Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Most bedugtam a koaxot, jobb lett a kép, nem recseg, igaz függőleges fehér csikok lassan futkosnak, de sokkal jobb mint tegnap. A 110V fixen megvan, akárhogy tekertem, akármilyen volt a kép.
Tehát most nem jön elő a hiba. Kösd be a dugóba a koax árnyékolását is, és akkor meg fog szűnni a futkosó csíkozódás.
Némely csatornán tiszta a kép, de elég sok meg fehér csíkos, valamelyik jobban, valamelyik kevésbé, igaz még mindig jobb mint volt. Viszont kipróbáltam a másik szobában lévő tv koaxával, a helyzet változatlan, pedig a másik tv tiszta.
Akkor meg lehet, hogy a készülék nem eléggé szelektív a kábeltévétekhez és a szomszéd csatorna bezavar. Csatornakeresés utáni finomhangolást végeztél?
Próbáltam, de már a vezérlése régóta nem jó, 1-2 gomb jól működik, de a legtöbb nem, így ha például megnyomom a csatorna lefelé váltás gombot, hangerőt változtat, menüt előhoz meg ilyenek. Régen jó volt minden csatorna, vagyis nem gyárilag ilyen.
A készülék elképzelhető, hogy nem hipersávos kábel tunerrel készült . Talán túlvezérlődik a túl nagy jelszint miatt, amit az AGC áramköre nem tud kompenzálni. Esetleg megrottyant a tuner. A videód utolsó kockáin viszont felfedezhetők a sorvisszafutási csíkok is, ami a "nagy fekete vasmagos" sorkimenőn található két potméter elállításából ered. Ez utóbbit mindenképpen be kéne állítani mindenekelőtt. A "screen"
feliratú a képcső segédrács feszültségét szabályozza G2 700v körüli érték. A "Focus" a képcső fókuszát állítja 1500V körüli érték. Mérni nem kell, de tekerd le addig az előbbit, hogy a vékony vizszintes csíkok eltünjenek, és a fényerő élvezhető maradjon. Az utóbbit addig tekerd amíg a legélesebb lesz a kép.
Igen, ezt beállítottam, némely csatorna teljesen jó lett de a legtöbb csíkos, vagy még rosszabb, mert el is megy valamelyik néha.
Az "elmenetelt" az analóg tunereknél alkalmazott 33v-os hangólófeszültség ingadozása is okozhatja, melyet egy referencia zener dióda állít elő.
Ma végigkocogtattam a tévét burkolat nélkül és úgy néz ki hogy az egyik eltérítés bekötése szivatózott velem! Átforrasztottam az eltérítések vezetékeit és összeraktam a tévét. Már legalább fél órája teljesen stabilan működik itt mellettem!
Hát ez csak 24 óráig bírta! Már megint megyeget el a kép! Ha nem az eltérítés bekötése vacakol, akkor vajon mi?!
Parasztos megoldás lehet, de az egyik burkolat-összetartó csavart kicsit rövidebbre cseréltem és jól meghúztam, ettől stabilan nyomódik ami a problémát csinálta, és így már működik...
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
Üdv!
Került hozzám egy régi Elektronika 407 kis hordozható TV. Eleinte volt kép, aztán mire a hang után mentem elment a kép és most csak egy függőleges csík van és egyáltalán nincs videójel. Vhs-ről adtam neki egy kis analógot és a kép is megvolt egy ideig. Most észleltem hogy egy számomra ismeretlen alkatrész elkezdte megenni magát vagy olvad vagy nem is tudom. Képet mellékelem. A kérdés, hogy mi a vihar az az alkatrész, és mit is kéne csináljon?
Időközben kihűlt a dobozka. Miután megkötött szétszedtem, egy széthasadt dióda melegedett bellül a háromból. Most már csak a hangnak az anomáliája vár megoldást.
Szia!
A keleti hangnorma miatt nincs hang. Át kellene hangolni az FM aránydetektort és a hangszívó kört.
Köszönöm a választ. Egy órája a kapcsolásit bújom, de nem tudom kilogikázni itt mi hogyan működik. A Supraphon lemezjátszó meg az M40-es vidi magnó valahogy egyszerűbb volt számomra. Egy hét megás fájlom van pdf-ben, nem engedi feltenni, így meg bajos lesz, mer még csak lövésem sincs merre lenne a fent említett két egység. De megleltem a képeket egy korábbi hozzászólásban, utólagos engedelmével leteszem ide. Hát nem vagyok nagy mágus még, de nem is ez a szakmám, csak valahogy hozzám kerül minden ami régi mert mentem őket a pusztulástól.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1306677.html#1306677
Ha jól látom, akkor ebben a tévében IC-s hangáramkör van, egy koincidencia- demodulátorral, olyan, mint a TBA120 és egy IC-s végfokkal. Megjelöltem a hangolandó tekercseket, amelyekbe befelé kell tekerni a vasmagot az 5,5 MHz-es segédvivő behangolásához.
Remek, örök hálám Neki is látok sebesen. Aztán lehet találok még valamit..
Megkerestem az L7 L11 és L17 jelű induktivitásokat de valahogy nekem nem tűnnek állíthatónak. Ez talán viasz amivel le van dugózva mindegyik, kivéve az L12-L13, annak kis lapos csavaros dolog van a csúcsán. Ilyen esetben mi a teendő?
Oké megvan, nem ástam eléggé le. Legközelebb három órát várok mielőtt idezavarok.
Valahogy nem tudom belőni. Van egy TR-4302 oszcilloszinkroszkópom, pontosan hová kéne kapcsoljam hogy lássam a frekit? A géppel tudok milisec-es osztást varázsolni, és ha jól számolok akkor 5.5 szinusz kell beleférjen egy 1ms-os osztásba. Ha ez korrekt, akkor csak a bekötés helyét kéne tudnom. Köszönöm előre is.
Ehhez éppen nem kell oszcilloszkóp. Mivel szignálgenerátorod meg ehhez tartozó megjelenítőd nincs, ezért marad az egyszerű fülre hangolásos módszer.
Pontosan, ahogy kadarist is írja: bekapcsolod a tévét, ráhangolod egy csatornára, feltekered a hangerőt és így (szigetelt nyelű) csavarhúzóval addig tekergeted a panelen a tekercset amíg tisztán nem szól.
Kicseréltem végre a halott diódát, kép van, statikus fehér és nincs meg a csatorna amin eddig jött a vhs. Feladni meg nemakarom egyenlőre hátha boldog leszek Remélem még nem zavaró az inkompetenciám, elnézést. Mi miatt tűnhetett el a jel?
Üdv! Van egy Samsung sp43r1hl1 Projektroros tv-m amibe egyszer csattant valami és nem kapcsolt be (led se világitott)
A Bemeneti pufferkondi belselye kifolyt és zárlatos volt a táp FET, ezeket cseréltem de azóta csak világit a power led de ha beakarom kapcsolni villan egyet és űjra StandBy- ba kapcsol (semmi hangot nem ad ki) Mi lehet a probléma? Idézet: „ezeket cseréltem” Szia! Feszültséget mértél a pufferen, FET-en a cserék után?
Szerintem az olaj folyt ki, az okozta, okozza továbbra isa zárlatot.
Az olaj nem okoz zárlatot, az ugyanis szigetelő.
Sőt, nagyfeszültségű szakaszkapcsolókban szikrakioltásra használják az érintkezők között. Magyarul az álló, és a mozgó érintkező egy hermetikusan lezárt térben helyezkednek el, amiben olaj van. Elektrolitoldat már annál inkább, az tud vezetni, hisz az a feladata... A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
Nem akarlak elkeseríteni de a projektorok hűtőolaja igen jó vezető !! Tehát ha fehéres trutyit látsz és síkos akkor az a sugárcső hűtő folyadéka. Tudom mutatni 3 db-t amit a napokban fürdettem ki az olajból. 2db javíthatatlan, tönkreverte a tápot, sort, STK-kat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |