Fórum témák
» Több friss téma |
Többször nem írom le de úgy tűnik senki sem olvas: itt nincs mechanika, ez egy helyzetérzékelő mérőeszköz aminek megvan az a kellemes tulajdonsága, hogy nincs a sokszor kárhoztatott mérőnyomás, ami megzavarná...
Ez egy csoda masina :yes: .Hasonló gépen ,hasonló megmunkálás mint a képeken. A mikron számokkal leírva úgy helyes ahogyan írtam. A tizedes pont után, tized, század,ezred következik. A mikron a milliméter ezred része.
Bocsáss meg oktalanságomért. Csak kérdezem TE ilyen pontos gépet akarsz építeni,vagy csak az elvi megvalósíthatóság érdekel? Igen vannak olyanok is mint Te írod csak ott "optika" végzi a mérést. Ott nem lehet más a mérést zavaró dolog PL hűtőközeg.
5 mikronos (0,005mm) ismétlési pontosság két különböző helyen történő pozicionálásnál (egy szimmetrikus átfordításnál) már egy század mérési hibát ad... ha ehhez az egy századhoz hasonlítom a tűrésmező szélességét, összemérhetőek. Ha egy tizedes pontossággal akarsz valamit megmunkálni, akkor a mérési hibának nem szabad ennél nagyobbnak lenni, különben keserves csalódás érhet.
Értem mire gondolsz. Sajnos itt nem tudom kifejteni álláspontomat mert hosszú is lenne és Köbzoli türelme sem végtelen . Csupán annyit fűznék még hozzá,hogy minden megvalósítható,de minél pontosabb egy megmunkálás annál drágább a felhasznált technika
"technológia".
Fú tök jó, ekkora az egyik szobánk. Lányom elköltözik, akkor fiamat felköltöztetem az emeletre (mert az leszakadna) és a szobájából csinálok egy ilyen cnc gépet. Persze szigorúan otthon található szemétből
Nem jól írtad, Te 0.005umm-et írtál pedig helyesen 0.005mm. Nem a miliméter ezredészének(u a mikro jel helyett) az ezredrésze(m). Csak ott rontottad el, hogy beleraktad a u-t a mm elé umm-et írtál um helyett. Magyarán nem mikro miliméter, hanem mikrométer. Soha nem gondoltam, hogy vezérmű tengelynek 1-2 mikronos pontosságúnak kell lenni.
Elnézést,ha valakit megbántottam, nem volt szándékomban! Gulasoft igazad van tévedésemet illetően. Észre vettem később de akkor már nem engedett javítani a rendszer. Egyébként ezek a gépek hihetetlenül pontosak. Olyan módszerek vannak a minél nagyobb pontosság elérése érdekében amit elképzelni sem tudtam amíg magam is nem láttam.
Ha már off akkor még megjegyezném,hogy ezeket a méreteket mérőgépeken mérik. Ezek természetesen még pontosabbak mint a megmunkáló gépek. A nálunk használt mérőgépek egy része lézert használ a mérésre aminek egyik legdrágább alkatrésze egy ránézésre közönséges tükör. Ezzel részemről befejezem az offot ebben a topicban.
Mivel a többi rész nem kell. Egyébként valami görgő lehet, mert a szélén lenyomta a papírt.
Szerintem lézer. Az, hogy kicsit lenyomja a papírt, valószínű úgy van beállítva a fókuszpontja, hogy 1mm legyen a munkadarab és a gép között. Ez azért jó, mert "nem kell" védőeszköz. Milve minimális a rés a munkadarab és a gép között, így nincs mindenfelé visszaverődő infra sugárzás csak azon a kis csíkon távozik a visszaverődő sugárzás, ami több méteres távolságból is csak pár 10 cm-es sávban érzékelhető. Így tulajdonképp ha nem a munkadarabbal egy síkban +/- cm-ek van a szemed, nem kell tartanod az infrától, nem kell védőszemüveg, vagy a gép köré burkolat.
Szerk.: Egyébként ha annyira kíváncsi vagy rá, írj rá youtube-on a srácra, magyar, illetve fel van tüntetve weblap is.
Engem inkább ennek a működése érdekelne "házilag" ": Bővebben: Link
Plotter késsel vágja a fóliát. Semmi extra, semmi trükközés, semmi lézer.
Itt a szoftver a lényeg. Sima webkamerával és egy vonallézerrel megoldható a feladat, csak a feldolgozás az, ami bonyolulttá teszi a rendszert.
Megtaláltam, vinyl blade
Sajnos szerintem nekem ez nem jó. Lézerrel játszadozok, már kezd elfogadható lenni az eredmény, de a tökéletestől még messze vagyok. Okosok szerint diódalézer helyett CO2 laser kellene, de az meg nem egyszerű.
Lézerrel műanyagot vágni? Sorjamentesen nagyon nehéz elképzelni. Van valami trükkje?
Nekem csak 0,10-0,15 mm vastag fóliát kell vágni, picit sorjás, de nem nagyon. A gond inkább a vágás vastagságával van. Jó volna akár 0,2mm-es téglalapot is kivágni, egymáshoz jó közel többet is. Na ez nem tökéletes. Gravírtűt is próbáltam, azzal egyelőre kicsit jobb eredmény született, de nem sokkal. Azért nem tetszik a gravírtű, mert a 0,1mm fólia vágásához a Z tengelyt nagyon pontosan be kell állítani. A 0,1mm-es hegyű gravírtű nagyon kopik, főleg ha kicsit mélyebbre megy, ha meg csak a tetejét karcolja, az akkor nem vágja el.
Próbáld ki! Kimondottan erre van kitalálva.
Az öntapadós fóliáknak nagy előnye, hogy viszonylag vastag alátét van, amit nem is kell átvágni, ez a hordozó réteg, és az sem nagy gond, ha mégis belehasít.
Az Y tengelynek valóban pontosan kell pozicionálni (mint a többinek), de ha a gép a saját asztalát magának marja (köszörüli) fel, a felületkövetés tökéletes.
Jövök ismét a totál kezdő kérdéseimmel:
Nagyon egyszerű gravírozási és főként vágási munkákhoz milyen rajzolóprogramot érdemes használni? Olyan érdekelne, amit könnyű kezelni, ismeri a DXF formátumot és tud belőle G-kódot generálni. A Mach3 alapból meg tudja nyitni a DXF fájlokat Lazycam nélkül? Nekem a LazyCam egyelőre nincs telepítve.
Én csak az NCPlot o-t találtam meg, és a vonalas szerszámpálya/G kód konverzióra azt használom.
Sony CD meghajtóban nem bonyolították túl a fejmozgatáshoz a sínt. kép1
kép2 Valami hasonló kellene nekem is, nagyon olcsón csak 1 irányú mozgáshoz minimális terhelés fogja érni. Szintén kb. 5 centi mozgás kellene és jó volna tényleg fillérekből megoldani. Ez még mindig a tolltartóhoz kellene, még ennél vagyok leragadva. Viszont úgy néz ki, hogy kell belőle kb. 10 darab, később még több. Van ennél jobb és szintén olcsó megoldás? Úgy gondoltam, hogy 2 acélpálcára (kb 3-5mm átmérő) 4 ilyen réz vagy bronz (vagy mi ez) csúszkát teszek, ezeket kifaragom CNC-vel és kész.
Ha van cnc -d, akkor minek akarsz építeni ?
Sziasztok
Lene egy igen nagy keresem Szeretnek epiteni egy cnc-t kb 10*15cm-es lap ferjen be. Valaki tudna valami terveket adni meg a vezerleshez rajzot. Ja es valami ojan kellene ami usb 2.0 val is mukodik. koszi szepen elore is
Ennyire semmi alappal, és olvasási, böngészési hajlandóság nélkül nehéz lesz!
Klavio.hu. Smoothstepper, csak ez 32K, mechanika még egy 50-100 K . További elektronika, motorok is 15-90 K környékén. Persze mindenre van olcsóbb megoldás de ahhoz gondolkodni kell, meg legyen pár jó kapcsolatod vasasok között.
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy valaki tudna esetleg ajánlani házilag megépíthető működőképes cnc vezérlőt.Mindenhol kutakodtam már, de sajnos olyat amihez majdnem minden dokumentáció fellelhető lenne, nem találtam.
Építeni akarsz a kihívás miatt, vagy szükséged van rá, és használni kell?
Megbízható hajtásvezérlők olcsón vásárolhatók, paraméter alapján választhatók, a saját cucchoz viszont pontos igények kellenek, mert tucatszám vannak a megoldások, és egyéni beszerzéskor az alkatrészárak sem alacsonyak, nagyon nem mindegy milyen motorhoz mekkora hajtást építesz.
TB6560-nak nézz utána, azt körbe kell szórni pár passzív elemmel, eléraksz egy gyors optót és kész egy tengely vezérlő. Találsz a neten komplett eagle-s nyáktervet egy oldalast.
Igazán nekem jó lenne komlpletten is. Folyamatos használatra kellene, igazán a célom a nyákmarás lenne azért lenne rá szükségem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |