Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
A 6. ponthoz, különös tekintettel a
Idézet: „Régebben" kizárólag vezérelt áramra volt csak szabad kötni.” mondatra: Amikor megvettük és felszereltük a boylert, állandóan ment, merthát szerettem hazaérés után azonnal meleg vízben csobbanni. Ez eredményezett is nagyjából 25 ezres villanyszámlát. Nagy veszekedések voltak az Émásszal, cseréltek is "villanyórát", de én is megtanultam "vezérelt"-ként használni a boylert. Van hátulütője, ha a nejem délutános, akkor bizony órákat várok a melegvízre, de manapság télen is 12-13ezerből kijön a számla, pedig minden más ugyanúgy megy (szinte minden elektromos, még a fűtés egy pici része is -amíg a kazánban meg nem fordul a víz, addig a kis villanykonvektor megy). Szóval, jó ez az olasz boyler, de hajlamos pocsékolni, főleg, ha nem vezérelt.
A nejem most azt mondta (mert ő a fizető), hogy télen van az néha 14-15ezer is.
Idézet: „ha a nejem délutános, akkor bizony órákat várok a melegvízre” Akkor bojler kell ami nem fogy ki a napi ciklus alatt! Nemrég döglött meg a gázbojlerünk, ezért ideiglenesen beüzemeltem a 200L villanyt, ez napi 8kWh fogyaszt, 4 főre elég.
Mert (ha újat veszek majd) akkor a 120 literes az másfélszer annyi melegvizet képes tárolni (rXrXπ), a hőleadó felület(hőveszteség) viszont csak dXπ lesz. Tehát:ha ugyanoly csapnivaló is a hőszigetelése, akkor is tovább marad meleg, kevesebbszer kell ráfűteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Erről a volt főnököm jut eszembe.. A kollégámmal a piacon néztük a dinnyét hogy mekkorát vegyünk. Mire a hátunk mögül megszólalt, hogy "A terület négyzetes, a tétfogat meg köbös". Én meg majdnem elejtettem a dinnyét a röhögéstől..
Ez egy jó kis matematikai feladvány:
Hány százalékkal növekszik a felszín, ha a térfogat a kétszeresére nő ? Egyébként a normál és az ECO Hajdú bojlert a szigetelés vastagsága különbözteti meg. A vásárláskor ezt is figyelembe kell venni. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Ha elmész a szomszédoddal dinnyét venni, akkor kettő közül választhatsz:
-vesztek 1 db 30 cm-es átmérőjűt, aztán otthon kettécsapjátok a két családnak. -vagy vesztek két 24cm átmárőjűt. Mindkét esetben kb ugyanannyi térfogatot, tehát kb ugyanannyi kilót vettetek. (Most tekintsünk el attól, hogy a héjazat mennyi valódi ehető dinnyét eredményez. De nem nagy a különbség) Mikor dönt úgy a két család, hogy ügyesen vásároltatok? A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Fentebb írtam, de az még akkor is csak hozzávetőlegesen igaz, ha a "kövérségét" növeljük. De azért csak hozzávetőlegesen, hiszen a csövet lezáró körlemez is növekszik, nagyobb területe , felszíne lesz.
De ha a henger hosszát növelve emeljük a térfogatot, akkor bizony egyenes arányban nő a hőleadó felület.
Biztos vagy benne ? Egy 80 literes és egy 160 literes bojlernek csak a palást felülete növekszik egyenes arányban, de a felszíne az nem.
Ha a felszín a kétszeresére növekszik, akkor a térfogat az 2-szer gyök 2 lesz, vagyis majdnem a háromszorosa. Tehát egy 150 literesnek kb. kétszer akkora a felszíne, mint egy 50 literes bojlernek. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Úgy, ahogyan írtam, egészen biztos vagyok benne.
De (mivel nem veszek naponta boylert), hát nem tudom, hogy az ugyanazon gyártmányoknál a térfogatnövelést a hossz változtatásával, avagy az átmérő növelésével oldják meg. Ha az átmérőt növelik, akkor az 1, pont szerint számolhatom. (Te is pontosan ezt írod, hogy a térfogat növekedése többszöröse ekkor a felszín növekedésenek. Ebben az esetben egyet mondunk) Ha a hosszt növelik, akkor a 2, pont szerint -hiszen akkor pont annyiszorosára nőtt a térfogat, ahányszorosára a henger hossza. (Akkor semmit nem ér takarékosságom szempontjából a nagyobb) A jobb hőszigetelésű azért mindenképp jobb lesz, ha arra kerül a sor. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Sziasztok!
Hátha van itt tapasztaltabb Kolléga. A kérdés nem kifejezetten villamos jellegű. Panelbe szeretnék villanybojlert feltenni. Mekkora a teherbíása egy betonfalnak? Egy 10-15cm vastag fal elbírhat egy 80l-es bojlert?
Rendben. Köszönöm a segítséget!
Akkor megpróbálkozom a dologgal. Elég csak átmenő csavarral rögzíteni a falra, és ennyi (eddig én így láttam, Szülői házban is így tették fel anno, csak ugye az téglaház)?
Ilyennel rakjad fel Bővebben: Link
Ha Hajdú bojlert teszel fel, annál 30 cm a csavar távolság. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Jobb a béke! Ha tudod, tedd átmenő csavarral. (Betonnál nem szükséges túloldali kengyel.) Ha nem, akkor ~10°-os lejtéssel befelé fúrd a dübeleket.
Majd a szomszéd segít rátenni az anyát a túloldalon.
Ha nem a szomszédba megy át, akkor is eggyel több ember kell a felrakáshoz .
Köszönöm a tippeket!
Még egy kérdésem lenne. Sajnos vezérelt áramot nem tudnak adni a lakáshoz, mert már nem fér be a H tarifa mellé. Egyébként is zűrös most ez az "új rendszer", változik az óra kialakítása (vagy már változott?!) Tehát a bojlerem "sima" áramról menne. Ez nyilván többet fog kivenni a zsebemből. Az eredeti tervem régi hajdú bojler volt (Hajdu Z80ErP vagy ugyanez 50l-eben). Ezek 1,8kW-osak. Van ennél jobb energiabesorolású bojler? Én is már utánaolvastam, de hátha van közöttünk okosabb/jártasabb ebben a dologban.
Azért azt a kis dűbelt én a helyén kezelném. Egyik szomszédnál feltették vele a 120 literest, a harmadik napon eszeveszett csörömpölés és a boljer a kádban volt.
Nagy súlynál (mert ez az) érdemesebb készíteni egy lemez tartó konzolt, és azt több tiplivel feltenni a falra, majd arra a bojlert, megoszlik a terhelés. Az OSB-gipszkarton falakra is általában úgy teszik fel.
Nincs különbség köztük, mivel a fűtőszál teljesítménye adott, ahogy a szigetelés vastagsága is. Nekem a régi lakásomban Bosch volt, az mondjuk kivétel, mert abban vékonyabb szigetelés van, előbb kihűl, cserébe esztétikusabb volt és jobban elfért a szűk fürdőbe mert nem egy vastag gombóc volt hanem hosszabb és vékonyabb (slim).
A villanyórádat tekerni fogja rendesen az biztos, nem véletlenül használnak gázbojlert ahol csak lehet.
Igen, értem, de egy társasházban nem olyan egyszerű ez. A kémény nem alkalmas gázos fűtésre, épp nemrég vettem le az átfolyós vízmelegítőt. Mondjuk egyetemista koromban ilyen adta melegvizet, de nincsenek jó élményeim.
Feltételeztem, hogy közfal a lakásban, mert eddig jószerivel csak ilyennel találkoztam.
Miért kell 2 ember? Anya (+talp, ha kell) mindkét oldalon. (hacsak nem a bojler felemeléséhez) Én be szoktam ragasztani/gipszelni az átmenőt is.
A kérdésben panel lakás betonfal szerepel. Azt sem tudni, hogy hozzá fér-e a másik oldalához. A vasbeton fal eleve tartalmaz vasat. Más minden esetben javasolt a kiegészítő vas lemez.
Egyébként az OSB és gipszkarton falnál nem a falra, hanem a lapokat tartó fa szerkezetbe, szarufába illik tenni a csavart, mert abból tényleg csörömpölés lesz.
Oda legjobb esetben is csak az egyiket tudod, mivel azok általában 60 centinként vannak, bár gyártója válogatja, de 30 centinként biztos hogy nincs ott fa. Haveromét megnéztem régebben a könnyűszerkezetes házában, és a bojler tartó lemez sima pozdorjacsavarokkal van a "falra" felrögzítve. Tíz éve van ott, még nem esett le.
Az általam javasolt csavarral tettem fel többet is beton falra. Aki most tesz fel először ilyet ne akard, hogy egyedül tegye, jobb ha van egy segítő kéz.
Hol írtam, hogy egyedül csinálja meg? Mindenképpen 2 emberes, de nem pont a csavarok behelyezése okán. Amúgy villanynál, létránál, alap a 2 ember.
Idézet: „Hol írtam, hogy egyedül csinálja meg? Mindenképpen 2 emberes,” Itt, nagyjából két órája. Idézet: „Miért kell 2 ember?” A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
Értő olvasás, vagy "bele"olvasás? A függesztőelem szereléséről volt szó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |