Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   802 / 849
(#) KoblogPerGyok válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Szerinem külön panelekkel megoldható, mert a kék, vörös stb színűeket külön step down-okkal tekergetheti. No meg persze más más értékű ellenállásokkal a különböző színekhez. Kicsit drágább lesz, de minden könnyedén cserélhető szerintem.
(#) Szaturnusz válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
"de több odafigyelést igényel."
minden tanácsot kösz, tudom, hogy át kell gondolni, azért kérdezgetek

Átgondolom ezt az optocsatoló dolgot is és utánanézek.


"Aztán majd kiderül mennyire rikít a kék led vagy a másikhoz képest a sárga csak dereng."

Igen, ezért tartok a WS2811-től is. De mondjuk egy TLC5947-nél lehetne ledenként állítani a fényerőt (ha jól néztem) és azzal kiküszöbölhető lenne az ilyen.
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Kb mennyi jelzövel számolsz.
Látszolag ugyan egyszerü a megoldás, de rengeteg csapda van a dologban pláne egy modellvasuton, ami amugy nagyon bonyolult tud lenni a rengeteg egyébb kábelek meg összefüggések miatt.
Talán jobb megközelitèse a feladatnak, ha minden egyes jelzöt ugy univerzális primitiv elektronikával látsz el, ami egy engedélyezö (EN) bemenetböl meg 3-4 bemenetböl áll ( a max fények száma.). Az EN (cim) bemenetekkel kiválasztod a jelzöt a fény sinekre meg kiküldöd ( BUS) a fénykombináciot, utánna már sokkal könnyebb kezelni.
A fénysinek közösek valamennyi jelzöhöz, az EN bemenet meg lehet egy shiftregiszter run robin modus, azaz folyton kötbekapcsolod az összes jelzöt stb. Igy nem kell küzdened a LEDek áramával és a üzemeltetès is egyszerü, ha nem megy egy fény az egyik jelzön a másikon megy, akkor a jelzö a hibás, ha nem megy semmi egy jelzön a másikon meg igen akkor meg a EN ág stb.
(#) robis01 válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Ha nem tetszik a ws2811 tudása lehet mást is választani world-semi
Van egy kis összefoglaló itt róluk github

De más gyártó is van a piacon my-semi

De ha világító lámpa gyártóval beszéltél, érdemes megkérdezni hogy nem szerelnek-e össze vezérlővel egybeépítetten lámpákat. Akár úgyis jó ha háromszínű LED-et tesznek be, és majd programból lesz kiválasztva hogy milyen színű legyen a fénye.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Különben a led driver jónak tűnik, sokkal kevesebb dolog kell hozzá. Mint ahogy elsőként írtad, minden színhez külön egy ilyen, és a pwm kitöltési tényezővel beállítani az áramot.
De nekem nem tetszik annyira (bár ez a profi megoldás), mert egy programhiba, kifagy az arduino, vagy egyéb, és rátolja a kimenetekre a 30mA-t, korlátozás nélkül. De ez csak az én véleményem, tényleg ez a profibb megoldás.
Persze nem is vágom ezt a meghajtót, lehet ezért az ellenszenvem iránta.
(#) proba válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Lehet valami gagyi olcsó processzor minden jelzőhöz, ami akár soros porton egyedileg címezhető, ledenként meg egy egy ellenállás, mint fényerő szabályzó. Javasoltam volna valami I2C-s ic-t de abból lehet nincs olyan ami annyi egyedülálló címet tud, ahány jelzőt használni szeretnél a jövőben. ( amit kinéztem az 8 címnél már elakad) Ha a mikrovezérlő kérdést kijárod, azt akár váltóhoz foglaltsághoz bármihez adaptálhatod. ( mintha némely számítógépes program is képes lenne soros porton címzett eszközöket használni, lehet az alá is be tudod integrálni.
Ami biztosan fontos probléma lesz, az a zavarvédelem.
(#) benjami válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Az I2C normál esetben 7 bites címzést használ. Ezért csak 128 féle cím létezik. Ebből is csak 112 használható, mert vannak fenntartott címek. Viszont a portbővítő chipek-en csak 3 lábon lehet konfigurálni a címeket, amiből az következik, hogy csak 8-at lehet a buszra akasztani. 16 bites bővítő chipet használva tehát 16*8 = 128 ki/bemenet valósítható meg egy I2C buszon.
(#) KoblogPerGyok válasza benjami hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Igen, azért kellene olyan bővítő, ami több biten állítható címzésű. De 128 2.5x annyi, mint ami a kerdezőnek kell.
8bites-el is 8*8=64 kimenet lehetséges, ezért írtam, hogy 7 db kellene neki. De a led driver megolgja neki ezt is, mégiscsak jobb lehet azzal megoldani, bár ahhoz tudni kell rendesen forrasztani Nekem nem megy az SMD forrasztás.
(#) Bakman válasza benjami hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
I2C esetén a távolságokkal lehet gond, nem nagyon bírja a hosszú vezetékezést.
(#) Szaturnusz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
"Kb mennyi jelzövel számolsz."

105 kimenet és 103 bemenet kellene kb.

A jelenlegi terv állomás változaton 21 jelző van, jelzőnként 5 LED van vagyis 105 darab LED. A jelzők kb 2-3 méteres távolságon belül vannak, a két nagyobb kupacban, az állomás egyik felén az egyik kupac, a másik felén a másik kupac.
Ezek csak a kimenetek, ezen kívül képesnek kell lennem még kezelni kb 20 váltó állapotáról érkező bemenetet, plusz a 21 jelző állapotát vezérlő bemeneteket (itt lehet szabad, megállj és hívó jelzés is (a hívó jelzés a legalsó 5. lámpa, a fehér a jelzőn). Az tehát kb 103 darab bemenet (21 jelző*3+20 váltó*2), ha jól számolom. A váltókat és a jelzőket valószínűleg https://vasutmodell.com/tillig-8211-kapcsolopult vagy hasonló kapcsolókkal fogják vezérelni, egy jelzőhöz két kapcsoló tartozik (szabad vagy megállj jelzés). A váltónál egyenes vagy kitérő jelzés. A váltók állapotát a váltókból lehet lekérdezni van rajtuk visszajelzés, két kimenet váltónként, attól függően, hogy merre áll a váltó.

Fontos még, hogy a jelzők állapota két dologtól függ:
- a kapcsolópulton adott jelzéstől (szabad vagy megállj)
- a váltók állapotától (pl ha szabad és egyenesen állnak a váltók, akkor szabad jelzés, ha kitérőben állnak, akkor lassú jelzés (sárga LED)
Ezen kívül más üzleti logika is lehet a jelzők állapotában, tehát itt mindenképpen programozás kell és ebbe a döntési dologba be kell jusson minden bemenet, tehát ahhoz, hogy tudjam, hogy a jelzőn végül milyen fény világít nem elég tudnom, hogy szabad jelzést adtak-e, tudnom kell egy csomó másik váltó állapotát is vagy akár utána lécő jelző jelzését is fel kell használni pl mert vannak előjelző jelzők... (de ahogy írtam, a programozás számomra a legkönnyebb lesz).


Egyelőre akkor ezeken gondolkoztam:
Ledek meghajtására:
- TLC5947 - 24-Channel, 12-Bit PWM LED Driver (előnye: sok led és nem kell plusz ellenállás a ledeknek, illetve végül is ezt pont ledek meghajtására lehet használni, illetve ez tud elég áramot adni a sok lednek, amit rákötök (24 LED egy ilyen IC-n azért már számottevő áram))
- gondolkoztam ezen is, de ez macerásabb. Kevesebb ledet tud kezelni és kellene nekik ellenállás is, illetve nem bírna elég nagy áramot kezelni: 74HC595 8-bit Serial In – Parallel Out
- ws2811 (és hasonló változatai), ezt a tanácsot itt kaptam ez tetszik és bár 3 LED-et hajt meg és a jelzőben 5 darab van, de jelzőnként akkor 2-t használnék fel vagy még inkább színenként csoportosítanám őket, hogy ha a más színű ledek máshogy világítanak ugyanarra az áramra.
- valami optocsatolós megoldás pl shift regiszterrel: itt kaptam tanácsként, ennek utánanézek.
- "gagyi olcsó processzor minden jelzőhöz": itt hangzott el, mint tanács. Ezt nem igazán látom, hogy lehetne jó, ezen még gondolkoznom kell, nekem overkill.


Bemenetek kezelésére:
- 74HC165 8-bit Parallel In – Serial Out
- MCP23017 port expander
- SX1509 16 I/O Expander
Itt igazából az SX1509 és a MCP23017 között nem tudok dönteni, de az SX1509 felé hajlok.

remélem, nem felejtettem ki semmit



Ja ha lehet minél kevesebbet akarok saját NYÁK-ot maratni, de ha nincs más, akkor megcsinálom (kb 30 éve rajzoltam és marattam utoljára NYÁKot, szóval menne csak macera. Forrasztás persze ok, nyák fúráshoz nincs eszközöm igazából)
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) Bakman válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Vedd figyelembe, hogy az I2C busz nem lehet hosszabb 30-40 cm-nél, sokkal gyengébb meghajtása van, mint az SPI-nek. Lehet, hogy működni fog hosszabb vezetékekkel is de számítani kell hibákra.

proba kolléga ötlete jó lehet, megtámogatva RS485-ös adatvonallal: Bővebben: Link.
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Nem a bemenet érdekel. Hanem a jelzök száma, és mennyi a legnagyobbon a individuális fények száma ( vörös, sárga, zöld, sárga, fehérek)
(#) Szaturnusz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
21 darab jelző van tervezve, mindegyiken 5 LED van (föntről lefelé ezek a LED-ek vannak benne: zöld, sárga, vörös, sárga, fehér).

A jelzési szabályok szerint mindegyiken egyszerre max 2 LED világíthat. Tehát olyan, hogy bármelyiken 3 vagy több LED világít vagy villog nem lesz, nem lehet.

Nem bánom, ha bővíthető lesz a cucc, mert később kitalálhatja a srác, hogy legyen tolatásjelző vagy micsoda (az a kék led) vagy berakhat még egy plusz vágányt és akkor még kell ilyen 5 ledes jelző.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) Szaturnusz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
"Vedd figyelembe, hogy az I2C busz nem lehet hosszabb 30-40 cm-nél"

figyelembe vettem, akkor az I2C felejtős nekem
(#) KoblogPerGyok válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Miért?

Az Arduinotól 40cm-nél messzebb kellenek? Miért? A kimenetei lehetnek sokkal messzebb is, az adatátvitel miatt ilyen rövid, nem a kimenet kapcsolgatása miatt....
(#) Szaturnusz válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Az állomás kb 2-3 méteres lesz.
Mondjuk az igaz, hogy lehetne az állomás közepére rakni a vezérlést és elvezetni a kimeneteket, de azért az jó sok kábel. Bár az is igaz, hogy jelenleg is sok kábel van.
(#) KoblogPerGyok válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Értem, de nem gond. Az i2c kommunikációs vonalak nem szeretik a távolságot a magasabb frekvencia miatt. Ez azt jelenti, hogy az Arduino+ i2c modulok szorosan lehetnek egymás mellett. A modulok kimenetei, amikkel kapcsolgatod a ledeket, lehetnek sokkal távolabb is.
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Azaz a 21 jelzöhöz 1-1 EN meghajto kell, meg 5 vezetékes sin.
Ha megcsinálod minden jelzöhöz a individuális primitiv meghajtot, akkor a jelzön a fények csak akkor világitanak ( függetlenül attol, hogy hány és milyen LED) ha az EN ezt megengedi. Minden jelzö párhuzamosan ugyanahhoz az 5 vezetékhez van kötve, azaz egyszerre csak 1 világit, amit nem fogsz látni, mert a EN meghajto nagyon gyorsan egymás után kapcsolja 21 jelzöt. (Round robin). A központi egységnek csak egyszerre 5 szint kell kezelnie az adott ( EN0-EN20 kimenethez - bármikor bövithetö).
Én olyan meghajtot használok aminek 32 kimenete van. Itt lényegtelen az áram, mert az adott pillanatban csak 1 jelzö és azon max 5 fény világit.
A meghajto chipbe csak 2 vezeték megy a procibol ( CLK, DATA).

Az már egy másik kérdés, hogy mikor milyen fogalmak jelennek meg a jelzön. Ehhez elvileg megfelelö számu bemenetet is ki kell alakitanod, és azok állapotátol függöen kell kialakitanod az az adott jelzöhöz a fogalmakat)

Az nem teljesen igaz, hogy az I2C csak 30-40 cm-re müködik. Nálam egy vagy 80 LEDet tartalmazo panel 5m hosszu kábelen csatlakozik a procihoz, ami hasonlo elven lekérdez vagy 80 kapcsolot és küldi ki I2C-n a kodot a LED panelhez. Ott 16 bites I2C MUXok vannak. Ebben az esetben a LEDek állandoan világitanak. Természeten a LED panelnak helyi áramellátása van.

Az elsö fejezetben leirt megoldás annyival jobb, hogy minden jelzö elektromos szempontbol egyforma, és elvben cserélhetö is, és a hibakeresés könnyebb, mert az asztalon meg lehet állspitsni a hibát és az áramfelvétel is megoszlik.
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Az lényegtelen, hogy egyszerre hány fény világithat, a sinen ( BUS) neked csak arrol kell gondoskodnod, higy minden vörös stb. ugyanahhoz a vezetékhez kapcsolodjon. Azt majd a proci dönti el mikor melyik(ek)nek kell világitania.
Amit neked tudnod kell az az állomás vágányutjainak a száma és az ahhoz tartozo váltok állapota, ez adja meg a jelzökön mutatott fogalmat.

Erre van egy táblázat ( talán zártáblázatnak hivják, neked, illetve az állomás épitöjének kell megterveznie.
Ahol az elsö oszlop a honnan-hova infit tartalmazza, a következö oszlopokban valamennyi váltonak az adott vágányuthoz tartozo állását, majd a következö oszlopokban a jelzök állása van.

Ezt a táblázatot rendszerint az állomás mindkét ( vagy több) váltofejéhez külön meg kell tervezni és mindkét irányba.
Ha ez meg an akkor neked, csak ezeket az állapotokat kell beolvasnod az adott jelzöhöz, ès kialakitani a megfelelö jelzö fogalmat. ( ezt a legcèlszerübb tömbökkel kezelni. Minden vágányuthoz egy tömbsor tartozik.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) Szaturnusz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Elnézést, kicsit lemaradtam, nem értem. Mi ez az EN meghajtó? Vagy ez az, amit proba említett, hogy "valami gagyi olcsó processzor minden jelzőhöz"?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) lalca válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Nem értem, hogy még mindig ezen polemizáltok, számomra egyértelműen ws.
Nem láttatok még ledszalagot? 5 méter legyen csak 30db/méter az 150 ws chip,
450 led chip(rgb ugye) .
A bemenet nehezebb, az mcp23s17 spi-s, tud megszakítást generálni, nem kell folyamatosan lekérdezni, 5000 körül a 7 db. (7x16 bemenet)
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Az EN meghajto egy sima shiftregiszter, számlálo IC ( sok van az 595-sön kivül is), aminek elég sok kimenete van ( neked legalább 21, de ha több az sem baj). Esetleg 2 darab 16 bitest egymásután kötve is lehet ilyet összehozni). Szinte minden reklám LED panelen ilyeneket használnak amikor látod, hogy a felirat mozog jobbra vagy balra. Számodra minden oszlop egy jelzöt jelent. Én elég gyakran pl az MM5450-st használom, direkt LED meghajtásra lett tervezve, ami a te esetedben lényegtelen, mert neked csak a kimenetek kellenek, amihez a jelzök EN kapubemenetei csatlakoznak.
A jelzökhöz neked nem kell proci, hanem csak 5 kapuzott bimenet, azaz a LED csak akkor világit, ha a közös kapu bemenet ( EN) megfelelö szinten van. Azaz a te esetedben 6 bemenete van minden jelzönek EN + 5 szin és mind TTL (CMOS) szintü. Az 5 szin a BUSra megy, azaz közös minden jelzönek. Az EN választja ki, hogy az adott pillanatban melyik jelzö világitson, ami az adott pillanatban a sinen levö fogalmat fogja mutatni. És ez megy gyorsan körbe, mondjuk másopercenként 50x.
(#) Massawa válasza lalca hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Hát a jelzökhöz pont nem jo a ws LED mert itt a fényeknek a helyei is meg vannak határozva, azaz a felsö fény csak zöld lehet, alatta a sárga majd a vörös következik stb. Azaz szinváltozásra semmi szükség nincs. ( ez minden jelzön egyforma, legfeljebb valamelyik szin hiányozhat, de akkor is be kell tartani a helyét.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
WS28xx LED lehet bármilyen színű, vezérlés kérdése (pl. vagy zöld, vagy semmilyen). Létezik belőle SMD és THT kivitelű is és megvan az az előnye, hogy a tápvonalon kívül csak egy adatvonalat kell körbehordozni.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Ezt én tudom és használom is öket, csak pontosan erre a tulajdonságra itt nincs szükség.
(#) lalca válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Én nem ledről írtam, hanem a chipről . Lehet kapni olyan szalagot amin egybe van tokozva
a leddel és van olyan, amin külön van az ic. Csak példának hoztam fel, hogy 150 chipet vezérel 1 pinről és különböző effektekkel. A szín pedig lényegtelen, az rgb csak a vezérlés
egyértelművé tétele miatt van feltüntetve, akár 3 piros ledet is vezérelhet 1 ic.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Hely- és vezetéktakarékossá lehet tenni az egészet, a LED-ek meghajtásával sem kell foglalkozni stb.
(#) Szaturnusz hozzászólása Jún 7, 2023 /
 
Az én esetemben a LED-ek beépítése, típusa, árama, színe, formája, a ledek pl fény különbségei, mindene adott, ezt készen vesszük: https://minibox.hu/termek/mb404_mav_fenyjelzo_4_led_1120.html

Nyilván emiatt nálam címezhető LED (pl ws2812b), tehát ami led-del egybeépített WS, az nem jöhet szóba. (de ha jól értem, nem is ez volt a javaslat)

De ezzel a fenti modell jelzővel szerintem is lehet WS2811-et használni, technikailag megvalósítható, valószínűleg érdemes színenként csoportosítani a különböző színek különböző fényereje miatt. Azt kell csak átgondolnom, hogy ez a legjobb megoldás-e.

Ja ha valaki úgy gondolja, hogy sokat tökölök ezen, az azért van, mert nem csináltam még ilyet, nyilván aki képben van, az könnyebben dönt
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Igy kellene a Jelzöket kiegészitened

Minden jelzöhöz egy ilyen primitiv kapuzo áramkört kellene gyártani (max két chip kell, ha 5 fény van.

alul van az 5 közös vonal a Zöld, a Sárga1, a Vörös, a Sárga2 meg a Fehér stb. Ez az 5 vezeték a procibol jön. Az EN vezetékek meg egy shift regiszter kimenetei, azaz amikor az EN1 van enged´lyezve, akkor az 5 vezetéken az 1. Jelzöhöz tartozo fogalomnak kell megjelenni. Majd ugrasz a 2. jelzöre azaz EN 2 bekapcsolja a 2. jelzöt az 5 vezetékre a 2. Jelzö fogalmát kell kiadni és igy tovább. Ha a jelzön kevesebb fény van akkor kevesebb kapu kell. De jobb ezt univerzálisra csinálni, azaz 2 chippel 8 LEDet tudsz jelzönként kezelni (akkor természetesen 8 vezeték kell).

Minden jelzönek van egy EN bemenete, azaz csak akkor világit, ha az EN engedélyezi.
A logikát már rád hagyom.
(#) Bakman válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Idézet:
„a fenti modell jelzővel szerintem is lehet WS2811-et használni, technikailag megvalósítható, valószínűleg érdemes színenként csoportosítani a különböző színek különböző fényereje miatt. Azt kell csak átgondolnom, hogy ez a legjobb megoldás-e.”
Igen, lehet. A csoportosítást szerintem felejtsd el, az eltérő fényerőket eltérő PWM kitöltéssel tudod korrigálni. Pl. bekapcsolva a LED: piros esetén 100 %, kék esetén 80 %, zöld esetén 70 %, sárga esetén piros 50, zöld 40 % (hasraütve, egyáltalán nem ellenőrizve).

Már csak az kell, hogy a jelző közös anódos legyen (az oldal alapján nem tudom eldönteni), az IC nyitott kollektoros.
Következő: »»   802 / 849
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem