Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   147 / 274
(#) gabesz.mi074 válasza pixels hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Köszi a válaszodat ! Mind a kettőt 4ohmos ugyanazzal a hangszóróval próbáltam . Ezt a hidat építettem meg :http://bsselektronika.hu/index.php?id=426. 4ohmos hangszórókkal, és egy autó akuról indítottam el , elég hangosan szólt , és tök hang erőn szépen torzított már de azért jól működik. Akor valószínű jól meg terheltem ha 8 helyet 4ohmal próbáltam. Elméletileg 50w felett szólt ?
(#) pixels válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Kb 40W lehetett, a torzítás a kis feszültség miatt volt. Az a szerencséd, hogy csak autóakkuról működtetted, mert egy 18V-os tápról már elfüstölt volna az IC. A hangerőkülönbség amúgy még függ mástól is, lenne még néhány tényező:
- hangforrásod jelszintje
- a helyiség méretkülönbsége (garázsban próbálgattam a vf3-t, aztán halk halk... beindítottam szobában ugyanazon a hangerőn, de nem tudtam hirtelen hogy kapcsoljam ki)
- hangszóró helyzete (sarokba helyezve a mélyek ütősebbek)
- a visszacsatoló-ellenállások értékétől (én erre gyanakszom, a hídkapcsolásban eltértek a gyári ajánlástól)

A gyári ajánlásban az R2, és R3 csak 1.5 ohm, R4 az 33kohm, és R5 meg 3.3kohm, az adatlapban van egy szólótápos kapcsolás, arról írtam az értékeket
(#) potenciameter hozzászólása Jan 24, 2011 /

Hello. Egy pc táp el bir két TDA 2030ast és egy hidalt tda2040est? 2.1esként akarom megépiteni. 12Vról kb hány wattot tud?
(#) Piszkos válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia! Nézd meg a táp dobozának oldalán, rajta van, hány ampert bír el 12V-on, abból kiszámolhatod a wattokat. De szerintem simán elviszi.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok! Hozzá szólva itt újból ezekhez a kis teljesítményű erősítőkhöz ma viszont rá jöttem valamire ami persze csak nekem újdonság aki régebben csinálja ezeket , és profi azoknak nem, de talán olvassa ezt hozzám hasonló kezdő építő is . Ma is elő vettem a végfokomat de érdekes módon mivel most hosszabb vezetéket használtam a be menetre búgott, sistergett , és torzított is. Ezután egy gyári RCH csatlakozó kábelét kötöttem be, a be menetre amiről a másik végéről a csatlakozó dugót le vágtam. Meg szűnt még az a kis búgás is ami nyugalmi állapotban volt és most tisztában is szólt úgy érzem nagyobb hang erőn is másabb mint azelőtt, mintha ki cserélték volna egy gyárira. Nem sejtetem volna ezt hogy sima vezeték amit kívülről nem borít be a testre menő sodrat igen furcsa dolgokat idéz elő , ha az erősítő be menetére kötöm. Bár nem tudom lehet csak az én esetemben volt másabb ez a dolog , de ki próbáláskor erre szerintem érdemes figyelni.
(#) David 3g hozzászólása Jan 24, 2011 /

Én nekikezdtem a másik tda2030 -ak is ,de nem sok sikerrel :S súg mint régen adásszünetkor a TV. Csináltam 24V -ról egy 2050-es IC is ,de az meg torzít és recseg :S mi lehet ?
(#) gabesz.mi074 válasza David 3g hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Próbáld meg ezt amit én írtam az előbb . Szerintem a be menetnél hosszú a vezetéked és gerjedéseket okoz . Vegyél hozzá olyan vezetéket amit kívülről árnyék borít be , és a külső rétegen a testet vigyed. Ez egy alapfogalom biztosan de én nem voltam tisztában vele . Én sem vagyok profi villanyszereléssel foglalkozom , úgy is csináltam meg mint ha azt szereltem volna. A nyák végére egy 12es sorkapcsot csavaroztam onnét indítottam a vezetékeket, hangszóró , tápfesz , be menetek. És a be menetnél a sima vezeték nem volt jó A 2050esel vigyáznék a helyedben , már töb helyen olvastam hogy 2030ast ha ki váltották vele nem volt jó , és egy kapcsolási rajzot is találtam ami pontosan írja milyen ellen állást és kondikat kell módosítani a ki váltásához , bár én ezt csak a hozzá szólásokból tudom álítani. Néz át mindent jó alaposan, kondikat elen álásokat jól kötöted e ? megfelelő értékűek ? kondik feszültség értéke megfelelő legyen , és a kondikat helyesen kösd be. (+és-oldal persze amelyiknél nézni kell)Mivel nincs bene tapasztalatunk nagyon körültekintőnek kel leni hogy működjön. Mondom én ezt aki villanyszereléssel foglalkozik
(#) David 3g válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A tda2030 nál amit először építettem simán működik minden nagyon szépen szól, de miután megcsináltam ma ugyan arra a bordára a másik tda2030-at az kezdet úgy sípolni. A vezetékem rövid és árnyékolt eredeti. A tda2050-meg az adatlapján lévő nem szimetrikus tápos rajz alapján csináltam meg.
(#) highand hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok

Kíváncsi vagyok, hogy más megépítette-e ezt az egyszerű kapcsolást utánam és mi a vélemény róla

Quad elvű 2030
(#) punkkazy válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Ez pontosan így van, az árnyékolt vezeték zaja kisebb, úgy lehet elképzelni a csupasz vezetéket mint egy antennát. Összeszedi a sok-sok elektromágneses hullámot, aztán eljuttatja a végfokhoz. Sokat segít egy normális árnyékolt vezeték. Hallottam olyanról, aki koaxiális kábelt használ, mert annak nagyon jó a minősége is. Én még nem próbáltam, nincs is olyan végfok-hangsugárzó párosom, amin hallható lenne a különbség.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 26, 2011 /

Sziasztok!

Szerintetek tényleg olyan jó ez a kis végfok, mint ahogy olvasni lehet ebben a topikban. Nagyon sokan dicsérik itt a forumon. De halottam egy havertől, hogy ő régen még kezdő korában megépitette és nagyot csalódott a hangjában. Szóval most kinek van igaza? Halgatható? Tényleg eléri a hifi szinvonalat, amit az adatlapján is ir a gyártó?
(#) Piszkos válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szia! Kisebb hangerőn szerintem felveszi a versenyt a bolti hifik jó részével, főleg ha igényesen van megcsinálva, kicsitt jobb és jól méretezett alkatrészekkel. Pl puffer, becsatoló kondenzátorokra gondolok itt. Olcsó és egyszerű, ezen az áron elég jó.
(#) pixels válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Vannak 5.1 rendszerek, amikben ugyan ez az IC dolgozik. Nem tudom már hogy pontosan melyik típus, de itt a hobbin is láttam egyet.
(#) punkkazy válasza pixels hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Pl. az én Trust házimozi rendszeremben is egy TDA2030 szolgáltatja az ampert a mélynyomónak.
(#) retoocs hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok!
Van egy problémám épitettem egy erőlködőt tda2030 al s mikor üzembe helyeztem akkor, müködni müködik csak éles és torz hangok jönnek elő belőle. Mindkét oldalon egyaránt méregettem s nem találtam semmi gyanúst valakinek van sejtése mi lehet a baja?
(#) retoocs hozzászólása Jan 27, 2011 /

és ez az általam elkészített!
(#) gabesz.mi074 válasza retoocs hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szépen megcsináltad ezt a TDA2030hidat. Az enyém csak 1sima híd mono változatban , nagyob nyákon van kb akkora lehet mint a tiéd sztereóban meg építve. Be üzemeléskor volt egy kis problémám én el tértem egy kicsit ettől a nyáktervtől és az egyik ic nem kapott -oldali tápfeszt a 3as lábra, de érdekes módon működöt persze néha brummogott, és nem szólt úgy mikor rá jöttem , és korrigáltam. Nem rég azzal szívtam hogy a be menetre nem árnyékolt vezetéket kötöttem , de ezek a gondok nálam voltak. Csekély tapasztalataim alapján szerintem a gerjedések a be menetnél jönnek létre a leg könnyebben.
(#) monarovauxhal hozzászólása Jan 29, 2011 /

Sziasztok
Szereztem egy junoszty TV főtrafóját, ebből szeretnék egy sztereó tda2030 kapcsolást építeni. Vasmag keresztmetszet alapján számolva 20 wattos lehet a trafó, ez elvileg nem volna elég 2db IC-hez, de mivel nem maximális feszültségükön működnének, nem adnának le akkora teljesítményt. A trafó feszültségét még nem tudom, egyenlőre hagyom hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre, nemrég hoztam haza. Lehetséges megépíteni a dolgot, avagy kevés lesz a trafó?
(#) monarovauxhal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Mondom, keresztmetszet alapján 20 wattos. Nekem mondjuk nem is kéne mind a tizen wattok, kevesebb is elég volna. 2db autóhangszórót akarok hajtani. Inkább az, hogy minél kisebb legyen a torzítás. Adatlapját nézve 10% mellett tudja a 18 wattot 4 ohmon, 0.5 mellett már csak 14, 8 wattot pedig 0.1 mellett. Jut eszembe, ha egy bordára rakom a 2 ic-t, akkor el kell őket szigetelni egymástól?

Megnéztem, 19 volt üresjárati feszültsége van neki. Nézegettem az IC adatlapját, és vannak benne táblázatos grafikonok, hogy milyen feszültség mellett milyen teljesítmény, torzítás van stb. Elvileg, az én 25 volt egyenirányítottammal 0.1-es torzítással lesz 10 watt körüli teljesítménye. Ez már pont jó, 24 wattos a trafó, még az IC veszteségével is benne leszek elvileg a határba.
(#) monarovauxhal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

1-es drótból van a szekunder, 2 tekercs van, 2 primerrel és 2 szekunderrel sorba kötve, 2x2-es a vasmag. Mondjuk a szovjetek ebből nem spórolták ki az anyagot. Az IC-t egymagába elviszi egy p2 slot1 proci bordája? Külön nyákra gondolom őket.

Külön akarnám őket, a doboz 2 oldalán lenne a hűtőborda. Mint a nagy végfokoknak . Csak szerényebb teljesítménnyel. Az eredeti egyenirányító diódákat fogom felhasználni, még békebeli csavarosak.
(#) koncsik03 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok!

Kéne nekem 1 egyszerű tda2030-as végfok ic-vel megépíthető kapcsolás. kéne nekem nyákterv és beültetési rajz is ha lehet.Láttam már olyan erősítőt amin nem volt poti ugyhogy nekem ha lehetne legyen már benne.

Köszi
(#) kadarist válasza koncsik03 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!
Egy egyszerű, de nagyszerű erősítő: Bővebben: Link
(#) monarovauxhal hozzászólása Jan 30, 2011 /

Egyenirányítás után mennyi szűrést ajánlott betenni? Illetve amit linkeltek egytápos kapcsolás, ott a kicsi kondikat lehet fóliakondenzátorral is építeni? mert annyira kicsi kapacitású elkókat nem találtam.
(#) monarovauxhal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Értem. Elvileg, hogy ha 25 voltnál több nem jön ki egyenirányítás után akkor tudok beépíteni 1db 5000 mikrósat, 1db 2000 mikrósat, meg összekötni 2db 16 voltos 5000 mikrósat. Tehát szűrésem az van bőven . Tehát ahova csak lehet, fóliát tegyek a nyákján.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok ! Megtudnátok mondani nekem hogy méréssel hogy tudnám meg állapítani hány w ot ad le a végfokom ?
(#) koncsik03 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszi bár nem sokat értek belőle. Ahogy látom a kapcsolást nincs benne potenciaméter.Nem tudod hová kéne tenni és hány ohm-osat?
(#) kadarist válasza koncsik03 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A rajzon szerepel a potenciométer (szaggatottan). A középső kivezetését kell az erősítő bemenetére kötni, az egyik szélsőt a testre (GND, neg. táp), a másikat pedig a jelforrásra.
(#) koncsik03 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszi. Már csak egy kérdés. Szerinted 13 volton működne?
Következő: »»   147 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem