Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   132 / 840
(#) Grebi válasza zombee hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Most már teljesen világos, köszi
(#) Barbár válasza gtk hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Köszi!

Üdv! Barbár
(#) gtk válasza Barbár hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Mukodik mar?
(#) ZLED válasza zombee hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Meg van a karakter táblázat, már csak az kellene hogy a szövegből a karaktereket a "video ram"-ba töltse. Nézegettem egy ks0108-as kijelző meghajtó lib-et, átírtam azt a részt ami a karaktereket szedegeti ki, egy-két módosítással, de fordításnál lefagy az AVR studio.

Tudsz küldeni erről a részről egy source-t?
(#) zombee válasza ZLED hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

a video ramból már megjeleníti a dolgokat?

A szövegből áttöltésnél sokminden számít.
Pl. hogy egyszerre egy karaktert szeretnél megjeleníteni? Ha igen, milyen gyorsan váltakozzon?
(#) gtk válasza zombee hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

En ugy csinalnam hogy egy vezerelt ciklus oszlopokkent rakna ki az adatot lepkedve a matrixrol matrixra, mikor a vegere ert, johet a masodik oszlop es igy tovabb. Kozben az azonos oszlopokat tartani latch-el hogy vilagitsanak. Igy a videoramba az egesz kijelzendo szoveget be lehetne tolteni.
(#) ZLED válasza zombee hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Lefagy az AVR studio, csak egy kis oszcilloszkóp programot tudtam kipróbálni, ADC-n mért adatokat töltöttem a video ramba, egész jó, de mikor a szöveges progit akarom fordítani, lefagy. Sztem valamit nem jól csináltam.
(#) firesnake hozzászólása Jún 20, 2009 /

Sziasztok ez a programozó működőképes lesz szerintetek?
(#) Mumtaz hozzászólása Jún 20, 2009 /

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Valaki meg tudná nézni a lentebb linkelt kapcsolást és kódot?
Összeraktam a cuccot, de nem akar működni. Elvileg ablaktörlőhöz való állítható időzítő, ami úgy működne, hogy kapcsolót egy pillanatra felkapcsolva, majd egy idő után teljesen felkapcsolva a két kapcsolás között eltelt időközönként a relé behúzna. De nekem nem csinál semmit. Pontosabban van, hogy behúzza egy pillanatra (ahogy kell), de aztán az idő leteltével nem csinál semmit. Illetve volt olyan, hogy behúzott a relé és behúzva is maradt, míg el nem vettem a tápot.

Elég egyszerű kapcsolás, de úgy tűnik, nekem ezt sem sikerül rendesen megcsinálni.

LINK
(#) zombee válasza firesnake hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

működhet, de FÖLÖSLEGES!

Egy nyomtatókábel(v. átalakított sorosporti kábel) elég, esetleg ha látni akarsz egy kis világítást akkor led+ellenállás...
(#) gtk válasza zombee hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Folosleges ?
(#) firesnake hozzászólása Jún 21, 2009 /

Sziasztok! Avrstudio alatt működésre lehet bírni a paralell prtos kanda kábelt mert nekem eddig csak ponyprog ill bascom alatt megy.
(#) TavIR-AVR válasza firesnake hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Nem.

A HEX-t külső programozóval tudod beégetni. A 3.xx volt az utolsó ami támogatta...
(#) zombee válasza gtk hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Úgy értem hogy "fölösleges", hogy ugye ez egy külső buffer, amit csak hosszú(>5m) nyomtatókábel után illik beletenni.
Ha az AVR-ed tud ISP-t, elég egy nyomtatókábel. Az ATMEGA16-on a szükséges lábak pont egymás mellett vannak, a sajátom így alakítottam ki. A többi rendszernél pedig odavezettem egy-egy dróttal, de a csatlakozó ugyanaz az egysoros 5 érintkezős valami.

Egy D-25 apa soros csatlakozót alakítottam át, abban csak 9 vezeték van. Átforrasztottam a csatlakozótüskéket, a kontrolleres oldalon pedig saját tüskesort tettem rá. Ez a változat közvetlenül alkalmas ATMEGA16 breadboardon való égetésére, nekem pl. tápfesz nélkül is ment...
(#) sexyKane hozzászólása Jún 22, 2009 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a Ponyprog programozó szoftverrel kapcsolatban.

Van nekem egy ATmega32-es avr mikrovezérlőm és erre szeretném a programomat feltölteni paralell módon egy LPT kábel segítségével. Megkeresetem a kábel megfelelő lábait és hozzákötöttem a uC lábaihoz, a uC-n minden VCC és GND lábat beköttöttem.

Ezek után a Ponyprogban kiválasztottam, hogy párhuzamos módon akarok programozni, azon belül is az "AVR ISP I/O" módot, valamint a megfelelő LPT portot (LPT1).

Ezek után ráklikkelek a "Probe" gombra és azt írja ki a szoftver, hogy "Test Failed".

Ha ezek után leokézom az ablakot és megpróbálom feltölteni a progimat, akkor a szoftver a következő hibaüzenetet adja: "Device missing or unknown device (-24)"

Tehát az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki erre a problémára valami jó megoldást.

Előre is köszi a segítséget!
(#) gtk válasza zombee hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Sokakkal elofordult mar hogy puffer nelkuli programozokkal nem tudtak rendesen programozni. Es az okosak is a pufferes valtozatot ajanljak inkabb. A masik, hogy tri-state allapotba kerul a puffer IC mikor a programozas megvolt, ezert rajta lehet hagyni a prog.kabelt az AVRen, meg abban az esetben is, ha az SPI-t netan hasznaljuk valaminek a vezerlesere. Nekem mar sokszor jot tett ez SPI alapu driver fejlesztesnel.
(#) Gogo hozzászólása Jún 22, 2009 /

Sziasztok!
Néhány dolgot szeretnék megkérdezni tőletek:
Mi az a HV rész a programmozókban? Hol találok erről leírást?
Ennél a progizónál miért kap csak akkor tápfeszt a 74HC126-os, ha az ISP-re küldök 5V-ot.
Az ISP 3. lábára küldött CLK mire való?

Angolul még csak ősszel kezdek tanulni, úgyhogy angol linket ne nagyon ajánljatok, hogy használd a goglit, meg ilyeneket szoktatok mondani. És vegyétek figyelembe, hogy nem vagyok spiler! (Csak leszek! ...Remélem! )
(#) aranypont hozzászólása Jún 22, 2009 /

Sziasztok!

Segítséget kérnék, megépítettem egy At91rm9200 procis Arm9 lapot, és sehogy se sikerül az élesztése. Aki járatos
a témában annak szivesen venném a segítségét.
Sikerül feltölteni a loader.bin file-t de a terminál ablakban
még mindig a "C" karakterek jönnek, és nem fut le a progi.
Ha valakinek van ezzel a procival tapasztalata, azt szivesen bevenném a fejlesztésbe, mivel egyedül nem boldogulok. Természetesen megegyezünk a részletekbe.

üdv mindenkinek.
(#) Gogo hozzászólása Jún 22, 2009 /

Ja ésmég a fuse bitek leírását hol találom meg? Köszönöm szépen.
(#) vzoole válasza sexyKane hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Tápot kap az ic?
Melyik programozót használod?
(#) krkic hozzászólása Jún 22, 2009 /

Hello

Szeretnék megtanulni Avr eket programozni C nyelven és ehhez kérnék egykét forrást a C nyelvről pl:könyvek legfőképp az utasításokra vagyok kíváncsi.
(#) gtk válasza krkic hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Ennel jobb C konyv szerintem nincs.
Bővebben: Link Amugy neten meg minden van ami kell.
(#) zombee válasza sexyKane hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

Hello!

A hiba lényege, hogy nem kommunikál a géped és a kontroller.
Amúgy ennek ellenőrzésére elég csak a FUSE biteket beolvasni(LAKAT).

1: rossz a kábel v. a bekötés
2: levan tiltva a port
3: nincs kalibrálva a PonyProg
4: leégett a kontrollered(ritka)
5: kvarcoszcillátorra vagy külső órajelre van állítva a kontroller. ISP csak úgy megy, ha a kontroller kapja a CLK-t onnan ahová be van állítva(FUSE bitek).
(#) Reggie válasza krkic hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

A mellekelt linken megtalalod az avr-libc-t stb.
Bővebben: AVR-LIBC
(#) zombee hozzászólása Jún 24, 2009 /

Sziasztok!

Valaki kérdezte pár napja(hete?) hogy nem megy az LCD kijelző az általam küldött programmal.
Mai nap hozzám került egy olyan darab, mely az alapbeákkításokkal nem ment: LINK

HD44780A00 vezérlő van rajta, és úgy néz ki, egyáltalán nem kompatíbilis az eddig tökéletesen működő EL2402B és egy EW20400YLY típusokkal.

Először semmilyen képet nem ad ki. Elkezdtem a driverben matatni(még jóhogy én írtam az egészet), és valahol az inicializálás környékén(2-soros mód, 5x8 mátrix) találomra kivettem két fél-byte írási ciklust.
Ekkor halványan, de megjelent a szöveg. Kicsit hibásan(hibás init után mit várok?), de legalább az eddig meglévőkön is ugyanaz volt.

A halvány megjelenést a kontraszt állításával lehetne orvosolni, de csak NEGATÍV feszültségen értem el számottevő javulást. Ez úgy nézett ki, hogy a földhöz képest a 3-as(kontraszt) lábra -1.75V - ot kellett kötni.
(#) Tomi20 válasza zombee hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

Szia

Nekem van ilyen problémám, és nekem is ugyan az a vezérlő IC-m van, mint neked. Akkor úgy néz ki, megvan a hiba. Fel tudnád rakni a módosított programot?
(#) Mumtaz válasza Mumtaz hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

Még mindíg nem találtam megoldást Már szétszedtem az egészet és újrapakoltam. Attinybe újra feltoltam a motyót, de ugyanaz. A programozáshoz hülye vagyok.
(#) gtk válasza Gogo hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

Nem HW-re gondolsz? A HW a hardware roviditese. Ez a "vas" ahogy az okosak szoktak mondani Ez az elektronikai resze a programozoknak. Ezek az osszetettebb programozok tartalmaznak mikrovezerlot -amint lathatod-, azon meg fut egy SW, ez meg a software, vagyis a program.
Az ISP/CLK az a szinkorn soros port orajele. Mivel -ez esetben- az AVR programozasahoz ISP-t hasznal a programozo, ezert a CLK is szukseges. Vagyis: MISO, MOSI, CLK. Van errol a protokolrol cikk a cikkek kozott.
(#) zombee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

A módosított forrás hibás, azért nem töltöm még fel.
Még 1-2 nap, és lesz időm, átírom.
Lényegében CSAK az inicializáláshoz kell hozzányúlni.

Keresd meg az lcd_zombee.c - ben az alábbi részt, és ahol // - t tettem, te is tegyél oda //-t(kiteszi kommentbe, így nem fog végrehajtódni az írás:

LCD_PORT = (1 << LCD_5);//set 4-bit operation
lcd_toggle_E ();
_delay_ms (10); //wait more then 4.1ms
LCD_PORT = (1 << LCD_5);
lcd_toggle_E ();

LCD_PORT = (1 << LCD_7);
// lcd_toggle_E (); //2 line mod, 5x8 fonts

LCD_PORT = 0x0;
lcd_toggle_E ();
LCD_PORT = (1 << LCD_7);
// lcd_toggle_E (); //Display ctrl: display off, cursor off, blink off
_delay_us (50);

Tutira hibás lesz kicsit, de legalább az első sort valahogyan kiírja...>>>>>>>>
(#) firesnake hozzászólása Jún 26, 2009 /

Sziasztok attiny45 problémám van párhuzamos programozónál betettem a ckdiv 8 at azóta nem látom a chippet mit tudok tenni?
Köszi Balázs
Következő: »»   132 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem