Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Adatgyűjtés mobillal
 
Témaindító: fastcatch, idő: Ápr 24, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fastcatch hozzászólása Ápr 24, 2008 /
 
A következő feladatom van (én adtam magamnak ): van egy pár Hz-es kontaktus jelem (mondjuk 0-20 Hz, 3% körül kitöltöttséggel, és valószínűleg kicsit pereg is, de ebben nem vagyok biztos). A feladat: ezt a jelet kell átlagolni kb. 5-10 másodpercig, és az eredményt egy GPRS kapcsolaton keresztül szövegesen "át kell tolni" egy szerverre; majd újabb időegységig átlagolni, áttolni, stb.

Peremfeltétel, hogy semmiképp nem szeretnék vagyonokat költeni rá, és lehetőleg meglévő hw elemekből épüljön meg (ld. később).

Arra gondoltam, hogy milyen jól meg lehetne ezt csinálni egy kiszuperált mobiltelefonnal: van benne GPRS, van benne egy processzor (nem nagy, de nem is akarok tőle túl sokat). Vannak viszont bajaim: egyrészt nem nagyon tudom, hogy egy ilyen jelet hogyan lehetne bejuttatni a telefonba, másrészt nem nagyon tudom, hogy ha már benn van, akkor mi legyen vele.

A bejuttatás esetleg esélyes lehet a billentyűzeten át (gondolom én), csak attól tartok, hogy 10+ Hz hatására a röhögés fogja elfogni (ilyen géppuskaujjra nem hiszem, hogy felkészítik). A másik gond, hogy a jel aszinkron jön, és le kell tudni kezelni időben, mert "elmegy"; nem tudom, hogy mennyire lehet megbízni abban, hogy a telo ilyen frekvencián nem "néz mellé". Talán lehet más bemenetet is találni, de ehhez már kevés vagyok.

A feldolgozás (bármilyen egyszerű is, azért kell) talán mehet Java-ban (amivel ugyan nem foglalkoztam, de biztos menne, ha nekiülnék), viszont nem tudom, hogy az meg hogy fér hozzá a jelhez, ha nem a billentyűzeten jön.

Csa orientációnak a hátterem: sw-ben viszonylag erős, hw-ben viszonylag gyenge, csináltam már (PC-alapú) beépített rsz-t, de zérót foglalkoztam mobilok belsejével.

Láttatok esetleg ilyesmit és/vagy van ötletetek, hogy merre induljak?

Kösz,

FC

U.i.: Az persze elvileg lehetséges, hogy építek egy nem túl nagy PIC-es áramkört soros porttal és azon keresztül kapcsolom a telefonhoz, de ez egyrészt utálatos (nincs hozzá eszközparkom se, tapasztalatom se), másrészt olyan feleslegesnek tűnik: ott van minden abban az átkozott telefonban, ami kell!
(#) proli007 válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„.. másrészt olyan feleslegesnek tűnik: ott van minden abban az átkozott telefonban, ami kell”


Igen! Csak gondolom az OP rendszerét nem ismered. (Na Én semmit sem tudok a telefonról!)

De egy kuka ötlet. Moduláld meg a jelet, (akár FSK) és így időszakonként vidd át akusztikusan. (Gondolom úgy sem kell tudni 10sec-onként, hogy a jel mit csinál.) Aztán majd a PC átlagol, meg masszíroz...

üdv! proli007
(#) kobold válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
A mintavételre hirtelen a mikrofon jutott eszembe, egy érintkező állapotait nagyon könnyen át lehet alakítani feszültségjellé, még ha prellezik, akkor is (bár ez ki is szűrhető). Ezen az oldalon találtam is olyat, ami hangot rögzít a mobillal. Ha a gép Java motorja támogatja a menü használatát, akkor a rögzítést már programból is meg lehet oldani, a mintavétel végén pedig átlagot számítani belőle.
Itt meg olyat találtam, hogy a mobil programból GPRS-kapcsolatot létesít egy szerverrel, és lekér onnan egy képet. Ha ez így megy, akkor fordítva is, biztosan van az openInputStream hívásnak kimenő irányú megfelelője. Szóval elvileg nem lehetetlen a megoldás, hardveres munkát nem igazán igényel, programozást annál többet, na meg egy alkalmas telefont.
(#) hezso válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Ha jól sejtem az átlag mobilok által használt Java alapú J2ME nyelv is interpreter nyelv, tehát nem az ilyen idő-kritikus feladatok megoldására lett kitalálva.
de egy próbát megér, mert az adatkapcsolatot támogatja,
tehát írj vlmi alapot ami méri a másodpercenkénti leütéseket, aztán elő a frekvenciagenerátorral és kiderül mit bír a gombok feldolgozásából.

ötletes projekt, de azon túl h kiforrasztod a gomb kivezetéseit és vlmi kapcsolótranzisztorral összerángatod nem igazán elektronika...
(#) hezso válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
amugy meg most h igy belegondolok koboldnál a pont mert mintha lattam volna gitár hangoló software-t S40-es nokiára(tehát semmi symbian, sima java alapú), ami azt jelenti h vlhogy el lehet érni java alól a mikrofont, h milyen formában az már jó kérdés...
ezesetben viszont akkor egész magas frekvenciák is jól feldolgozhatóak(mínusz a hardveres szürés, mert ugye beszédre találták ki, és ha nem akarsz elektronikával trükközni, akkor ki tudja mit csinál majd a high-pass filter a direkt jellel...)
(#) fastcatch válasza kobold hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Köszönöm az ötletet! Egy másik esetben, pár éve már felmerült, eszembe juthatott volna!

Egyedül abban vagyok bizonytalan (tapasztalathiányos), hogy mit fog kezdeni a mikrofon egy közel DC jellel (még a nagyon jó audió átvitelek alja is 20 Hz körül szokott lenni, úgy tudom). Egy próbát azért megér!

FC

U.i.: A linkeket is köszönöm!
(#) fastcatch válasza hezso hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Köszönöm a gondolkodást!

Esetleg tudsz olyan egyszerű áramkört, amivel a frekvenciát valamilyen mikrofon-barátabb (és feldolgozás-barátabb) tartományba lehet transzformálni, mondjuk, ha a mérendő freki f, akkor 1000 Hz + 200*f, vagy valami ilyesmi? (Láttam már forrasztópákát , de egy egész nyáknyi cuccot azért inkább ne...) A telók adatcsatlakozóján van táp (asszem föld és +5V talán).

FC
(#) Lucifer válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 25, 2008 / 4
 
Üdv!

Szvsz. mobiltelefon nem fogod tudni használni jelfeldolgozásra így direktben, csak adatátvitelre használni. (Szvsz. felejtsd el azt, hogy pl. valamelyik gombot használod IO-ként. Java nem kezeli le ilyen időkritikusan. Javat amúgy sem erre találták ki. Hogy symbian alatt mik a lehetőségek nem tudom. Ki kell próbálni. Igazán pontos időméréshez bele kellene nyúlni a telefon szoftverébe, ami elég necces. Habár a Nokia 3330-as és tsai. szériához van valami visszafejtett firmware nyílt forrású házikókány firmware, amihez van SDK. Viszont azokban ha jól emlékszem nincs GPRS modem. Linket fejből most nem tudok.

Tehát ha a telefon csak adattovábbító eszközként használható. Hol viheted be az adatot:

A) Nokia telefonok FBUS-MBUS csatlakozóján. Remekül dokumentált, mivel ott a Gnooki projekt. Ehhez viszont kell valami mikrovezérlő, ami megteszi a jel feldolgozását, telefonba beküldését.

B) Irda porton keresztül. Gyk. ugyanez a helyzet, kel egy mikrovezérlő ami a bejövő jelet figyeli, és kiküldi infrán. Kell egy J2ME program a mi figyeli az infrát.
Feldolgozza a bejövő jelet, és elküldi az eredményt GPRS-en.


A mindkét megoldásban ott figyel a mikrovezérlő, csak az nem különbség, hogy az egyik esetben a feladat nagyobb részét a Javas alkalmazás végzi.

Szerintem ne félj a mikrovezérlőktől. Kevesebbet lehet vele szívni. Használj AVR-t, annak csak négy szál drót kell az LPT portra, no meg táp és már megy is a programozás.


Bónusz) Siemens M65 telefonoknak volt egy ún. bike-o meter funkciójuk. Ez gyk. egy kibővített kerékpár kilóméteróra funkció volt, amit egy hozzá csatolt külső eszközzel lehetett használni. Hogy abban mi volt nem tudom. Ha mákod van az alsó csatlakozó egyetlen lábán figyelte az impulzusokat, és nem volt benne mikrovezérlő meg miegymás. Ha még nagyobb mákod van akkor tud 20 Hz-ig mérni azon a lábon.




(#) fastcatch válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Hát ez klassz! Köszi!

Az M65-nek utánanézek. Most már elég occsó, ráadásul időjárásálló. (A mérő cucc kinn van a "hűvösbe".)

Az AVR-nek is utánanézek, mert ebben fű vagyok. Régebben valahol belefutottam egy Artigo nevű platformba, tegnap éjjel megnéztem, végülis az is jó lehet. De megnézem ezt is.

FC
(#) fastcatch válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Nem Artigo, Arduino...
(#) hezso válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Idézet:
„mobiltelefon nem fogod tudni használni jelfeldolgozásra így direktben, csak adatátvitelre használni”


sztem ezt korai lenne kijelenteni. utána kéne nézni előbb annak a guitar tuner dolognak, mert az mikrofont használ, és azthiszem elég kiélezett ott is az időkritikusság...
aztán lehet én vagyok hulye és ahhoz is legalább S60 software kell...(mert ugyebár én konkrétan nokiára láttam)

csak h az eredeti kérdésre is válaszoljak, ha lehet elotte elektronika, akkor ez a probléma már nem kihívás, mondjuk vlmi normális frekvenciát rá lehet "kapcsolgatni" annak a függvényében h van-e jel... ezt meg egy 555-os timer ICvel, meg vagy 5 alkatrésszel is megoldod...

úgy az érdekes ha tényleg nem mehet oda semmi...

amugy meg tenyleg van valóságalapja annak h jól jonne elé egy kontroller, mert nagyban megkonnyitene a dolgokat. biztos vagyok benne h bizonyos telefonoknál a soros vonalukon is kérvényezhető adatkapcsolat(akár GPRS), és akkor a telefonhoz hozzá sem kell nyúlni...

de abban is látok kihívást h a telefon direktben intézze mindezt, mert minden képessége megvan rá, csakhát ugyebár szükít az oprendszer... el kell vele játszani. J2ME futásidelye tényleg nem lehet túl stabil, de mivel neked csak 1 tipusu keszuleken kell h fusson, azért lehet kalibrálni... még abban sem lennék biztos h nem nyelné le azt a maximálisan 20Hz-es frekit egy gombon egy sima régebbi, már GPRSes nokia... (ha csak a prell-mentesítés meg nem eszi a jelet...)
de ha most neked tényleg kitöltési tényezőt is kell mérned 2 leütés között(ami másodpercenként max 20x kovetkezhet be), akkor az meg már megint nem 20Hz-es felbontást igényel, hanem a többszörösét...

végeredményképpen amíg nem futsz egy kört a J2ME körül, és ki nem méred a "gomb, mint bemenet" maximális frekvenciáját, vagy el nem kötelezed magad kontroller mellett, szvsz nehéz továbblépni...
(#) fastcatch válasza hezso hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Megnéztem egy kicsit az M65-öt. Jónak tűnik az ötlet, de mindenhol azt látom, hogy nincs infó arról, hogy hogy jön a jel. Elvileg (PC-s) soros porttal lehet ilyen kommunikációt csinálni, de az azért nem standard.

Most ott tartok, hogy megpróbálkozom egy mikrokontrollerrel. Úgy látom, ma már elérhetők "minden-egyben-a-hülye-is-tudja-használni" konfigok,és nincs már az, hogy "jó, de még kristály, meg rezgőkör, meg soros IC, meg tápstabilizáció azért még kell", ami engem régebben távoltartott.

Egy telóval megcsinálni szép (lenne), de nekem most fontosabb, hogy valahogy meglegyen. Más (eddig nem említett) szempontból is jobb lenne egy kontrollerrel, úgyhogy elindulok arra. Aztán -- ha lesz időm, energiám, vagy véres fejjel visszapattanok --, meglátjuk az egy telefonos verziót. (Értem, hogy aggódtok a J2ME sebessége miatt, de itt nagyon kevés utasítás kell fusson két jel érkezése között. Nincs ebben nagy tapasztalatom, de szerintem nem a java fog korlátozni...) Ja, és nem kitöltést kell mérni, hanem frekvenciát, a kitöltést csak azért írtam, mert -- gondoltam -- nem mindegy, hogy egy 1 ms-os, vagy egy 20 ms-os jelet kell "elkapni".

Köszönetem mindenkinek!

FC
(#) hezso válasza fastcatch hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
soros kommunikációval, sima AT parancsokkal vezérelhető a telefon, mint egy modem. igy lehet kezdeményezni adathívást. de h GPRS-nél mi a helyzet, azt nem tudom...

mod:
Bővebben: Link

mondjuk ezekszerint érthető, hogy csak a GPRS hívás kezdetét adod meg AT commandként, hisz minden más be van állítva a telefonban. feltételezem h utána viszont adatkapcsolatként kezelned kell tudni, ami egy kicsit keményebb dió.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem