Fórum témák
» Több friss téma |
Jól néz ki már most a géped, gratulálok az eddigihez. Lenne egy kérdésem. Mi célból fogattad fel az asztalt az egyik oldalon? Nem lenne jobb középen? Így be fog lógni nem? Nyák marásnál a mikronok is számítanak.
Azért történt a féloldalas felfogatás mert ha megnézed a fix hidat , a z tengelyen lévő fúró szinte a Hátra húzott asztal szélén van .
Meg tudom érteni, én is szemüveges vagyok.
Fúrásnál nagyító (diavetítő lencse) és azzal próbálom belőni a furat közepét.
Viszont egy egészen "hordozható" méret. Gondolom a súlya sem vészes?
Az én készülő gépem nem ez a súlycsoport...
Nem mértem még a súlyát de a híd közepét fogva fél kézzel pakolgatom (és nem vagyok egy Fekete Laci)
Az én gépem jelenleg így áll ahogy a képen és a videón látszik.
Ha odébb kell tenni at két kézzel izomból húzás aztán negyed óra szuszogás... Videó a második tesztről.
Nekem pici a műhelyem....
Nekem nem műhelyben épül, hanem a lakásban az első emeleten.
Imádnak is a szomszédok...
Gratulálok !Ez már súrolja a fanatizmus fogalmát ....
Megy mint a mérgezett egér .
Milyen motorok hajtják és mivel?
Motorok 1.9Nm, kínai vezérlő 24V.
A hídat 2 motor hajtja, mert az igen súlyosra sikeredett.
A motorok milyenek?
Adattábla szerint gondolom (ellenállás, feszültség, áram).
Ezek a motorok .
Összesen 4 darab.
Első látásra én ufó motor és naqvada generátor kombinációjára gondoltam...
A titok nyitja, nem titkos NASA prodzsekt. Fogazott szíjjal van mozgatva. Mivel nem tervezek túl kemény anyagokat alátenni, nem kell horror erő.
Atlantiszra vitték mindet mert ott lemerült a ZPM
Egy hasonló motorom van nekem is de nem mertem még rákötni a kínai vezérlőre mert tartok tőle, hogy az ic nem bírná. Van egy külön kis panelem amin szintén TB6560 van, lehet ráakasztom ezek után próbára. Ha összejön megvan a "C" tengely motorja
Jól látom, hogy omega hajtás van (legalább) az X tengelyen?
Igen, az X-Y tengely omega hajtás. Csak a Z lett golyósorsó.
És mik a tapasztalatok? Velem sajnos megesett ugyan az, mint eddig még minden CNC építésekor. Abban a pillanatban, hogy munkára fogható volt, abbamaradt a cicomázás.
Namár most alig fél éve működik a lézervágó, de máris egy nagyobb lézervágó építésére adtam a fejem. Elektronikailag (1,6V-os motorok, 1/8-as microstep, 48V) és mechanikailag teljesen rendben van a mostani 8000-10000 mm/min sebességgel teljesen üzemi körülmények között tudom használni. A lézer is 60W feletti, így 5mm plexi gond nélkül vágható 600mm/perc körül egy menetben (lézer vízhűtését saját peltieres hűtőn keresztül végzem). Mivel jó a gép, dolgozik így máris a következő építésébe kezdtem, tanulva ebből. Nomeg mert van még egy hadrafogható 80W-os lézercsövem. Terveim között van a mostani 800x600-as vágó terület megnövelése (1 méter fölé, mert a lézercső is 1,2m hosszú), ám ott már omega hajtást szeretnék használni, sok volt a macera a kétcsapágyas féltengelyekkel a mostaniban. Viszont az omega hajtással ezt megspórolhatnám, illetve egymásra lapolt bordásszíjjal a lengés is csökkenthető lenne. (Rendes CNC-hez én továbbra is golyósorsó/trapézorsó párti vagyok, nem használok már könnyű maró motort) Nagyon érdekelne az omega hajtás és a hagyományos bordáskerekes féltengelyes hajtás motort érintő nyomatékbeli kérdései. Van ezzel kapcsolatban esetleg tapasztalatod? Nem nagyon találtam a nyomatékot érintő összehasonlítást omega hajtással a neten. Nem igazán tudom megmagyarázni magamnak, hogy miért gondolom úgy, hogy nagyobb nyomatékot igényel... Jogos az elgondolásom? A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Szerencsére én még nem estem abba a csapdába, hogy kész, használható. Így van még mit alakítani rajta...
Az omega hajtás inkább a sebességről és nem a nagy nyomatékról szól. Sőt talán nem is az ezred mm-es pontosságáról híres. Viszont lényegesen olcsóbb, mint bármi más. Egy tisztességes golyósorsó árából mindhárom tengelyre megvan a tárcsa és a szíj. A nyomatéka pedig sokkal könnyebben számítható, mint bármelyik menetes megoldásnak. Ha rám szakad az OTP én is lecserélem golyós orsókra az X-Y tengelyen. A szerkezet is úgy lett kialakítva, hogy minimális átalakítás után felszerelhető legyen. A kivitelezése sokkal egyszerűbb lásd a képen...
Igen, az elrendezés és megvalósítás tiszta. Nagy nyomaték nem igen kell (hisz a lézerfej alig pár 100g), nincs semmi ami lefékezné (a levegő csövön kívül). Ezred pontosság sem kell, 100-ad elvi pontossága van a mostani lézervágómnak is. Nagyon csábít folyamatosan ez a hajtás megvalósítás. X tengelyen könnyedén megvalósítható lenne, gond inkább az Y-on van ahol most egy átmenő tengely (lásd képek) adja át az egyik oldalról a másikra. Omega esetén ez az átmenő hosszú tengely gyakorlatilag a mozgó hídon lenne, ami nem biztos hogy szerencsés.
Látom neked a gép a műhelyed , mindennek meg van rajta a helye felül a cin , alul a csavarbehajtó...Ha egyszer építek egy ekkora gépet nekem sem kell majd a pici műhely
Sőt azóta már saját LED-es lámpája is van a gépnek...
Hogy megtaláld mit hová tettél ???
Szerintem túl sokkal nem növelné a mozgó híd tömegét.
Igen például
És, hogy minél messzebb barkácsoljak a monitoroktól...
Majd kiderül. Bízom benne, hogy januárban már lesz időm elkezdeni legalább a mechanikai rajzokat.
Valószínű az Y tengely olyan motor kapna mint amivel most is működik, mindkét végén tengelyes léptetőmotor. A CNC-den az Y tengelynél a két léptetőmotort a közös step-dir vezérlőjelek tartják viszonylagos szinkronban? A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Nem, nincs közös Step/Dir. A második motor A tengelynek van beállítva és a Mach3 szinkronizálja szoftveresen.
Annyira jó az "omega hajtás", hogy ipari koordinátafúrót szerkesztek épp, mert 4500-as hasznos hosszal golyósorsót nem tudok itthon venni és gyártatni sem. Igaz egy külső lineáris méréssel meg kell támogatni, de ez már részletkérdés, ami az extrém méretekből adódik.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
4500-as!!! Váúú! Majd kérünk képeket, ha publikus. Szép darab lesz biztosan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |