Fórum témák
» Több friss téma |
Arra gondolok,hogy az erősítő 2X35Wattos, a h.falak meg úgy tudom,hogy 25 Watosak.
Nyilván nem full hangerőn tolom neki,de azért félhangerőn kéne szólnia hangosabban./persze lehet.hogy én nem értek hozzá! És azt is tudom,hogy ezek a hangfalak 4ohmosak(lehet,hogy ezért?) Egyébként meg szeretnék csinálni egy 2utas hangfalat házilag (max:100w-os szórókkal),és azt sem szeretném szétkergetni. Az lenne majd az igény,hogy h.falak kis hangerőn is minőséget adjanak le. Ebben is kéne egy kis segítség,hogy hol érdemes hangszórókat,illetve hangváltót venni. Kösz. Más. Kaptam ötleteket 1másik topikban a kivezérlésjelzővel kapcsolatban,és az lenne a kérdés,hogy ezt tudom az előerősítőre kötni. Tehát ez rajz alapján kéne valami segítség. Rajzok vannak.
Told feljebb a számítógép hangerőszabályzóját!
Kösz,fel van tolva fullra!
A dolog nagyon viszonylagos. A 4 ohm -os hangfal nagyobb terhelést ad a végfoknak de ez esetben inkább hangosabbnak kellene lennie. Azonban nagyon függ a kivezérlés szintjétől, illetve a hangfalban lévő hangszórók érzékenységétől. A kivezérlés jelzőhöz kellene a rajza ... E nélkül nehéz bármit mondani. A kapcsolástól függően lehet a végfok be, illetve kimenetén is. Ha kis szintű a bemenete, akkor a végfok bemenetére csatlakoztatva jó lehet.
A hangfal készítés egy másik téma, és nagyon nem egyszerű a dolog. A minőség kérdése is embertől, meg elvárástól függ. Azonban egy Videoton erősítőhöz akár a SAL hangszórói is jók lehetnek. De meglátogathatod a Hangszóró2000 Kft. honlapját is Bővebben: Link ahol eredetivel megegyező Vidi hangszórókat kaphatsz. Ha nagyon minőségit akarsz, akkor vehetsz pl. Fostex hangszórókat is, de ahhoz már jól ki kell nyitni a pénztárcádat.....
Kösz.
Szóval a hangfalügy még várat ,de azért a Sal nyomokról nem sok jót hallottam. Kösz a linket. Remélem jók a rajzok!
A kivezérlés jelző rajzára gondoltam... Egyébként a hangerő szabályzó potméterek csúszkájára, vagy a végfokok bemenetére (2) lehet kötni.
Na ezért mondtam, hogy viszonylagos. Van akinek a SAL is megfelel, van akinek nem. Habár én csináltam az öcskösnek a számítógépéhez két kis hangfalat SAL hangszórókkal, amit egy utánépített Videoton Cleopátra végfok pár hajt meg, és szerintem, meg mások szerint is meglepően jól szól. Mikor készítettem, én sem gondoltam, hogy ilyen jól fog szólni. Persze nem audiofil, de Hi-fi mindenképp. Kicsit jobb minőség a Visaton, de ez már azért drágább is.
Nem tudom miért kéne alább adni...Bővebben: Link
ez darab ár és az állvány csak 150k...
Igen,ezek szépek.
Az Usherek jó hangú dobozok. És meg is kérik az árat értük.
Ok.Szóval Sal ,ha jó akkor jó.
Megnézem azokat is,de nekem meg most szóltak,hogy kevlárost kell venni. Kösz!
Mármint mélybe....
Erősítőfüggő, hogy jó-e egy hangszóró? Biztosan nem. A SAL se videoton, se másféle erősítővel nem jó.
A h2000-nél meg Videoton hangszórót nam kapsz, csak a régi hszek külső méreteivel megegyezőt. Belül egészen más, ami most készül, szóval nem ugyanaz a hangszóró. A Fostex "jósága" is attól függ, hogy hova akarod használni.... Nem mindig és minden felhasználási célra jó megoldás.
Nem a membrán anyagától függ, hogy milyen egy hangszóró mélytartománya. Semmi köze hozzá.
A "kevláros" is lehet rossz, ha pl. kínából jön, és egy papíros is lehet, jó mélyben, ha megfelelő a T-S paraméterek egyensúlya.
Én inkább szép jelzőnél maradnék.
A hangsugárzóra írt wattoknak nem sok közük van ahhoz, hogy mit várhatsz, és mekkora hangnyomással. Ez a Watt nem teljesítmény. Ez terhelhetőség, azt jelenti, hogy elméletileg 25W bemenőjelnél még elfogadhatóan működnek a hangszórók az adott dobozban, adott hangváltóval.
Hogy nem szól hangosan, az inkább arra vezethető vissza, hogy az érzékenysége nem túl magas.
Én ezt írtam volna? Nem hiszem. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy ebben az esetben is szerencsés lenne a megfelelő egyensúly megtalálása erősítő és hangfal (hangszóró) között, gondolva az anyagiakra. Valószínűnek tartom, hogy aki egy RA6363 -ast szeretne használni, annak nincs több százezre hangfalra, ha meg van, akkor meg is érdemli, hogy ezzel az erősítővel próbálkozik. Nem szól rosszul a Vidi, de azért maradjunk annyiban, hogy a Hi-fi kategóriában állja meg a helyét és nem máshol.
Azt, hogy milyen hangszórót kapsz a H2000 -nél? Abban egyetértünk, hogy biztosan nem ugyanazokat az anyagokat használják mint régen, de ez nem jelenti azt, hogy nem érheti el a régi hangszórók minőségét, a gyártósor meg ugyanaz. Valószínűleg, ha nem zár be a Videoton, akkor ők sem ugyanazokat az anyagokat használnák már mint régen. Megjegyzem, nem vagyok nagy hangfal zseni, általában hallás alapján ítélem meg a dolgokat. Van ami tetszik, van ami nem. Persze én is hallottam már SAL hangszórót szólni úgy, hogy az valami gyalázat volt, meg úgy is, hogy egészen kellemes volt hallgatni, de ez ugyanúgy ráhúzható másra is. A hangfal készítés egy külön tudomány. Megfelelő méretezéssel, meg építéssel, egy gyengébb minőségű hagszóróval is lehet csodát művelni, de ez fordítva is igaz, egy nagyon jó minőségű hangszóró is szólhat ratyin, ha a láda nem jó.
Megfelelő hozzáértés, és mérések nélkül SAL-ból lehetetelen hallgatható hangsugárzót építeni, ha mégis, az csak a szerencsén múlt. Maguknak a hangszóróknak a többsége teljesen használhatatlan, és nem relatív, hanem abszolút értelemben.
H2000-el kapcs nézd meg a mailcímem. Semmi köze a mostaniaknak a Videotonhoz. Többnyire nem rosszabb, de teljesen más. Mi az a HiFi kategória? Én ilyen kategóriákról nem tudok. Vannak jó hangsugárzók, és vannak rosszak, vannak halkabbak, és hangosabbak (ez a PA) Illetve ezek kombinációja. Ha a HiFi neked a kisebb, szobahangerőhöz elég hangnyomásszintre készült hangsugárzókat jelenti, akkor értem a dolgot, a H2000 vagy régen a Videoton tényleg nem PA felhasználásra gyártott, nem 100dB körüli érzékenységgel, de a max. hangnyomás önmagában még nem minősít, mert pl. a hangszórók (és nem a hangsugárzók) tervezői akkoriban olyanokat tudtak, ahova még a legjobb hangszórógyártók sem jutottak el ma. Elrettentésül SAL. Szerintem egyértelmű a dolog. Fölösleges sajátmagunk kínzása ilyennel.
Ez is igaz,de gondolom a kevlár talán tartósabb.
De ez megint egy másik történet.
Én annyira nem értek a a hangfalakhoz,de a mai cuccok tényleg lehet,hogy csak a szépek,a tehát csatlakozom.
Tartósabb? Hány éves a legrégebbi még létező papírlap? Számít, hogy 500 év múlva létezik-e még a membrán, ha itt és most nem működik jól?
Sokmindenben ugyanarról beszélünk, csak másképpen fogalmazunk. Amit írtam az a saját tapasztalatom. Hozzáteszem, az öcskös hangfalainál nem sokat méricskéltem, nem is ez volt a cél, neki arra kellett, hogy mikor játszik, akkor hallja a lövöldözést, meg a zajokat. A végeredményt tekintve, azonban szerintem tök jó lett, és mint írtam én is meglepődtem milyen szépen szól. Lehet, hogy szerencsém volt, vagy nincs olyan vájtfülem, de ez van. A SAL minőségéről meg annyit, hogy én maximálisan elfogadom a véleményedet, valószínűleg én sem gondolkodnék benne, ha valami tényleg nagyon jó minőséget szeretnék elérni, de lövöldözéshez jó lett.
Hi-fi kategória? Igazad van nincs ilyen kategória, hanem szabvány van. DIN 45500. Ez azonba nem a hangszórókra vonatkozik, és én nem is oda írtam. Ugye ez határozza meg a minimális elvárást egy Hi-fi készülékkel szemben, frekvenciamenet, jel-zaj viszony, és torzítás tekintetében. Tudtommal a hangerőnek ehhez semmi köze. Ugye vannak olyan készülékek, amik épp, hogy megütik ezen értékeket, illetve az ettől akár nagyságrendekkel magasabb hangminőséget produkáló High End készülékek, ahol ezen paramétereken túl még sok egyéb, igazából nem is mérhető paraméter belejátszik a képbe. Gondolok itt a hanghűség, hangzáskép és hasonló dologra. Amire gondoltam az az (és ezért került szóba a SAL egyáltalán), hogy egy RA6363 erősítővel, amit számítógép hagkártyáról hajtunk meg, nem ilyen szintű elvárások vannak. Persze nem azt mondom, hogy ezért elég rátenni egy vacakot az erősítő végére, de gondoltam valami nem túl drága is megteheti. Az elvárások a hallgató személyen (Bors Menta) múlik. Nekem ehhez az erősítőhöz Orion HS280 -as hangfalak voltak és nekem teljesen elégséges volt. Szépen szólt, megfelelő hangerővel. Még az sem elvetendő ötlet szerintem, hogy be kell szerezni valamelyik régi Videoton vagy Orion hangfalat, vagy a méretek alapján utánépíteni a dobozt. Azután pedig ebbe rakni pl. a H2000 -től eredetit kiváltó hangszórót. De ebben úgy látom te jártasabb vagy. Mindenesetre örülök, hogy ezt így ki tudjuk beszélni, mert így talán könnyebb dönteni Bors Mentának, hogy mik az elvárásai és mit is tud csinálni.
Hello, sziasztok! Van egy ilyen erősítőm, nagyon szeretem, de a hangerő potija nem halkítja le a cuccost. Néztem, hogy esetleg tudnék venni ilyen erősítőt bontottat, de nem találtam, csak 5-15.e Ft-ig jót, akkor most vagy veszek ilyet, vagy esetleg, ha tudnátok ebbe való hangerő poti tippet.
Előre is thank. Üdv.
Helló!
én itt az oldalon raktam fel egy hirdetést, hogy keresek hozzá potit és találtam is. Szóval próbálkozz ott, volt több jelentkező is. Biztos van még elvétve több embernek ilyen esetleg új potija is.
Hello, nagyon kösz, kb. mikor tetted fel, mert friss regisztrációval csak 1 hét múlva tudok feltenni apróhirdetést Esetleg megkeresném, kik válaszoltak a tiédre
Köszi a gyors választ. d.
Itt a hirdetés, próbáld megkérdezni tőlük, hátha tudnak segíteni. Bővebben: Link
Csak nem az erősítős témában kellene... Bővebben: Link
A DIN nem határoz meg olyan dolgokat, amiket te írsz, ez inkább legenda mint valóság. Mérési módszerek vannak leírva benne, de ma már nem használjuk, helyette IEC 268-5 van érvényben. Nem értem hogy jön szóba a SAL, amikor olcsóbban lehet találni jobbat, ami bőven alkalmas a lövöldözés hallhatóvá tételére is... A HS 280 egy kínzóeszköz. Én 5 percig bírom, utána bármit bevallok. A régi Videotonokat meg jobb inkább hanyagolni, mert egyrészt nincs mindegyikhez úgynevezett "kiváltó" hangszóró, és a kiváltó is teljesen más mint az eredeti volt, váltómódosítás nélkül nem használhatók. Ehhez jön még hozzá az, hogy a Videotonnak a Preludium B32 kivételével nem volt jól sikerült hangváltója. És olyan 50-60%-uknál a doboz+hangolás sem stimmel... Magyarul pénzt adni érte nem egy bölcs dolog. A HIghEnd elég széles terület, összességében inkább az ára magas (de legalábbis jóval magasabb), mint a minősége.
Na, ezért mondtam, hogy embere válogatja.
Ha tudsz nekem olcsóbbat azoktól a SAL hangszóróktól amit felhasználtam, akkor még te fizetsz, mert ingyen voltak. Így jött szóba.... Nekem tök jók voltak az Orionok, neked nem, a dolog megint relatív. Részemről téma lezárva.
Ok..feladom.
shalafi.66+ mindenki!
Abban szeretném a segítségedet kérni,hogy amikor bekapcsolom a masinát akkor 1-2mp-ig búg. Ez gond? |
Bejelentkezés
Hirdetés |