Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler relé
 
Témaindító: Kiss Gábor, idő: Aug 19, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Kiss Gábor hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Szasztok.
Van egy 180 literes bojlerem, a villanyóra mellet régen egy időkapcsoló volt, amivel beállítóta a DÉMÁSZ, hogy csak éjszaka mennyen a bojler. Ám egy pár éve ezt leszerelték, és egy távirányítású relét szereltek fel, ezzel csak az a bajom hogy kevés időre kapcsol fel és gyakran csak langyos víz van. Ilyen távirányítású relékek már az országban több felé is láttam /majd holnap csinálok képet és felteszem/ és ehhez kéne nekem valami adó amivel én is be tudom kapcsolni a relét, nem kell nagy teljesítményú csak olyan 4-5 méter hatótávú. Várom az ötleteket.
(#) titi válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Nemhiszem, hogy a DÉMÁSZ díjjazná az ötletet, ill. ha igen, azt nem pozitív értelemben!
(#) PCB válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Szia !

Az hogy távirányítású, ebben az esetben nem olyan relé amit a hálózaton keresztűl küldenek egy jelet és úgy kapcsolják be ?

Mert egy időben ilyenek voltak.

Üdv!
(#) minmax válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
A hálózati vezetéken megy a be-ki kapcsoló HF jel, hogy akarod az éterben sugárzott jellel kapcsolgatni? Elvileg lehet csak sztem elég nagy teljesítményű adó kellene hozzá.
(#) zoly15 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
szia!
a bijleren nem próbáltad felnyomni a hőfokot?

üdv!
(#) mokus válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Nem akarlak elkeseríteni de ez halva született ötlet.
Egy, hogy illegális, másik, hogy komoly ismeretek kellenek hozzá. Elég jól kitalálták ezt az áramszolgáltatók. Itt a HE-n már egyszer kivesézték ezt az okosabbak, valaki még játszott is vele, de az eredmény az lett, hogy nem igazán sikerült. Azon kívül, hogy egy jelet sugároznak, ezt a jelet még "kódolják" is. Tehát nem elég a frekvenciát megcsípni.
(#) mokus hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Méghozzá itt:
Bővebben: Link
(#) zoly15 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
vagy még azt megpróbálhatod hogy a bojlerre teszel 1 villásdugót és bedugod a konektorba ez még egyszerűbb is de ha rossz ötlet akkor bocsi
(#) DRoland válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Ezzel csak az a baj, hogy a bojlerek nagy áramot vesznek fel! Azt írta, hogy 180 literes neki, nekem 150 literes van már az 2,4 KW! Nem túl konnektor-baráti Folyamatos üzemhez én 2,5 mm3 vezetéket használnék! A lakásban pedig általában csak 1,5-es húznak szét, ahová nagy fogyasztó kerül (pl elektromos sütő) oda külön visznek delejt.
(#) Dudus válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Bojlert villásdugóval bekötni, nagyon finoman szólva: "rossz ötlet!!"
(#) zoly15 válasza DRoland hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
akkor bocsi mindketőtöktől de ez csak ötlet volt
(#) Ricsi89 hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Helló!
Nálunk meg van oldva ez a probláma! Pár éve a bojlerben a vezetékről leolvadt a szigetelés összeért a fázis a nullával és szépen összeégett a relé érintkezője. Így mindig van melegvíz!
(#) PCB válasza DRoland hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Szia !

Idézet:
„Folyamatos üzemhez én 2,5 mm3”


Mondjuk ilyen térfogattal rendelkező kábellel nem lehet versenyezni

Üdv!
(#) DRoland válasza PCB hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
jajjjj! akarom mondani 2,5 mm2
(#) zoly15 válasza DRoland hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
én is néztem h miket írkálsz de nem akartam már mondani a helyzetre tekintettel
(#) dcsabi hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Nos az eredetitől egy kicsit eltértünk, érdekelt volna, hogy oldjátok meg. Szerintem, ha birja a vezeték egy megoldás lehet, a nagyobb teljesítményű fűtőszál. Ha tényleg csak rövid az az idő amit a szolgáltató enged. Továbbá lehet, hogy elég, csak alacsony hőfokra van állítva és sokat használjátok és nincs áram mikor "kéne". A forróbb vízet fel lehet higítani. Egyébként erről a járulékos adatátvitelről,jelent meg könyv,elég régi, nem tudom ezt használják-e még. Bár az áramszolgáltatásban nem váltonak gyakran a szabványok. Nem tudom a pontos cimét, de biztos fellelhető könyvtárakban, én is itt találtam anno. Egy jó ötlet akinek ilyen F.mérője van. Ha a bojler nem használja, egy relével átkapcsolhatjuk és az egész lakás mehet az olcsóbb áramról , ez nem lopás.
(#) Kiss Gábor hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
A bojler szabájzója kb. 3/4 van állítva, megnéztem közelebbről ezt a relét és az is rá van írva hogy 183,1/3 Hz ezzel nem lehetne semit se kezdeni?

P5190012.JPG
    
(#) dcsabi hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Szerintem ez kevés és kb olyan általános információ, mint mondjuk 230v... Egyébként ilyen tört frekiket használnak az interferencia (Összegerjedés) elkerülése miatt a hálózat 50Hz-ével. A tényleges megoldás a impulzusok információhordozásában rejlik.
úgy tudom 20kw körüli adókkal ültetik fel ezt az infót bizonyos körzetenként. Otthon 3-4 m távolságból 1-2 watt , vagy még kevesebb is elég lehet. Hasonló módon mint a hálózatra "ültetett" beszéd átvitel ami a konnektorokba dugott kütyüvel akár 2-300
méterrel odébb is használható. Én a Te helyedbe a már elkezdett ötletemet építeném ki két "izmosabb" relével PL:Telemechanique kontaktor 4 záró érintkezővel a kontaktok közösíthetőek igy szinte örök.
Ára 2200ft körül van. Tehát ha nincs áram a bojler felé akkor adok a nappali hálózatról áramot, -esetleg ne használj ilyenkor 2kw-os hajszárítót vagy porszívót. szerintem ez napi 30perc-60 percig tarthat. ennek magasabb az ára, de naponta 20ft körül van. Viszont az előbbi hozzászólásban említett módszerrel adott esetben megtakaríthatod. Szerintem amennyi vmelegvízet Ti elhasználtok, nem a költség alényeg, hanem az a macera, hogy nincs meleg víz.
(#) lovist hozzászólása Aug 21, 2007 /
 
Üdv mindenkinek, nekünk is ez volt a gond, nem volt elég meleg a víz. Vizsont, nekünk 3 fázis van, szal emeletenként egy egy fázis, és úgy oldottuk meg hogy egy relével a pinyónak a fázisára kötöttük. Amikor nem üzemelt a bojler árramköre, akkor ment a másikról. Viszont amikor vízkőtelenítettük akkor történt egy kis baleset, és összeért a 0 meg a fázis, és összeégett a kis kapcsoló az óránál. Ezzel megoldottuk a problémát. A másik megoldás, hogy veszel egy gázbojlert
(#) DRoland válasza lovist hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
Nekünk is állandóan van "éjszakai" áram, hogy miért azt nem tudom, rövidzárra nem emlékszek.
(#) Ricsi89 válasza DRoland hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
Helló!
Nekünk is volt egy kis rövidzár és mi is egy pár hét múlva vettük észre, hogy állandóan van áram. Még az autómatát sem csapta le. Csak szikrázott egyet és ennyi.
(#) szabogez válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Szept 6, 2007 /
 
Szia!!
Ha még nem sikerült megoldani a problémát akkor javallom,hogy ne az áramszolgáltató felségterületében gondolkodj mert ha megsejtik akkor az egész utca villanyszámláját kiróják neked .Ha netán sikerülne működésre bírni a HF kapcsoló relét akkor valószínű, hogy a hálózaton több ilyen relé is bekapcsol. Egyégként van erre hivatalos megoldás az áramszolgáltatónál érdeklődj . Van valami díjcsomag ami a különmért áram szolgáltatási idejét nem csak napi 8 órában adja hanem több időre és több szakaszban .
Üdv.
(#) Frankye válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Szept 7, 2007 /
 
Néhány dolgot tisztázzunk!
A képen látszik, hogy a kis fekete relé a középső (II.) fohlalatba van téve. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ez nem az ún. "csúcskizárásos" módban működik, hanem éjszakai (klasszikus értelemben vett) módban van. Ez kb. 22:00 órakor kapcsol be, és 6:00 körül kapcsol ki. Az ún. "csúcskizárásos" üzemeltetés azt jelenti, hogy amikor az egyébként megtermelt áramot nem fogyasztják el a fogyasztók, akkor a szolgáltató elektrikusa egy vagy több körzet ilyen fogyasztóira is kiadja a bekapcsoló jelet.
A HF vevő egységet azonban nem egyetlen jellel kapcsolják be, és ki, hanem folyamatos jelsorozatokkal. Ez azt jelenti, hogy kb. 1 percenként küldenek egy HF jelet a hálózatra. Ez a jel kétféle lehet: bekapcsoló, vagy kikapcsoló. Ha tehát éppen "kikapcsolási" állapot van érvényben, akkor kb. 1 percenként kiküldenek egy kikapcsoló jelet. Így tehát, ha valami okból kifolyólag egy vagy több relé "beragadt" azt előző bekapcsolási időszakban, akkor percenként kap jelet, hogy kikapcsoljon. (Ilyen fordul elő akkor is, amikor a karbantartó felszereli a HF vezérlőt, majd tesztelési céllal bekapcsolja a kis relét, megnézi, hogy rendben működik-e a fogyasztó, és amikor jön a következő jelzés, a relé lekapcsol.)
Az semmiképpen nem megoldás, hogy kívülről, egy saját adóval sugárzol egy jelet, mert önmagában a frekvencia nem elég, csak az adott jelsor képes váltani a kis relé állapotát.

A megoldás:

Be kell menned (vagy írnod kell) a szolgáltatóhoz, és kérvényezned kell, hogy a különmért szolgáltatást tegyék csúcskizárásosra. Ekkor a karbantartó kijön, és a kis relét átteszi a II. foglalatból a III., vagy Cs-vel jelzett foglalatba, majd ellenőrzi a szerelést, és leplombálja a mérőhelyet. (Pontosabban a mérő- és vezérlő egységeket.) Valószínűleg fel fognak számítani valamennyit ezért (kiszállás, szerelés, ügyintézés, etc.), de két dolgot nyersz:
1. Lesz több melegvized
2. Nem kell "barkácsolnod" semmi illegális dolgot.

Még valamit!

A bojlered lehet, hogy el van vízkövesedve. Mielőtt bárminek nekikezdenél, javaslom nézesd meg egy szerelővel, és tisztíttasd ki! Egy ekkora bojlerben rengeteg vízkő meg tud telepedni, ami kifejezetten nagy hatásfok-romlást okoz. (Ebben az egyben igaza van a gyagya reklámok mosógép-szerelőinek...) Ha szétkapják, meglátod, hogy egy jókora vödörnyi vízkő is kijöhet! Ilyenkor érdemes egyébként az aktív anódot is kicseréltetni. Nem olyan hatalmas összeg...

Elnézést a hosszúra nyúlt válaszért, de remélem, segíthettem.
(#) szabogez válasza Frankye hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Szívemből szóltál ...
(#) Feri válasza Frankye hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Tévedésben vagy a Hf vezérlőn azézt van 3-rom reléhely ,hogy háromfázis estén ne keljen plusz mágneskapcsolót alkalmazni. Az, hogy mikor kapcsol azt a ráragasztott ciéről lehet megtudni (feltéve ha ismered az EON jelölési kódokat). Ha rajta van egy "B" betű az biztosan bojler vezérlő. Ugyanezeket használják a közvilágítás kapcsolására is , akkor egy "K" betü van rajta.
A számok a kapcsolási időpontok kódjai. Így oldották meg ,hogy ne egyszerre kapcsolódjon be az összes közvilágítás és a bolylerek is több lépcsőben kapcsolhatók.
Ezért van, hogy néha nappal is fűtenek, mert a hálózat terhelsége megengedi. [quote]
(#) Frankye válasza Feri hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Bocs, de jómagam szereltem ezeket a kütyüket az ELMÜ-nek. Ott az I. (bal oldali) helyre kellett tenni a relét, ha az elektromos kályha fűtött, a II. (középső) helyre, ha nem csúcskizárásos, hanem időre vezérelt bojlert kellett kapcsolni vele, és a III. (jobb oldali) helyre, ha csúcskizárásos bojlert kellett vezérelni. Több relét csak akkor kellett alkalmazni, ha pl. a fűtés és a bojler is különmért körön volt.
Amikor többfázisú vezérlés volt (mint az elektromos, hőtárolós kályhák esetében, pl.), akkor csak egy fázist vezérelt a HF vevő, a másik kettőt a vezérelt fázis által működtetett mágneskapcsoló kapcsolgatta.
Szóval nem vagyok tévedésben, bocsi.
(#) Feri válasza Frankye hozzászólására (») Szept 9, 2007 /
 
Én meg napmint nap foglalkozom ezeknek az"ABB" tipusoknak a felprogramozásával.
(#) Tom025 hozzászólása Feb 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Nem találtam jobb témát, de kicsit ide is tartozik az amit kérdezni szeretnék.

Relét szeretnék használni nagyobb teljesítményű motorok kapcsolásához. Viszont sajnos a relék nem szeretik a nagy terhelőáramot már kapcsoláskor, és hajlandóak ívet húzni és beégni. Ezt szeretném én elkerülni.

Az éjszakai áram kapcsolásánál, (hogy a témához is kapcsolódjak), hogyan oldják meg ezt a problémát, mert a bojlerrel is pont ugyanez a helyzet.

Az megoldást jelentene, ha a váltóérintkező és a két oldalsó érintkező közé egy-egy nagyobb kondit tennék? Hálózati feszről van szó, fénycsőkondira gondoltam. Elvileg egy potenciálon vannak azok az érintkezők amik közé tenném, a relé zárt állapotában mintha ott sem lenne a kondi, de kapcsoláskor képes elnyelni ezt a szikrát? Vagy valami más megoldási lehetőség?

Üdv, Tom
(#) Dudus válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Az éjszakai áramnál relét használnak, tehát kapható olyan, ami évi kb 700 kapcsolást kibír 10-15 éven át. Szerintem ez neked is elég és ilyen a legtöbb villanyszerelési szakboltban kapható. A nem szereti a terhelőáramot pedig egy általánosítás, lehet kapni viszonylag nagy áramokra is relét csak más az ár.

Vagy használj szilárdtest relét, abban nincs mechanikus elem.
(#) Feri válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Motorok kapcsolására relék nem igazán alkalmasak a kikapcsoláskor keletkezett ív miatt. Erre valók a mágneskapcsolók ezeket villamossági szakboltokban lehet kapni különböző teljesítmény méretben.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem