Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Méricskélni kellene a képcső kivezetésein, zárlatot keresve, első rács-katód között, és így tovább a többi között is. Ezen kívül feszültségeket is érdemes mérni, például hogy változik-e valahol a potik tekergetésére.
Este megmérem. Van esetleg tipp., hogy a képcső nyakán az egyes pontokon kb. mekkora feszültségeket kellene mérni?
A rajz a mérvadó és a fényerő, kontraszt potméterek tekerésére viszonylag nagy változásnak kell lennie.
Egy tanulságos javítás leírása: Bővebben: Link.
A linkelt anyagot ki is nyomtattam, köszi, átolvasom.
Egy olyan kérdésem is lenne, hogy az előlapon a középső gomb az mindig a kontraszt szabályozó volt? Mert mintha olvastam volna olyasmit, hogy a kései modelleken az lett a hangszín szabályozó. Nekem a középső poti sosem szabályozott semmit, de mindig szép volt a képe a tévének, a kontraszt nem volt sem sok sem pedig kevés.
Üdv mindenkinek.Hozzám került egy LG 32LV3400-as LCD TV és a következő a hibajelensége: Bekapcsolás után 1-2 percig normálisan üzemel,majd utána úgymond lefagy egyik gombra sem reagál, sem a távirányítón sem pedig a tv-n.Valamikor pedig ha bekapcsolom egyből előjön a hiba.Mi vagy melyik panel okozhatja ezt?A válaszokat előre is köszönöm. Képeket tudok csatolni.
Helló!
A képcsőnél a fűtés a foglalat vezető bütyök két oldala. Ezt követi a vezérlő rács (Wehner henger), itt tudsz mérni a fényerő szabályozásakor változó feszültséget. Ez a változás a fényerőben is kellene, hogy jelentkezzen, de ha a fényerő nem változik akkor a képcső elektróda szakadt. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2018
Moderátor által szerkesztve
Hello,
Nem tudom, LCD TV-kkel lehet-e ide jönni Egy CMX 8245F TV-vel van bajom, amiben CV308L-K alaplap található. Itt van kép az alaplapról. . A hibajelenség, hogy a power LED világít, de sem távirányítóra, sem a TV_n levő gombra nem kapcsol be a készülék. Szétszedve nincs látható problémája, kondenzátorok jók, stb. Az egy dolog, amit találtam, hogy az 1,8V a TP10-en nincs meg (0,5-öt mérek). Az egyik tuner kicsit langyos, meg mellette a 4 lábú félvezető is (7805 talán). Valaki javított már ilyet? Köszi minden ötletet
...közben mértem egy kicsit, mint kiderült, az 1,8V egy BM1084-ADJ -ról jön (állítható feszszabályzó). A BM1084 előtt van egy dióda, aminek a táp felőli végén megvan az 5V, a BM felőlin viszont már csak 1,5 - nem csoda, hogy a BM1084-ből csak 0,5V jön ki... Lehet ilyenkor a Bm1084 hibás? Arra gondolnék, hogy ha ez elpusztul, akkor mondjuk zárlatba megy, vagy megszakad, nem pedig hülye feszültségeket fog adni...
Nemrég értem haza és volt egy kis időm foglalkozni az AT505-el....érdekes eredmények:
1.) Kipróbáltam az ütögetést fakanál nyelével: semmi de semmi változás. 2.) Végigmértem a képcső nyakán a feszültségeket. A fűtés megvan. Stimm. Azonban a sasszihoz viszonyítva egyedül a 11-es lábon mértem értékelhető feszültséget: kb. 117 Volt. Máshol nem mértem semmit sem. Tanácstalan vagyok, mint egy kisközség
Elnézést, ez kimaradt. Képcső katód ha jól nézem.
Viszont a sötét szobában a képcső nyakán belül kékes halvány villanásokat látni néha és ha nagyon fülelek akkor a sorvég ciripelése mellett lehet pattanásokat is hallani onnan.
Döglött képcső szindróma?
Egy ilyen öreg csőnél már nem ritka a levegősödés jelensége sem, de az ioncsapda elég jól elkapja a nemkívánatos tartalmat. Meg kellene mérni az elektródák egymás közötti ellenállását, lehúzott csatlakozó mellett.
Emlékeim szerint a nagyfesz karikai is tud meglepetéseket okozni.
A multiméterem jobblétre szenderült. Már egy ideje vacakolt, de bíztam benne, hogy ezt még kibírja
Nincs valakinek helyette egy eladó csővoltmérője?
Tegnap mintha láttam volna itt a "piacon"
Szereztem egy Ganzuniv 3 műszert és méricskéltem a képcsövön:
Katód: kb. 115-117 Volt G1: semmi G2: kb. 660-670 Volt
Keresd meg, hogy mi lett a fényerőszabályzó potméterrel. A kioltás becsatolókondenzátora nem lett zárlatos?
A fényerő szabályozó potiról jött le egy 470k-s ellenállás. Úgy ítéltem, hogy nem túl stabil a rajta mért érték, így cseréltem. Most már a G1-en lévő feszültség a fényerőszabályozó gomb függvényében változik 0 és 140 Volt között kb.
A kioltó 470pF kondi jó. De kicseréltem egy másikra. Változás erre sem volt. A képernyőn változás nincs. Nagyon minimálisan világosodik és nagyon enyhén sötétedik, de alapvetően borzalmas halovány a képe. A képcső fűtése 6,25 Volt. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
Nézd meg a video végcső környezetét is, ellenőrizd a csövet. A visszafutási csíkok bemenő jel nélkül még mindig látszódnak?
A PCL84-et cseréltem, nem volt változás. Bemenő jel nélkül is vannak csíkok csak halványabban. Egyenként fogom ellenőrizni az egyes alkatrészeket. Az ellenállásra tekert méhsejt szerű tekercseket mivel lehet kiváltani, amennyiben hibásnak bizonyulnak?
Azok a tekercsek a hang-segédvivőt szűrik ki a videojelből és korrigálnak a frekvenciameneten. Ha nem szakadtak, akkor nem kell velük foglalkozni.
Ha a készüléktestre kötöd a nullát,akkor leválasztótrafó nélkül is oszcilloszkópozhatsz rajta, feltéve, hogy nincs áramvédőkapcsoló a hálózaton, mert azért jó lenne ellenőrizni a videojelet a képcső katódján.
"Sajnos" van olyan kapcsoló a hálózaton. És szereznem kell egy új fázisceruzát.
Mit kellene mérni azokon az ellenállásokra húzott tekercseken ha jók?
Néhány ohm ellenállást. Akkor marad a leválasztótrafó tévéhez.
Sikerült szerezni egy szép méretes leválasztó 220/220-as trafót. A mérete alapján kb 250-300VA lehet.
Mit javasolsz? Hol kezdjem a méricskélést? A PCL84 körben lévő ellenállással párhuzamosan kötött pároson nem mért ellenállást a műszerem. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
Katód, fűtés zérlatod van. A fűtőkörből ki kell venni a képcsövet. Egy külön trafóról adjál neki 6.5 voltot. Régen csengőreduktor volt a divat. Ez a leválasztó trafó Amit István emleget ,szerintem.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
Nem, én az oszcilloszkópos nézelődéshez ajánlom a tévét trafón keresztül táplálni, a galvanikus leválasztás miatt Ha katód-fűtés zárlat lenne, akkor brummos(fénymodulált) lenne a kép.
Ha szakadtak a tekercsek, akkor az elég nagy gáz, mert így csak elenyésző mértékű a katód vezérlése.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |