Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Még egy dolog, ha ez dahlander, akkor minden kapocsra 2 tekercs vezeték kell kijöjjön?
Szerintem nem. Az "egy fázishoz" tartozó tekercsek meg vannak felezve és ez az elkötés van belül kialakítva. A kapocslécen már csak a betáplálás változtatása és a tekercsek párhuzamos ill. sorba kötése történik az áthidalások használatával vagy anélkül.
Ezt a motort már valószínű áttekercselték sima egyfordulatúra, 380/220(400/230)V-ra. Így ment eddig deltában egyfázisú frekiváltóról. Szerintem a Dahlender motornak nincs ilyen bekötése, mint amit fényképeztél.
Kösd át csillagba és mehet a 3×400V-ról! A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2020
Most jutott eszembe, egyszerűen kimérhetők a tekercsek. A Dahlander motornak mind a hat kivezetése közt van kapcsolat, ellenállás mérhető, a sima egyfordulatú motornak három különálló tekercse van, így csak két-két pont között mérhető ellenállás - természetesen eltolva. Tehát vedd le az áthidaló lemezeket és mérj!
igen, igazad van, ki fogom mérni leszedett áthidalásokkal. Csak szeretnék biztosra menni, mert nem akarom leégetni a motort. Mindenképpen a nagyobb fordulatra akarom bekötni 400V-ra.
Hát csak ha áttekerték, akkor nincs két fordulat. Max a frekiváltóval tudsz növelni valamennyit. Motorfüggő. Itt a cégnél van olyan motor, ami stabilan megy 100Hz-cel, van ami már 75-tel sem.
persze úgy értettem, hogy ha meg van még a 2 fordulat. Nekem is megfordult a fejemben, hogy áttekerték. Amúgy egy eszterga gép motorja. Használat közben kiderül, hogy jó lesz-e a fordulat tartomány amit be tudok állítani. Csak a frekiváltó paraméterezésénél is meg kéne adnom a fordulatszám értéket, és így bizonytalan az is.
Sziasztok egy kis segítség kellene van nekem egy fürészgépem kint hagytam az udvarom mert vagy 150 kg nem mai darab de müködik tip top de most a kötő dobozt szetraktam kutyak es fogalmam sincs mi van es hogyan tudnam meg csinalni e smi kell hozza elv ez 1100 w 220 v motor es az előző gazdaja szerintem mokalt vele valamit mert mar mas fajta kapcsolo volt rajta
Hát én 1400-re tippelek, ha eszterga. Szétszedve látszana a tekercseken. Nincs egy ismert fordulatú motorod? Azt mellétéve össze tudnád hasonlítani, persze gyakorlott szem ránézésre megmondaná, hogy 1400 vagy 2800-at pörög. A 2800-as már rendesen 'sűvít' vagy hogy mondjam...
Van lehetőség összehasonlítani egy körfűrész motorjával. Az 2,2kW-os aszinkron. Tudom mit mondasz, valóban hallható a nagyságrendi különbség, ha van. Hétvégén fogok vele foglalkozni. Holnap tudok méréseket végezni a motoron. Jelzek, hogy mire jutottam.
Áttekerték. A mérés alapján 3 különálló tekercse van az állórésznek, a szokásos módon kivezetve.
Az eredeti bekötés tehát delta volt. Így már egyértelmű, hogy csak csillagba kell átkötnöm 3x400V-os üzemhez. A fordulatszám a kérdéses számomra. Eredetileg 2880/1440 volt és pólusváltó kapcsolóval lehetett átkapcsolni. Most akkor 2880-as lett?
Na tessék, ha mértél volna előtte vagy előbb, már csak a fordulat kérdése merült volna fel. Így utólag merült fel bennem is, hogy biztosan le volt égve ez a motor, mert olyan "füstös" kinézete volt a kapocsléc alatti részen és a kivezetés sem a régi "precizitást" mutatta.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
Köszönöm a jó szándékú dorgálást . Mentségemre szolgáljon, hogy csak ma tudtam 150 km-nél közelebb kerülni a motorhoz. Szóval, a ford. számra van esetleg ötlet?
Hello! Milyen ötletre gondolsz. A fordulat a hálózati frekvenciától és a pólusszámtól függ. Utóbbi pedig a tekercseléstől. Vagy is olyan lesz amilyenre tekerték..
Szia,
arra gondoltam, hogy az eredeti két pólusszámú motort ha újra tekerik, akkor azt melyikre tekerik meg? Ha a nagyobbra, akkor a kisebb fordulatot kapom, ha a kisebb póluspár számúra, akkor pedig a nagyobb fordulatot. Gondolom, állórész hornyai fizikailag adják a lehetőséget, ezért olyan ember véleménye lenne jó, aki már tekercselt ilyen villanymotort. Én sajnos nem. Ha újra tekerésnél eldönthető, hogy a 2 közül melyik legyen, akkor sajnos nehéz lesz kiderítenem. Ilyen infót nem tudok szerezni. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
Kapcsold be, kiderül hogy milyenre tekerték. Kívülről szétszedés nélkül megmondani nem lehet.
A kis DC villanymotoros mérés az nincs meg? Majd elmagyarázzák a többiek, megyek dolgozni.
Lehet, hogy szét is szedjük, akkor kiderül biztosan hogy tekerték meg. Egyúttal a csapágyakat is ellenőrizzük. Csak ugye egyszerűbb megoldást szerettem volna.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
Sajnos nincs. Mivel a többiek nem tolongnak a magyarázattal, ezért szívesen venném a segítséged.
A külső gerjesztésű motornak generátorként használva a leadott feszültsége lineárisan arányos a fordulatszámmal. Ezért elég egy ponton hitelesíteni.
Én mégis inkább stroboszkópot ajánlanék, mert egyszerűen elkészíthető. 555 -ből egy astabil, ani egy erősítő fokozaton keresztül meghajt egy nagy fényerejű LED -et. A tengelypalástjára húzol egy vonalat, a frekvenciát addíg állítod, míg állni nem látod. Ekkor megméred az 555 frekvenciáját, Vagy megelégszel az időállandó számolt értékéből kiszámolt frekvenciával. A frekvencia állító potmétert beskálázhatod fordulatszámra. Mivel igazán pontos mérésre nincs szükség, elég a potméter skálája nyújtotta pontosság is. Így akár gyorsan egyszerűen célt érhetsz.
Köszönöm a tippet. A stroboszkóp remek ötlet, és a frekit is meg tudom mérni. A led-el kapcsolatban van valami különleges elvárás, vagy bármelyik power led (mondjuk 1w-tól) megfelel?
Ha nem akarsz dizsit is csinálni, nem kell ekkora teljesítmény. Elég egy nagyfényerejű LED is.
Szép Napot!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy a csatolt képen lévő motort milyen módon (csillag/delta) kellene bekötni ha sima hálózatom (220V 50Hz 1fázis) van. Milyen üzemi kondenzátort (?µF/?V) kellene alkalmaznom és ha kell milyen indító kondenzátort (?µF/?V)? A motor egy barkács körfűrészt hajtana. Köszönöm.
Sziasztok!
nehéz kérdést tettem fel? vagy már túlbeszélt a téma?
Deltába: Bővebben: Link
Nem, nem nehéz kérdést tettél fel, csak elég fárasztó megválaszolni a 123. erről szóló kérdést. Csak a topikba kellett volna picit beleolvasnod, esetleg listázni a fórum képeit, és a kérdésed megválaszolódott.
Elég régen itt vagy a fórumon, igazán kiismerhetted volna a fórum működését. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
Köszönöm. Teljes mértékben igazad van. Végig is olvastam a több mint 300 oldal idevágó fórumot. Viszont az adatlap alapján számolható kondenzátorok értékét sajnos én nem tudom kiszámolni. Olyan hozzászólásoknál ahol hasonló értékeket adnak meg a segítséget kérők, (1.1kw, 2800fordulat stb.)a motorjaikról, a hozzáértők, különböző értékű kondenzátorokat ajánlottak. Hol 40 uF, hol 80 µF hol 100 µF a hasonló tulajdonságokkal bíró motoroknál. Totálisan összezavarodtam.
Ezért bátorkodtam segítséget kérni a problémámmal kapcsolatban.
Nézd. Csak ebben a topikban kellett volna 5 oldalt is visszaolvasnod. De ezt is megspórolhatod, ha a téma fejlécében a zöld Új hozzászólás melletti, alatti lenyíló fülre kattintasz, a menűben kiválasztod a csak képek keresése. majd a kiválasztott kép balodalán a sárga nyílra kattintva az aktuális bejegyzéshez jutsz.
Bővebben: Link Ennyi.
Üdv!
Volna nekem egy viseletes villanymotorom 6 kivezetéssel, aminek bekötésére kérnék segítséget, az sem volna baj ha megtudnánk oldani egy forgás irány váltást, bár az nem fontos, esetleg ha azt szeretném megérné-e ezt áttekercseltetnem, örökségből lévő eszköz fájna a szívem kidobni ha netán valami baja lenne. Adattáblán beolvasva beírva nekem nem hozott találatot és mindössze azt tudtam kiolvasni hogy 220v-os és egy 5µF kondenzátort kér maga mellé. Elnézést a kép minőségéért de a tábla szerintem öregebb nálam
Mire szeretnéd használni?
Ez alig nagyobb, mint a keverőtárcsás mosógépek motorjai, amik ezrével kerültek ki a MÉH telepekre. Pedig fiatalabbak, mint ez. |
Bejelentkezés
Hirdetés |