V egyenfesz méréshatárban a videovégfok tápja mérhető. A g2 fesz csak 1000 V dc ben. A gyorsítófeszültséget csak speciális mérőfejjel lehet pontosan megmérni. István
(#) eyess válasza Janoo hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Miért szeretnéd pont azt megmérni ? Mi a hiba jelenség ?
(#) Janoo hozzászólása Márc 27, 2016 /

Panasonic TX25MK1P típusú és vibráló üres kép a hiba(Euro 4 alaplapos). Az előzményekről annyit, hogy 13 hónappal ezelőtt kezdődő ugrálás, kép csíkozás volt, amit az LA7845N Vertikal Output IC lábak átforrasztása rendbe is hozott.
Aztán 1 hónapja észre vettem, hogy bekapcsolásnál percekig homályos a kép alul, úgy hogy a feliratok,nevek olvashatatlanok, mosódottak voltak.Először csatornaváltásra még el is múlt, de két hét múlva már nem.A gyanús helyeket átmelegítettem, és az LA IC lábait is.Ez után megdöbbenve tapasztaltam hogy már nem homályos hanem ugrál a kép, ismét szét IC láb tökéletesít, ám utána nincs kép csak csíkosan ugrál percegő hang kíséretében majd kb.10-15 mp. és kikapcsol! Gondoltam túlmelegítettem az LA IC-t, ezért vettem egy újat, de sajnos a cseréje után ugyan az a hiba!
Bekapcsol, kép nélkül változó háttérszín és csíkszín mellett vibrál, érdekes percegés kicsit üvegszerű, majd magától kikapcsol.
Service Manual van.
(#) stevepapa válasza Janoo hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Nem elkeserítés céljából írom, de nagy a valószínűsége a képcső, jobb esetben a sortrafó hibájának.
(#) Janoo válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Arra gondoltam hogy a képcsőpanelra eljut-e a sorkimenő trafótól a megfelelő feszültség.
(#) Janoo válasza stevepapa hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Hogyan tudom kizárni hogy melyik?

Elég problémás, a hibát amit említesz ennél a készüléknél, az említett 2 alkatrész okozza. Általában... ha a trafó rossz annak a nagyfeszültségű részében a diódák, vagy kondik zárlata miatt váltó feszültség kerül a képcsőre. A másik, ha cső hibás akkor lelevegősödött a képcső, és a nagyfesz átüt a csövön belül. Ha a nagyfeszkábelt leveszed a csőről, és továbbra is kikapcsol akkor trafóhibás. Vagy a fűtést szünteted meg a csövön, és figyeled hol üt át. Pontosan szerintem csak valamelyik cseréjével zárhatod ki.
(#) eyess válasza Janoo hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Többrétű lesz ez a dolog.Az írásaidból azt szűrtem le , hogy ugyan van ez a hiba , de a szétszedések, és összerakások után javult , illetve a sokadikra már nem , illetve rosszabb lett .Első körben itt keresgetnék , hogy mihez nyúltál , illetve mely helyek azok , ahol kontakt hibára , így reagálhat a tévé.Táp , alkatrészek forrasztásai , alaplap nincs e törve valahol hajszál repedés stb.
És nem utolsó sorban valóban nem zárható ki az a diagnózis , amit stevepapa felvetett, de ezt csak akkor lehet 100% ra venni , ha valóban semmilyen más jellegű hiba nem áll fenn.Viszont , amíg majdnem minden szétszedésnél , illetve összerakásnál változott a helyzet , addig nem lehet csak egy dologra fogni a hiba jelenséget.Szóval egy alapos átvizsgálás mindenképpen kellene.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
(#) Janoo válasza eyess hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

A kép alsó rész homályossága miatti első átforrasztás IC451 lábain, utána halványan még volt kép csak csíkosan, az újra átforrasztás + a R507 melegedett lábaira mentem rá, majd tűnt el a kép. Az IC csere után még az előtte lévő D454 melegedett lábait javítottam. Máshol sülés nyomokat, vagy repedéseket nem láttam, nagyítóval szemlélve. Ill. a hangszóró csati lábait erősítettem.
Van egy leírásom amiben az Euro 4 Q551 tranzisztor okoz képhibákat és a hozzá tartozó R507-t cseréli nagyobbra (100 ohm 1W vs 270 ohm 1W) de a tranzisztor és környéke külsőre egészségesnek látszik a lábai sem melegedettek.
Azért is cseréltem az IC-t hátha túl sok volt neki a forrasztás tökéletesítés, korábban is az volt kimelegedve és nem az ajánlott Q551 tranzisztor.

Értem viszont , ha látszólag már nem találni hibát , akkor abban az áramkörben ahol javítgattál forrasztgattál mérni kellene , hogy az adott ic megfelelően működik e , és a körülötte lévő alkatrészek amik szemmel láthatóan is melegedtek jók e még , illetve az értékük meg van e még , vagy megváltozott .Mert ilyenek is tudják nagyban befolyásolni egy adott áramkör viselkedését , és pláne az ic működését is.

Kapcsold le függő eltérítést, a g2 potival próbálj egy normális, éles, jól fókuszált csíkot varázsolni a kécsőre. Gyorsan tedd ezt ne égesd ki a cső közepét, ebből kiderül, hogy eltérítési gond van é, illetve mennyi probléma van. Eltérítés nélkül sem, pattogni, sem fókuszálatlan halvány csíknak nem szabad lenni. . Mindég egy hibára koncentrálj, ne kezdj el mindenfelé kapkodni, legyen egy csík abból sok minden kiderül, de amíg az sincs felesleges bármivel kísérletezni .
(#) Janoo válasza stevepapa hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

A poti tekergetésével kb. középtájon vízszintes csíkok finom remegéssel, (alatta homály, felette sűrű ugrálás) közben a fényes kép zöldre változik itt a pattogás megszűnik, majd kikapcsol.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016

Nem vagyok olyan ügyetlen a forrasztásban,de azt nem tudom mennyi hőterhelésre megy tönkre egy IC. Csak ki kell bírnia amíg beforrasztódik nem? Vagy az R507 hibája miatt működhet esetleg rosszul az IC ha már a tranzisztoron nem látszik semmi?
(#) Janoo válasza Janoo hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Vagy ha mégis zárlatos a Q551 tranzisztor csinálhat sorkimenő hibát?

Az alkatrészek jóságát csak méréssel lehet , vagy tudod biztosra megtudni .És amiben nem vagy biztos , vagy szemmel láthatóan elváltozások vannak , akkor azt mindenféleképpen mérni , illetve cserélni kellene.
Az alkatrész , vagy alkatrészekre ható hőmérséklet az nagyon sokféle lehet a kialakításból adódóan , és az alkatrész fajtájából adódóan , de az elmondható , hogy az általában használt , vagy köztudatban elterjedd hőfok az a 200 C0 az ettől magasabb hőfokot is elvisel egy egy alkatrész viszonylag rövid ideig .De a 200C0 tól még nem megy tönkre.

Értem és köszönöm.
Próbálkozom, ha van valami megírom, de addig is Kellemes Húsvétot és sok hímest kívánok.
Üdv.J
(#) peter810 hozzászólása Márc 27, 2016 /

Sziasztok nekem olyan problémám van hogy van egy Sony kp-44px3-as projektoros tvm szétcsúszott színekkel-ez convergencia ic-re utal amit kicseréltem és színek helyre álltak.De most kezdődik a bibi bevallom lehet valamit elállítottam mert el volt oldalra csúszva az egész kép beállítottam most olyan bajom van hogy egyántalán nincs kép a 4 video bemeneten meg hang.Hogyan lehet a beállításokat le resetelni hogy vissza adja a képet.de melékelek egy képet is hogy ez a két hiba micsoda valami OVP és HPROT

IMG0155A.jpg

(#) eyess válasza peter810 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Factory reset esetleg .Vagy gyári alapbeállítások ilyesmit keress .Ezzel vissza tudod állítani a gyári alap állapotot.
(#) peter810 válasza eyess hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

igen van rajta olyan menü hogy TT a távirányítón kel nyomni pár gombot hogy beadja és a 19-es kódal lehet elvileg factory reset de nem csinál rá semmit
(#) eyess válasza peter810 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Kérdés , hogy nem sérült e az eprom tartalom .Meg kellene próbálni másikkal.
Következő: »»   1129 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem