Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Ha 32 A-re bővítesz, igazán tehetnél hozzá még egy fázist 16 A-rel. Még a 3*16 A is szűken elég az elindításához, mert nem 660/400 V-os a motor, így csak csillagban üzemi feszültségen tudod indítani.
Értem, köszi akkor egyelőre jegelem a témát, mert esélytelen addig.
Üdv! Jelentem 130µF üzemi kondival csillagban sikerült elindítani a 4.45kw motort, igaz nem minden állásban tud felpörögni a motor, (ez a kondi is kevés neki gondolom). Kérdésem ha már felpörgött akkor már terhelhető is, vagy ha nem elegendő a kondenzátor kapacitása ez okozhat problémát? (a motoron egy szivattyú van, jelenleg terheletlenül sikerült elindítanom víz nélkül egy pár másodpercig, létezik hogy felpörgést követően is gyengébb lehet? (Egyébként a motor alapból is csillagba volt kötve csak ugye nem 1 fázisról ment)
Ha már felpörgött, nem feltétlenül kell rá kondenzátor. Terhelhető is. Csillagba kötve az eredeti teljesítmény töredékével. ~P/(1,73*3).
Köszi a választ! Valahol olvastam, hogy 1 fázisról segédkondival kinyerhető kb 2/3ad teljesítménye a motornak, de ezt nehezen akarom elhinni, legalábbis az indítónyomaték az biztos hogy sehol sincs ahhoz. Vagy az deltára vonatkozna?!
Hello! Deltára vonatkozna, és az indító nyomaték, legfeljebb 25%-a az eredetinek.
Csak szeretném mégegyszer megköszönni a segítséget. Hétvégén megcsináltam a bekötést és működik tökéletesen
Ezt az ú.n. megbontott csillag kapcsolást gond nélkül lehet használni 230/400V os motoron? Én csak a másik kettőt ismertem idáig. (mondjuk ez lehet inkább az én tudatlanságomat igazolja) de nem nagyon találkoztam vele élesben.
Nem csodálom, hogy nem ismered. Ezt a bontott csillag kapcsolást ~40 éve a Rádiótechnika szaklap is ismertette. Talán a csatolt kép is abból van. A pontos dátumra már én sem emlékszem, mert az a nyavalyás német doki (Dr. Altzheimer) eldugdossa a holmijaimat.
Persze ők is szedték valahonnan. Látom, az Elektron hobby is 73-ban közölte. Egy trükk, amivel a teljesítményt növelheted, de az indító nyomaték kissé csökken. : Két fázistekercset párhuzamosan kötsz, a harmadikat a bontott kapcsolás szerint kötsz be kondival. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2018
Üdv
Kis segítség kéne, azeretnék forgásirányt változtatni, sikerült is félig, de lassú a motor és rángat. 3 fázisról van 1 fázisra kötve. Az az elektromágneses kütyü mi lehet? Kell bele 220 hoz?
Szia!
Kell bele, mert az az indítórelé, ez kapcsolja az indítókondenzátort az egyik tekercsre akkor, amikor indulásnál nagy áramot vesz fel. Ez egy egyfázisú kapocsléc, biztosan háromfázisú volt a motor?
Köszönöm.
Jajj a belsejében volt a kötési rajz és nem vettem észre
Erre rátettem egy fázishasításos feszültségszabályzót, amit azonnal kinyírt.
Indukciós (aszinkron) motorokat egyébként sem érdemes fázishasítással szabályozni. Erre a célra a frekvenciaváltó való.
Sziasztok.
Csillagból átkötöttem deltába a képen látható villanymotort. Az üzemi kondi értékét, hogy kell meghatározni?
Ember, maga mit csinált?
Feltettem egy kérdést. Nem kellett volna?
Ott jártam. Grünhain.
Ne aggódjál, jól kötötted be. A kondi azon a kék-fekete vezetékpáron van, ahol a jelölése is? 16 µF legalább kell neki. Kissé nehezen indultak ezek a Textima motorok.
Nem aggódok.
Igen ott van a kondi. Most egy 25 µF kondi van rajta és elég lassan pörög föl. ezért gondoltam, hogy a kondi értéke nem jó. 1963-as a motor és 1965-ös a tisztázó gép. mind a kettő tökéletesen működik.
25 µF-ot 400 W-os motorra szoktunk tenni. Egyszerűen nem szeretik az egy fázist.
Köszi.
Akkor keresek 16 µF körüli kondit. Sajnos nálam csak egy fázis van.
Sziasztok.
Segitséget kérnék,igy került hozzám egy 550w-os Siemens 1~villanymotor. 4 szál vezeték van.Piros/narancssárga/kék/fekete,hogy tudom bekötni? Gondolom ellenállást kellene mérnem de tovább nem tudom. Melyikre a nulla,melyikre a fázis és melyikre az üzemi kondi. Köszönöm a segitséget!!
Bármelyik kettőt összekötöd a különálló tekercsek végei közül. A közös a Nulla. Ettől a ponttól mérve a kisebbik ellenállású a fázis, onnan kondenzátor a másik szabad végre. Ha nem jó a forgásirány, bármelyik tekercs végeit megcseréled.
Csak tudnám, miért nem tetszik a helyesírásellenőrzőnek a "végei" ragozott alak?
Laacika! Ebbe a topikba már annyit írtál. A két kivezetés közötti nagyobb ellenállat a segédfázis kondi.... a másik két kivezetés ami kisebb ellenállat, akkor mi lehet?????
Bocsi de elszakadt a cérna!
Ezek a frekvenciaváltók nem valami olcsók. És van 1000 féle.
Kár pedig kis esztergára mosógépmotort szerettem volna, de ha 30e egy ilyen szabályzó akkor inkább forgatom fúrógéppel, arra meg rápakolom a másfél dolláros fázishasításos szabályzót
Tegyél fel kefés mosógépmotort! A mosógépben is fázishasítással szabályozzák, ott még fordulatszám tartás is van jeladóval. Ráadásul a teljesítménye is nagyobb, bőséges választék van ~360-tól 1600 W-ig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |