Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   58 / 67
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia!
Gartulálok az első idításhoz. Amint rendben lesz, náhány képet készíts majd róla.
(#) Hp41C hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Sziasztok!

Elkészült az óra egyszerűsített változata: nincs benne mechanikus szerkezet - 2*16 karakteres LCD-t használ a kijelzésre:
- 40 időpontos ébresztés hangjelzéssel vagy relé kapcsolásával,
- DCF77 szinkronozás,
- Hőmérséklet mérés, kijelzés,
- Háttervilágítás automatikus kikapcsolása,
- RTC az idő és a beállítások tárlására,
- RS232 kapcsolat a PC-vel.

Az óra áramköre akkora, mint a kijelző maga...

Sziasztok
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia!
Ezt az órádat is jó lenne majd ha publikusan leközölnéd a megfelelő helyen. Természetesen érdekel a felépítése és kapcsolási rajza is a "mechanika" nélküli órának. Gratulálok az újabb fejlesztésedhez amely tartalmazza mindazt, amit a Wand clock programjaid is tudnak.
(#) Panhard hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Kicseréltem a ledek előtét ellenállásait is, 1K helyett 150 Ohm-ot tettem bele. Itt van pár kép:
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia! Gratulálok az órához! Örülök,hogy nem volt komoly probléma az indítaásal
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia! Kíváncsi vagyok rá Most a laminátoros őrületben veszek részt de utána itt folytatom!
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia Panhard!
Nagyszerűen néz ki a kijelzés! Rajta van-e a kétírányú vezérlés, vagy csak az egyik? A képeken ez nemigen látható, azért is kérdezem.
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hello,
Nincs bekapcsolva a kétirányú kijelzés, mert ha bekapcsolom, akkor mocorog az egész, de ha ki van kapcsolva, teljesen stabil.
Az mitől van, hogy a demó szöveg egy idő után mindig bekapcsol? Egyáltalán hogy kell kikapcsolni? A progiban a wand fülön kapcsoltam be, és azóta jön.
Üdv!
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia!
A csatolt Wand_0 képen látható beállításokat "Szendeld" el. A kétirányú kijelzésnél, ha itt megnézed kb. 120 értékben eltérés van az offsetek között amikor kezd az együttfutás beállni, vagyis fedik egymást. Egy egységen belül van ez a kijelzési lehetőség. Nálad ez bíztosam más értékkekel fog menni.

Wand_0.jpg
    
(#) Hp41C válasza Panhard hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Szia!

Küld el még egyszer, akkor kikapcsol.... Ha a Demo mód be vagyon kapcsolva, percváltáskor jön a szöveg, a szöveg végénél visszaáll az időre. Ezt ismételgeti. Ha ki van kapcsolva, mindig az idő jelenik meg...

Szia
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy jó ideje már nem "él" a topik, de egy újjabb készülő, csak mechanikai felépítés képeiből ferakok néhányat. Ez a Wand Clock 5V-os üzemre készül, és végül sikerült a mechanikai rezgetést is 5V/110mA-rel működtetni megfelelően nagy kitéréssel, soros tekercsekkel.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Szia! Király! Nemsokára megint beindul a topic én is előveszem és a mechanikát folytatom! Már rég a szobai asztalomon kéne neki legyezni
(#) patexati hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Sziasztok! Ma melóztam és nem volt időm teszteket folytatni a vinyós karral de egy egyszerű kísérletet végrehajtottam mi reményeim szrint kiváltja a rugót így nem lesz mi eltörjön és zörögjön A csapágy az bírja sokáig szerintem meg a szalagkábel is munkára lesz fogva csak egyel kevesebb ér van bent A rugót mágnessel váltom ki ideiglenesen ragasztottam egy kis mágnest a karra (fejek felőli alumínium szárra) és mögé a vinyó alu házára egy széttört vinyó mágnes egyik felét,hogy a kis mágnest vonzza! Olyan mint ha rugó lenne bent esküszöm holnap próbálom szólóban a H-híddal és ha jó akkor egy ideiglenes karral is! Ha beváll tervezek rá egy frankó kart és kész lesz az örökös Wand!
(#) patexati hozzászólása Ápr 25, 2010 /
 
Sziasztok! Sajnos nem úgy alakult a vinyófej mozgatása,hogy én akartam Simán kar nélkül frankón meg tudom oldani a mágneses csillapítással de ha van rajt kar akkor nem működik a dolog mert nagyon erős mágnesekre lenne szükség szerintem de nem adom fel! A gumis és a rugós megoldást is megpróbáltam a gumis a jobb szerintem de ezeknek az az egy baja van,hogy öregszik,nyúlik úgy "elhangolódik" az egész ezért nem tartom jónak egyiket sem. Van még egy probléma mégpedig a vinyó mágnesei zörögnek a beállított periódus ütemében azzal is kéne valamit tennem Ma csak simán próbáltam a hidat nem volt a hall vezérlés rákötve következőben azzal próbálom talán úgy nem esik ki állandóan az ütemből és lehet jó lesz.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Szia Patexati!
Beindult a topik újra! Vannak előzetes kisérletek a winchesteres mechanika felhasználására, de nem voltak igazán sikeresek, stabilak eddig. Egy olyan összeállítást amelyben csak a csapágyzás és a tengely lett felhasználva, "hagyományos" Wand tekercspárban, már biztató működést produkált. Szerintem érdemes ezeket itt: átnézni, aztán kialakulhat egy jól működő szerkezet is a végére.
- A jelzett h.sz. alatt van egy nagy amplitúdójú rezgés, nagyobb mint 90 fok, amit csak azzal a mechanikával sikerült létrehoznom.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Szia! A mozgatással nincs probléma mert az megy csak a rugót akarom kiváltani ha sikerül! Ha nem megy tovább megyek az általad linkelt irányba Ha simán megy frankón kar nélkül a mágneses csillapítású akkor az elmélet jó lehet csak kell vele próbálkozni (tegnap egész nap ezt tettem) Ha jutok valami értékelhetőre akkor képekkel illusztrálva leírom majd ide!
(#) Panhard válasza patexati hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Én úgy oldottam meg a vinyófejet, hogy az eredeti tekercset használtam mozgatáshoz, ami jól működik, csak annyi a hátránya, hogy annak a tekercsvégeit is ki kell vezetni hajlékony kábellel. Amióta megépítettem az órát, csak kb. 2 napot ment összesen, úgy hogy sok tapasztalatom nincs, de az biztos, hogy nagyon halk. Először volt egy kis kattogó hangja a tekercsnek, de kötöttem rá párhuzamosan egy párszáz mikros kondit, és teljesen halk lett.
Befőttesgumi helyett próbáltam egy rugót is, de az nagyon zörgött, mert mozgás közben forog a tengelyen kicsit. Úgy lehetni megoldani, hogy a rugó két végére pár mm-es damilszerű anyagot kötni, és annak a vége lenne rögzítve. Majd kipróbálom.
Üdv!
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Szia!
Az a párszáz mikrós elektrolit nem okozott gondot a H-híd kimenetére kötve? Ott áramirány váltás miatt az elektrolit kondin fordított lesz a feszültség, majdnem rövidzárlati áram folyhat minden fél periódusban. Nem éppen a legjobb megoldás, de talán mégis tudsz segíteni ezen úgy, hogy sorba kötsz vele még egy ilyen elektrolitot, de azt már fordított polaritással tedd, pl.: (+-,-+).
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Elfelejtettem azt, hogy a H-hid kimenetével először sorba kötöttem két 47ohmos ellenállást, és utána a kondi párhuzamosan. Kicsit melegszik az ellenállás, de még így is bőven van ereje a tekercsnek meghajtani az órát. Ebben a hozzászólásomban mellékelt képen látszik is a kondi és az ellenállás.
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Szia Panhard!
Éppen arról a képről néztem le a bekötést, de az elektrolit kondi hidd el, nem partner az ilyen "váltóáramú" körökben. Mindegy mekkora a soros ellenállás, csak a H-híd védelmét és a tekercs meghajtó áramát biztosítottad vele. Én, ha tényleg szükséges ilyen nagy kapacitás, még így is beraknám azt a "hiányzó" elektrolitot, és nyugodtan alhatnék mellette.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Tényleg elhallgat a rezgés ha van bent egy kondi de én keresek egy nagyobb kapacitású MKT-t vagy hasonlót majd! Most indulok egy vinyóért mert kevés a mágnes a kísérletekhez mivel kicsit előrébb vagyok az elv a két oldalt elhelyezett mágnesek pontosan beállítva és az ingán is egy (ami most csak kis cd mágnes) felhelyezve és beállítva úgy,hogy a legnagyobb taszítás legyen mindkét oldalról szimetrikusan de kell bele középre is a vinyó mágnes lehet még az is gyenge lesz megfogni a "tehetetlen" kart! A dolog működik az biztos de kiderül most,hogy jó lesz e Rengeteget kell kínlódni az ideiglenes rögzítésekkel de csak akkor készítek végleges mechanikát ha lesz is eredménye
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Szia!
Kiváncsi vagyok nagyon, hogyan haladsz a technikai megoldással. Ha lesznek felrakható képeid róla, néhányat szivesen megnéznénk majd.
Panhard is az eredeti winchesteres mechanikával építette meg az órát, a rezgési ferkvenciát jó lenne nagyjából tudni, hol rezeg a lengőkar.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Szia! Most látogattam meg egy barátomat adott 4 darab vinyót most lesz mágnes Lehet,hogy az egész dolog nem ér semmit de én kitartok mellette és ha nem megy akkor az van de nyugodtan alszom nem idegesít,hogy jó vagy nem Ha jutok olyan eredményre mi értékelható abban a pillanatban teszek fel képet de így semmi értelme nem sok mondanivalója van! Most teszek bele egy vinyómágnest azt esetleg egy képet rakok fel mégis hogy képzelem el
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Gyerekek úgy néz ki működik! Csak kézzel fogtam oda két egész vinyómágnest mindkét oldalt és az inga még nem lett cserélve de már nagyon jók a tesztek! Megyek folytatom és próbálok keresni megfelelő rögzítéseket meg mindent ma nem hiszem,hogy lesz kép de holnap tuti
(#) patexati hozzászólása Ápr 27, 2010 /
 
Sziasztok! Teszek fel képet a deszkamodellről mi működik (berezeg) teljes 50 fokos végkitérésig és nem ütközik fel ha jól be van állítva a drasztikusan erős mágneseknek köszönhetően melyek taszítása akadályozza meg az inga tehetetlenségét és rugalmas mozgását. A baj az hogy így óriási mértékben jelentkezik a nyolcas effektus mert felfelé feszíti az inda mágnesét minél erősebb a kitérítés Az lesz a megoldás,hogy oldalról kell a taszítást végezni,hogy az inga ne kapjon oldalirányú terhelést. A módszer megérdemli a kísérletezés valószínű egy másik kar lesz a végleges mert azon van megfelelő mennyiségű ér a szalagkábelben is és ezzel megoldódik az a probléma is mert ezek a fóliák kegyetlen sokat bírnak és alig mozog a középpontos kivezetésnek köszönhetően! Folytatom
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Szia!
Alakul szépen az újszerű rugónélküli mechanika tovább. Ha a kart nem erre a végéra szerelnéd fel, hanem ezzel szemben, (a csapágy másik, ellentétes oldalára lenne erősítve), ott már nem tudná elhajlítani a kart rezgés közben az erős mágneses tér. Az már más kérdés, hogy a lengető oldali kis mágnest, vagy egyebet, mennyire torzítja rezgés közben, de az a "nyolcas" így talán nem terjedne át a karra.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Szia! Ma tovább mentem a mechanikával! Most oldalról van a mágnes(ek) merőlegesen és így nagyon jól megy (még a hall sincs rajt csak magától rezgetem be) de megy rendesen! Amit észrevettem mindenfajta kiegyensúlyozás nélkül van most a kis deszkamodellen de ha elindítom be tudom állítani tökéletesen,hogy ne ütközzön 99%-ig kitérítésig! Viszont ennek találtam óriási előnyt a rugóson kívül! Mégpedig az,hogy ha kiveszem a satuból ráz a kezemben de az amplitudó megmarad!! Minél erősebb a mágnes taszítása oldalról annál nagyobb ferki érhető el! Ha kicsit tovább jutok teszek fel képet! Szerintem nagyon jó lesz!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Na készítettem pár fotót! Ez egy nagyon deszkamodell de működik! Ha eltalálom a beállításokat akkor átkerül egy rendes alaplapra a mechanika egyben és egy új lengőkart is tervezek mi az eredeti vinyó szalagkábelen fog táplálkozni a tekercsel együtt! Szerintem időálló lesz de majd kiderül! Most csak a régi kart tákoltam rá,hogy demonstráljam igaz nem látszik rendesen a kitérés de 55-58 fok közt van. Tettem rá egy elkot és szinte semmi hangja sincs de anélkül igen hangos a tekercs menet közben
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Pár avi. Az a legjobb ha van három egyforma méretű (felületű) mágnes mert akkor lehet nagyon jól beállítani és egyforma a csillapítás mindkét oldalon! Az oldalsó mocorgásokat lehet állítani a mágnesek pozíciójának a finom változtatásával. Most nálam nem a leg tökéletesebb a kijelzés de ez annak tudható be,hogy a kart egy csavar tartja a helyén jó hosszú távtartóval.
(#) patexati hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
Valami még foglalkoztat Vajon ha a ledeknek a kivezetéseit a tekercs mellett a mágneses vasmagban vezetném át milyen hatással lenne rájuk Azért kérdezem mert azon töröm az agyam,hogy a kar rá lenne ragasztva a tekercsre és így szinte középre kerülne de akkor át kell haladni a mágneses térben a kivezetéseknek.Ez jó lenne ha működne mert akkor még könnyebb lehetne a kar és nem előtte "legyezne" mint most. Mekkora zavart indukálna szerintetek a H-Híd frekije a panel vezetősávjaiban ha elhaladnak a tekercs előtt?
Következő: »»   58 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem