Fórum témák
» Több friss téma |
Én kibogoznám ezt a felfutó/lefutó él problémát, és úgy beállítani ahogy várja. Lehet érdemes hosszabbra venni a DIR impulzust, mert lehet az első lépést rossz irányba teszi, ezért téved mindig kettőt.
Most folytattam, megtaláltam a hibát, a Step Low Active-ot kellett bepipálni a Port& Pins menüben, ez volt a fő ok, a konstans hibát ez szüntette meg. A kissebb random tévesztésekhez a mikrolépést 1/8-adra állítottam, a step és dir pulse-t 5uS-re raktam. A hiba így teljesen teljesen megszűnt! Köszönöm mindenkinek a segítséget, hasznos volt!
Szia. Örülök neki, hogy megoldódott a hibád.
Már a legelején irtam, hogy nekem ez oldotta meg.
Sajnos nem teljesen. Már megörültem neki, de csak a Z tengelyen oldotta meg. Ugyan úgy beállítottam a másik két tengelyre is, de azok továbbra is elmásznak A Z viszont tényleg jó, kimarattam vele egy panelt, és végig szépen tartotta a magasságot.
A csatolás a portról optóval van megcsinálva?
Ami fontos, hogy elég gyorsak-e...
Igen, ebayról rendelt kínai van(kép). Odáig jutottam, hogy felvettem maxra a step-pulse-t, 15uS-re. A hiba sokkal kisebb lett, de még mindíg nem az igazi. Holnap lehet kipróbálom egy másik PC-vel, hogy PC hiba-e, esetleg a gagyi kínai cuccok okozzák.
Ezen csak a bemenetek optósak, a kimeneteken valamilyen más IC van, gondolom tranzisztormező vagy ilyesmi.
Igen, csak a bemenetre szerelnek optocsatolókat, hogy a PC kimenetét megvédjk: galvanikusan ne kössük össze az egész más feszültségtartományban üzemelő hajtással. Ezek bár alkalmasak lehetnek a feladatra, előfordul, hogy nem elég gyorsak, a felfutás nem elég meredek, a rövid impulzusokat kihegyezik... erre a célra a legjobbak közül kell választani.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Ha leolvashatók az optocsatolok típus jelzése?
Akkor meg találod az adatlapját. És megállapítható, hogy elég gyorsak ehhez a feladathoz? Idézet: „Igen, csak a bemenetre szerelnek optocsatolókat, hogy a PC kimenetét megvédjk” Mármint a PC bemenetét védik, nem?
Ezeknek az optocsatolóknak semmi közük nincs a vezérlési feladathoz. Az LPT porton 4 bemenet van csak, általában végállás kapcsolóknak meg ilyeneknek használjuk, semmit sem számít, hogy mennyire gyors.
Akkor dobd el az egész olcsó vackot!
Mert Be/Ki meneteken egyaránt kellenek az optok! (És Szoktak is lenni!) Különben zárlat esetén rákerülhet a párhuzamos portra a léptecsek tápfeszültsége és hazavágja a PC-det! Itt kezdődik az elfogadható alsó kategoria: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek Mostly printed CNC-je? Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire pontos, és még pár apróságra! Előre is köszi!
Hát ezzel én nem feltétlen értek egyet. Egyrészt az illesztő IC-n se nagyon megy vissza a zárlat. Másrészt amit linkeltél sok mindenre nem jó, pont az optók miatt. Olyan iszonyat lassúak, hogy normális sebességre nem lehet rábeszélni.
Szia. Csak egy ötlet. Ha a z tengelyed már jól működik, akkor rakd rá először az x, majd az y tengely motorjait , hogy az mozgassa a mechanikádat. Ha a hiba továbbra is fennáll akkor a mechanikádból jön a hiba. Ha megoldódott akkor a vezérlőd a felelős a lépésvesztésért. Nagyon-nagyon sokat szívtam én is a lépésvesztéssel annak idején. 100nF kondikat raktam a puffer kondikkal párhuzamosan. Majd a vezérlő IC táplábaira is közvetlenül kondikat raktam.
Mint már írtam nekem a step low aktiv oldotta meg a problémámat. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Én a hajtás bemenetén lévő optókról beszéltem, amik a PC kimenetét védik a visszalövés ellen.
ha dedikált csatoló nincs a panelen, akkor a bemeneti IC-ben kellene ott lennie... Van egy jó kép a panelról?
Szerintem az illesztőkártyákon csak a bemeneteken van optó. Egy valamire való motorvezérlőn vannak jófajta optók.
Ha a PC kimenetet akarjuk védeni, azt kell optóval szeparálni.
Ha ez az illesztőkártyáról hiányzik, akkor hiányzik, a gyártó lelke rajta. A léptetési frekvencia viszont mindenhol azonos, ha van optó, mindenhol jónak kell lennie. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Tudsz mutatni olyan illesztőkártyát amin mindenhol van optó?
Ez egy más kiépítés, de a 20 optocstoló magáért beszél....
Bővebben: Link Ugyanúgy 5 tengely.... A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Ha megnézed a panel feliratokat látszik, hogy csak és kizárólag az IN feliratnál vannak az optók. A STEP, DIR feliratoknál egy szál sincs...
Szinte valamennyi ( én még mással nem futottam össze) kártya egy illesztöáramkörrel kezdödik ( valamilyen ULN stb) és 5 V-s fokozattal igy teljesen felesleges az opto ( hasonlo megoldásu az ellenkezö irány is).
Az optora akkor van szükség ha galvanikus leválasztás is kell. Ilyesmi akkor szokott elöfordulni, ha a PC más hálozatba (pl. LAN) is galvanikusan csatlakoztatva van. Ilyenkor meg amugy is komolyabb szerelés kell. ( gyakorlatban ugyanez vonatkozik a nyomtatokra is. )
Nem a szokásjogról beszélek, hanem arról, hogy nem dugunk olyasmit a számítógépbe, aminek a végén 20-40V-os feszültség is van.
Ha a motorvezérlő és az illesztő között van az optó, akkor ott van, a lényeg, hogy kell.
Ami ott IN, az a párhuzamos port kimenete. A Step/Dir már a kártya saját tápjáról megy. Hogy a motorvezérlő kártyán van-e leválasztás azt gyártója válogatja.
A 20-40 volt meg az LPT csati között egy sereg 5 V -s kacat is van, azok 100%-s védelmet adnak. (Kivéve a galvanikus leválasztást).
Ilyen alapon semmit sem dughatnál a száitogépbe, mert szinte minden 230V-rol megy... Idézet: Ezt vegyük át még egyszer! Kicsit összekeveredtek itt a portok. „Ami ott IN, az a párhuzamos port kimenete. A Step/Dir már a kártya saját tápjáról megy.”
Az adott képen a COM és az IN1-12 bemenetre a párhuzamos port 12 kimenő jele csatlakozik. A kimenő jelek valószínűleg a felső optokon keresztül mennek a párhuzamos port bemeneteire.
Megkerestem a doksiját ennek a kártyának. Azt írja USB-n keresztül történő vezérlésre való és az IN bemenetek a géptől érkező jelek fogadására van (végállás, vészstop, 0 pozició, stb.) semmi köze az LPT porthoz, szvsz.
Akkor elnézést, abból próbáltam következtetni, hogy egy LPT porton pont 12 kimenet van, és máshol is hasonló megoldásokat látni:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |