Fórum témák
» Több friss téma |
Szeretnék én is dicsekedni egy picit, megmutatnám a gépemet, kb 70%-os állapotában.
Nincs véletlen köztetek olyan aki kína CO2 lézert használ és szívesen megosztaná a tapasztalatait?
Egy időben gondolkodtam rajta és utána olvastam különböző helyeken. Végül nem vettem meg, de nem az olvasottak miatt.
Alapvetően jó ár/érték arányúnak találták. Viszont nem érdemes arra számítani, hogy mindenféle bütykölgetés nélkül megússza az ember. Állítólag nem valami megbízható a hűtővíz keringetéséért felelős szivattyú ezért érdemes szerelni rá vmit, ami figyeli, hogy megfelelően kering-e a víz és lekapcsolja ha nem. Nem mindegyik modell rendelkezik az ajtaján biztonsági kapcsolóval ezért ha valaki óvatlan, benyúlhat működés közben és akár levághatja az ujját a lézer (elég erős hozzá), tehát ilyennél neked kell felszerelned egy biztonsági kapcsolót. A vezérlőhardvere elég elavult és primitív. Bizonyos funkciókat ezért mindenféle hack-el oldottak meg (plussz mikrokontrollerrel órajel átverés, stb.).
Üdvözlök mindenkit !
Szeretnék építeni egy kengyelhajlítót, ami kezdetben csak egy adott (egyszerű) formát képes legyártani. A következő kérdésekben kérek tőletek információt , segítséget: 1, Az ipari szervomotorok vezérlése miben tér el a modell szervomotorokétól? 2, Elvileg lehetséges egy Arduino panellal nekiállni egy ilyen feladatnak ? 3, Hogyan érdemes egy ilyen munkának nekifogni? 4, Tegyük fel hogy egy ilyen motorom van: Bővebben: Link. Lehetséges ezt egy Arduino Uno panelről működtetni, megfelelő erősítés után ? Teljes mértékben kezdő vagyok a témában, igazából nem tudom hogy hol kezdjem a tájékozódást. Köszönök minden választ! A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Mi az a
Idézet: ? „kengyelhajlító” Arduino panellal sok mindent meg lehet oldani, szerintem jó ötlet. Már ha nem akarsz PC-t használni...
Gondolom a vasbeton szereléshez használatos kengyelről van szó.
Ehhez a munkához egy egyszerű célgépet készithetsz 24 óra alatt. Amennyiben egy felügyelet nélküli cnc vezérlésű automatát szeretnél akkor is a 90% a mechanikán fog múlni. A 2D hajlításhoz elegendő 2 db szervo motor az anyag elvágásához pedig egy hidraulikusan meghajtott vágó. A bonyolultabb térbeli hajlitásokhoz még egy + szervó kell. Nézz szét a You tube-on nagyon sok a témába vágó anyagot találsz. A szervókat a hozzá tartozó szervó vezérlővel illik hajtani. Vezélő programot akár irhatsz arduino-ra is.
Nos, igen youtube-on már körülnéztem ez ügyben. A dolog mechanikája mer összeállt a fejemben. És egyébként igen vasbeton szereléshez kellenek a kengyelek.
Én eddig úgy tudtam, hogy a szervók pozícióját a rájuk adott (négyszög)jel szélességével lehet beállítani. Azonban nekem a szervó az csak egy fekete doboz egy tengellyel amiből 3 kábel lóg ki (táp, föld, vezérlés). Többet nem igazán tudok róla. Nagy teljesítményű szervó motoroknál is ugyan így működik? Mit értesz vezérlő alatt? Talán a motort csak egy speciális jellel lehet vezérelni ami gyártónként változik ? Hogy működik egy ilyen vezérlő ? Milyen típusú erősítót érdemes használni ? Arra gondoltam hogy egy Arduino-ra megírom a kívánt programot ami egyszerű utasításokból állna. Például forogj jobbra 20°-t majd 40° és megint 20°-at és ezt ismételed percenként 15 ször. Persze lenne benne pár végállás kapcsoló meg miegymás. Talán egy ultrahangos távérzékelő hogy ne lehessen közel menni hozzá a dolgozik a gép. De ugye ezek részlet kérdések. Ami nyugtalanít az az hogy ha beszerzek egy nagy értékű motort ( mint amit linkeltem ) akkor nem akarok úgy járni hogy akkor jövök rá hogy nekem még kell hozzá valami olyan speciális program vagy alkatrész amit nem tudok házilag előállítani. Esetleg van valakinek tapsztalata ilyen projektek kivitelezésének terén ?
Bővebben: Link
Egy ilyen gépet szeretnék építani csak kicsit puritánabbat. A nagyteljesítményű szervómotorvezérlés érdekelne. Pontosabban ennek a házi megvealósítása, hogy nekem csak a motort kelljen megvennem és minden mást házilag szeretnék mgépíteni/ programozni hozzá. Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Kedvet kaptam CNC építgetésére. Ebay-röl rendeltem Easydriver nevű kis áramkört + arduinot. Össze is raktam működik. De ez a kis szerkezet ( easydriver) 700mA ig bírja a strapát ezért megspékeltem egy l298-al. Erősebb lett de sajnos ha pl kört szeretnék rajzoltatni vele ( igen a cnc-m még csak tollat fog be ) akkor szép hatszöget rajzol és nem tudom miért. Első körben áramkört átnéztem, szerintem jó, tápfeszültséget kis dugasztáp szolgáltatta, lecseréltem labortápra de semmi. Az érdekes, ha csak az easydriverrel hajtom akkor szépen egyenletesen "gyorsul-megy-lassul" ha l298 is benne van akkor "darabos" a forgása.
Szerk.: Ez alapján készítettem a nyákot. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
Szia! Próbáld meg úgy is, hogy a max. sebességet visszább veszed. Lehet, hogy a motor elveszíti a fonalat. Az áram ereje nem lehet, hogy kevés?
Igen lentebb vettem a sebességét és a gyorsulását és szinte tökéletes . Multkor probálgattam a sebességét és elfelejtettem lentebb állítani erre nem is gondoltam. Köszönöm szépen. Viszont még az egyik tengely motorja kicsit rángat illetve darabosan jár majd megnézem az áramát, (mikrostep üzemmódban megy)
Szia!
Ha jól értelmezem az Easydriver adatlapját, áramgenerátoros kimenetei vannak. Az L298 pedig egy kettős H híd, nagy impedanciás bemenetekkel. Így aztán az Easydriver nem érzékeli, hogy mekkora áram folyik a motor tekercsein, így folyamatosan maximális kitöltéssel hajtja a motorokat. Mindenképpen kellene valamekkora terhelő ellenállás az Easydriver kimeneteire, de még jobb lenne egy-egy megfelelő paraméterekkel rendelkező tekercs. A legjobb persze az lenne, ha valahogyan vissza tudnád csatolni az Easydriver kimenetére a motor áramának egy bizonyos hányadát. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Ááá értem . Tekercseim nem nagyon vannak, kísérletezek ellenállással amíg nem jön meg az l297 icm Válaszod köszönöm!
Az ellenállás nem jött be 10 Ohmosat raktam rá, de meg se mozdult a moci ( valószínű l298 nem tudta vezérelni, mert a kis áram is a ráforrasztott ellenálláson folyt át.)
Sziasztok!
Megtudnátok mondani, hogy ezekhez milyen sin kell? Esetleg egy link, a beszerzési forráshoz? Köszi!
Kell legyen rajta egy típusszám, anélkül lutri.
Bal oldalin: R 162289420 782 (7210)
Ezen mást nem látok. Jobb oldali: ABBA BRH20A B0606211478 Ez alapján lehet valamit kezdeni? Köszi!
Termeszetesen lehet. ABBA BRH20A a tipusa.
Bővebben: Link
Persze! Az ABBA BRH20A a kulcsszó. Erre keress rá. Illetve érdeklődhetsz a sárga fórumon, hogy nincs e valakinek hozzávaló sín.
Csupán két kattintásnyira voltál a megoldástól , azaz a gyártó honlapjától (ha rákerestél volna). Nem tûnik úgy hogy külön csak a sínt árulnák.
Köszi a válaszokat!
A másikra van ötletetek? Abból van 4db, az ABBA-ból kettő. Ezek úgy jöttek, sajnos sin nélkül, azért keresek hozzájuk a CNC-mhez. Szerk: Közben megtaláltam a másikat is, bocsi a zavarásért... Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
""""Koncsar """
Szia Tibi! A fix hídnak is meg vannak a hátrányai. És mi a hátránya? Max csak a hely lehet de semmi más nem jut eszembe.
Igen a hely és a szerszámcsere jutott elsőre eszembe akadályként. Én is a legelején még gondolkodtam a fix hídon, de elvetettem. Az előnyét sem látom. De biztos van olyan munkafeladat amikor ennek is annak is megvannak a jó oldalai.
Sőt volt még egy másik érv is a mozgó híd mellett, méghozzá, hogy ha például egy 2m hosszúságú anyagba (on) kell valamit megmunkálnom a kisméretű gépemmel, akkor nem kell görgős alátámasztásokat alkalmazni, míg a fix hídnál, mozgó asztalnál, igen. Így a mozgó asztal meghajtását, lineáris csapágyazását is erősebbre kell esetleg méretezni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |