Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   256 / 980
(#) voodoo hozzászólása Nov 28, 2012 /

Hali!

Azt szeretném megtudni, hogy 230V motort be tudnék-e kötni 400V-ra, de mindezt úgy, hogy nem 1 fázisról, hanem valami megfelelő kapcsolás segítségével? Ugyanis 3x10A van bekötve és 1 fázisról leveri az kismegszakítót, ha ráadom a 2.2kW-os kompresszort. Nagy trafó, motorcsere, vagy esetleg elmű új áramerősség bevezetés elkerülést szeretném mellőzni. (30-40 ezer forintba lenne legalább)
Köszi!

Üdv. Tibi
(#) kadarist válasza voodoo hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Szia!
Ha 230/400V delta-csillag motorod van, akkor be lehet kötni 400V, 3 fázisra.
(#) voodoo válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Idézet:
„...hogy 230V motort...”

Nem, csak 230V.
De legvégső esetben, addig is felteszem hirdetésbe aztán inkább veszek rá egy 400V-os motort.
(#) granpa válasza voodoo hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Nem akarok zöldséget mondani, de úgy tudom 16(vagy 25)A-ig csak a kismegszakítót kell megfizetni, az lényegesen kevesebbe fáj. Kérdezz rá a szolgáltatónál.
(#) _vl_ válasza granpa hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

32A-ig, de az összes fázisra szumma. Azaz a 3x10A mellé már csak 2A-nyit lehet "ingyen" kérni, felette fázisonként Amperenként 3600 Ft + áfa hálózatfejlesztési pénzt kér(het) a szolgáltató.
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Én úgy tudom, 30 A-t adnak. Ezt lehet 1 x 32 vagy 3 x 10. Ha több kell, keményen fizetős a dolog (már ha adnak).
(#) voodoo válasza granpa hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Igen én próbálás rákérdezés, de regisztrálás félbe maradás mivel engem nem engedés tovább lépés addig amíg be nem írás a 8 számjegyű azonosító kód nem tudás mivel én nem levés ügyfél csak egy sima albérletben élés, csekkeket nem én rendezés és ezt nem tudás. Ezek után próbálás új információhoz jutás, de ismét kudarcba fulladás mivel telefonos segítségkérés nem össze jövés! Viszont "őzike réten szögdécsel" c. dal kívülről ismerés amire egy ügyintéző kapcsolás, ezt megelégelés inkább tőletek segítség kérés, hátha valami bővebb információ tudásban élés és ezt velem/másokkal megosztás.
De amúgy úgy tudom, hogy 30A ig ingyenes, mivel akiknél lakom tulaj Ő úgy tudja, hogy 30A az mindegy hogy van meg. 1x 30 vagy 3x10. Az felett amperenként módosítás valami 6000+ áfa + szerelési díj + eszközök.
Bocsi, hogy elkanyarodtam a témától.
(#) granpa válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Valami rémlett erről a szumma dologról (miután a választ megírtam)Nekem 3x16 eddig elég volt, így nem foglalkoztam a dologgal.
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Ez a bosszantó, hogy motor csere lesz + nyomáskapcsoló csere (hiába vadi új) is mivel 3 fázisú kell a kompresszorra.(+4000Huf)
(#) mineral hozzászólása Nov 28, 2012 /

Sziasztok!

Kollégám szeretne beépíteni egy 3 fázisú Fi relét. Én úgy tudom , hogy a Fi relé után TILOS a föld és a nulla vezetőt összekötni. Jól tudom?

Ezért a meglévő átkötést a nulla és a védőföld között a (kép bal oldalán) meg kell szüntetni. Ebben szeretnék megerősítést kérni.

P1140142.JPG

(#) balzsi válasza mineral hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Igen jól tudod.
(#) tomikapc válasza mineral hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Utána nem szabad összekötni. A lényeg, hogy a FI relé-t csak akkor lehet beépíteni, ha már meg van külön a nulla, fázisok és a védőföld.
(#) _vl_ válasza mineral hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Idézet:
„Én úgy tudom , hogy a Fi relé után TILOS a föld és a nulla vezetőt összekötni. Jól tudom?”

Eddig jól gondolod.
Idézet:
„Ezért a meglévő átkötést a nulla és a védőföld között a (kép bal oldalán) meg kell szüntetni.”

Ezt viszont rosszul gondolod (vagy rosszul fogalmaztál). A Fi-relének a nulla-ágát a lenti nulla-sín közepébe kell logikailag beékelni. Mintha kettéfűrészelnéd azt a sínt: a védőföld felé menő átkötésnek a Fi-relé előtt kell lennie, a Fi-relé által védett áramkörök nulláinak pedig a Fi-relé mögött kell lennie. A két sínszakasz között a Fi-relé adja majd a kapcsolatot. Ha a Fi-relé mögött van az összes áramkör, akkor a Fi-relé előtti oldal összesen két vezetéket fog tartalmazni: az átkötést a védőföld felől, és a Fi-relé bemenő oldalát. Ebben az esetben nem is kell erre a célra sínt építeni, hiszen a vezeték közvetlenül is beköthető a Fi-relébe. Ha vannak a Fi-relé által nem védett áramkörök, akkor ezek nulláját viszont szintén ide kéne kötni; ebben az esetben két nulla-sínre lesz szükség.
(#) mineral válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Köszönöm mindekinek!

Csak rosszul fogalmaztam. A Nulla vezető az órától bekerül a Fi relébe. És onnan egy másik vezetékkel megy majd a nulla sínre.
A szolgáltató szakemberei alapból csinálnak egy Nullázást. Csak azt nem tudom , hogy az óra előtt vagy után. Mert ha a képen látható átkötés lenne a nullázás akkor sanszos , hogy mg kell osztani a nulla sínt ahogy írtad is.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012

Valójában nem ártana azt is tisztázni, hogy mi micsoda a képen, plusz ehhez a "táblához" milyen vezetékek jönnek. A kép alapján úgy tűnik, mintha itt lenne szétválasztva a PEN vezető. Tehát ha FI relé kerülne beépítésre, akkor a bejövő PEN vezetőt a PE sínre kellene kötni (mint a kép tetején, csak ott nem látszik, hogy mi bejövő és mi merre megy). Innen vihető tovább a védőföld oda, ahol szükség van rá. Erről a sínről kell egy kötés a FI relébe (nullára), majd a FI relé után ki lehet alakítani a nulla sínt, ahova már a FI relé által védett konnektorok és egyéb berendezések köthetők. A bejövő fázis egyértelműen egy megfelelően megválasztott "fő"kismegszakítóba csatlakozik, onnan a FI relébe, majd a FI reléből egy fázisokat gyűjtő sínre, ahonnan külön "al"kismegszakítókba lehet tovább kötni. Onnan pedig a fogyasztókhoz. De mindent le kell tisztázni, mielőtt nekiáll az ember. Pl. társasházaknál gyakran a lakásba már a védőföld, fázis és a nulla jön be, ilyenkor viszont felesleges is a lakásban mégegyszer összekötni a földet és a nullát. Amennyiben családi ház, akkor pedig valahol a földelőszonda is be van kötve a PE sínre, de akkor az valahol az egész előtt történhetett meg, mert ránézés alapján egyik zöld/sárga vezeték keresztmetszete se elegendő egy szonda bekötéséhez. Viszont, ha előtte is vannak ilyen berendezések (kismegszakító, stb.), akkor ott is körül kellene nézni.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) mineral válasza tomikapc hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Megpróbáltam segíteni de inkább nem teszem... Mert én is csak annyit látok a rendszerből mint ti. Ezt a képet kaptam. A helyszínen nem jártam. Nem bogarásztam át a rendszert. Én (mostmár) értem, hogy kellene szakszerűen megszerelni. De "távgyógyításba" inkább nem bonyolódom bele. Inkább hívjon egy villanyszerelőt aki megcsinálja neki. De azért köszönöm a segítségeteket.

Nem nagyon lehet anélkül bármit is 100%-ban kijelenteni, hogy látná az ember a teljes rendszert. Ilyen fontos létesítésnél, mint a FI relé szerintem nem éri meg barkácsolni, jobb ha szakember végzi.
(#) zoli_varga válasza voodoo hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Egy kis mahinációval szerencsével megoldható. Az elosztó táblán az egyik kismegszakítón lévő áramköröket átkötöd a másikra és az üres (de C10 legyen) kismegszakítóra kötöd a kompresszort. Illetve egy tehermentesítő szelep beiktatásával segíthetsz a dolgon.
(#) horgaben hozzászólása Dec 2, 2012 /

Üdv mindenkinek
Az lenne a kérdésem ,hogy van egy családi ház amiben lakunk,van 3 fázisunk (+0,+föld) értelemszerüen.....a villanyóra alatti 3 db kismegszakítóról (amik a bejövö fázisokat kapcsolják) teljesen le van kopva ,le van esve a matrica amik az értékeket jelölik....(mert ezek még régebbi kismegszakítók és ezeken még matrica volt nem úgy mint a mostaniakon amin már rá van festve hogy ne tudjon lekopni) Hogyan tudnám megállapítani ,megmérni,hogy 3X hány amperem van????
(#) elektrorudi válasza mineral hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Idézet:
„De szinte biztos. hogy 3x16A.

Bocsi, de ez mitől lenne szinte biztos?
Nekem pl. 1x20A + 2X10A van...
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Szia Zoli! Nem ferdült el a hold, csak most a hétvégén Jupiter, Vénusz, Hold együttállás van... Lehet hogy ez zavarta meg az emberkéket. Majd nézd meg mert szép.
(#) mineral válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Na jó legyen! De csak a te kedvedért!
(#) mineral válasza horgaben hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Hívd fel a szolgáltatót. Partner szám alapján megmondják neked. És akkor az "szinte biztos" lesz.
(#) balzsi válasza horgaben hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Amennyiben megnézed az egyik villanyszámládat, akkor azon is rajta szokott lenni az össz. amper. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy annyi is van felszerelve.
(#) coolos válasza horgaben hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Milyen színű a kapcsoló "fülecske"? A színéből kiderülhet.Piros 10A,szürke 16A stb...
(#) net105 hozzászólása Dec 16, 2012 /

Sziasztok!
Egy ventillátort és egy lámpát szeretnék bekötni 1 csillárkapcsolóval. Az egyik kapcsoló a ventillátort, a másik a lámpát kapcsolja. A probléma az, hogy két vezeték jön ki a falból, ami mind a kettő a lámpáé. Ha bekötöm a kapcsolóba, akkor a lámpa folyamatosan világít, de a ventillátor nem megy. Valami megoldás?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) Gafly válasza net105 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Például be kell húzni még egy szálat a ventillátornak.
Vagy kettőt, mert érintésvédelm is kell neki...

Kis szerencsével csőben van és belefér még a kettő helyett négy szál
(#) tomikapc válasza net105 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Üdv. Nyilván 2 vezeték jön ki a kapcsolónál is a falból, az egyik a bejövő fázis, a másik pedig az elmenő, a lámpához. A lámpánál is kettő jön ki (vagy 3, ha van érintésvédelem), az egyik a nulla, a másik a kapcsolt fázis. A ventillátor teljesítményétől függően kell megoldani a létesítést. Egyrészt biztosnak kell lenned benne, hogy a csillárkapcsoló közvetlenül képes-e annyi áramot kapcsolni, amennyi a ventillátornak kell. Ha igen, akkor meg kell bizonyosodnod róla, hogy a kapcsolóhoz behúzott fázisvezető keresztmetszete elegendő-e a lámpa és a ventillátor együttes működtetéséhez (ha nem valami ipari ventillátor, akkor valószínű elég). Ha elegendő, akkor be kell húznod a kapcsolóig a ventillátortól egy vezetéket, így fogja kapni a kapcsolt fázist. Lehetőleg egy nyomvonalon (persze a kapcsolóhoz nem kell levinned) kell odavezetned vele a nullát és ha szükséges akkor a védőföldet. Röviden ennyi.
(#) help hozzászólása Dec 17, 2012 /

Üdv mindekinek.

Ma egyszer csak - hopp - elment az áram, leállt a számítógépem. Volt egy kis kellemetlen égett műanyag szag is. Körülnéztem, hát a lakás legrégibb, ronda sárga színű villanykapcsolója kicsit megolvadt (kép csatolva). És a közvetlenül a villanykapcsoló alatt lévő konnektorban ment el az áram, illetve ugyanannak a falnak a másik oldalán, pont e mögött a konnektor mögött van egy másik konnektor is, az is kifújt.
A lakás többi konnekorja oké, de ezek nagyon hiányoznak, ezekről mennének a számítógépek, a tévé, pár lámpa (elosztókon át).
Ami még érdekes, hogy amikor birizgáltam, akkor kiderült, hogy amíg nem kapcsolom le a lakás főáramát, addig az a lámpa, amit a leolvadt villanykapcsoló vezérelt, az működik, világít, tehát bár a kapcsoló tönkrement, ha veszek oda egy új kapcsolót és beszerelem, akkor elvileg az világítani fog. De közvetlenül alatta a dugalj, na az nem megy, meg a másik sem. Próbáltam nézegetni mi lehet a baj, de nem tudtam rájönni.
Már többször segítettek nekem itt, hátha most is tudtok Ha meg nem akkor hívom a szerelőt...
Ha valakinek van ötlete mit tehetnék, előre is köszönöm, üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) proli007 válasza help hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Hello!
Ez több sebből vérzik és elég "barkácsharács" szaga van a dolognak. Ez a szerelés,már nálam is öregebb..
Szerintem inkább kérj meg valakit aki szerelt már villanyt és tudja mit csinál, javítsa meg. De itt még védőföld sincs. Ha asztali géped van és nem egy laptop, akkor nem célszerű földeletlen konnektorba dugni. De a villany, mindenképpen először a konnektorba menjen, onnan a kapcsoló felé, és ne fordítva. Gyanítom az egész ház újrahuzalozása lenne a normális megoldás. Réz-alu nem barátok!
üdv! proli007
Következő: »»   256 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem