Fórum témák
» Több friss téma |
NEFH esetén a nagyon jó földeléshez képest kis feszültség mérhető, a terheléstől függően. Nagyon jó földelés a csatorna. Ez a kis feszültség az érzékeny bőrű személyeknél panaszt okozhat.
Nekem az unokám panaszkodott. Összekötöttem a csapot (villamos vezetékkel) a zuhanyozóban lévő lefolyó fém részével, természetesen nem volt több panasz. A megoldás analógiájára lehet helyenként átkötést alkalmazni Az EPH feltétele a NEFH kialakításának, de a csatorna belső, nyálkás szennyeződését nem lehet ebbe bekötni. Így aztán az lesz a legjobb föld. Mert ugye a csatorna általában eternit cső, de nagyon hosszú és alaposan nedves, jól vezető. Én a jelenségre ezt a magyarázatot gondoltam.
Az én időmben még 2db zsilettpenge volt a merülő forraló.
Villanyborotvát használtam. Kivéve terepen.
A sültkolbász meg két darab 100-as szöggel (+220V~) a végében készült
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
Gafly linkje alatt (amit köszönök) olvastam, hogy a műanyag lefolyórendszerek terjedése miatt elvben kapható, (gyakorlatban kevésbé...) egy réz közdarab rögtön az induló elfolyók közelébe illeszthetően. Ez egy EPH-ba köthető darab lenne, fémtelen vizes helyekre, mint akrilkádak, épített kádak, zuhanyzók, kabinok, amikhez ma már általában krómozott műanyag lefolyót adnak, ahogy nekem is az van. Persze nekem sincs berakva ilyen EPH-zott rézgyűrű.
Úgy tudom, a 90-es évektől készített ma-országi közcsat rendszerekben csak műagot használtak, földelés csak az átemelő rendszereknél van. (ingatlanon belül meg pláne) Persze lehet téves infóm, és nagyon is vannak szakaszolások, de a mi utcánkban nem láttam ilyet. És én a falunk legmagasabb pontján, két telekre a közcsat végétől lakom, ahonnan szabadesés van sok-sok száz méteren át. Ergo nagyon is lehetséges probléma, és a linkelt szakmai fórumanyag is ezt támasztja alá. Egyenlőre ez a nyerő magyarázat eddig.
Sziasztok! Valaki tudna nekem mellékelni egy Ganz Kk 6008-as irányváltó kapcsolóhoz bekötési rajzot? Előre is köszönöm!
Szia! A leg első találat erre a kifejezésre. De ha mégis ERRE gondoltál volna .....
Sziasztok! Szeretnék a garázsra kívül szerelni egy lámpát de úgy hogy már a házból fel tudjam kapcsolni. De sajnos itt jön a bökkenő vezetéket fűzni már nem lehet. Az lenne a kérdésem, hogy létezik e olyan rádiós eszköz amit a házon lévő kapcsolóra rákötnék mint ado és a vevő meg lenne a lámpánál a garázsban. Ez az én elméletem de jó lenne ha ez valahogy meg is tudnám valósítani. Előre is köszönöm a segítséget!
Szia, csak ötletelés szintjén, vannak távírányítós dugaljak, nem tudom nálad az megfelelő lenne-e, vagy esetleg azt szétszedve felhasználni a kiépítéshez.
Vezeték nélküli kapcsoló : Bővebben: Link
Köszönöm szépen a segítséget azt hiszem a dugalj lesz a nyerő!
Nekem ezzel kapcsolatban az merül fel, az EPH adott családi háznál nem pontosan egyezik a tényleges helyi földpotenciállal, mivel a földelőszonda nem tökéletesen 0 ohmos, így a hálózati 0 vezető áramának egy része (és nem csak a saját, hanem az esetlegesen rosszabb kodícióban lévő szomszédé is) feszültségesést okoz rajta. Így az EPH-ba kötött vizcsap (kazán, bojler) már rázhat, a tényleges talaj potenciáljához képest. Ezen csak a kössünk össze mindent mindennel legrövidebb úton segíthet.
Bővebben: Link Érdemes-e egy ilyenre beruházni? Gázkazán duhnám bele. Előre is köszönöm a segítséget!
Milyenre lenne érdemes beruházni ésszerű keretek között?
MIt értesz ésszerű keret alatt? Nulla beruházás: villámveszélyes időben eyszerűen kihúzol mindent.
Szia! Nálam tavaly volt villám látogatás, sok mindent vitt magával és akkor gondoltam, hogy néhány ajzatot bevonok a védelembe egy ilyen túlfeszvédővel. Többnek gondolom mint a semmi és nem a "gagyi" kategóriába tartozik. Ez is csak akkor nyújt némi védelmet ha nem közvetlenül a házba csap be a villám. A biztonság ára nem ezekben a védelmekben van igazából hanem a lakásbiztosítási kötvényben és mellékleteiben, hogy mire terjed ki az ilyen károknál. Talán a választékot erre lehet megnézni.
Ha már beruházás, én inkább ilyesmit ajánlok: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
Szia! Ez csak "D" típusú finomvédelem. minimális villámáram levezetési képességekkel. Hiányzik a "vas" . Ha láttál már élőben villámot - megérted miről beszélek. A finomvédelem már csak az utolsó védelmi vonal. Az nem fogja meg a nagy teljesítményt. Erre való a szonda és a villámhárító. A többire ott vannak a fokozatok. A villamos betáptól kezdve a finomvédelemig. A kismegszakító méretű cserélhető, gyors varisztorok, meghatározott villámáram levezető képességgel. A tiédben is az lesz, csak a teljesítménye jóval kisebb. Sok esetben a legrizikósabb a telefon és kábeltv vonal. Onnan - oszlopok felől érkezik a legtöbb túlfesz. Nálad lehetett látni a közlekedés nyomát?
Tudtommal a földelő (védő) szonda akkor éri el a kellő hatását, ha a talajvíz szintje alatt van a (alsó)vége. Ettől magasabban, a száraz talaj rosszabbul vezet, tehát a védelem csekélyebb. A jól kialakított védőszonda szerintem a legjobb megoldás (mindenfajta lefolyó fém közdarab meg hasonlóakkal szemben), ha a védővezeték keresztmetszet is megfelelő. Mondjuk mind ez egy lakótelepi "kalickánál" nehezen kivitelezhető utólag. A nulla vezető védelemkénti használata nem igazán biztonságos..., sőt (!szabálytalan!) ! Visszatérve az eredeti témához : az átemelő szivattyúk érintés védelme a működtető cég feladata, amit nem hiszem hogy elbagatelizálnák, ezért abból a visszatáplálás valószínűtlen. Ha ráz a csap, az valószínűleg sérült bojlerfűtő, vagy más készülék hibája miatt lehet! Esetleg a sztatikus töltődés még elképzelhető...!
Néztem a küldött linkeket..., Elfogadott dolog, hogy az árakat nem közlik előre a kínálati oldalakon? Nem láttam a villám,és túlfeszültség védő árat a lapon. Vagy csak figyelmetlen voltam? A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
Csak regisztrált webshop felhasználóknak.. Tudatosan nem tesznek fel árakat. Mert megtehetik.
Nem csak azért nem közlik sok helyen mert megtehetik, sok helyen a vásárolt volumen függvényében más és más a felhasználóknak juttatott kedvezmény és más az ár. Valamint a gyártók sokszor olyan szerződést kötnek ami megakadályozza a lista ár alatti ármegadásokat nyilvános oldalakon. Ilyenkor a volumen függvényében kaphatsz egyedi árat ami a lista ár alatt van, de azt nem lehet az oldalon hirdetni.
Üdv mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni a következő problémára: Már másodszor történt meg az hogy a fogyasztásmérőnél lévő 32A C-s biztosíték old le, nem pedig a táblán lévő 16-os B-s automaták valamelyike. Így persze az egész lakásban nincs áram. 2 éve lett teljesen felújítva a lakás elektromos rendszere: 32A FI relé, minden helyiség konnektor külön 16A B-s, minden helyiség világítás külön 10A B-s automatán van. Az összes Klökner Möller típus. Kérhetem az ELMŰT, hogy cseréljék ki egy másikra a 32A autómatájukat? (ETN típúsú nem tudom mennyire megbízható) köszi a válaszokat előre is!
Igen, ez egyértelműen annak a jele, hogy az óra alatti szolgáltatói megszakító nem működik rendesen.
Kivéve! Ha úgy jön össze a kioldási áram, hogy mondjuk 3 lakáskörön 3x16A áram nem oldja ki a B16-ot, mert nem haladja meg a kioldási értéket ám a 32A-esen ezek összárama folyik át ami már elég a kioldáshoz. Ebben az esetben 3 fázisú mérőre van szükséged mert 1 fázison ennél többet nem ad a szolgáltató.
Az első leoldás úgy történt, hogy ment a mosógép (egyik 16A-es kör), ment a mosogatógép (másik 16A-es kör) és az asszony vadul porszívózott (harmadik 16A-es kör). Ez még rendben is volna mert a két vizes gép a 2000W-os fűtőszálakkal fel vehet 10-10 ampert, + eltömődött porszívó másik 10 amper.
Viszont ma úgy oldott le az óra alatti 32A-es automata, hogy csak a mosógép ment, meg egy másik körön az asztali számítógép. A mosógépünk 1 éves LG, hibátlanul működik, csöndesen megy. Még azt megnézem, hogy a mosógép konnektora nem lazult-e ki, ill. a biztosíték táblát át nézem, nincs-e laza kábel. Alapból a lakásban 25A-es automata volt, mikor megvettük és felújítottuk akkor kértem a 32A-est. Szerintem ennek elégnek kellene lennie.
Mondjuk a porszívó épp olyan állatfaj, hogy eltömődött állapotában fogyaszt kevesebbet de amúgy a többi alapján hibás a 32A-es kismegszakító. Laza csatlakozást felesleges nagyon keresned, attól nem lesz ilyen készülékeknél jelentős túláram.
Köszönöm a válaszokat!
Beszélek akkor az ELMŰ-vel és kérem az automata cseréjét.
Mint írtam is, hogy inkább jó lakásbiztosítást kötök mint ilyet szereljek, mert csak bizonyos készülékeket akarok némileg megóvni. Amit ajánlasz az sem véd meg tökéletesen csak talán jobb mint egy finomított védelem, kipróbálni pedig szinte valószínűtlennek tűnik a dolog. Talán némileg csökkentheti a károk nagyságának a mértékét egy ilyen komplex védelem de a történteken az nem sokat változtat. Az, hogy valami teljesen vagy részlegesen ment tönkre egy légköri kisülés alkalmával, az nem változtat az adott eszköz használhatatlanságán.
Szia! Nem is a lakóházra lesújtó villámcsapásra gondolok ha ilyen finom védelmet veszek, mert az ellen nincs mit tenni. Láttam már karón varjút, szakmabeli volnék. A tavalyi nyár egy zivataros napján a településünk szélénél a 120kV-os körhálózatba belecsapott egy villám ami olyan jól sikerült, hogy aki azon a fázison volt fogyasztó és be volt kapcsolva azokat tönkre tette vagy így, vagy úgy. Nálam még eddig nem történt akkora légkisülés okozta probléma, hogy még a nyomát is lehetett volna látni. Elég sok magas építmény vesz körül aminek megfelelő védelme is van de még azokba sem húzott le egy villám se a templomot kivéve (az 30m magas tőlem 100m-re van). A kommunikációs vonal az nagyon érzékeny és a legsérülékenyebb, majd a következő "D"-s védelmet ilyen ajzatokkal akarom beszerezni.
Szia! Mielőtt a szolgáltatóhoz szaladnál, talán fontolóra kellene venni azt, hogy kinőtted a lehetőségedet a 32A-t. Ha ehhez a nagysághoz annak idején nem lett jól számításba véve a veszteségi szorzókkal a vezeték keresztmetszet és esetleges nulla vezető spórolás is történt az áramköröknél, már meg is szólal a főautomata. Amiket felsoroltál fogyasztókat, mind induktív jellegű és triakos szabályzókkal ellátottak. Azt írtad, hogy előzőleg elég volt 25A DE akkor is ennyi készüléked volt és ilyen teljesítményigényed mint amennyi most van? És mit alakítottatok át a lakáselosztón? Ha az automaták egyazon sorolóra vannak kötve és nem zárlat van az áramkörben, akkor az az automata fog megszólalni amelyiken annak túlárama tartósan fennáll. Ha zárlatod lenne valamelyik áramkörön akkor old le a fő és a hozzátartozó áramköri automata.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |