Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   164 / 376
(#) guliver83 válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

A trapéz menetes szár sem sokkal drágább, mint egy jó menetes szár!
Érdemes megvenni és csinálni hozzá egy anyát és akkor kottyanásmentes lesz.
Az anyát POM- ból meg lehet csinálni és nagyon sokáig fogja bírni lehetséges inkább a trapéz orsó kopik el mit az anya. A legegyszerűbb anya képen!

Azzal a fa vázas gépel az a baj, hogy ott az Y tengely valahogy nekem nagyon gyengének tűnik. Levágatod egy bátor asztalossal pontosan az MDF lapokat és bele hornyot amibe lehet alu profil tenni és úgy bele a tengelyt.
Mint ahogy a képen is lehet látni .
X-Y tengelyt így meg lehet csinálni és megfeszíteni rendesen. Golyós csapágyakon gurul majd a gép, bármikor tudsz rajta állítani, ha szükséges . Egy szögvasra teszel 4db csapágyat és már meg is van a csapágyazás.
(#) guliver83 válasza vanzerr hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szia!

Nem tudom a nevét, de valami ilyesmi ahogy a képet nézem.
Ragasztó
Nem szivacsos, hanem olyan mintha anyag lenne, nagyon erős.
Volt olyan, hogy ugyan ahhoz a kétoldalú szalaghoz ragasztottam kétszer is vissza a nyákot vagy bármi mást .
(#) guliver83 válasza yankoo hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Nagyon jó lett Gratulálok hozzá!!!
Tölgy vagy valami keményebb fa lehet jobb lett volna.
(#) yankoo válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Bizony jobb
(#) emmzolee hozzászólása Jún 23, 2013 /

Ma én is bűvészkedtem egy kicsit. A jelenlegi gépem X tengelye 2db 16-os rúdra volt bízva, ami nem volt elég stabil. Szeretném a gépet több fém megmunkálásra is használni. Az X tengelyem össz. hossza 340mm és még is gyenge a két 16-os rúd.
Szóval volt itthon minden az upgrade-hez, meg csináltam a régi megoldással az új alkatrészt. 2db 20X80-as alu profil lesz a híd és 2db 20-as IKO lineáris sin lesz 2-2 kocsival. Na ez rettenet erős lesz ebben biztos vagyok. Aztán meg lehet a Z tengelyem lesz a gyenge pont. Szerintem azt is meg fogom csinálni.
Teszek be képeket. Eddig jutottam ma.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Azért beteszek a jelenlegi állapotról is egy-két képet. Ilyen most, de már nem sokáig
(#) sargarigo válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Idézet:
„Szóval volt itthon minden az upgrade-hez”

Mert ez úgy megy.. csak úgy van minden. Lineáris sín, meg alu profil.. Nekem max liszt a konyhában Írígylésre méltó hogy van aki elégedett a felszereltségével!
Én még azon is bogyózok, hogy egyáltalán megcsináljam-e az enyémet! Yankoo kolléga tervei alapján indultam el, de kérdéses hogy lesz-e belőle valami. Még ő is beletolt pluszban pár tízezrest, mire elégedett lett vele.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) emmzolee válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Én is olyan tanácstalan voltam az első gépem előtt, mint te. Megéri-e? Mennyi lesz a vége árban? Mit fog bírni? Hogy fogom tudni megépíteni komolyabb szerszámok nélkül? És még rengeteg minden.
Az a helyzet, hogy idő kell ám ehhez, hogy jó döntést tudjunk hozni. Sajna az elején nem lehet tudni, mi lesz a géptől az elvárásunk, vagy amit gondolunk elég lesz-e. Sokat gondolkoztam én is, hogy ha előre tudom milyenek a buktatók, sokkal erősebb gépet építek.
Ezért abba hagytam a majd 1 évig tartó jó, vagy jónak vélt alkatrészek gyűjtögetését és vettem egy félkész vázat és azt fejeztem be.
Így nem építettem a sok jó alkatrészemből egy közepes, vagy gyenge gépet. Arra is gondoltam, a kis gépen megtanulok minden fortélyt és nem elhanyagolható, hogy a tapasztalataim alapján majd amikor neki kezdek a nagy gépemnek, a kicsi gépemmel tudok hozzá alkatrészeket csinálni.

Így már gondolom érted miért volt itthon minden.
(Sokszor gondoltam, hogy "Minek vettem meg ennyi mindent?", meg hogy "Sose lesz ezekből semmi") Végül is el vannak a műhely sarkában. Valamikor még jól jönnek. Ha nem akkor majd eladom.
(#) Mdavid válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Hobbis körökben mi számít nagy gépnek?
(#) emmzolee válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Nem tudom. Kinek mit.
Én egy 1000X800X250 területű precíz erős gépet szeretnék egyszer építeni. Ahhoz még sajna sok minden kell. Ezért nem is sürgős.
(#) Mdavid válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Na igen, ez már szép méret. Ez már milliós tétel lehet, nem?
(#) emmzolee válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Dehogy is! Annyit nem tudok rá áldozni.
(#) cpt.zoltan.simon válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Szia!

A mostani lefotózott gépednek meg vannak a tervei?
(#) yankoo válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Nekem leginkább a menetes szár kottyanásával voltak bajaim A fióksín csere egy jó üzlet volt számomra ezért mentem bele Amúgy több tízezerbe került volna 20e Ft. nem volt sok két pár lineáris sínért+kocsikért. A motorokat a sebesség miatt cseréltem a menetes szárakat pedig a kottyanás miatt. Így összesen a gép 58e Ft-nál állt meg. Most elégedett vagyok vele. A váz adott volt a munkahely miatt, lett is súlya rendesen, csak a híd 30kg+. De nincs gond a sebességgel, 8000mm/p-el kipróbáltam, azt nem mondom, hogy örült neki a váz . De 3000mm/p gyorsjárat nekem tökéletes a ~550x550x80-as munkaterülethez.
(#) sprofan válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ez lenne a terv egyenlőre: Bővebben: Link
Mindenre van ötletem kivéve ezt a fránya X tengelyt... a teljes hosszúság ahova a rudak kellenének: 410mm Ami még van az 16-os húzott köracél. Gondolom ez már csak elég lenne a fentebb is mutatott, de 16-os sikló csapágyakkal együtt, nem?
(#) sprofan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Hát ez egész tetszetős, ez a te cnc-d lesz? Az acél rúd hegesztve van az oldalsó tartóra? Én csak a csapágy felfogatók halál pontos kifúrásától tartok, tény hogy megoldható de számomra ez egy sarkalatos pont. Amúgy találtam 16-os húzott acél rudat 570Ft/fm áron, ami meglehetősen baráti így lehet ezzel oldom meg. Elég akkor ez a vastagság 410mm-es távra alátámasztás nélkül?
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) nagy hoho válasza sprofan hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Nem elég, ilyen hosszon már alá kell támasztani még a 20 mm-est is.
(#) nagy hoho hozzászólása Jún 25, 2013 /

A lin sínnel és kocsival nincs gond.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) sastas01 válasza sprofan hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Ilyen hosszra alátámasztás nélkül min 30 kéne, é még ez is sokat korlátoz. Alátámasztással a 14-es is elég(vagy inkább a 15-ös sín+kocsi).
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

A híd oldala az fa?

És milyen fánk?
(#) sprofan válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Tehát hogy jól értsem, 16-os rúd jelentős mértékben deformálódik 2,7kg súly alatt? (rudanként) Mert ebben az esetben ismét zsákutca... vehetnék nyitott csapágyat amivel már a rudakat hegesztéssel alá tudnám támasztani, csak az a bibi hogy semmi lehetőségem hegesztésre
(#) sastas01 válasza sprofan hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Nem a súllyal van a gond, hanem amikor a gép megmozdul. Egyik ismerősöm éppen ezzel szenved (talán)20 as rudak 380 mm hosszon ha 800 mm/perc fölé megy a rezonancia már szemmel látható, a megmunkált felületen.
(#) Zoli_bácsi válasza sprofan hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

A legjobb megoldás a nyitott lincsapágy, és az alátámasztott tengely vásárlása. Nekem 16-os nyitott csapágy és 16-os trapéz alátámasztású rúd lesz használva
(#) nzozz hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy CNC -t itthonra, kb. A3 papírnak megfelelő méretű "munkaterülettel". Valószínűleg a leggyakoribb felhasználása az a NYÁK fúrás/marás lesz, de egy kis plusz méret jól jöhet, ha valami mást kell majd megmunkálni. A költségvetés igen kicsi, minél olcsóbban szeretném megoldani, de ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy valami gagyit akarnék építeni.
Lévén ez lesz az 1. ilyen gépem, tapasztalatom nincs, viszont rengeteg féle mechanikai és elektronikai megvalósítást láttam már, de gőzöm nincs melyiket a legcélszerűbb használni.
Mit ajánlotok?

Köszönöm
(#) yankoo válasza nzozz hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Szia! Legegyszerűbb és célszerűbb az alu idomok és lin csapágyak. Ez így a legdrágább is. Macerásnak a golyóscsapágyas megoldást mondanám, egyszerű még a bútorlapos megoldás, de ott a merevséggel lehetnek gondok. Javallom a méh telepet, hogy nézz utána egy kész váznak, bár A3-as méretben az alu sem lenne vészes. Csapágyaknak pedig köszörült, alátámasztott rúd nyitott csapágyházzal. A3-as mérethez alátámasztva 12mm-es bőven megteszi szerintem. De az a legjobb, ha magadtól jössz rá dolgokra, ehhez pedig a legjobb-->google képkeresés DIY CNC. Sok ötlet és megvalósítás van fent a gagyitól a profiig. A pénztárcád szab csak határt.
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Nekem 10 es tengely-és zárt lin csapágy lesz az alap , csak nyák fúrás gravírozás a cél .
(#) sprofan válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Közben okoskodtunk kicsit Szebencével és arra jutottunk ami még egész megoldható: 16-os acélrúd, 10cm-enként átfúrva egyik oldalról csavarfejnek a furat megsüllyesztve, majd ez az egész felcsavarozva egy vastagabb acélcsőre. A rúdon pedig nyitott csapágyak fognak futni. Az acélrudak kijönnek 1500Ft-ból, a csapágyak sajnos benne lesznek 36$-ba, de hát úgy látszik ezt az egy elemet nem úszom meg...
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Az oldallapok 3 x 8 = 24 mm vastag kompaktplatten lapokból vannak. Nagyon vékony papírlapok műgyantában áztatva majd nagy nyomáson sajtolva. Kiváló szilárdságú anyag.
A fánk? Akkor készült fánkról is fotó.
(#) emmzolee válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Nincs terve. Nem is értem minek az. Ki gondolod mit szeretnél és megcsinálod.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

A gép működik már ? Martál vele?
Következő: »»   164 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem