Fórum témák
» Több friss téma |
A semminél az is jobb, csak nem szabványos és ha már belefekteti az ember a munkát, akkor érdemes normálisan megcsinálni.
Nem szerencsés "valami földelő"-re hagyatkozni. A nézelődést a villanyóránál kellene kezdeni. Ha egyáltalán nincs földelés kiépítve, akkor az órából kijövő PEN-t szét kellene bontani és ott kialakítani egy rendes földelést és onnét kell vinni a konnektorokhoz. Ha nincs becsövezve a fal, akkor maradt a külső vezetés, vagy vésés. Amennyiben egyik sem jön be, akkor végső megoldásként marad a FI relé, természetesen így nem szabályos, de védelmet azért nyújt.
Ez igaz. A PEN és EPH kötés ok.A nagyobb gond hogy állítólag a mérőóra egy szinttel feljebb van.Viszont rendes földelés nélkül még szobát se kötnék nem hogy egy konyhát!
Akkor marad a munka hegyek. még egy kérdés. Én 2.5-ös vezetéket javasoltam mert igaz hogy most még nem de később ha esetleg nagyobb gépet(villanytűzhely mosogatógép).Ők 1-1.5-t.
Munka hegyek bizony sajnos A szolgáltatót elvileg nem kellene mondjuk bevonnod mert mért oldalon meg lehet oldani ezt, de akkor már valószínű, hogy régi aluvezetékek jönnek az órából, azok meg hajlamosak összeveszni az új rézzel. Ennyi munkánál meg célszerű akkor azt a kicsi részt nem kihagyni. Konnektorhoz elvileg elég az 1,5, de ha belefér a keretbe én mindenképpen 2,5-öt húznék be pontosan az általad említett okok miatt. De világításhoz bőven elég az 1,5 is.
Én a szolgáltatót kihagynám, mivel az általában nem olcsó mulatság. Az alumínium és réz összekötése megoldható. A konnektorba elvileg kevés az 1,5-ös vezeték, gyakorlatilag lehet hogy jó, ugyanis az 1,5-ös vezeték 10 A-al biztosítható és nem valószínű, hogy akkorát raksz. Az 1-es vezetéket viszont igazából nem használhatnál. Így marad 10 A - 1,5-ös, 16 A 2,5-ös.
Nem szeretném bevonni a szolgáltatót és valószínű hogy régi alu a vezeték.A kötéseket wagoval gondoltam. Esetleg ha be lehet fűzni a kismegszakítóig cserélném rézre.A földet hogy lehetne megoldani mért oldalon úgy hogy ha lehet ne kelljen az óráig bontani? Ha ez nem megy akkor mi lenne a legkevesebb bontással járó megoldás?
Az órától az elosztóig tartó szakaszt meg kell nézni (leginkább az elosztónál). Ha nincs legalább 4-6mm2 keresztmetszetű a bejövő alu vezeték, akkor mindenképpen javaslom a cserét (ehhez nem a szolgáltató fog kelleni, hanem egy ún. regisztrált villanyszerelő - a szolgáltatóval majd ő lemeccseli a plombabontást; az regisztrált villanyszerelők listáját a szolgáltató weboldalán megtalálod).
Kell egy szép új földszonda, onnan be kell vinni az elosztóig, és ott szabvány szerint kiépíteni az összeköttetéseket. Ennek a kiépítését mindenképpen szakemberre bíznám. Az egyetlen szakasz, ahol meg merném hagyni az aluvezetékeket, az az órától bejövő vezeték. A szakember azért is jó, mert tudja, hogy hogyan lehet az aluvezetékeket büntetlenül összekötni a többivel. Ha nagyon régi és pici az elosztó (mondjuk 20-25 évesnél öregebb), akkor lehet, hogy szükséges lesz azt is lecserélni. Ja, ugye családi házról beszélünk, nem társasházról? Mert az teljesen más tészta.
Családi ház de azt hiszem jobb ha elmegyek megnézem konkrétan miről van szó és mi hol miből van mert így hallás után nehéz lesz.Eddig csak annyit tudok hogy újra vezetékezni kellene és hogy egy konnektor van földelve helybe.
Addig is kösz a segítséget.
Földeléshez muszáj lesz földelőszonda, másképp sehogy sem... De _vl_ szakember Úr leírta fölöttem
Ufesa HA6101 AQUARIS vizforralónál, on off kapcsoló szétesett ,pici lemezt nemtudom hova kell tennem ebben kérnék segitséget.köszi.nullhttp://www.muszaki.bolt.hu/h_aru.php?id=260&nyit=2
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Kaptam egy Hajdu FT 5-ös vízmelegítőt sajnos darabokban mert az előző gazdájánál nem kapcsolt be és szétszedte, most vettem bele egy új kapcsolót szerinte az lehet a baj és szeretném összerakni de nem tudom a pontos bekötését! A képen látható,hogy milyen bojlerről van szó! Tudna nekem valaki a vezetékek bekötésében segíteni? Ha nincs víz a bojlerban akkor is be kell kapcsoljon a piros lámpa ha kattan a kapcsoló ahogy forgatom? Probálkoztam már a bekötéssel de nem tudom melyik szál pontosan hova kell.... Köszi előre is! Idézet: „Ha nincs víz a bojlerban akkor is be kell kapcsoljon a piros lámpa ha kattan a kapcsoló ahogy forgatom?” Víz nélkül is bekapcsol. Tulajdonképpen egyszerű, mint a faék. Van benne egy hálózati kábel, a fűtőszál, a tekerős hőkapcsoló, meg a lámpa. Nem szedtem még szét, de nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ne lehessen elsőre kitalálni, hogy hogyan kéne ezeket összekötni.
Ez majdnem igaz, de talán a lényag maradt ki a felsorolásból ami miatt nem működik. Van benne egy biztonsági hővédelem is, általában ez szokott tönkremenni. Például ilyen:
Köszi az eddigi válaszokat!
Van valami lehetőség arra ,hogy megtudjam jó e a biztonsági hővédelem benne? Néztem most neten nem egy nagy összeg 700 ft lehetséges ,hogy veszek azt is újat!
Sziasztok lenne egy kérdessem csinálok egy műhelyt és oda gondoltam földszondát telepi tenni és az lenne a kérdés a szondától a elosztóig használhatok e 10mm2 mcu vezetéket vagy nagyobb kereszt metszetűt ?
Szia!
Biztosan. 10-15 A/mm2-tel szokás számolni (csőben!).
Igen, a földelőszondától 10-es MKH (H07V-K) vezetékkel mennek az elosztószekrény EPH sínjére.
Köszi az eddigi válaszokat!
Holnap megpróbálom összekötni az a baj nem tudom pontosan melyik kábel ,hova csatlakozik! A képen látható a jelen helyzet!
Bár nem ismerem a készüléket, de a homályos kép alapján már kihúztad a két hőérzékelőt a védőhüvelyből (melegviz csőve mellett jobbra). Valószinüleg a fehérszinű kapilláris cső megy a hőmérséklet szabályzóba, amit tekergethetsz. A másiknak kell lenni a biztonsági hővédelemnek ami az esetleges túlfűtést akadályozza meg (valahol 90 fok körül kapcsol le). Esetek többségénél ez szokott tönkremenni (szakadt lesz, nem vezeti az áramot normál állapotban sem)
Megnézem ma majd ,hogy mi is a helyzet vele! Az igazság az akitől elhoztam szétszedni szétszedte lehúzott minden kábelt de nem írta fel ,mi hol volt. Mondjuk sok vezeték nincs de jó lenne tudni melyik az a 3 kábel és milyen színű ami a kapcsolóra megy rá ,illetve hogy a fűtőszálra melyik kettő megy , plusz ugye a biztonsági hőszabályzó, hova, illetve a piros lámpa mindkét kábele is lehúzva azt is jó lenne tudni hova! Lehet csinálok majd még közelebbi s szebb képeket hátha tudtok pontosabban segíteni, Bocsi, de kezdő vagyok ilyen téren viszont ha nem muszáj nem akarom elvinni szerelőhöz mert érdekel a téma és jó lenne saját kezűleg beüzemelni újra!
Mkh 16 os lesz a jó.
A szigetelő szalagot illetőleg (reakció több hozzászólásra), a megadott értéket vizsgálati eredmények, és mint ilyenek, inkább csak összehasonlításra alkalmasak, hiszen, miként TheBartucz írja, az elektródaelrendezéstől is függ a dolog. A valóságban valóban nem tüske, hanem kb fél centi vastag henger, valamennyi lekerekítéssel, némi súlyterheléssel. A feszültséget vagy ötféleképpen növelik, lassan, gyorsan, szakaszosan. Több mérést végeznek, és az eredmények nem térhetnek el egymástól jelentősen. Szóval ezek valódi dolgok. Ja, és csúcsérték.
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni: hol talalok informäciot az erintesvedelmi meresekrol es azok megfelelo ertekeirol?! Gondolok itt a szigetelesvizsgalatra, hurok ellenallasra,foldelesi ellenallasra,villamvedelmi meresekröl? Sajna nem talaltam infot a googlen lehet rosszul kerestem itt talan egyszerübb! Elöre is köszönöm!
A módszerekről szeretnél informálódni, vagy a követeleményekről?
Annyival több zárlati áramot képes elvezetni, kisebb ellenállással.
Az a lényeg, hogy nem lehet 10mm2 Cu, vagy 16mm2 Al alatt. Felfelé növelheted de sok jelentősége nincs, mivel egy esetleges zárlat esetén történő terhelésnél nem a vezeték ellenállása, hanem a földelésed ellenállása okozhat problémát.
Ha hosszútávra tervezel, akkor 16-os és nagyon jó minőségű kötések. Utóbbi a fontosabb...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |