Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Sorvégtranzisztor nélkül a táp elindul? Vagy akkor is csak ciripel?
Elméletileg a táptranzisztor!azt nem neztem de mindjart ki forrasztom belolle!
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
Mérd már meg kivéve, vagy dióda mérővel. A C-B közt csak az egyik irányban vezethet, és akkor is olyan 7-800 ohm legalább, nem sípolhat oda- vissza.
Kivettem a sorveget es mind a 3 laba minden iranyba sipol ez egy bu808dfi
Az a helyzet, hogy nem muszáj kivenni a sorvégtranzisztort, ha az nem zárlatos, elég az E-B-t rövidre zárni. Ha sorvég nélkül megjnnek a tápfeszek, (Veszi a távirányítót, esetleg hang is van) akkor az sortrafó zárlat. Körülbelül egy hét alatt meg lehet általában rendelni, minimum ötezres, de típustól is függ. A táp pufferelkóján megvan a 310 volt? Mert ha nem, akkor az is ki lehet száradva. Mondjuk, elég ritka, de már találkoztam olyannal. Ha egyik sem, akkor egyenként kell leakasztgatni a tápokat a trafóról, mondjuk kiszedegeted a diódákat, de az már hosszadalmasabb tortúra, mondjuk egy elkó vagy IC zárlat megtalálása.
Akkor az rossz, első körben megpróbálhatod kicserélni, de ha azonnal elszáll, akkor lehet sortrafó, de akár kondenzátor is, ami a kollektora és a test között van. Sorvég nélkül elindul a tápegység? be lehet kapcsolni? megvannak a tápfeszültségek? Általában a panelra rá szokott írva lenni, merre hány volt, ha rajzod nincs hozzá. A sorvég helyére teszel egy 220volt 40-60 wattos izzót. Világít? Akkor a tápod valószínűleg jó.
Ha igy sorveg nelkul bekapsolom a tv-t akkor mit nezzek meg,mire figyeljek?vagy hol talalom azt a pufferelkot es hogyan merjek ra,nem tudom,hogy olvastad-e meg az elejen emlitettem,hogy nagyon kezdo vagyok ezen a teren,de szeretnem ha a segitsegetekkel megtanulhatnam egy kisit ezt a szep szakmat!elore is nagyon szepen koszonom a turelmeteket!
Ezen kell mérned minimum 310 voltot, a szekunder diódákon meg van 5;12;24;140;és200volt körül, az volna szerencsés, ha a panelre rá lenne írva. A ki- bekapcsolást figyeld, és, hogy ciripel-e még? A távirányítót veszi? Bekapcsolt állapotban ne fogd meg sehol, csak a műszereddel mérj, ki kell támasztani valahogy a panelt, hogy mérni lehessen rajta. Sok régi tévénél volt is olyan lehetőség, hogy rögzíteni lehetett a panelt kibillentve.
sorveg nelkul megprobaltam bekapsolni a keszuleket es elszalt a a biztositekja!!!!
Nem szokta attól kiverni, hogy le van állítva sorvég, így szokták kideríteni a sortrafó zárlatot. Bár a te esetedben 1-2 tranzisztort megér, hogy biztosan az-e? Azok is drágák, de 1000 Ft alatt van, a trafó 5 ezer fölött. De akkor most már biztosan rossz a táp tranzisztor is. Rossz hír, hogy ilyenkor sokszor magával viszi a körülötte levő ellenállásokat, és a vezérlő tranzisztorokat, diódákat, optocsatolót is. Ki szoktak cserélni a tápban ilyenkor minden félvezetőt. A táp javításnak csak a munkadíja volt 6 ezer forint, mondták nekem tizenegynéhány éve. Ehhez jön a 2-3 ezer Ft anyag költség.
A táp tranzisztor, ha nem zárlatos, akkor viszont semmi más sem, lehet, hogy az indulási áramot nem bírta a bizti.
ilyenkor ha mar kivettem belolle a sorveget ,kimerhetem a tap tranzisztort,annak mlyen ertekei kell,hogy legyenek,illetve most hogyan meregethetek benne biztonsagosan,annelkul,hogy valami megrazzon
A lényeg az hogy a C-E közt szakadás kell legyen, esetleg a védő dióda, ha olyan tranzisztor. C-B között csak akkor vezethet, ha a B a pozitív, olyan 600-800 ohm.
Sziasztok van nálam egy beko 12.6 tv skarton kersztül mutat jól de antennával semmit sem mutat. Hol kezdjem keresni a hibát, tunerbe? vagy merre.
Sziasztok!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1462933.html#1462933 Erről a tv-ről lenne szó. Sikerült megcsinálni. Elindult szépen. Minden érték amit a rajza kért megegyezett. Darabig járattam állítgattam a csatornákat egyszer csak a gombjai bemondták az unalmast. Beállításokat nem veszti el. Csatorna amin megmaradt ugyan az az adó megy, hangerő sem változik. elején csinál egy ellenőrzést mindent rendben talál. Mi mehetett ki benne? Előre is köszönöm a választ.
Csatorna kereséskor semmi reakció a képernyőn ?
A Tuner 6 - 7 es lábán +5 volt meg van ? Nem baj , ha nincs táv a főkapcsolóval kapcsold be , és mérd meg a tuneren , amit irtam. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
Ezt csak sajnos holnap fogom tudni megnézni mert nem hozták el a távirányitót. de azt mondták, hogy semmi sem fog be.
En is a napokban tapostam fel nemi tudast par jotevomtol , itt a forumon, DE, fontos hogy szerez be egy kapcs rajzott a TV-rol(google), konyeben tudnak segiteni , es te is jobban megerted ha van nemi fogalmad az elektronikarol,
Nem raz meg ha kisutod a kondikat , persze nem egy csavarhuzoval rovidre zarni mert az nem tesz jot nekuk . "kadarist" is feltett linket oldalrol ahol tele van ingyenesen letoltheto kacs rakzokal,
Esetleg nekedis volt hasonló problémád? Tipp, hogy mi lehet az oka? Köszi addig is.
Egy chassi szám jó lenne ezt valahol megtalálod a panel valamelyik részén ráírva,.
Sziasztok egy olyan problemaval rendelkezem,hogy van egy Samsung 37A566 os lcd tv-m az a hiba jelenseg,hogy ha bekapcsolom mukodik kb.15percig aztan letilt,elmegy a kep,hatter vilagitas az megmarad rajta,de nem lehet vele semit csinalni sem kikapcsolni,sem tavszabira nem reagal,semmi.......,csak ha kihuzom a konektorbol es varok vele egy 5 percet aztan ujra elindul,amit eszleltem a main lapon van rajta 2db bga ic ami nagyon felmelegszik.ha valaki tud kerem segitsen!!!!a main PEARL ID 37"
A tranzisztorok kimérésében tudtam segíteni. Jó lenne azonban, ha valaki tudna segíteni dannyc27-nek abban, hogy sortrafó zárlatot hogyan lehet tutira megállapítani? Illetve, hogy kivett sorvégtranzisztorral bekapcsolva miért szállt el neki azonnal a tápja is? Táptranzisztor zárlat esetén ugye, vezérlő IC-t is meg kell mindig hozzá venni? Vagy megér az egy ilyen drága tranzisztort, hogy kipróbálja, az IC túlélte? Terheletlenül nem szabad ezeket bekapcsolni? Én néztem így Grundig-ot, hogy leállítottam a sorvéget,és nem lett a tápjának semmi baja, és a TV sortrafós volt, (Malacom volt, hogy bejött a tippem.) annak cseréje óta azóta is jó. Danny- nél miért fröccsent a táp tranzisztor? Segítsetek! Megköszönném.
Segítségképpen: ez egy 11AK30-as sasszi, aminek a típushibája, hogy a sorvég-Darlington-tranzisztor bázisán lévő csatoló elkó elveszti a kapacitását és így a kis bázisáram miatt kikerül a tranzisztor a kapcsolóüzemből, amitől az túlmelegszik. Ha jó a Darlington, akkor a kollektor-emittere közt egy diódát kell kimérni, a bázis-emitter között pedig egy ellenállást. A BU808 adatlapján szerepel a tok belső kapcsolása is. Ha a tranzisztor zárlatos, akkor azt cserélni kell és a bázisra kötött elkót is, lehetőleg nagyobb feszültségtűrésű és nagyobb kapacitású típusra. A táp tönkremenetelét nem szokta a sortranzisztor nélküli indítás előidézni.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
Köszönjük! Régi Orion TV-kben volt olyan táp, meg a Recor típusú lomokban, amibe mindig a bázisra menő elkó okozta a táp hibát, már elfelejtettem. Sorvégtranzisztora volt először zárlatos. Megéri megjavítani? Itt a táp IC akkor maradhat?
Áramkorláttal (soros izzólámpa) kell indítani a tápegységet és akkor kiderül, hogy mi a helyzet az IC-vel. De ezeknél az alaplapoknál nem szokott a tápegység tönkremenni a sorvégfok hibája miatt. A táp és a sorvégfokozat két külön dolog más-más problémákkal, amiket nem érdemes összekötni. Egy esetben hatnak egymásra, ha a tápegység túl nagy feszültséget ad a sorvégnek, mer rossz a szabályzóköre. Ilyen esetben képes túldisszipálódni a sorvégtranzisztor és ettől átmegy drótba.
Mellékelem a képet ami az alaplapon található címkéről van.
Szia!
Rajzot innen szerezhetsz hozzá.
Sziasztok
Senkinek nincs ötlete, hogy miért nem reagál semmire a tv? amúgy teljesen jól működik ezen a hibán kívül. begolyózok ettől a tv-től http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1474391.html#1474391
Videoton Pro Line tv C ?????
Mi a szám sokféle van ebből. |
Bejelentkezés
Hirdetés |