Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3 digites, 7-szegmenses kijelzős fordulatszámmérő
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Pittt hozzászólása Jan 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy Ipari gép egyik kihajtó tengélyén lévő fordulatszámot akarom megjeleníteni, lehetőleg nagy 3 szegmenses kijelzőn. A tengely fordulata 0-150 / perc maximum, ennek a mérését akarom megvalósítani, és kijelezni a kezelő pulton. A jeladót már megoldottnak tekintem, mivel tudok impulzus/perc bevitelt megvalósítani, egy induktív iniciátorral. Az érdekelne, hogy létezik -e olyan kapcsolás, ami ezt az impulzus sorozatot feldolgozza, ki is jelzi.
Lehetőleg pic-mentes, egyszerű kapcsolás, mert nincs pic-programozóm. A kijelzett fordulatnak a pontossága nem olyan "kritikus" ,de mivel viszonylag kicsi a fordulat, így a lehető legjobb mérési-kijelzési lehetőség kellene. Ha valaki tud ilyen, vagy hasonló áramkört mutatni, megköszönném. és amúgy BUÉK mindekinek!
(#) Little válasza Pittt hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Üdv

Szerintem van már több fordulatszámmérős topic, és a 3 digites kijelzésre gondoltál, 7 szegmenses kijelzővel.

Bővebben: Link

Little

(#) Pittt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Köszi a tippet! ..igen, láttam már ezt, és bizti jó is így.. csak érdekelt volna, hogy nem -e létezik olyan megoldás, ami egyszerűbb. de ha nem marad más, megépítem ezt.
Köszi!
(#) Pittt válasza Little hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Közben kiderült, lesz PIC égetőm! Ha van ezzel kapcsolatos rajz, azt is szívesen várom már!!
(#) Pittt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
A 16f628-es megoldás jónak tűnik, holnap megpróbálok beszerezni hozzá mindent. ....ha nekem csak 3 digit kell, akkor csak simnán lehagyom az első bekötést? ...gondolom én.. és ugyanígy fog menni.
Köszi!!!
(#) sityu válasza Pittt hozzászólására (») Jan 3, 2010 / 4
 
Hello Pitt!

Figyelj oda,ha " Little" és "simpi" kollégák által ajánlott kapcsolás mellett döntesz, mert a kapcsolásban az IC 3 tipusa hibás! Az IC tipusa helyesen CD 4543.
Nem az ő tévedésük, sajnos annak idején igy került az RT.évkönyvébe.
üdv. Sityu! Ja és BUÉK. mindenkinek.
(#) Baxi hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Hi Mesterek.

Ez nem PIC-es ? Mert ha nem akkor talán Én is megpróbálnám megépíteni.
A signal in-nek milyen bemeneti jel kell , gondolom oda kell valamilyen kütyü még amit a gyújtótrafó kötök, hogy onnan vegyem le a jelet.

Már akartam ilyet építenni de mindhez PIC prg kellet, az meg nekem nincs és nem is értek hozzá
Köszönöm a segítséget.
(#) vicsys válasza Baxi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szia
Jó lesz az neked?
Bővebben: Link :nezze:
(#) Baxi válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Hát akkor ez felejtős, köszi
(#) Pittt válasza Baxi hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Köszi a tanácsokat! Az igazat megvallva még nem építettem meg, épp most adtam volna oda kollegának a hex-át...hogy égesse be...de így elgondolkodtató.. Igen, ez nekem is feltünt, hogy igen lassú a fordulatszám, amit én meg akarok jeleníteni. ...és emiatt nem fogok feláldozni egy ipari inkrementális jeladót...bár van vagy 5 db. Valami ilyen, egyszerű megoldáson agyaltam. de majd próba...talán szerencse. a Jeladó többszörözés jónak is tűnik. Proteus-os szimulácció mennyire ad hiteles "válaszokat" ? én eddig ezzen nem dolgoztam, csak sima áramkör szimulátorokkal... tanultam is, de nekem mind kicsit csalódás a reális mérésekhez viszonyítva, ezért nem is nagyon használom őket.
(#) Pittt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
...vagy..másik megoldás.. ezt a hex-át kellene kicsit átírni. Én nem tudok a PIC-programozáshoz, de nem lehet átírni egy két részt, hogy ne secundumos intervallumban legyen a mintavételezés, hanem mondjuk 3-4 sec..?? csak tipp.. de tud valaki ilyen mélységben itt programozni?
(#) c27 hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Lenne nekem pár 16F684-es picem. Sajnos még nem értek a programozáshoz az égetőm is mostanában fog még csak elkészülni, de szeretnék készíteni egy fordulatszámmérőt. Az a kérdésem, hogy meg lehet e valósítani úgy, hogy egy mágnest helyezek el a villanymotor tengelyén (ékpályában) és egy hall szenzorral azt mérném? Esetleg nincs ehhez egy jó kapcsolási rajz? Lehetőleg olyan lenne jó, amin nem ugrálnak össze-vissza a digitek és 9999-ig kéne mérni. Megjeleníteni pedig egy 4 szegmenses 7 digites kijelzőn kéne. Tudnátok nekem ebben segíteni?
(#) Pittt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia! Jó lenne az LCD-s megoldás is.
Ha tudod, küld már át a rajzot, és progit. Van lcd-m is, és a mérést pl induktív érzékezlővel oldanám meg, a tengely végére felteszek egy tárcsát, ami 10..vagy akár több helyen is ki lehet marva, ez a programtól függ majd.
Ha gondolod, itt, vagy emailben küld.
pittt4444@gmail.com

Előre is köszi!
(#) fater0827 válasza Pittt hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Üdv Pittt

Majd minden hozzászólást elolvastam , javasolhatok megoldást ?!

Mivel kicsi a fordulat a tengely végére kellene egy korong mondjuk 20mm széles palástjába 10 db mágnest bemarni/fúrni így a tekercs mindjárt ("1500") fordulatot mutat. 10-es szorzó.121 helyett 1210 fordulat.1 szek kapuidő alatt több inpulzús .

Másik javaslat digitális szobamérleg OPTOkapu + a tárcsája mint jeladó ez kb 120 mm átmérő műanyag .
4.5 vagy 6V-al üzemel a mérleg.

Remélem tippemmel segítettem .

Mágnesek pl régi TV kép finomító/állító 4 db 1 TV (képcső nyakán van).

Tekercselőgépemnél nagy fordulatnál egy LM7490 ic-vel 10-el osztottam mert lassu volt a mechanikus számlálóm mikor 0,063-as dróttal tekertem 15000-20000 menetet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem