Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   976 / 1274
(#) dekac válasza kadarist hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Szia!
Nagyon szepen koszonom, szetbontottam a csatlakozot, kitakaritas, letakaritottam az erintkezoket is. Osszeraktam es tokeltesen mukodik! Nagyon szepen koszonom!
Peter
(#) stevepapa válasza jdani hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

A horizontális végfok maga a sortrafó, illetve az eltérítő tekercs. Ezeket a sortranyó hajtja, ezt egy másik tranzisztor általában egy kis trafón keresztül. Amit a szinkron ic vezérel. Tehát a hibát elsősorban a sortranzisztornál keresd. A Q650, és környéke, először a Q650-t vedd ki és mérd meg nem zárlatos e.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) jdani válasza stevepapa hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Az egész úgy kezdődött hogy:
Kaptam ezt a TV-t. Bekapcsolom, csak kattog-ciripel a táp. Egyből a Q650es tranyót néztem, ami zárlatos volt. Kicseréltem, bekapcsolom, megyen. Fél perc után kikapcsol a TV. Most bekapcsolom nem ugyanazt csinálja mint az elején. Kiveszem azért a tranzisztort..
(#) stevepapa válasza jdani hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Valószínű, hogy elküldte a tranyót. Mielőtt cseréled, a sortápot ellenőrizd, a kondiját cseréld ki. A collektorára és a testre menő kondit is. 6-12nf körüli 2500v . Ne méregesd cseréld.
(#) jdani válasza stevepapa hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

A tranyó végülis jó, nem zárlatos. Igaz hogy 1803DHI van benne, ez volt itthon. Van van még egy C5855 tranyó. Van itt egy régi (viszont működő, de kinek kell....) CRT monitor, abban van a C5855. Vagy jó a 1803DHI is?
A sorkimenő körüli elkók cserélve. Van benne egy 12nF 1,6kV kondi.
11nF 14kV van, vagy 9,1nF 2000V
Egyikre se cserélhető?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) granpa válasza jdani hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

A nagyobb fesz. nem hátrány, a 11nF-os jó lesz (de akár a másik is jó lehet). A tranyó, -ha jó- minek cserélni? Amúgy meg; nézd meg az adatlapjaikat.
(#) Thomas10100 hozzászólása Aug 16, 2014 /

Sziasztok!

Egyik ismerősöm TV-je van nálam. Egy JVC 100Hz-es TV.
11AK52-es panellel.
Függ IC TDA8177F rossz volt, Megnyúlt volt a sorkimenőtől függ IC-re menő 60V 0,1ohmos(R125) ellenállása, és zárlatos ennek a 60V-nak a egyenirányító diódája. Jelenleg itt tartok:
Merre menjek tovább? Menüre szivárványos a kép. A hangszóró végig pattog. A betűk pedig elég furcsán vannak. Rajzom van hozzá

Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
(#) jdani válasza granpa hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Adatlap szerint még jobb is az amit tettem bele, nade hát kikérem más véleményét is, hátha valamiben mégis rosszabb. Elírtam, nem 14kV, hanem 1,4kV. Az kisebb, ezért lenne jó a 2000Vos, nade az csak 9,1nF...
(#) stevepapa válasza jdani hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Picit keskenyebb lesz a kép, próbára jó.
(#) jdani válasza stevepapa hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Nem segített.. Jó lesz alkatrésznek
(#) jdani hozzászólása Aug 16, 2014 /

Most került egy másik TV, szomszédé. Egy régi Samsung kocka TV. Érdekes jelenség, áram alá helyezem, kivilágít a LED, rotyog egyet a hangszóró, és kialszik a LED, mintaki totál lekapcsolna a táp. Viszont néha , nagyon néha be is kapcsol, kép is van, csak elég keservese kapcsol be ilyenkor. A sorkimenő kapcsol, majd lekapcsol. Újra kapcsol, akkor kis idő után a kép is bejön, de ugrálva. Magyarán néha amikor bekapcsol, azt is keservesen teszi, és a kép is ugrál. Kicseréltem egy pár elkót, nem segített. A bejövő primér oldalon van egy pár apró elkó, meg egy nagy 400Vos. azt cseréltem, meg egy kis elkót... Cseréljek tovább?
(#) sa93 hozzászólása Aug 17, 2014 /

Szép napot kívánok mindenkinek!
Tegnap hoztak egy TV-t javításra. Sajnos még nem sokat foglalkoztam CRT televíziókkal, és segítséget szeretnék kérni. A TV típusa: Delton CTV5131, sasszi száma: 11AK19PRO. A hiba jelenség a következő: A kép átvált kék színre (véletlenszerűen), vízszintes (kb.5-6 centis) fekete sávok jelennek meg (amelyek futnak is), de a "hangyafocit" lehet látni tőle. Kb. 1 és 3 másodpercenként történik, ha nem kék a képernyő, akkor a kép szép, megvan. Gondoltam hátha kontakt hiba (állítólag mechanikai behatás érte porolás közben, de nem tudom hol), A sugárcső csatlakozóján az AQUA nem enged át, de a szervizkönyv szerint nem is kellene ott lennie. A tápfeszültség meg van, 195 V, stabil. Az RGB bemenetek 2-2,5 V, a kék 2-3 V, RGB kimenetek 129-134 V, szinte ugyanakkora, BLANK jel 2-4 V. Már kifogytam az ötletkből és szeretnék segítséget kérni hozzá.
A válaszokat előre is köszönöm! sa93
(#) Thomas10100 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Sziasztok!

Valakinek ötlete a TV-vel kapcsolatban? Olyan mintha fejtetőn lenne a NINCS JEL felirat.
Átkondiztam a függőleges eltérítés környékét. A TDA8177F helyett STV9379FA lett beforrasztva.
(#) jdani hozzászólása Aug 18, 2014 /

Került újra egy másik TV. Valamilyen Evelux, most nem tudom a pontos típusát. A gondja, bekapcsolás után, jön a hang, de a kép nem. A kép, késik pár percet. Biztos több mint egy percet. Aztán hirtelen beugrik. (homályos is kicsit a kép, nade arra van poti...)
Volt 2 Thomson TV a kezem között, aminek ilyesmi hibája volt. Sokáig kapcsolt be a képcső fűtés miatt. Ott megoldotta a problémát, egy tekercs menet megfelezése, ami a fűtésért volt felelős a sorkimenő után. Ez mindegyik TVnél így működik, hogy a sorkimenő után, van egy kis tekercs?
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Nos ma kipróbáltam. A típus Evelux S25CG. Nem valami ismert márka, sok hasznos dolgot nem találtam róla. Rég nem volt már bekapcsolva, legalább egy hónapja. Most bekapcsolom, már nem is működik. Bekapcsol, A Screen poti kicsit rá van húzva, látni a vízszintes csíkokat, és ennyi... A képcsőn lévő nyákon van egy kondi. Általában arra szoktam forrasztani drótot, és azon mérem, kap-e feszültséget. Bekapcsoláskor megkapja szépen a 200V-ot. Cseréltem pár elkót is az alaplapon, de semmi változás...
Valaki, valami tippet?
(#) scooby_ hozzászólása Aug 21, 2014 /

Sziasztok!
Nagyanyámtól hozzám került egy Daewoo 21A5T típusú TV azzal a panasszal, hogy csattant egy nagyot és többet nem kapcsolt be. Én szétszedtem, semmi nyoma, hogy bármi felrobbant volna benne. Kivettem a sorvég tranzisztort, totál zárlat minden irányban. Bekötöttem egy 60W-os izzót a C-E helyére, de a táp csak halkan nyöszög, cicereg. Szedtem egy másik nagyfeszültségű tranyót, beraktam a régi helyére úgy, hogy az izzót a kollektorral sorba kötöttem. Az izzó közepes fénnyel világít. Kiforrasztottam a sorkimenőt, sorvég tranyót beforrasztottam a helyére, és a sorkimenő helyére pedig bekötöttem az izzót. A TV-t bekapcsolva az izzó felizzik, 125V megvan. Na most akkor a sorkimenőm lett zárlatos? Ha igen, akkor a C-E ágra forrasztva az izzót nem kellett volna világítania? Helyette olyan volt, mintha beterheltem volna a tápot nagyon, és el se indult volna.
(#) eyess válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

A kérdésedre egyszerű a válasz kiméred a sorkimenőt , és megtudod , hogy zárlatos e , vagy szakadt.
(#) scooby_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Kimérem... Mekkora ellenállása szokott lenni a primer tekercsének Kb.?
(#) kadarist válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Szia!
Ohm-mérővel csak a szakadást tudod kimérni, mert annyira kicsi a primer ellenállása, hogy az esetleges zárlatot nem mutatja a műszer.

Ez sorkimenő függő .Megkeresed az adatlapját , és ott megtalálod.
(#) scooby_ válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Én is erre gondoltam. Ha a tranzisztor zárlatos lett, feltételezem hogy a sorkimenő is zárlatos. Egyébként izzóval terhelve, a jelalak is jó szkópon nézve. A tranzisztort beforrasztotta izzó nélkül, ismételten elszállt... Szerintem elég nagy mákom van...

Nincs mákod mivel megint elszállt .Akkor lett volna mákod , ha előtéttel indítottad volna tévét , és nem szált volna el.

Azért van mákom, mert sorkimenőt nem kapok bele valami olcsón nagy valószínűséggel, maga a TV pedig már nem ér annyit szerintem, hogy sorkimenőt vegyek bele. Bár kibírt vagy 12-15 évet. Szerintem ha szerzek bele új sorkimenőt, X év múlva annak is hasonló baja lesz, hacsak nem az eltérítő tekercsek mondják be az unalmast hasonlóképp. Ahogy elnézem PTC ellenállást már cseréltek benne egyszer... A TV végig leválasztó trafón van. A leválasztóval sorba nem köthetem az izzót, mert úgy el se indul. Túlzottan nagy az áramfelvétele indulásnál. Ha a sorvég tranyóval sorba kötöm az izzót, úgy bekapcsol, kép az nincs, közepes fénnyel világít az izzó.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014

A sortranzisztor kollektorára kötött kondenzátor(ok) jó(k)?
(#) scooby_ válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Direkt kiforrasztottam az egyik lábukat indításnál. Sajnos nem azok a hibásak. A diódát is kiszedtem, azzal sincs gond. Még gondolkoztam hogy sorkimenő szekundereiről leforrasztgatom a dolgokat, ugyan azt produkálja.

A sorkimenőn , és környékén látsz valamilyen korom képződés?
Mert állítólagosan csattant bár nem biztos , hogy a sorkimenő , de nem árt megnézni tüzetesebben.

Igen, mikor szétszedtem, kompresszorral kifújtam. De a sorkimenő környékén valami van, ami nem jön le onnan. Nem por, az biztos, szerintem az ott korom a nyákon bár elégett alkatrész az nincs. Mikor bekapcsoltam izzó nélkül, nekem is ott csattant valami. Nézelődtem is felrobbant kondi után, tranzisztor vagy hasonló után, de semmit nem találtam.
(#) jdani hozzászólása Aug 21, 2014 /

Szevasztok. Tudna valaki segíteni, valami hasznos infót mondani? A TVn miért csak a visszafutásí csíkok jelennek meg? Hol lehet ilyenkor a hiba? A TVről annyit tudok, hogy olyan bajjal küzdött ez előtt, hogy bekapcsoláskor sokáig nem volt kép, de hang igen. Akkor is lehetett látni a csíkokat, de egy jó időn belül bejött a kép is. 1 perc?..
Most se kép, se hang már.

Azt a sorkimenőt akkor ki kell onnan szedni , és tenni bele másikat , aztán lehet folytatni a hiba keresést.
Ha jó képe volt a tévének , és stabil , akkor szerintem megér még egy misét.

Ha kiforrasztod a kollektor-kondenzátort és úgy indítasz, akkor szinte biztosan tönkremegy a tranzisztor. Erre figyelj oda!
Következő: »»   976 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem