Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 274
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 20, 2007 /

üdvözlök mindenkit...
van egy kis problémám.. megépítettem a mellékelt dokumentumok alapján az erősítőt és mikor bekapcsoltam akkor egy kis pukkanást hallotttam...nah ez a d2-es dióda volt úgy ahogy van elszállt..:
nah mondom biztos túl nagy volt a 23 volt..körüli fesz.. levettem 12 voltra...
ott is ugyanez...szóval nem értem hogy miért ment tönkre a dióda.. jahh és ha már ittt tartunk akkor azt is megemlíteném mint szerintem fontos momentumot, hogy a panel minusz és plussz tápfesz csatlakozókról az áramkörbe vezető rézcsíkok elszakadtak a penelon....
úgyhogy aki valami kicsit is tud tanácsolni, vagy mondani ezzel kapcsolatban az lécci segítsen..

u.i.: azért 4 fájlt mellékeltem mert ezek alapján csináltam meg.. a fekete nyáktervet már én készítettem...

köszi
(#) isamisa válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

Túl vékonyra csináltad a vezetősávokat. Ez a panel jó. nekem müködött. Max te kötöttél félre valamit. 23V nem sok neki. 40V-ig simán adhatod neki...
(#) Peti_85 válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

Esetleg, hogy nagyon bika volta trafó!!! :eek2:
Hány Wattos a tápod???
Azok a diódák bírják nagyon nagy feszültségig, csak az a helyzet, hogy az áramot, meg csak 1 A-ig!!!
...

Peti.
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 21, 2007 /

helloo
A panelt rosszúl mondtam, mert az a terv csak "terv" maradt.. én magam rajzoltam a panelt és elég szép bumszli vonalak lettek... úgyhogy nemhiszem hogy ez lett volna a baj..
Átnéztem és szerintem nem kötöttem el semmit.
Az nem lehet, hogy a tda rossz?? esetleg tönkre ment régebbi kísérletezéseknél és most ezt csinálja...
A trafó meg nem igazán hiszem hogy bika lennne mert egy videóból szedtem ki és nem valami nagy darab..
Én kezdő vagyok és nem nagyon tom, hogy melyik alkatrész tud ilyet okozni...
szerintem a tda egyedül... mer az ellenállásokat nem lehet rosszul bekötni, a kondik nem tom hogy okozhatnak e ilyet...(ha például fordítva vannak bekötve.. )
nah köszönöm az eddigi segítséget...
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 21, 2007 /

Helló!
Én szintén kezdő vagyok, szerintem azzal a vékony NYÁK csíkokkal lesz a baj!!! Ónozd be végig, vagy jobban teszed, ha a csíkokra végigforrasztasz egy rézhuzalt!!

SZERINTEM ezzel műköndnie kell!!
Amúgy nem tudod a tápod adatait???
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 21, 2007 /

helloo
a tápom adatait nem tom, mert nincs tápom...
ugyanis ez csak annyi, hogy a trafóról a váltakozó feszt egy graetz körrel egyenirányítom és belemegy 2000µF kondenzátorba és onnan lejön a tda ra...
a trafóra nincs semmmi írva..
egyébként most megnéztem és nem a tda a hibás ez biztos...(ugyanis kivettem a tda-t és úgy kapcsoltam be és ugyanúgy tönkretette a diódát úgyhogy lehet, hogy én csinálok hülyeséget de már nem értem ) ja és mégegyszer leírom, hogy nem azt a nyákot csináltam meg amit ide belinkeltem, mert csak filcem volt itthon és ezért lakkfilcel rajzoltam. és az vastagabb lett
(#) adorjan81 hozzászólása Ápr 22, 2007 /

Hi, nekem egy aluláteresztő szűrő kellene, amellyel talán le tudom választani azt a kereszteny rádiót, a rádió 1300-1400kHz környékén van, a talán még hallható tartomány 40Hz-20000Hz közé esík, így sztem 25000Hz körül már jó lehetne ha levágnám. Nem tudnátok valami tervező progit adni ami egy Tl072 v 71 műveleti erősítővel megvalósítható ez az elképzelés.
(#) Peti_85 válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /

Jóóó a polaritás???
Másra már nem tuodk gondolni...
Milyen dióda van benne?
(#) Parázs Gábor válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /

Elméletileg az egytelepes módban(van kimeneti csatoló kondi) az ic 36V bir az, adatlap szerint de én már használtam ilyen ic-t 48V-rol is jobban kell hüteni és az élettartalma lesz rövidebb.Nekem nem tetszik a hangja.De ez már az én véleményem nem muszáj elfogadnod.Egyébként kezdésnek kisérletezni kiválo én is evvel az ic-vel kezdtem.
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 22, 2007 /

Csatlakozom Pei 85-höz!POLARITÁS!!!!!

Sokszor nyomtam már el emiatt kapcsolásokat!
(#) isamisa válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Ápr 22, 2007 /

Köszi a választ! Csak már kicsit eljárt afelett a hsz, felette az idő.
Egytelepes módban a TDA2030A 44V-ig bírja.

Nekem sem tetszik a hangja már....
Kezdésnek nagyon élveztem!
(#) sasorr hozzászólása Ápr 24, 2007 /

Sziasztok!annó én inditoddam a témát!sikerült megépiteni az erősítőt a sok tanács segítségével és nagyon tetszett a végeredmény.csak nem sokkal rá vettem egy komoly cuccot ugyhogy megmarad nekem szuvenirnek és majd ha lesz egy kis idöm feltuningolom ezzel-azzal.Sok sikert és ne adjátok fel (nekem is vagy 8 elfüstölt )

erosito.jpg

(#) tatabike válasza sasorr hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /

Csumi

Sasorr, szia, szép kis lavinát indítottál el a topicoddal, gratula... Én is ennek hatására csináltam meg a 2030-as erősítőmet, igaz TDA2030A-kal, és tranyókkal megtámogatva, a mai napig használom. Azóta készült már nálam STK-s is, meg erősebb is (TDA7294), de a 2030-ast nem lehet lerobbantani a HI-FI állványról....
(#) tatabike hozzászólása Ápr 24, 2007 /

Csumi

Ja, és egy szomorú hír: az Urban Elektró megszüntette a TDA2030A-s egységcsomag forgalmazását. ahogy isamisa mondotta volt, tényleg eljárt felette az idő... az amatőrök sokat "elpusztítottak" belőle, és szegényke védelmek hiján gyakran vált köddé és füstté... A sok panasz miatt abbahagyta a kit gyártását az Urbán, a boltjukban az eladó néni mesélte... Mostanában mindenki a 7294-est hordja talicskaszámra... ez van, múlik az idő srácok....

TaTa
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 24, 2007 /

sziasztok..
sztem a polaritás az jó... mer tudomásom szerint a diódán a vonal jelzi a negatív oldalt.. a kondik meg szerintem jól vannak bekötve...
jah és azt még megemlíteném mint lehetséges hiba okot, hogy 1N4001 helyett 1N4005 öket ezek tönkrementek.. és utána meg 1N4007 eket használtam.. ezek is tönkrementek
üdv..
cooler
(#) szabi83 válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /

bocsi, a tápot is jól kötötted be?

helloo
szerintem azt nem nagyon lehet elkötni, mer egylrteémű (kondi negatív lábához nem köthetek + feszt.).. de megnézem..

oooohhhh.
elnézést elnézést én barom állatt.::
amikor leírtam egy lapra, hogy mit hova kössek akkkor rossz helyre kötöttem az egyik vezetéket
vagyis a GND-re a +Ut és ugyanez visszafelé...
ooohh én ....
na nem baj megtanultam egy életre...
köszönöm a kitartást...és a segítségeket..
(#) szabi83 válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /

gondoltam, de legalább megjegyzed!

sztem a tda-nak is baja lett .... mivel a dióda megérezte a feszt kinyított -> rövidzár -> áram túlszaladt -> pukkanás -> rövidzár megszünt aztán jött az ic..

bár lehet, h még jó

sok sikert
(#) adorjan81 hozzászólása Ápr 27, 2007 /

Hello!

Hogyan lehet sima tápegységből szimmetrikusat csinálni valami egyszerű kapcsolással?
(#) Peti_85 válasza adorjan81 hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /

Fesz. kétszerező, ami már vagy 1000 helyen fenn van az oldalon, vagy pedig csak simán két kondit sorbakötsz, a két végponthoz megy a +, meg a - , az összekötött pólusok pedig adják a földet!
Peti
(#) quad90 hozzászólása Ápr 28, 2007 /

Hello
Megcsináltam a tda2030-as adatlapján lévő legelső kapcsolást 2050-es ic vel! Az lenne a kerdesem hogy mit csináljak vele mert eleg rendesen recseg+ (autóba akarom) es ha elndítom az autót akor sipol??

Előre is köszönöm
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 29, 2007 /

szép napot mindenkinek...
megépítettem a tda2030-ast... készen van kicsit ugyan melegszik, de mind1 elmegy...
viszont ennél nagyobb gond az. hogy nem tom mér olyan halk ha rányomom a számítógép kimenő jelét (amit egy másik erősítővel egészen jól lehet hallgatni...tehát nem hiszem hogy azzal van a baj) és alííg vagy sehogysem lehet hallani... kábel probléma lehet?... jah ha megfogom a kábelt akkor erőssebben szól.
kicsit sistereg is, de azt ki lehet azzal küszöbölni, hogy megfogom a hűtőbordát, és akkor elhallgat..

1. kérdés: miért halk?
2. kérdés: le szabad földelnem (konkrétan valami vashoz szeretném a műhelyben) vagy sem?

jah 4ohm-os a hangfal...

A másik dolog amit szeretnék még, hogy van itthon nekem egy régi buszhangszóróm ami az "ikarusz" buszokban volt vagy még lehet, hogy van is, és azt meg egy másik kisebbb teljesítményű magas hangszórót szeretnék 1 ládába beleerőltetni...
(tudom hogy kókány de a műhelybe jó)
A gond az, hogy a két hangszóró eltérően bírja a magas és mély hangokat... a buszhangszóró bírja mind a magasat, mind a mélyet, de a kicsi csak a magasat...
Tehát szeretnék egy nagyon alap hangváltót hozzá...
Tudom hogy van a honlapon, de ez egy speciális eset.

Jah és még azt akartam kérdezni, hogy ha látok egy tekercset, arról hogyan tudom megállapítani (tekercsmérő műszer nélkül), hogy hány Henry az induktivitása.

Csak ennyi lenne
(#) Moderátor hozzászólása cooler15 hozzászólására (») Ápr 29, 2007

A TDA topikba csak a TDA-val kapcsolatos kérdésedet tedd fel!

A többi kérdésedhez keress hozzá való topikokat és tedd fel ott is őket, mert innen lassan törölve lesznek!
(#) cooler15 válasza (») Ápr 30, 2007 /

helloo
értettem főnök
de most melyik hozzászólásomra gondolsz még az utolsón kívül? mert úgy vettem ki a mondatodból, hogy van több is...
akkkor légyszíves mondj valami a kérdésre is ha tudsz...

"1. kérdés: miért halk?
2. kérdés: le szabad földelnem (konkrétan valami vashoz szeretném a műhelyben) vagy sem? "
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 30, 2007 /

jajj majd elfelejtettem...
miből tudom megállapítani hogy a tda rossz e..?
mert most valamiért elhallgatott.. :no:
pl.: mérőműszerrel, vagy bármivel...

köszönöm
(#) Norberto válasza cooler15 hozzászólására (») Ápr 30, 2007 /

Idézet:
„A másik dolog amit szeretnék még, hogy van itthon nekem egy régi buszhangszóróm ami az "ikarusz" buszokban volt vagy még lehet, hogy van is, és azt meg egy másik kisebbb teljesítményű magas hangszórót szeretnék 1 ládába beleerőltetni...
(tudom hogy kókány de a műhelybe jó)
A gond az, hogy a két hangszóró eltérően bírja a magas és mély hangokat... a buszhangszóró bírja mind a magasat, mind a mélyet, de a kicsi csak a magasat...
Tehát szeretnék egy nagyon alap hangváltót hozzá...
Tudom hogy van a honlapon, de ez egy speciális eset.

Ez speciel pl. hangváltós vagy hangdobozos topikba illő rész...

Idézet:
„Jah és még azt akartam kérdezni, hogy ha látok egy tekercset, arról hogyan tudom megállapítani (tekercsmérő műszer nélkül), hogy hány Henry az induktivitása.”

Ez pedig az induktivitásmérő, esetleg valamelyik tekercses topikba illene leginkább...
(#) cooler15 hozzászólása Ápr 30, 2007 /

okéj..
megértettem...
nah tud valaki valamit a két kérdésre?
(#) cooler15 hozzászólása Máj 11, 2007 /

nah valaki tud segíteni?
(#) sangp válasza tatabike hozzászólására (») Máj 11, 2007 /

Sziasztok!

A TDA 2030-as egységcsomag rendelhető a www.d-audio.hu-n is. Tudom ajánlani, mert nagyon kerrektek, pontosak, én legalábbis ezt tapasztaltam, de a honlapjukon lévő hozzászólások is erre utalnak.

Nekem nagyon bejött az egységcsomagos módszer, mert megvan az építés öröme, de nincs szenvedés a maratással.

Üdv:
S
Következő: »»   43 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem