Fórum témák
» Több friss téma |
Helló, igen, ez régi szerelés, amikor ideköltöztünk ez már akkor is itt volt, és az 20 éve volt, szóval minimum 20 éves.
Asztali gépem van, de van túlfeszültségvédőm. Ezt nem értem: "De a villany, mindenképpen először a konnektorba menjen, onnan a kapcsoló felé, és ne fordítva." Ez a falon belül a vezeték sorrendjére vonatkozik? Én is sejtem, hogy szerelőt kell hívnom, de gondoltam futok egy kört itt is Már tévétől mikrón át mosógépig mindent megcsináltam az itteni jótanácsok alapján, szóval nem vagyok reménytelen, csak kell az irányítás. A lakás újrahuzalozására viszont biztosan nincs se idő, se pénz :/ A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Hello!
Nem a túlfeszültséggel van baj, hanem a védőföld hiányával. Nincs a géped háza földelve, így az feszültség alatt van a zavarszűrő kondik miatt. Ha megfogod a gépet, és valamilyen földelt tárgyat (vízcsap-radiátor stb.) megvág. Mivel itt várhatóan a két alu-vezetéken jön a villany, azt célszerűbb először a konnektorba kötni, és onnan leágazni a világítás felé és nem fordítva. Mert így a konnektor nagyobb terhelőárama a kapcsoló gyenge kötésén keresztül megy át. Fordítva viszont csak a lámpa terhelőárama megy át a kötésponton. Ráadásul ebbe a kapcsolóba két vezetéket nem lehet bekötni, jószerével egyet sem biztonságosan. Egyébként az a gyanúm, hogy a konnektorba nem csak a PC volt, hanem valami fűtőtest is, ezért melegedett ki. Amúgy egy réz-alu kötés magában is melegszik. (Nem is szabályos) Az alu vezetéket hiába húzod meg, idővel folyósodik a fém és kilazu a kötés. Csak rugós kötőelemmel lehet valamit elérni. Ez lehet egy Wago sorkapocs, de egy rugóalátétes csavaros kötés is. (Hidd el, nem a zsebedben akarok turkálni, csak rámutatni, hogy azért 20 év alatt, már illett volna valamit csinálni, mert ez így, élet és tűzveszélyes! Elég nyilvánvaló, hogy a ház többi pontja is ilyen állapotban van. Arra nem gondol senki, hogy ha maga huzalozza át a házat, egy "csillár árából" meg van a munka. Az életed és vagyontárgyaid, csak többet érnek? De kiszámoltad már, hogy egy havi internet előfizetésből, vagy amit esetleg eltelefonálsz a mobilodon, hány méter vezetéket lehet venni?) üdv! proli007 Idézet: „de van túlfeszültségvédőm.” Ami - mellesleg - bekötött védőföldelés nélkül még annyit sem ér, mint halottnak a beöntés. Idézet: „A lakás újrahuzalozására viszont biztosan nincs se idő, se pénz :/” Nem bántásból mondom, de egy ilyen állapotú vezetékhálózatban simán benne van egy rendesebb lakástűz kockázata. Tudod, amiket a tévé-híradóban szoktak mutogatni...
Sajnos a képen (és szerintem valójában is) tisztázatlan a vezetékek szerepe. Mindenképpen szerelőt kell hívnod. Arról nem is beszélve, hogy ahogy nézem a fázisvezetőnek a legnagyobb a keresztmetszete. Pedig a nullavezetőnek minimum olyan nagy keresztmetszettel kell rendelkeznie. Védőföld pedig biztosan nincs, mert a konnektorba nem lehet bekötni. Viszont akkor semmi keresnivalója ott a piros színnek. Tehát muszáj lenne átnézetni.
Ejha megnézve, vagy 2-3 típusú vezeték lakik ott!
A legöregebb az a vastag fekete, még textilbevonatos, ilyet se lát az ember már Ennek a javításához szerelőt kellene hívni (ha nem vagy jártas a nagyfeszültségű dolgokba), és igazából nem is javíttatni kellene, hanem újrahúzni.
Az a vastag fekete még a 110 V -os világból való.
Hú akkor meg tényleg ideje cserélni, mielőtt nem az adventi koszorú fog égni
Idézet: „ilyet se lát az ember már” Sajnos, még nagyon sok helyen látni. Falun, vagy 1000 éves városokban, mint pl. Esztergom, ahol lakom. Sőt, sok helyen még ilyen kis porcelán szigetelőkön megy a csupasz aluvezeték a padlásokon, vagy az istállók, gazdasági épületek mennyezetén.
Szia,
köszi hogy a téma után jöttél, azt hittem miután a moderátor áthelyezte, hogy itt hal el a téma senki által sem olvasva. Ha a 20 év alatt tisztában lettem volna vele, hogy ez veszélyes, természetesen megoldottam volna. Te gondolom szakértő vagy és ez neked természetes, de én egy átlagember vagyok, és soha életemben eszembe se jutott kiszerelni egy konnektort, és benézni mögé hogy mi van a falban. A vízvezetékrendszert sem bolygatom, a kályhát sem kapom szét. Ha szét is szedném az összes gépészetet, akkor sem tudnék mit kezdeni velük, mert nem tudom mi jó és mi nem, gőzöm sincs melyik az alumínium és melyik a réz, és hogy melyik a jobb, vagy hogy keverve gáz, stb. Amikor ideköltöztünk én gyerek voltam, anyukám meg pláne nem műszaki alkat, eddig soha nem volt a gond az árammal, vagyis félévente a mikró lecsapja, visszakapcsoljuk, ennyi. Beköltözéskor egyébként át lett húzva a lakás nagyja, sőt a teljesen leharcolt fürdő és konyha helyébe is újakat kellett csináltatni, és a fűtést ai meg kellett akkor csináltatni. Ez azonban a legbelső szoba, itt csak áram van meg a falak, ez kimaradt az átalakításból. Nagyon köszönöm a segítséget, neked is, másoknak is. Elvileg holnap jön a szerelő.
"Egyébként az a gyanúm, hogy a konnektorba nem csak a PC volt, hanem valami fűtőtest is, ezért melegedett ki. "
A felső olvadt meg, az egy sima villanykapcsoló volt. Az alsó, ami behalt (de nem olvadt meg), az egy konnektor volt, amiben egy elosztó volt, arról ment a számítógép, két lámpa, és amikor történt ez, akkor épp arról ment egy kis meleg levegőt fújó vacak is.
Szia!
A kapcsolóról volt a fázis levéve a dugaljzat számára, ezért melegedett túl a kapcsoló csavaros kötése. Mindenképpen érdemes lenne szakembert hívni, aki átnézné ezt a régiót.
Sziasztok egy fontos kérdést szeretnék feltenni a rezet és az alumíniumot lehet e wagoval összekötni ?
Tudtommal igen, de feltétele , hogy az aluminiumhoz használni kell a Wago pasztát. Amit egyébként a kereskedők és a szakik sem ismernek.
Helló!
Csatoltam egy rajzot(csak kézzel rajzoltam), hogyan volt bekötve eredetileg. A nulla a kapcsolóba nem megy, úgy látom szigetelőszalaggal le is van szigetelve. A fázis, ami még ment a dugaljakba, az a vezeték, ami megolvadt, de egy fázisceruzával megállapíthatod. A másik kettő vezeték a lámpákhoz megy. Ha veszel másik kapcsolót(csillárkapcsolót) azon a közös pont mindig jelölve van. Oda megy a fázis, a másik kettő csatlakozója a két vezeték a lámpákhoz. De ahogy a többiek is írják szabálytalan így az egész. Nincs földelés!! A kapcsolóból sem illik továbbvinni a dugaljakba fázist. (Na de rengeteg helyen így működik és fog is.) A megnyugtató a teljes áthúzás lenne! Üdv! Tomi
Köszi szépen! Most volt itt a villanyszerelő, szépen megcsinálta a dolgokat, minden működik. Hasonlókat mondott mint Ti itt. Megmutattam neki a rajzodat is, azt mondta jó A leolvadás egészen pontosan a rajzodon a "kapcsoló" szó "k" betűje fölött történt szerinte.
Sziasztok! Konyhafelújítás előtt állunk. Lenne pár kérdésem a témában profikhoz.
- A régi Elekthermax villanytűzhelyünk 2fázis, nulláról ment. Az új beépítetthez "kell" a 3 fázis és null. Mivel úgyis vezetéket kell fűzni. érdeklődnék, hogy milyen keresztmetszetűt kellene kihúznom. (most csatornában 5x6mm2 réz van, de szeretném a falba berakni a régi alu drótok helyére (panellakás), oda nem tudom, hogy ez elférne-e.) - Mivel legjobb tudásom szerint a villamos kötődoboz nem lehet a beépített elemek mögötti falon (amúgy, hacsak be nem vésem a panelba, el sem fér) itt ügyködnöm kell. Milyen szabvány, vagy előírás vonatkozik ennek a kivitelezésére. (kötődoboz fajtája, szerelési módja és effélék.) A kivitelezését meg tudom oldani, de a pontos előírásokkal nem vagyok tisztában, és nem szeretném, ha a beüzemelésnél problémázzanak. - Elfogadott, hogy az előírt bekötővezetéknél erősebb és jobb "fajta" vezetékkel kössem be pl. a kerámialapot? (a leírás szerint 4x1,5mm2 H05RR-F gumikábel kellene, nekem meg akad 5x2,5mm2 H07BQ-F kábelem.)
Srácok! Használta már valaki a Gewiss cég, restart Fi reléjét? Valóban jól működik, és milyen árban van egy ilyen ketyere?
Nem egészen értem, mivel a leírásban 4 eres vezeték szerepel, akkor nem kellhet a 3 fázis és a nulla, mert akkor már 5 eres vezeték kellene, mivel ott van még a földelés is. Egyébként a főzőlapoknak általában 2x16A-ra van szükségük, ahhoz pedig 2,5mm2-es vezeték kell. H05RR-F gumikábelt a melegedés miatt írják elő, így vállalnak garanciát a készülékre. A gyakorlatban már nem mindig így van kivitelezve.
A legtöbb tűzhely 1 2 és 3 fázisról is üzemeltethető. Bekötés mindhárom esetre a használati utasításban.
Sziasztok!
Pár napja vettem észre, hogy zúg a kismegszakító a lakásban, amikor megy a mosógép...mit lehet tenni? Nem tudom, hogy van-e köze hozzá, de a lakás összes lámpája meg szinte periodikusan, "ütemre" villog 3-4-et, ha fel vannak kapcsolva (tehát le-fel ugrál a fényereje picit). Ez persze független a mosógéptől Segítsetek légyszi, mi okozhatja! Köszi!
Akkor nem írtam elég érthetően. A panelben eredetileg a falban alu vezetékek vannak (4*4mm2 úgy szemre). 2 fázis 1 null és védőföld. Ez elég a régi Elekthermax villanytűzhelyhez, mivel az két fázist igényel. (vagyis 2 fázison 15-15 Ampert.) Költözéskor, mivel a konyhabútor teljes lebontása nélkül nem lehetett vezetékeket cserélni, de a lakás amúgy újra lett szerelve, kábelcsatornába kapott a villanytűzhely 5x6mm2-es rézdrótot (vagyis kábelt hogy pontos legyek). A három fázisból jelenleg csak kettő van használatban. A mostani felújításkor beépítendő főzőlap és sütő igényli a 3*230V-ot.
Mivel most teljes konyhaszétszedés lesz, szeretném a kábelcsatornákat is megszüntetni. Tervem a védőcsőből az alukábelek kifűzése és rézzel való kicserélése. Viszont oda az 5x6mm2-et ami most van, szinte biztos, hogy nem tudom befűzni. Ezért érdekelne a pontos, szabványban megkövetelt vezeték keresztmetszet. (meg az amit megkövetelhetnek a beüzemeléskor esetleges szőröző emberkék.) Semmi esetre sem akarok alul méretezni, ha tehetném menne vissza a 6mm2. A bekötésre általam felhasználni kívánt kábel meg minden tulajdonságában felülmúlja (feszültségtartomány, hőmérséklettűrés, vegyszerállóság, mechanikai ellenállás)a gyártói leírásban megkívánt H05RR-F gumikábelt. (katalógusadatok ellenőrizve) Bekötöttem a fajtájával jó pár ipari berendezést, ahol gumikábel fel sem merülhetett csak H07BQ-F. Csak az érdekelne, hogy attól még beleköthetnek-e? (több mint 20 éve villamosiparban dolgozom,csak nem ezen a területen, láttam már érdekes emberkéket)
Most egy furát kérdezek: Van földelés a lakásban? Mert olyan helyeken láttam hasonló problémát, amit említettél, ami régebbi építésű és nincs földelés. Ez természetesen a lámpa villogásra vonatkoztatva.
Ezért kár volt új témát nyitni , cseréltesd ki villanyszerelővel a kismegszakítót.
Szia!
Szerintem kontakthiba! A vezetékek csatlakoztatásánál (csavarros kötések, vezetékek összecsavarása, "kuporfix", stb. ) lazulás van és az átfolyó áram megmelegítve azt kissé megmozgatja, ezért változik a fényerőd! Ez nagyon veszélyes, mert a melegedés akár tüzet is okozhat !!!, de a fogyasztók is hamarabb tönkremehetnek a feszültségingadozástól! Nézesd át a rendszert egy szakemberrel ! A kismegszakító zúgása lehet ilyen probléma: meg kell húzni a csatlakozási pontokat vagy ki kell cserélni! Steve A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Több kérdésem is lenne ezügybe. Az első és legfontosabb, mekkora és milyen a kismegszakító, ill hol található. A betápnál, vagy valamelyik mellék kismegszakító?
Helló!
Ha a fő-kismegszakítótól jön a hang akkor vagy elfáradt a megszakító, vagy "megnyúlott" a csavaros kötés. Mindenképp regisztrált vill.szerelő kell (ha a plombát lell bontani) a "plomba bontási engedély"-miatt. NE hanyagold el a kérdést nálunk majdnem lakástűz lett!!!
Pontosan mekkora teljesítményű a bekötendő főzőlap, azt neked kéne kideríteni. 7300 W-ig 16 A-os biztit szoktak előírni /általában/. 16-os kismegszakítónak 2,5mm2-es vezeték kell, a 20 A-osnak már 4mm2-es. A 6-os kicsit "ágyúval lövünk verébre" szitu lenne.
diamik:
Kb. 4 éve épült a ház, szerintem van földelés, bár ezt nem tudom pontosan, miből is jövök rá pontosan. Gabó, Pety, kissi: Bent van a házban a kismegszakítótábla, a falon, abból zúg az egyik. Az adatok: Tracon a panel, Legrand kismegszakítók, rájuk ez van írva: C16, 605004, 230/400V, 4500 alatta: 3. A Főkapcsolón: legrand, 602137, 40A, 3mA, lm=500A, l(háromszög)m=1000A, l(háromszög)n=0,03A |
Bejelentkezés
Hirdetés |