Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   803 / 851
(#) Szaturnusz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

"Már csak az kell, hogy a jelző közös anódos legyen (az oldal alapján nem tudom eldönteni),"

A jelzőben a LED-ek bekötése közös anódos, ezt megkérdeztem.

Valószínűleg 5V-ról fogom üzemeltetni, akkor ha jól értem ilyesmi kapcsolást kellene csinálnom:

A kép innen: https://www.tme.eu/Document/26d574b43ad9ddaffa4d5bcd140ec145/WS2811.pdf

Az hogy itt az van odaírva, hogy a constant current azt 16.5 mA de ezek a ledek 10mA-esnek vannak mondva, nem probléma? Vagy lejjebb veszem PWM-mel a kitöltési tényezőt és ok, hogy fog rajta 16.5 mA folyni de csak megszakításokkal?

Illetve itt a leírásban az R1, C1 értékekre (vagy kiszámításukra) nem találtam útmutatót. Gondolom, az R1-gyel lehetne beállítani az LED-ek áramát.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023

5v.png

(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Csak még az nem világos, hogy hogyan akarsz vezetéket sporolni, ha mindegyikhez ugyanannyi vezeték kell mint az én rajzomon, ráaadásul a D vezetéken még a szinét is meg kell határozni.
Az csaloka, hogy felrajzolsz a WSre 3 LEDet, az valoságban csak egy ( RGB) a kollégának meg 5 kell.
(#) Bakman válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

A weboldalon 12 V-ot írnak, mint tápfeszültséget. Nagy valószínűséggel a rendszerben van már ellenállás, így könnyen lehet, hogy 5 V-ról már csak 6-8 mA-t fognak felvenni. Nincs más hátra, venni kell egyet és mérni, esetleg szétszedni.
(#) KoblogPerGyok válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Szerintem messzire mentetek. Ez már komolyabb áramkör, amit meg is kellene építeni. Ezért javasoltam mindent modulban. Az összes színt külön stepdonw-konverterrel vezérelve csoportosítva mehetne minden. Ráadásul úgy is, hogy ha totál feltekeri, akkor sem nyírja ki. Ok, ehhez kellene minden LED-hez ellenállás. Az otthoni körülmények között is könnyedén kivitelezhető, javítható bármikor, filléres megoldás ráadásul. Most meg már halom IC-ket kell telepíteni, ami nem kis meló ám!
Optocsatoló sem kell feltétlenül, de javasolt. Esetleg olyat kell keresni, ami alapból bírja a 20-30mA-t, így soha nem nyírja ki a kimeneteit az 5-6mA. A feladat egyszerű, csak azért tűnik bonyolultnak, mert sokat kell forrasztani, de tökugyanazokat az elemeket kell. 2-3 sör melett megcsinálom egy óra alatt az egyik szín ellenállásait sorkapcsokkal együtt.
Javasoltam az 5V tápot is, ami ipari cucc, nem drága, és tuti jó. Ha ehhez méretezi az összes színhez való ellenállásokat, akkor nem kell plusz táp sem, mert az Arduino elmegy erről is. Bár választhatna ugyanilyen tápot 10V-al is, és ahhoz ellenállások. Szóval 2-3 óra meló és megy. Mindent gyári forrasztással, megoldással modulokban. Az IC-ket nem rakja össze olyan jól otthon, az tuti. Meg minek?
A különböző LED meghajtó IC-k jók, de az köré áramkört kell tervezni, meg le is kell gyártatni. Ok, hogy szuper meg minden, de ha elhasal, akkor hogyan lesz pótolva? Amiket írok minden modul kidob, újat betesz és mehet. Semmi extra nincs bennük.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Kevered a dolgokat.

WS2812, THT vagy SMD LED, pl.: Bővebben: Link. Tápfeszültség közös, adatvonalat kell felfűzni.

WS2811 IC: három kimenete van, amelyikre olyan színű LED-et kötsz, amilyet akarsz. Nem én rajzoltam, adatlapból fényképeztem.

Egy WS28xx IC-nek három bájt kell. A három bájt határozza meg a három LED fényerejét, függetlenül attól, hogy azok milyen színűek. Egy IC három csatornával rendelkezik.
(#) Szaturnusz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

A rajzot értem, kösz! Ha jól értem, ezeket a kapukat a shift regiszterekkel hajtanád meg és egy-egy jelzőnél lehetne egy shift regiszter plusz egy ilyen NAND kapus logika. (remélem, ez NAND kapu, mert ezt még középsuliban tanultuk és az már elég rég volt )

Azért itt már bejön, hogy egy ilyen IC, meg tud-e hajtani egy LED-et. Ha jól látom a https://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74ls00.pdf adatlap alapján a 74LS00 pl 4mA-t tud, mondjuk az S sorozat tud 20-at de nem tudom, mennyire szerencsés logikai kapukkal LED-et meghajtani.

na meg azért itt az IC-k miatt már nyák rajzolás, maratás, fúrás. Az nekem szerintem sok lesz, ezt minimalizálni szeretném.

Igen, a weboldalon 12 voltot írnak, de már írtam itt is, hogy gyártanak ellenállás nélküli változatot is. De igen, tervezem, hogy nyilván a megvalósítás előtt veszek egyet és méregetek, tesztelek rajta.
(#) Szaturnusz válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

"Javasoltam az 5V tápot is, ami ipari cucc, nem drága, és tuti jó."

Meg is néztem a linkedet, tetszett, elég esélyes hogy ilyet fogok használni.

Te kevered, mert igen, köthetsz, hozzá 3 fix szinü LEDet is, de akkor is csak ugyanott vagy mint az én rajzomon, mert a D jelet kodolni kell
Ráadásul a kollégának 5 jel kell jelzönként, azaz 2 ws chip és két kodolás és 2 kondi is. Ráadásul nincs EN funkcio, azaz minden WS-t külön kell megszolitani. Ha ez szerinted egyszerü akkor fel a fejjel, és majd lehet csuklani fogsz, ha valamelyik jelzö nem azt mutatja amit kell.
(#) Bakman válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 / 1

Ez a logikai kapus meghajtás butaság, felejtsd el. Ha így akarod megoldani, akkor nézz rá az ULN2803-as IC adatlapjára, ez az IC ilyen dologra lett kitalálva.

Ezzel a meghajtással elveszted azt a lehetőséget, hogy egyenként beállítsd a LED-ek fényerejét. Igaz, ez a hiányosság pótolható különböző előtétellenállásokkal. Ha valamilyen léptetőregisztert használsz és a kimenet három állapotú lehet és használod is ezt az opciót (pl. 74HC595), akkor a léptetőregiszter és a meghajtó IC közé kelleni fog lehúzó ellenállás is. Célszerűen létraellenállás.

Ha jól látom, Arduino (mikrokontroller) témában vagyunk. Nincs azzal gond, ha nem tudod kezelni a WS28xx meghajtót csak ne írdd azt hogy bonyolult, sokaknak sikerült. Arduino-ra is van egy csomó könyvtár, csak választani kell.
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Igen a kapukhoz tartozo EN egy olyan áramkörrel kell meghajtani ami el tud számolni mondjuk 32 ig. Ez lehet valamilyen shiftregiszter ( közös valamennyi jelzöhöz)

Azaz irsz egy tömböt.
6 oszloppal.
Az elsö az EN utánna meg 5 oszlop a jelzö 5 fénye.

EN. Z. S1. V. S2. F
1. x
2. x. X.
3. x
.
.

Stb.

A proci meghatározza a bemenetek szerint a 5 válozot ami mondjuk az 1 jelzö fogalmát határozza meg. Ezt beirod a fenti tömbbe, és a loopban folyamatosan növeled az EN-t 1-32. és olvasod ki a tömbböl a hozzátartozo sort amit az 5 vezetékre kiadsz (D1… D5), majd ugrik a következö ENre.
Ha változik valamelyik bemenet akkor átirod a hozzá tartozo EN sorban a tartalmat

Ennyi a feladat.

A LEDek fényereje már a gyárban be szokott lenni állitva többnyire 12 Vra vannak benne az ellenállások méretezve, de 5 voltra sokkal élethübben mennek.

Hát illene felfrissiteni az emlékeidet, ha ilyen munkába akarod vágni a fejszét.
A HCT open kollektor NAND kapuk (74Hct03) 20 mA tudnak neked meg 5-6 mA is sok a modern LEDek esetében. Maximum kiveszed a gyári ellenállásokat, vagy 12 Vra emeled csak a LED tápját. ( az HCT kibirja).
A NYAK rsjzolást nem igen fogod tudni kikerülni, mert sokkal több dolog kell ilyen projekthez, mint az Arduino meg kész shieldek. ( lehet, hogy olyat is találsz, csak keresni kell).
Szerintem is sok a feladat neked, ha ilyesmire nem vagy berendezkedve. Ez komolyabb munka mint hitted.

Okoskodni azt remekül tudsz, csak a feladat nem az amiröl te elmélkedsz.

Nézz meg egy WS28xx LED szalagot, három vezeték megy végig rajta, csak ezeket kell fűzni. Lásd melléklet.

A NAND kapus LED meghajtás pedig továbbra is butaság, lásd ULN2803. Ez nem elmélet hanem gyakorlat.

A NAND kapukkal nem tudom mi a bajod, még a Holdra is azokkal mentek, és egyszerübben nem igen lehet kezelni az individuális jelzöket.
Amugy senki nem akadályoz abban, hogy old meg a kollèga számára érthetöen a feladatot. És ne az én megoldásommal foglakozz. Rajzold ide a tiedet és kész.

Az 5 vezetéket lehetne ULN-l hajtani.

( arrol nincs szo a rajzon).

De a kollégának ez tul bonyolult feladat.

A logikai IC-nek kell tápfesz, az ULN-nek csak GND. Utóbbi lehet 7 (ULN2003) vagy 8 csatornás (ULN2803). Ha megnézed a linket, van ott olyan lámpa, amelyikben öt LED van, a négy NAND kapuval csak négy LED hajtható. A maradék kimenet tetszőlegesen felhasználható, tovább vihető stb.

Az a baj a kapukkal (megoldásoddal), hogy ebben a kontextusban egyszerűen butaság. Két bemenete van a kapunak, amiből egy fix szinten van. Teljesen felesleges bonyolítás, nemhogy egyszerűsítés. Ilyen alapon szorgalmazhatnád négy mebenetű AND kapu használatát is. A holdraszállás régen volt, haladni kell a korral.

Nézd meg a rajzom és ne beszélj félre. Egy ULNnel ezt nem lehet megoldani, az semmi mást nemcsinál csak megerösiti a kimenetet, nincs benne semilyen függöség, mikor menjen s mikor nem.
A rajzon be us kereteztem mi kekl minden jezöhöz 5 kapu, amivel nübe tudod kacslni vagy nem magát a jelzöt ( teljesen mindegy, hogy mi világit rajta.
Nem mutogass linkeket, hanem rajzold ide, hogyan akarod az ULNel megoldani a feladatot.
Látom, hogy te is hiányoztál amikor a logikai kapukat tanitotották. Egyik bemenet sincs fix szinten. Az egyik bemenet ( a közös az 5 kapura) kapuzza a kimenetet, amin az jelenik meg ami pillanatnyilag az 5 BUS vezetéken van.
Azaz az EN csak egy pillanatra kapcsol amikor az 5 vezetéken az 5 bit jelenik meg a proci kimenetén ( esetleg egy ULN -n keresztül) ami az adott jelzöhöz kell.

Ezen a panelon 32 LEDet tudok hajtani mindkét irányba körbe, és a nyomogombbal kiválaszthatol egyet, hova forduljon a LED sor.

IMG_4918.jpeg

(#) Szaturnusz hozzászólása Jún 7, 2023 /

Légyszi, légyszi, légyszi, légyszi, légyszi, légyszi, ne legyen személyeskedés!

"Szerintem is sok a feladat neked, ha ilyesmire nem vagy berendezkedve. Ez komolyabb munka mint hitted. "

Ezért próbálok pl egyszerűsíteni az én szempontomból, tehát azt kerülni, amiben gyenge vagyok.

Én eddig csak egyszerű dolgokat "huzaloztam" össze arduinóból vagy ESP8266-ból, általában max 1-2 tranyó meg passzív alkatrész meg ilyesmi.

Nem véletlen, hogy pl a TLC5947-tel szemeztem, ahhoz van modul is: https://www.aliexpress.com/item/4001224097569.html
24 LEDet tud vezérelni, tud PWM-et, nem kell hozzá plusz ellenállás, nyák, ilyesmi. Össze kell drótozni az Arduinoval, a Ledekkel, meg a többi TRC5947-tel, mert chain-elhető és kész is.

Idézet:
„a TLC5947-tel szemeztem, ahhoz van modul is”
15 MHz-et bír az SPI vonalon, az kb. mindenre elég.
(#) KoblogPerGyok válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Bővebben: Link

Ilyennel az áram probléma is megoldható. Persze kellenenk az ellenállások, de a lényeg, hogy a sima optocsatolók 10mA-es korlátai nem okoznak gondot.

Le is választja, meg ven benne áram erősítő is. Szóval 5-10mA ennek meg sem kottyan, szemben a sima optocsatolókkal. Lehet nem pontosan ilyen kell, de nem árt. Pár ilyen, meg pár i2c bővítő és az ellenállások + konverterek a fényerősség állításokhoz, külön minden színre.
Ez soknak tűnik, de egy v63-nál tuti olcsóbb!
Meg lehet egy komolyabb angolváltónál is olcsóbb lehet.
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Az I2C-t felejtsétek el ilyen alkalmazásban, nagyon zavarérzékeny.
(#) lalca hozzászólása Jún 7, 2023 /

Na, akkor utoljára, meg kéne nézni a ws adatlapját. Ezekben léptető regiszterek, shift-regiszter van.
Azaz 1 jelző frissítéséhez ki kell küldeni az összes jelző állapotát. 1 ic-hez 3 byte,azaz 24 bit tartozik.
1 bit slow módban 2.5 us, azaz 1 ic 24x2.5=60 us. 100 ic-nél 6 ms, nem hiszem, hogy probléma ennyi késleltetés.
Vezérlési oldalról: létre kell hozni egy 100x3 byte-os, azaz 300 byte-os tömböt, ebben kell módosítani
az adott jelző ledjéhez tartozó 2 byte-ot(egy off egy on), majd az egész tömböt kiküldeni.
Fényerő: 0b11111111 teljes, 0b01111111. 50% kitöltés. (gondolom,mert még én sem foglalkoztam vele).
Nem tudom, van-e ennél egyszerűbb.

A TLC5947 jo lehet, de megint olyanrol beszélsz ami nem a lényeg. Neked minek a PWM, ha kell egy kapcsoloval csökkenteheted a LEDek fényét. Ráadásul a TLCvel a kimenet állando, (latch) azaz a LEDet egyszer megcimezed, és kiküldöd a kodot az a kimenet kapcsol és ugy marad. Ha ki akarod kapcsolni akkor ismételni kell a feladatot (lekapcsolni a jelzöt).

A képen pl az én bemeneti modulom van szinten egy 16 bites MuXszal ( az a kis lap ami a modul végébe van dugva) ez kapcsolokat olvas be ès reléket kapcsol 10 méterre a kapcsolopulttol. Összen 8 ilyen modulom van azaz 64 bemenet és 64 kimenet.
Ép most jöttek meg az uj NYÁKok amin quad optocsatolok vannak, azaz kettö egy NYAKon. Igy jobban elférnek. A kimenet meg egyenesen a reléket kapcsolja. Itt nem lehet multiplexelni mint nálad, mert itt a relé vagy meghuz vagy nem. A LEDeknél nincs ezzel semmi gond azaz sok mindent megsporolhatsz.

IMG_6334.jpeg

Annak aki nem tudja kezelni.

"Szerintem is sok a feladat neked, ha ilyesmire nem vagy berendezkedve. Ez komolyabb munka mint hitted."

Ja, azt csak érdekességképpen megemlíteném, hogy a barátom azt mondta, hogy ha kell, ő relékből összerakja ezt a cuccot. Mármint az üzleti logikát is, amikor is a jelzőre érkező jelet + a váltók állását + esetleg más jelzők állapotát is figyelembe kell venni ahhoz, hogy tudjuk, hogy egy jelzőn mi jelenjen meg. Hát azért azt megnéztem volna

(most azért elég sok relé van a terepszatalán, illetve nyilván alatta, meg egy rakat vezeték de tényleg sok. Én pl sokmindent buszokkal oldottam volna meg, de ez más kérdés).

Idézet:
„Én pl sokmindent buszokkal oldottam volna meg, de ez más kérdés”
Egyszerűbb is és igazábol innen jön a vita. A nagy öregek nem hiszik el, hogy lehet egyszerűbben is, mint ahogy annó ők tanulták.
Következő: »»   803 / 851
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem