Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   161 / 1273
(#) kadarist válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

A glicerin nem olaj, de viszont fagyálló.
(#) Flatlander válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Viszont elvileg a glicerin ugyanúgy jó bele.......
(#) Bonanza02 válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Talán először a sorvégtranzisztort a sorkimenő meghajtóját.Valószínűleg zárlatos.
(#) amplifier hozzászólása Nov 10, 2009 /

Sziasztok!

Van egy Samsung tv-m, ami előző napon működött, viszont másnap mikor beindítanám nem csinál semmit, és a led sem világít az előlapon. Áramtalanítva nem lett, tehát csak úgy állásában ment tönkre. A főkapcsoló bekapcsolása után a tápegységből fokozatosan emelkedő frekvenciájú hang jön. A segítségeteket szeretném kérni hogy mi lehet a probléma.
(#) kadarist válasza amplifier hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Valószínű elszállt a sorvégtranzisztor. A zárlat miatt sivít a tápegység. Persze lehet más is, például elkószakadás a primer oldalon, vagy egyéb zárlat a táp kimenő oldalán.
(#) amplifier válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Üdv!

Én kondenzátor problémára gondoltam, csak nem tudom hol kezdejem a primer oldalon, vagy a szekunderen a nézelődést.
A tv készenléti állapotból be sem kapcsol, tehát készenlétben ciripel a táp ilyen eszetlenül, így is lehet sorvégtranyó probléma?

Lehet, hisz a legtöbb tévénél készenlétben is ott sortápfesz a tranyón.
(#) djgaby hozzászólása Nov 10, 2009 /

Sziasztok
Ma szétszedtem ismét a tv-t csináltam képet a PTC-ről.
Csatoltam két képet.
3lábú a PTC.
Szerintetek ez jó lesz helyettesítőnek ?
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza djgaby hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Jó lesz hozzá, ha a lábtávolságok passzolnak.
(#) Bonanza02 válasza djgaby hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Én a 340 Ohm-ot keveslem kissé. (Melegedésre)1000 Ohm (1kOhm) feletti jobb lenne.....
Ezt kaptál?
(#) djgaby válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

sajnos itt a legközelebbi boltba csak ilyen van most.
ha nem bírná... akkor legfeljebb rendelek egyet bp-ről.
(#) kadarist válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Az nem a hideg/melegellenállás, hanem a tokban lévő két PTC ellenállás hidegellenállása egyenként.
(#) Bonanza02 válasza djgaby hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Én a helyedben ezt tenném:
1. kivenném a régi PTC-t és ha zörög,akkor balra nagyívben eldobnám a kuka felé.
2. beletenném az új PTC-t, bekapcsolnám a Tv-t az új PTC-vel és a lemágnesező tekercsel. Konstatálnám,hogy "jó lett a kép".
3. lehúznám a lemágnesező tekercs csatlakozóját és anélkül használnám a TV-t.
4. beszereznék egy olyan PTC-t,amilyet én is írtam típusként. (melegedésre >1kOhm értékűt)
(#) amplifier válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Üdv!

Kiszedtem és megmértem a sorvégtranyót, jónak tűnik.
Most mit lehetne következő lépésként?
Kicserélgessem a kondenzátorokat a tápban?

Igen. Kondinézés, ellenállásnézés.
(#) kadarist válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szerinted ez Bővebben: Link jobb lenne?
(#) nagy_david1 hozzászólása Nov 10, 2009 /

Hello!
A TV-nak a képe átváltott teljesen zöldre. Egy régebbi típusú nagy képernyős Imperial márkájú tv. Régebb óta csinálta ezt, de általában egy idő elteltével visszajött a kép vagy átváltottam AV-ra és a teljes fekete képernyő kis idővel "előtűnt a zöldből". Valaki esetleg így tudná mi lehet a baja? Egyszer szétszedtem volt, de itt nem kaptam meg a képcső végén az RGB trimmereket, mik újabb TV-nál vannak. Valami kifáradt vagy hasonló, vagy maga a képernyő halt el? Javítható, korbetegség? Sajnos többet nem tudok mondani, és remélem páran már találkoztatok ilyen problémával. Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Hát, bizony korbetegségnek tűnik. De nem reménytelen. A vidovégfokok meghajtását kellene megnézni, hogy egyformák-e. Szakadozó ellenállások okozhatnak még ilyet a videovégfokokban, vagy természetesen forrasztás hiba is lehet ugyanitt, a képcsőpanelen. De lehet, hogy a videofokozat ennél a típusnál kulön panelen van az alaplapba dugva.IC-s vagy tranzisztoros a video-végfokozat?

Ja, és persze képcsőhiba is lehet.
(#) Jaffry hozzászólása Nov 10, 2009 /

Sziasztok lenne egy régebbi (crt) Samsung tv.Nem rég kaptam az egyik kedves ismerősömtől.
Annyi lenne a hiba hogy nézem a tv-t és zavaróan vibrál a kép.egy idő után kicsit idegesítő is.(oldalról is elég észrevehető a jelenség. A színvilágával semmi probléma nincs.Az éles képel sincs probléma.(igaz a panasz náluk az volt hogy elgyengültek benne a színek, de én semmi ilyet nem vettem észre eddig)
Nem akarok hülyeséget csinálni benne, de gondolom integrált áramkörök tranyik egyebek nem mentek tönkre benne mivel működik.

Kis tv szerelő laikusként szeretném kérdezni hogy miket nézzek meg benne esetleg miket cseréljek ki és kb. hol találhatok ezek a panelen.

elöre is köszönöm a segítséget!
(#) Bonanza02 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Nem akarok hülyeséget írni,ezért inkább próbáltam kicsit helyre rakni a dolgokat,mert én is "csak" cseréltem,ha nem működött a lemágnesezés.

Szóval:

A PTK egy hőre növekvő ellenállás. Tehát bekapcsoláskor a kis ellenálláson nagy áram folyik, és az 50Hz lemágnesezi a képcsövet . De mivel kicsi az ellenállása, nagy áram folyik rajta, tehát felmelegszik. Ahogy melegszik, úgy nő az ellenállása, csökken az áram, és szépen lecseng.

De nézzük belülről meg pontosabban.Valóban két db thermisztor ellenállás van benne.Nevezzük R(p)-nek, ez a párhuzamos tag, és R(s), soros tag.
Amit én javasoltam,az a 96726-os típus volt, aminek a soros tagja 3...30 Ohm, a párhuzamos 3000 Ohm.
A vásárolt 340 Ohm -os értéket ezért keveseltem.

Én úgy látom,hogy a két ellenállás összedolgozik.Az R(s) a rajta folyó áram következtében melegszik, az R(p) pedig mivel párhuzamosan van,és egy nagyon közel az R(s)-hez,ezért közben még fűti is azt.

120.JPG

(#) tornadoplus hozzászólása Nov 10, 2009 /

Sziasztok!
Thomson 51mt11tx Tv Teljesen meghalt. A tápján a 100 MF- os 400V-os kondi felpúposodott és kifolyt. Vettem és kicseréltem, de semmi. Bekapcsolásnál lehet hallani egy kis fémes kattanó hangot. A készenléti led nem világít. A panelon nem látok más égésnyomot, felpúposodást. Kapcsolási rajzot nem találtam meg. Kérem segítsetek! Hozzáteszem, nem vagyok szakértő, Csak hobbi szinten próbálom javítani a saját cuccaimat.
Előre is köszönöm a segítséget!
Péter
(#) kadarist válasza Jaffry hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Képet rakj fel a hibáról. Így nehéz véleményt mondani.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!
Az az igazság, hogy eddig nagyon tévékkel nem foglalkoztam, ezért nem igazán tudom, hogy mi minek a része, és hol kéne keressem a hibát. Felteszek pár képet, remélem ti egyből tudjátok majd melyik panel a képfelelős, és maximum arról csinálnék egy makrót, és megnézném az alktrészeket, rájuk mérnék. Köszönöm.
(#) kadarist válasza tornadoplus hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Egyenirányító diódákat nézd meg, a soros áramkorlátozó ellenállást, a kapcsolótranzisztort, Biztosítékot.
51mt11tx_TX91

Szia!

Ez egy Grundig? Mi a típusa?
(#) tornadoplus válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Köszi! Holnap megnézem és jelentkezem.
Szia

Imperial, Németországban gyártották, pontosabban van egy ilyen cimke benne: Imperial, panorama, 70AX. Philips képernyő. Még egy gond, hogy a kép nagyon későre jön meg, kb 1 perc. Ez már régóta így volt, erre aztán jött rá a zöld színelnyomás. De a lényeg a szín lenne, van időnk megvárni a képet.

A képcső végére van dugva a video-végfokozat a hűtőzászlós tranzisztoraival. Ide jön a G2 segédrács feszültség a vastag szigetelésű vezetéken, ami a sortrafó tetején végződik.
Az oldallapon vannak függőlegesen felül a TXT-panel, alatta a vezérlőpanel a cél-mikrokontrollerrel.

De ha írsz egy pontos típusszámot (hátlapon van), akkor próbálok rajzot küldeni.

Sajnos minden le van róla kopva, mert még 10 éve használtan vettük szervízből, mert nagy volt és ritkabb akkoriban még az ekkora kepernyos tv, és újon drága volt. Manapság ősrégi darabnak számít.

Szokott lenni az alaplapon egy vonalkódos papírceti. Arra mi van íva?
Következő: »»   161 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem