Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplap kérdések
Lapozás: OK   6 / 18
(#) jagyugyaerik válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Nagyon szépen köszönöm,. Ez oriási segítség.
(#) abcdabcd válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Az egy pitty az vagy valami hibakód, keress rá hogy bios beep codes/bios síp/füttyjelek , vagy ez nem lehet, hogy csak a hagyományos bootoláskori 1 csippanás? csak épp nincs kép?

Esetleg szedd ki a vga kártyát meg amit változtattál és odafigyelve dugd össze megint, lehet csak valami kontakthibád volt/van még... nézd meg pl az alaplapi atx csatlakozóban (20 vagy 24 tüskésben) hogy a kis érintkezők jól állnak e nincs e valamelyik kinyomódva, és így nem jól érintkezik...
(#) abcdabcd válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szívesen!

(Persze ha tényleg tudod használni a multimétert ha nem vagy biztos abban amit csinálsz ne mérj , nehogy rövidrezárj valamit...!)
(#) Embereke hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Halihó Mindenki!

Bocs ha már van ilyen téma, de nemigen találtam, úgyhogy nyitok eggyet.Az lenne a kérdésem, hogy egy alaplapot amin AGP-s videókari csatlakozó van , átlehet e alakítani PCI-Ixpressz csatlakozóssá?Ha igen akkor hogyan? Nem lehet úgy hogy csak simán az AGP helyére beforrasztom a PCI-E
(#) Norberto válasza Embereke hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Nem lehet átalakítani. Más parancsok futkorásznak, más lábkiosztás, más adatmennyiség, más címzési mód és hossz. Pár ezer Ft-okért már lehet kapni, akár a Vaterán, PCI-E csatlakozós alaplapokat, ami még hosszú évekig működhet. Totális időpazarlás lenne, totálisan fölöslegesen, mert nem tudnád kihozni az optimális teljesítményt, ami miatt egyáltalán az AGP-ről PCI-E-re váltottak nemrég. Visszafelé fejlődni meg nem érdemes szerintem, ha már egyszer a világ előrefelé gondol haladni.
(#) rolandi350 válasza Embereke hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Most ezt komolyan gondoltad?
Ha én egy trabantra teszek ferrari kipufogót (kimenet) és ferrari tanksapkát (bemenet) akkor fog úgy menni mint egy ferrari?

Attól, hogy AGP-t átcserélnéd, márha sikerülne PCI-e-re attól még AGP-sen fog vele akarni kommunikálni. Ha az belső hardverileg és szoftverileg AGP-s akkor hiába lesz külsőleg PCI-e foglalata, nem érsz vele semmit.

Na még egy hasonlat: Ha egy tejes tobozra ráírod hogy Coca Cola attól még nem Coca Cola fog belőle folyni.
(#) lavey hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Ma hoztak hozzám 1 gépet.. az a baja, hogy bekapcsolom a gépet, nincs kép.. ventik pörögnek... aztán 1 hosszú és 9 rövidet sípol...
"# 1 hosszú+9 rövid. Problémák adódtak a ROM-memóriából történő adatok olvasása során. Indítsa újra a számítógépet!"
De hiába indítom újra a gépet, akkor is ugyan ez... esetleg valami megoldás? vagy új alaplap?
(#) lavey válasza Barret hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Nem, többször is megszámoltam
(#) Barret válasza lavey hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
9 rövid sípszó : ROM BIOS checksum hiba
A BIOS programot tartalmazó ROM hibáját jelzi.
Neten találtam.
"Alaplap hibajelzések" keress rá google-n,hátha találsz megoldást.
(#) lavey válasza Barret hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
ezt én is tudom, de megoldást nem találtam rá...
(#) rozsascs válasza lavey hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Amit még meg lehet próbálni, hogy reseteled a BIOS beálításokat. Ezt azt alaplapon lévő jumperrel lehet megoldani, vagy ami egyszerübb, ha nem tudot melyik az, hogy az alaplapon lévő gombelemet kiveszed egy percre, ezzel elveszik a beállítás, majd visszartéve megpróbálod bekapcsolni. ELÖTTE ÁRAMTALANITANI az alaplapot, a tápból is húzd ki a 220-at.
Mérd meg a gombelemet is mert ennek 3V körüli feszen kell lennie, ha ez kevés ez is okoz ilyen problémát.

Ha ez nem oldja meg a gondot akkor még lehet kisérletezni azzal, hogy megfelelő szaküzletben újra tudják írni a BIOS-t.

Üdv: RózsásCs
(#) lavey válasza rozsascs hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Sajnos már ezt is próbáltam Még meg próbálom másik elemmel
(#) didyman válasza lavey hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Kimérted az elemet? 3V vagy afölött legyen. De az idézett hiba nem az elem által táplált CMOS RAM területen van, hanem a BIOS ROM-ban. Mikronika megírja a BIOS-t olcsón.
(#) Laca13 hozzászólása Jan 16, 2011 /
 
Remélem a moderálás nem orrol meg rám, ide is beteszem, mert nagyon meg kellene csinálni a gépet.

Szevasztok!

Tanácsot kérnék mert én már kifogytam az ötletekből...
Van egy gépem, ABIT KG7 raid alaplappal, AMD Athlon XP 1700+. Egyszercsak fogta magát és kifagyott rajta az XP. Reset után sajnos már nem is jött vissza, sőt, semmi sem indult el, fekete képernyő, de a táp és a proci ventik mennek. A szokásos köröket megfutottam, tápcsere VGA csere, memória csere, mindent ki, csak egy szál VGA, egy memória modul, de az eredmény semmi. Érdekesség, hogy ha mindent kiszedek belőle, csak a proci marad, akkor sem sípol az alaplap. Azonban ha csinálok egy BIOS resetet, kiveszem az elemet, kihúzom a tápot, akkor már utána sípol hogy nincs VGA, memória és ha ezeket beteszem, akkor el is indul, viszont kifagy már a bios közben. Ha a gép tovább van táp nélkül, bios resettel, akkor néha egészen addig eljut, hogy majdnem feláll az oprendszer, de onnan megint fagyi.
Kinek mi az ötlete? Melyik alkatrész csinálhat ilyen problémát? Létezik hogy egy feltöltődött kondi megy zárlatba? Mert nekem ilyen elképzelésem van. Mivel ugye a Bios reset a teljes töltésmentesítés, azután meg bepöccen a gép. Egyébként púpos kondi nincs, szemmellátható baja nincs semminek.
Ha valaki tudja, hogy a bios chipen mely lábak a tápfesz, megköszönném, mert akkor legalább azt kitudnám mérni, hogy azzal van e a gond. Apropó, azt is tudni kéne, mennyi annak a tápja, mennyinek kellene lennie?
Üdv.
(#) SzAndras00 hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Van 1 Gigabyte MA785GT-UD3H alaplapom, ami gyakran és kiszámíthatatlanul megfagy, és újraindul. Fórumokon olvasgatva kiderült, hogy másnál is felmerült ez a hiba, jellemzően tápcserét javasoltak, de nekem egy Cheaftech tápom van, ami tesztelve lett másik gépbe. Valakinek van ezzel valami tapasztalata, javítási ötlete?
Előre is köszi: András
(#) laszlo987 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Az alaplapon lévő proci környékén a nagy táp kondikat nézd meg, nem-e púposak.
(#) laszlokunstar válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Igen, ez az első lépés, azonkívül, ha már szétszedte, tápfeszültségek ellenőrzése, s a tápban levő kondik ellenőrzése is. A a tápból is s a gépből is célszerű a port ilyenkor teljesen kitakarítani a hűtés javítása érdekében.
Nekem volt már pár rossz Chieftec tápom (is).
Levett dobozoldallal üzemeltetni nagyobb terhelés alatt -pl. nagyobb hardverigényű játék- hoszabb ideig, s ezután megnézni vannak-e melegedő alkatrészek, pl. videokártya túlmelegedése is okozhat fagyást. Ha nincs kéznél hőmérő, akkor a gyűrűs ujjad begyével ellenőrizni (ezen vékonyabb a bőr, s emiatt érzékenyebb, mint az állandóan használt mutató, hüvelyk s középső ujjad) a hőmérsékletet.
Ha eddig nem találtál semmit, akkor elővenni egy külső érzékelős hőmérőt -pl. műszer, vagy szobai külső-belső hőmérő- s az érzékelőt felragasztani egymás után az egyes melegedő alkatrészekre, s terhelés alatt feljegyezni, minek mekkora volt a hőmérséklete, ahol gond van a hűtését rendberakni.
Kábelek összefogása kábelkötözővel, ez javítja a dobozban a légmozgás lehetőségét.
Ha ezután is gond van, megnézni, hogyen lehet ezen kényszerített hűtéssel javítani. Pl doboz elejére hűtőventillátor szerelése, vagy a hátlapra, de ha izmosabb videokártyád van akkor lehet mellé slotba illeszthető hűtést is szerelni.
A leginkább melegedő hard diskeket az olyan dobozoknál, ahol a floppy a dobozban hátulról tehető be, előlapi nyílása íves -női nemi szervre hasonlít- (másképp nem tudom leírni) s nem eltávolítható, ott a floppy helyére teszem, s az ott beáramló levegő is 3-4 fokot hűti az előző helyéhez képest
A kondik sehol se szeretik a meleget.
Esetleg bios frissítése.
A gép pontosabb ismerete nélkül egyelőre ennyit.
(#) laszlokunstar válasza Laca13 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Rég volt, nem tudom megoldódott-e? Ha igen, az archívum kedvéért írd le a megoldást.
Ha valakinek már van 2-3 gépe, mégha nem is foglalkozik üzletszerűen szervízeléssel akkor is megéri venni egy PC POST kártyát. (Hány órai munkád ára?)
(#) SzAndras00 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget, a proci körüli kondk szerencsére rendben vannak, viszont az alaplapi táp fetek, és a tekercsei melegszenek rendesen. Kb 20 perc után az alaplapi videókártyán is tojást lehetett volna sütni. Szerencsére volt nálam kölcsön egy videókártya, azt betettem, azóta nem fagyott, nagyon remélem, hogy ez volt a gondja. Pár hete már volt olyan gond, hogy piros pöttyökkel teleszemetelte a képernyőt, de ez elmúlt, és nem is gondoltam a videókártyára. Köszi mégegyszer!
András
(#) abcdabcd válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Lehet csak a hűtése nem jó az alaplapi videokártyának, esetleg ha borda van rajta, akkor a zsír kiszáradhatott alatta...
(#) sirály12 hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Segítséget kérnék.

Van egy D201GLY intel alaplapom, amiről letört egy alkatrész, és sajnos nincs is meg, így nem tudom visszarakni, és azt sem tudom mi lehet az. Ha valakinek van ilyen lapja esetleg és meg tudná nézni, vagy szokott ilyeneket javítani és tudja mi lehet az, akkor megköszönném, ha segítene.

Tehát az alkatrész a PS2-es csatik mögött van, ott ahol a csavar helye is van. A csavartól jobbra a panel szélén. Egy nagyon kicsi fekete smd volt.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) abcdabcd válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Esetleg tegyél fel róla egy jó minőségű képet, és akkor hátha valaki be tudja azonosítani, akinek van ilyenje, akkor is ha nem javított még ilyeneket, mert sok kis fekete smd cucc szokott lenni egy alaplapon...
(#) laszlokunstar válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ha a 0 ohmos ellenállás és a csavar között van a panel legszélén akkor 2,7 kohm -ha jól mértem. De azért kép jó lenne.
(#) sirály12 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Kösz, hogy segítesz.

Kerítettem egy képet, jobbat sajnos nem találtam, itt a melóhelyen. Bejelöltem, hogy melyik alkatrészről is van szó.

hiba.JPG
    
(#) laszlokunstar válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Én is lefényképeztem, nincs ott semmi, s nekem megy.
Biztos máshonnan hiányzik.
Csavar-üres -üres -2,7 kohm -0 ohm -PS2 csatlakozó.

Egyébként mi a baja az alaplapnak?

intel itx.JPG
    
(#) sirály12 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ha hazaértem, megnézem mégegyszer.

Random hibázik a hdd-re íráskor. Több meghajtóval is volt próbálva, sata és ide esetén is hiba van a lappal. A lapra linuxot akarok tenni, de ha fel is tudom rakni, akkor is egy idő után elszáll a fájlrendszer és minden a vinyóról. Hibásan ír vissza a hdd-re.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az alaplap már volt javítva, a csatinál, de a másik oldalon, mert az első gazdi elég szépen megkarcolt ott a lapot, de az javítva lett, és azóta hibátlanul ment, majd 1 évet. Most új házat kapott, és ekkor érte a baleset.

A ram és a cpu is jó volt teszten.
(#) kadarist válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
A HDD kábelt is cserélted?
(#) sirály12 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Sata és ide hdd-vel is hibázik sajnos.
(#) laszlokunstar válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Idézet:
„az alaplap már volt javítva, a csatinál, de a másik oldalon, mert az első gazdi elég szépen megkarcolt ott a lapot, de az javítva lett, és azóta hibátlanul ment, majd 1 évet. Most új házat kapott, és ekkor érte a baleset.”

Itt a lényeg. a javításokat nézd át, nem engedte-e el valamelyik forrasztás. Hajszálrepedés bárhol lehet, ha így kezelték. Gondolom a tápot mint lehetséges hibaforrást már kizártad, de azért egy próbát megér.
Melyik csatlakozónális volt javítva?
1 PCI slot van benne, ha van kéznél teszt erejéig egy PCI RAID vezérlő azzal is megpróbálhatnád.
(#) sirály12 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
A javítás a ps2-es csatiknál volt, de a másik oldalon, kicsit beljebb. A lapon 3 szál sérült, ami miatt nem volt billentyű és a lap nem bootolt be.
Következő: »»   6 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem