Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   4 / 23
(#) FREDDI válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Eszembe jutott, hogy átszámoljam a szivattyúnál kapott elméleti értéket 8,32l/s-ról pontosan 8l/s-ra, és az eredmény 384,5W, tehát a szivattyúból visszaszámolt és az én elméleti értékem az ideális vízenergia szempontjából mindössze 10W eltérést mutat. Ha ehhez hozzáteszem azt, az eddig még nem említett tényt, hogy az 500W lefelé kerekített érték amivel számoltam, mivel valahol 51xW volt az eredeti, akkor a két szám tovább közelít egymáshoz. De én általában mindig kerekítésnél a rosszabb irányba megyek, így nem ér meglepetés, azzal biztosan bele férek a megvalósításba.
(#) dcsabi hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
Ki kell próbálni a gyakorlatban mennyit ad az az elrendezés.
Amivel én számoltam azt a gyakorlatban többször volt lehetőségem ellenőrizni, ugyanis voltam már több kis vízierőműben. A vizhozam adatok a folyókra vonatkozóan megvannak a neten a leadott teljesítményt meg a saját szememmel láttam a feltápláló műszeren...
ezekbe nem hinném hogy 50-70% "hiba" beleférne, talán 5%...
(#) FREDDI válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Én még tőled kérdeztem, mivel kéne számolni. Aztán fogtam a szögfüggvénytáblát, és kikerestem. Először kicsit akadozott, aztán beugrottak a dolgok. Most meg hogy visszaszámoltam fordítva is, biztosan stimmel, ez szerintem nem kérdés. Próbáld ki, hogy mennyit nyom nyomatékban a 8l/s két méteres átmérőn folyamatosan. Egy 70cm hosszú rúdra akassz rá 8kg-ot, amennyivel az fordítja a tengelyt, na ekkora forgatónyomatékkal teker elméletileg a 8l/s folyamatosan a 2 méteres keréken, fordulat 1/4 ford/sek, és ez kicsit több mint 500W-ra jön ki. Ezen én is csodálkoztam először, de ez van.

Talán közelítsük meg gyakorlati oldalról, pld 4 db pillepalack víz (2 literes) és ezt másodpercenként két méterre rángatjuk úgy, hogy a földtől az alja két méterig megy. Hát ehhez azért már kell energia, egy 200-300W-os motor ezt nem bírná szerintem, lefulladna, ha folyamatosan kéne csinálja. A másik ellenőrzés, hogy ezt a forgatónyomatékot átszámolja valaki egy 230-as vagy egy 400Vos háromfázisu motorra 1500-ös vagy 3000-es fordulatra. Ehhez egy 650W körüli motornak kell kijönni, ami ezt a nyomatékot le tudja adni folyamatosan. Így le lehet ellenőrizni másodszor is vízkerék nélkül, hogy jó-e a számítás.
(#) dcsabi válasza FREDDI hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Ha leegyszerűsítve nézem, akkor ha föntről amig leér a felakasztott súly, közben a max nyomaték csak 90° os állásban érvényesül induláskor 0 és az alsó állásban is 0...
Tehát el is oszthatjuk 2-vel, vagy tévedek?

Számold ki nekem légy szi: 1 sec alatt 35 m3 7.8m magasból.... Ha elméletben ekkora kereket csinálnánk...
mekkora teljesítményt tudnánk 100% hatásfok mellett kapni...
(#) FREDDI válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Az erőkar a színuszból adódóan 0,7r , ide jön ki a tömegközéppont. Én 8l/s-al számoltam, 0,25 ford/s-al, egyszerre 16l van a keréken, ezt osztottam kettővel, 90 fokra számoltam a szögsebességet. Mást nem tudok mondani, az eredmények meglettek. Idáig senkit nem tudok, hogy megkérdőjezete volna a képletet, az a mai napig érvényben van. Sajnálom, mást nem tudok mondani. Az ellenpróba megvolt, ugyan azt adta. A többi bizonyítást nem vállalom, bár segítséget adtam az ellenőrzés megoldásához. Fizikus végzettségűt kéne keresni, Én csak saját célra számoltam ki, és jokoajoko kifejezett kérésére segítő szándékkal átszámoltam az övére. Igyekeztem pontos és használható infót adni. Az ellenőrzés is ezt hoza. A számítások képletét is megadtam, magyarázattal együtt. A csillagokat lehozni sajnos nem tudom. De bárki bebizonyíthatja hogy tévedek, nem szaladok el, és vállalom is ha igen. De eddig ezt nem látom bizonyítva.
(#) FREDDI válasza sjbenedek hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Szerintem is. Rozsdamentes tengely, bronz ház, sárgaréz járókrék, 90C hőmérséklet, motor hővédelem, kerámia csúszógyűrű, ezek mind a "puruttya kategória". Ennél egy tesco-s szivattyú is jobb. Nekem sem kell. Legalább kerámiabélésü, de inkább grafitbélésű legyen. Gondoltam is, hogy szólok a NASA-nak, hozzanak már egy párat, mert itt csak ilyen puruttya kategóriásakat lehet kapni.
(#) Fakukac1 válasza FREDDI hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Sziasztok! Segítsetek nekem légyszíves. Vissza szeretnék táplálni a hálózatba. Belekezdtem a számolásba én is mivel falum határában van egy patak aminek a vízhozamát a közelben működö bánya segíti. Mellékelek pár képet a patakról. A méretei: 2.5m széles és 0.5m mély az év legszárazabb időszakának végén! és remek duzzasztási lehetőségei vannak! A folyási sebessége 1m/8s de ahogy majd a képen is láthatjátok pár méterrel odébb ahol 1m-el szűkebb már több mint 1m/s (a képből sajna nem nagyon venni ki).
Mivel rövid távon nagy az esése a medernek(50m-en 1m) ezért rengeteg földmunkával a duzzasztás utáni részt kimélyíteném(akár több 100m-en), hogy a nagyobb kerék férjen el. Ha jól tévedek akkor egy 2.5m-es kerék bele fog férni talán 3m-es is.
Abba reménykedek, hogy valami plusz erőt a patak sebességéből is ki lehet hozni mivel ha mégjobban leszűkítem és minden cseppjét hasznosítom akkor nagy sebességet lehet belőle kihozni.
Az egyik kérdésem az lenne hogyan tudom kiszámolni,h hány Le. kell a generátor meghajtásához? a gen. adatai:Típus:Lassújáratú kefementes szinkrongenerátor
Fordulatszám: 1500ford/min
Névleges feszültség: 400Volt
Frekvencia: 50HZ(1500ford.sz.ra tervezve)
Max teljesítmény: 50 kW
Súly: 296 kg
Méret: (L x B x H) cm: 87 x 55 x 85
A másik kérdés h kell-e inverter hozzá? Azt hiszem nem hiszen szinkrongenerétorról beszélünk.A max teljesítmény 50kW akkor a tényleges 30kW körül van? evvel kell nekem számolni, ha visszatáplálok a hálózatba?

Erről a patakról pár km-el odébb 2 nagy halastavat is táplálnak. Az élővilágát egy kicsit sem szeretném károsítani, ami víz átment a keréken az folytatja útját a mederben. Ami a duzzasztás mögött lenne az pedig mivel nem számottevő területen fekszik el nem károsítaná az élővilágot.
Én laikus szemmel úgy látom van elég ereje a pataknak,h meghajtsa a generátort. Segítségetek nélkül nem nagyon fog menni és nem kis pénzt kell majd belerakni, de ha sikerül akkor rászorulóknak fogok tudni segíteni a pénzből. Most ott tartok,h beszéltem az E-ON-nal megküldte a formanyomtatványokat amiket ki kell töltenem, de addig semmit sem csinálok amíg körbe nem lovagoltam mindent. Azt is mondták,h 19Ft/kW-os áron fogják előreláthatólag díjazni a visszatáplált áramot. Ha sikerül 24 órás munkára fogom a generátort. Vajon fogja bírni? Sok törvényt elolvastam már ezzel kapcs. de semmi akadályát nem látom, h megvalósíthatnám.
Ha van időtök írjatok légyszíves.
(#) FREDDI válasza Fakukac1 hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Ha visszaolvasol, egyértelmű számításokat találsz. Viszont én a sajátomat még nem igazoltam a gyakorlatban. A szivattyús ellenpróba elméletileg igazolja, de ennél többet nem tudok. A németeket kéne megkérdezni, azok már építettek párat. A linket megtalálod a korábbi postoknál. A meder teljes elzárását az élővilágra súlyos csapásnak értékelem továbbra is. Az evolúció az élőlényeket ilyen hatásra nem készítette fel, a teljesen vízhezkötötteknél gyakorlatilag elvágod őket egymástól teljesen. A környezetbarát megoldás, ha csatornás rendszert használsz, és hagysz valamennyi vizet az eredeti mederben. A duzzaztáshoz környezetvédelmi engedélyezés is kell szerintem, teljes keresztgátnál biztosan, mert a folyók és patakok állami tulajdonban vannak. És nagyon remélem hogy ott is maradnak, ez ad némi ellenőrzésre reményt. Hát ennyit tudnék hozzászólni. Most legalább tisztában lettem az áramszolgáltató haszonkulcsával. Persze ez nem a teljes kulcs, mert a hálózati veszteség meg a fenntertás lejön belőle, de ebből már lehet saccolni. A mechanikai megoldásra is volt több ötlet. Igazából te tudod hogy mit akarsz, és azokhoz a körülményekhez kell igazítani az egészet.
(#) Fakukac1 válasza FREDDI hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Jó hogy mondtad ezt a csatornás elterelés jobban el fogok gondolkodni rajta...nem akarok az élővilágnak ártani. Az áramszolg. haszonkulcsa 21Ft/kW ebből jön le a fenntartási költség...a 19ft már tiszta (ezt mondták a győri központban). hosszú út van még addig remélem lesz valami belőle... köszönöm hogy válaszoltál
(#) dcsabi válasza Fakukac1 hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Nem akarlak elriasztani, valami kis közöm van egy mostanság engedélyeztetés alatt lévő hasonló tipusu, csak valamivel nagyobb erőmű tecnikai és engedélyeztetési eljárásához...
A természetvédőknél kezd, ha nem fekszenek eléd, akkor kérned kell elvi vizjogi engedélyt, ennek költsége 50e körül van, meg amiért az erre jogosult gég megcsinálja a szükséges doksikat...talán 200e betakarja...
A konkrét építési engedélyt az illetékes vízügyi hatósághoz kell benyújtani ennek elbirálási költsége 500e ft, + a tervező cég honoráriuma.
az elektromos csatlakozási költségek talán 1 milló-ból megállnak ha van a közelben 400V, ha nincs akkor 20kv-ot trafót kell beiktatni ez további 1,5 millió...
Ez az egész kb 1,5 év alatt meg van ha ügyesek vagytok, és tatán tudtok valamit spórolni ...
Sok sikert...
(#) FREDDI válasza Fakukac1 hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Így van ahogy dcsabi írja. Én nem ismerem ezt az egészet, de nem lehet csak úgy saját ötletből gátakat emelni. Saját célra egy minimális vízelvezetéssel (tehát nem egy keresztgáttal) azt még meg lehet érteni, de ott is csak akkor, ha ezzel nem ürül le a patak, és nem 10kW nagyságrendben. A hálózati visszatáplálásnál ott hivatalosnak kell lennie mindennek.
(#) dcsabi válasza Fakukac1 hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Nem tudom, az érintett pataknak mekkora a vízhozama.
Ha a Séd-ről van szó, annak kb 0.8m3/s, ha nem akkor tudod hozzá hasonlítani. (a lakhelyedből következtettem, csak a bauxitbányászat miatt elapadt a Séd)
A Séd-re Veszprém után érdemes tenni, mert ott már a szennyvíz is hozzáadódik. (ott 0,8m3). (Hajmáskérnél volt régebben erőmű)
Ha egy patakon 2,5-3m -es esést el tudsz érni az már produkciónak számít a természetvédőkkel szemben...
0,8m3 x 2.7m x 9,81 = ez elméletben 21Kw
jó esetben 70%-os hatásfokot el tudsz érni 400v-ra...
Jobban jársz generátorként egy 15Kw-os villanymotor bolygóművel...sok ilyen megoldás van, nagy gépnek nagyok a surlódási és egyéb veszteségei...
Nem ajálatos a megkerülő csatorna mert az erdeti mederben is kell hagynod vízet és hallépcső is kell minden esetben, ez is "lesöntöli" a vízedet.
Ez éves bevétel 2,4 mill lehet max...
Ha a háztartási kiserőmű törvény szerint vennék vissza akkor valamivel több...
(#) kovacs.geeza válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Sziasztok!
Ha valaki otthon összetud hozni DC-be 500-700V-ot,inverterben tudnék segíteni.Bontott cuccokból 3kw körüli(1-5kw-ig)állítható teljesítményü,95%-körüli hatásfoku,1 vagy 3 fázisú kütyüben.
Időm és pénzem nincs kisérletezgetni de jó ötletekhez szivesen hozzájárulok!
(#) Fakukac1 válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Sziasztok! Amióta utoljára voltam itt, körbejártam ungot-berket és nagyon sok mindent megnéztem, utánajártam és megérdeklődtem meg letelefonáltam. személyesen megnéztem 3 hazai erőművet az egyik "gazdájával" beszéltem is és kidolgoztam egy magam álltal tervezett turbina vázlatát. Ezt makettban meg is építettem és szeretném gyakorlatban is megépíteni. abban kérném a segítségeteket, hogy segítsetek nekem abban a probléma megoldásában, h hogyan tudok lóerőt mérni egy forgó tengely végén vagy hogyan tudok olyan gépet építeni ami ezt tudja mérni... sokan kinevettek már a találmányom miatt de ez nem állít meg engem. Amit kitaláltam az egy olyan gép aminek a hosszával lehet növelni az erejét. segítségeteket előre is köszönöm . ha vkit érdekel leírom majd hogyan működik...
(#) kissanyi válasza Fakukac1 hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Pl. torziós rugó.
(#) Fakukac1 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
megnéztem mindenhol ahol tudtam de előbbre nem lettem. kérlek írd le amit tudsz róla . működés, hogyan lehetne kivitelezni. köszönöm.
(#) kissanyi válasza Fakukac1 hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
A mérni kívánt erőtől függően választunk egy kb. átmérő 20-as anyagot, ami a játék kedvéért legyen egy méter hosszú. Legyen a Te dolgod a konkrét méretezés.
Szóval.
Csapágyazzuk a tengelyt.
Mindkét végére teszünk egy-egy jeladót és vevőt.
A jeladókra építünk egy elektronikát, ami figyeli a tengely két vége közötti elcsavarodás mértékét. Mikor, megforgatjuk a tengelyt az egyik végénél, nem lesz eltérés a két jeladó helyzete között.
Ellenben, ha a másik végét terheljük, mondjuk egy retarderrel, akkor már kimutatható lesz a csavarodás. A csavarodás mértéke adja a kifejtett erőt, ha a terhelés állandó.
Nagyjából ennyi.
Konkrét rajzot nem tudok. Kiindulásnak, talán elég lesz.
Bizonyára, számtalan lehetőség van még.
Az ötlet, nem saját. Némely nyomatékkulcsok is működnek hasonló elven.
(#) kissanyi válasza Fakukac1 hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Még valami.

Dr. Flamich Ottó nagyon sokat foglalkozott "hasonló" témával.
Úgy értem, hogy fékpad és hasonlók.
Biztosan lehetne tálálni könyvét a kérdésről.
(#) Endes Zsigmond hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Háztartási méretű gázmotoros kis-erőművet szeretnék meglátogatni tapasztalatszerzés céljából. Ilyet szeretnék a közeljövőben építeni, üzembe helyezni, lakásfűtéssel kapcsolt formában.
Ilyen berendezések címét, telefonszámát kérem tőletek.
Mindezeket előre is köszönöm.
(#) dcsabi válasza Endes Zsigmond hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Ilyen kis méretben nem hiszem, hogy találsz gázmotorosat...
Ez gondolom kb 5-10kw elektromos és 15-20kw hőteljesítményű lenne...
Volt a neten egy vállalkozó biogázos cuccokat telepít kis méretben, -most hirtelen nem találtam meg egyszer beszéltem vele telefonon...az önkormányzatoknál tárgyalgatott...
(#) pittyu válasza Endes Zsigmond hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia , ne haragudj ha egy kicsit "offos " amit írok. : A miskolci fűtőmű/ a fél várost ellátja melegvízzel / nemrég beüzemelt 4, vagy 5 bazinagy gázmotort , és most egy mégnagyobb gázturbinát. Vajon miért ? Csináltak e valami gazdaságossági számítást ? Hát a válasz nekem egyértelmű.
(#) Endes Zsigmond hozzászólása Jan 7, 2009 /
 
Én szakemberrel átalakított benzinmotorra gondoltam. Melyet a közlekedésben is a hatóságok engedélyeznek, megbízhatóan üzemelnek.
A gazdaságosság tekintetében az az elképzelésem, hogy ilyen kis teljesítményű négyütemű gázüzemű generátor hatékonysága nem sokkal kisebb, mint 30%.
Ezzel a hatékonysággal létrehozott villamos áram ára pedig fedezi a gázköltség körülbelül 80%-át. A Fűtési energia megmaradó 70%-át pedig lakásfűtésre használnám hőcserélő igénybevételével egy jó 10% vesztesség mellett.
(#) dcsabi válasza Endes Zsigmond hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Azért a gyakorlat majdan mást fog mutatni...
kérdés: Rá akarsz táplálni a hálózatra?
mert ha nem, akkor egyátalán nem éri meg...
Úgyanis az áramfelhasználás nem folyamatos, emiatt a gázgenerátor szett nem fog hatékonyan müködni...
a gáz árát ebben az esetben ne támogatott áron számold...mert tul fogod lépni a limitet...
a gáz úgy éri meg ha, olcsó hulladékból vagy baromfitrágyából biogázt erjesztesz és ezt égeted el a motorban...
a közlekedésben használt motorok nem igazán birják az évi 5-7-8 ezer üzemórát évente...
én kértem egy éve ajánlatot távolkeletről, kb 4000$ körül
ajánlottak egy 20kw-os "igazi" gázmotort...itt tallózhatsz

Link1 Link2
(#) Endes Zsigmond hozzászólása Jan 7, 2009 /
 
Én fűtésköltség csökkentésben gondolkodom jelenleg, melynek mértéke 60% esetleg kicsit nagyobb.
Eszközként felhasználva az áramtermelést és annak értékesítési lehetőségét.
Így annak üzemideje az általad írtnak harmada, negyede.
A fogyasztott gáz mennyisége csak 30- 40%-kal növekedik az eddigihez képest, így a régi gázmennyiség kategóriába maradok.
Gázmotornak-generátornak, Honda gyártmány mobil áramfejlesztőt gondoltam, átalakítva gázossá. Honda kismotort már használtam karbantartás mellett elnyűhetetlennek találtam.

Gondolkodok egy 40-50kw-os fagáz fogyasztású folyamatos áramtermelésű generátorban is, a jövőre vonatkozóan, mint keresetkiegészítési lehetőségként. Jelenleg azonban csak ezt a kis méretű fűtéskorszerűsítés gondolatát csiszolgatom.
(#) dcsabi válasza Endes Zsigmond hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
a feltáplálás műszaki követelményei s engedélyezési eljárás ideje és költsége ha nem egyszerűsödik, akkor szép kis játék lehet belőle...
A hatásfokokat ha összeszorozgatod, meg esetleg egy kettőt 3-5%-kal lejebb veszel és ha így szorzod össze és ha így is megéri akkor érdemes megcsinálni.
Előtte minden egyes elemét teszteld ki, próbálj feltáplálni
egy export-import mérővel, és hálózati analizátor
közbeiktatásával -fontos a "Cos fi" Csak a hatásos teljesítményért fizetnek...
én megpróbáltam, megkinozza a belsőégésű motort rendesen...Ez nem ugyanaz mintha napi 6-7 órát járatom és néha megterhelem... itt napi 24 órában az optimális nyomatékkal terhelve kell neki menni...
nagyon össze kell hangolni a motor és a generátor paramétereit, hogy az áhított hatásfokok elérhetők legyenek...
(#) Atis57 válasza pittyu hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
szia!
de te is láttad mennyivel ugrott a fűtésszámla??nálam +9 000.....!!!
más városban gazdaságos PL: Kazincbarcika, Tiszaújváros
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Szia!
Persze érdekes a megtérülés 6/hatásfok.--De én Wartburg motort láttam 4 helyen is. /A régi 2 ütemű /ez hajtott 1 4--5,5 kW-s áramfejlesztőtt a hűtővize meg viszi a fűtést puffer tartállyal. Az üzemideje: 20-30 perc üzem -- majd szünet / ezt a hőfokszabályzó vezérli :max .1 óra /ebben a módban kibir 2 évet. Van 1 db ami biogázzal megy , a többi földgázos.
Persze a lakás 12V + 144V és 230V +inverterrel van megoldva.
megéri-e? ha lenne rá pénzem --IGEN.
(#) Endes Zsigmond válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Érdekelnének a Wartburgos megoldások telefonszámaik, címeik. Meg szeretném nézni.
(#) Atis57 válasza Endes Zsigmond hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!
ezek miskolc környékiek Mályi ,Nyékládháza mellettiek.
vissza táplálni nem lehet velük. /Émász csak megújúlót fogad /illetve csak gyári aggregát egységet enged meg.
(#) ostoba hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
üdv
valaki tudna nekem segiteni?
olcsó forgó mozgásom az van, viszont azt nem tudom milyen generátort vegyek? az otthoni eonos hálózatra szeretném kötni rásegités céljából, az egyetlen követelmény az annyi hogy szinkronban működjön a két dolog egymással, na de miként??
Következő: »»   4 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem