Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1193 / 1274
(#) geltam hozzászólása Jún 28, 2018 /

Sziasztok,
van egy régi kicsi csöves provision tv-m a hiba a következő:
Csíkos a tv képe amikor bekapcsolom, majd egyre rosszabb lesz, recseg is az idő haladtával.
Szétszedtem, szemmel látható égést vagy púpos kondenzátort nem találtam. Hátul találtam két kis beépített potit, valami nagyobb darab vasmagos terekcsre van rárakva, ezt tekergettem, de jobb nem lett, egyik végállásban kék lesz a kép, másik állásban fehérebb, de gyorsan ki is kapcsol és átmegy feketébe. Próbáltam beállítani, volt olyan, hogy bekapcsoláskor még jó volt a kép, de hamar rossz lett, csíkos majd el is ment azt hiszem, és recseg. Mi lehet a probléma? Ha nem éri meg foglalkozni vele megy a kukába.
(#) kadarist válasza geltam hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Szia!
Mivel teljesen laikus vagy, ezért mehet a kukába.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

A régieken valoban igy volt, de nemrég jött egy kontenernyi STB amin már nem lehetett állitgatni, csak 16:9be konvertált WSS jelet adva hozzá. (Napokig keresgéltek a kollégák egy régi TV-t, hogy lássák mi lesz azon a képböl. Nem tudom, hogy igy vették/rendelték vagy ilyenre sikerült...
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Én pedig a minap állítottam be ilyen beltérit és teljesen jól állítható a képarány. A tévét hagyni kell 4:3 képarányon, a beltérit pedig be kell állítani a belső képarány-váltásra a menüjében.
(#) geltam válasza kadarist hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Ha esetleg az alapokat leírná valaki, mit keressek, mit kell kimérnem, mi okoz ilyen hibát, esetleg egy általános kapcsolási rajzot, vagy egy oldalt látnék, ahol az alapvető működést leírják, azzal talán előrébb jutnék.

A válaszolóknak nagyon nehéz dolguk van, mert sem készüléktípust, sem fényképet nem adtál meg vagy mutattál meg. Ezenkívül azt sem tudjuk, hogy a csíkok függőlegesek vagy vízszintesek, hány csík van és milyen vastagok, stb. A legjobb az lenne, ha egy videófelvételt készítenél a hibajelenségről, amin minden fontos mozzanat látszódik.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Pontosan azért kerestek egy régi TV-t amin csak 4:3 képarány van, hogy azon milyen jel jelenik meg. A 16:9-s TV-k már intelligensebbek voltak. Az STB-ben nem volt semmilyen képállito menü.
(#) Gafly válasza geltam hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Idézet:
„Szétszedtem, szemmel látható égést vagy púpos kondenzátort nem találtam.”

Az INTERNET azt írja, hogy mindig minden kondenzátort ki kell cserélni, minden eszközben, mert semminek más baja nem lehet, mint a kondenzátor púposodás...
(#) geltam hozzászólása Jún 28, 2018 /

Pontos típust nem tudok, nem egy népszerű készülék. A videón látható mi a pontos hiba.

tv-vid.avi

Jó, tehát világos alapon ferde vékony csíkok. A képcső katódfeszültségét nézd meg, az általában 200V körül szokott lenni. Ha ez a feszültség hiányzik a megfeő helyről, akkor ilyen a kép. Lehet, hogy egy egyszerű forrasztáshiba van a háttérben az alaplapon vagy a képcső végére húzott panelen. A hátulján van valamilyen típusjelzés?
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Ez egy nagyon szomorú történet. Más: sok új tévén már nincs is analőg bemenet és kimenet....
(#) geltam válasza kadarist hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Oké, holnap megmérem a feszt és megnézem hátha találok rajta valahol típusjelzést.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ez az. A minap hivott a barátom, hogy vett egy csili vili HD laposat, és szeretné csatlakoztatni hozzá a régebbi gépeit meg a fejhallgatot. Nos a készüléken van 4 HDMI, 2 antenna bemenet meg egy SCARTnak kinézö stekker az optikai csatlakozo mellett. A SCARTot még RCA aljzatokkal is kiegészitette a gyár, de mint kiderült minden csak bemenet, a SCART átkapcsolo lába nincs is a foglalatban!
Én naivan otthon megcsináltam a jack átkapcsolos foglalatot, hogy azt majd beépitem a készülékbe, amikor jött a nagy meglepi, hogy a hangszorok hidban vannak meghajtva, azaz nem lehet öket közösiteni a fejhallgatok számára ( nincs GND). Ráadásul az egész hangelektronika a NYÁK hozzáférhetetlen oldalán van, valoszinü, hogy odaragasztva az LCD panel fém hátlapjához ami hütöként müködik. ( egyetlen csavar vagy egyébb rögzitöelem sincs az egész NYÁKon...)
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ott van az optikai kimenet.
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Az valoban ott van, de ahhoz kell egy ujabb kütyü ami fényböl hangjelet csinál.
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

A valamit nem adják semmiért.

Pl.

Ezen van hallgató kimenet is. Persze a hangerő szabályozás még kérdéses.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

A baj az, hogy az átlagos TV tulajdonosnak ilyesmit alig lehet a kezébe adni. Az már most is teljesenen tulterhel egy átlagos TV kezelésével is. Minden extra kütyü ezt csak tetözi.
(#) geltam válasza kadarist hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Megnéztem a tv típusát, Provision 1423T szerintem, ahogy a képen is látszik, valamint a képcső végén lévő panelen van még egy típusszám: 40G-C2KSMD-LOW.
Remélem jó helyen mértem a katódfeszültségeket van egy vastagabb fekete, és egy vastagabb piros vezeték is mindkettőhöz képest megmértem az R G B feszültségeket, és mindkettőhöz képest kb 20-20V volt a G és az R feszültsége, és kb 50-60V az B feszültsége.
(#) kadarist válasza geltam hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Nézd meg, hogy a képen jelzett ponton a tuner fémházához (test) képest mekkora a feszültség akkor, amikor jó a kép és akkor, amikor csíkos.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

A rajzon a D305-ös dióda vonalát keresd, ez a 200V-os feszültség útja.

Nem tudom melyik a fémház, most megmértem újra, R G B -t, mindegyiken 80-100V DC feszt mértem a fekete és a piros vezetékhez képest. A bejelölt pontot is ehhez mértem ez is kb 100-110V DC, ingadozást nem tapasztaltam, a képet be se tudtam állítani jóra, hátul a két kis csavart tekertem, de jó sehogy se lett, nem tudom azoknak milyen állásban kell lennie, az egyik alig befolyásol valamit, a másikkal meg egyik irányba kékebb lesz a kép másik irányba csíkos, majd teljesen kikapcsol.

Végignéztem a T302-es trafótól, ugye a rajzon 110V DC a bemenete az megvan, a kimenete ami a D305-ös diódára megy az is 110V DC és végig ezek az értékek vannak, az R G B nél is.

A tuner (hangolóegység) bádog árnyékolóburkolatát nyíllal jelöltem. Ide csatlakoztasd mérésnél a multimétered negatív vezetékét és DC állásban mérj a műszerrel..

Megmértem, ez elvileg ugyanaz a pont, mint amihez eddig mértem, lecsipogtattam. A jelölt lábon mérve a fesz 110V, viszont közben mértem az R G B -t és megint más értékeket kaptam, 80V 80V 55V volt rajtuk.

Közben rájöttem, hogy a trafón a potit tekergettem, ezért voltak más értékek a R G B-n, de a dióda után a 110V fix.
(#) dokidoki válasza geltam hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ne haragudj meg érte, de ha nem tudod mit is tekergetsz, akkor inkább mondj le a tekergetésről, bármennyire is csábító lehetőség. Mellette TV-t így nem lehet javítani. De úgy se, ha nem ismered a belsejét valamennyire. Úgy meg főleg nem, ha valaki segít és mondja mit mérj meg, de nem teszed.

Ez most az az állapot, amikor ferde csíkok vannak és ilyenkor 110V a feszültség?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
(#) geltam válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Nem tekergetném, ha tudnám mire kell állítani, milyennek kell lennie a képnek ha beállítom. A végét viszont nem értem, amit kértek azt lemértem, leírtam mekkora értéket kaptam.

Mivel áthoztam másik szobába itt nincs koax, így csak kék a kép, de a 110V az nem változik a dióda után.

Ennek a ferde csíkos állapotnak koax nélkül, csak úgy magában működő tévénél is fel kell lépnie. Akkor mérj ott feszültséget, ha ez a világos, csíkos kép jelenik meg.
Következő: »»   1193 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem