Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1098 / 2208
(#) vikipapa válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 22, 2010
Majd ha meglesznek az EI-trafók, akkor majd tudnál némi segítséget nyújtani az átméretezésben? Ha minden jól megy, holnap meglesznek, aztán lemérem a pontos adatokat. Előre is köszönöm.
(#) s.sanyi hozzászólása Okt 22, 2010
Sziasztok.Mivel már meg vagyok elégedve az erösitöm hangjával volna még eggy pár kérdésem,hátha tudok még javitani a hangminöségen.Minden elkót szokás áthidalni pár nanos kondival,vagy csak a tápban levö nagyobb méretü lusstábbakat? láttam már az el 84 katódján 47-470 mikros kondit ezt az értéket mi alapján választjuk meg és hogyan befolyásolja a hangot?Ront-e a hangminöségen a nagyobb voltra méretezett kondi a kelletinél pl 30 voltos az el katódjára?Igyekszek jobb minöségű alkatrészekre csérélni szereztem be eggy párat.A segédrácsfeszt meddig érdemes leengedni most 250 volton van jó szól de a melodia rádióm rajza szerint amiböl kiszedtem a táptrafót és a kimenöt 235 volton van igy szebb lenne a hangja?Lehet, hogy sok kérdés de most egyenlöre ennyit köszi
(#) djhans válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Megéri. Minél vékonyabb lemezekből van annál jobb.
(#) CHZ hozzászólása Okt 22, 2010
Tovább méregetve az erősítőt , sajnos biztos vagyok benne , hogy a csövek meglehetősen használtak .
Megpróbáltam mégis valami szimmetriát összehozni , ez nem azonos munkapontban lett ok . Így belőve szép jelalakok mérhetők negatív visszacsatolás nélkül is .
Frekiátvitele nagyon jó , 10KHz teljes kivezérlésnél jó , mértem 10Hz-en is , ott már jelentős torzítás látható , amplitúdó csökkenés viszont alig van . Holnap meghallgatom ezekkel a" lestrapált" csövekkel is .
(#) hgy válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010
Négyszög átvitel??
Pár nappal előbb irtam egy hozzászólást a nálunk kapható csövekről. Ha itt is összeállna pár megszálott, akik közül lenne legalább 1, azaz 1 fő, aki tud rendelni az E-bay-ról, sokkal jobb lennének az árak mint MO-on.
A minőségről meg nem is beszélve.
(#) ha5kj válasza s.sanyi hozzászólására (») Okt 23, 2010
A katódköri elkó értékét úgy kell megválasztani, hogy az alsó határftrekvencián a látszólagos ellenállása a katódellenállás tizede legyen, vagy kevesebb. Ez ökölszabály, de a preciz méretezéskor az összes alsó határfrekvenciát csökkentő elemre elosztják a megengedett csökkenést, amiből a katódkondi csak az egyik.
A nagyobb kapacitású elkók induktivitása nagyobb, ezt úgy szokás kivédeni, hogy kisebb kapacitású induktivitásmentes kondenzátort kell vele párhuzamosan kapcsolni.
A nagyobb feszültségre készült kondenzátorok általában kisebb ekvivalens soros ellenállásúak, ezért jobbak. Ahol 16V-os elkó jó, ott az 50V-os mégjobb, ha egyéb konstrukciós szempontot nem veszünk figyelembe.
(#) joepapa válasza s.sanyi hozzászólására (») Okt 23, 2010
Hallgasd meg katódkondi nélkül is, lehet úgy fog tetszeni. Ha jól kihajtotta a meghajtó fokozat lehet katódkondi nélkül is maxra tudja hajtani.

Nekem minden tápkondin minden elkón van valami fémezett papír vagy MKT vagy más fólia kondi is 20nF-200nF ig ex has. Mérés, meghallgatás, kivesz, betsz...Eddig mindig ott maradt.
(#) s.sanyi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 23, 2010
Szia.Nekem egyenlöre csak a meghallgatás marad szkópom nincsen.A meghajtóm 6n3p ez katódkondi nélkül megy igy sokkal jobban tetszik igy is ki birja hajtani rendesen. Az el-t még nem próbáltam kondi nélkül majd próbálom de lehet sokkal hallkabb lessz majd kiderül.
(#) CHZ válasza hgy hozzászólására (») Okt 23, 2010
Itt azt már bemutattam : (819643) 10KHz + 750nF terheléssel is , háromszöges mérés is látható .
Én itt :Bővebben: Link talátam jó áron , igazad van összefogva előnyösebb lehetne .Bővebben: Link
(#) CHZ válasza joepapa hozzászólására (») Okt 23, 2010
Szerintem is csak akkor használj árnyékolt kábelt ha feltétlenül szükséges . Árnyékolt kábel esetén , fontos , hogy az árnyékolást ne használd jelföld összekötésére . Árnyékolás egyik vége lehet csak bekötve , jelföld külön vastag vezetékkel ..
(#) bakos13gab válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010
Ha tervezitek ilyen cső beszerzését, 2 darabbal beszállnék én is.
(#) lpcollector válasza hgy hozzászólására (») Okt 23, 2010
Úgy tudom, klemo86 fórumtárs rendel az E-bay-ról csöveket, de azért az sem egy biztos minőségi forrás...
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010
A "privát" csőbeszerzésekről nagyon vegyes kép alakult ki bennem. Egyetlen előnyük az olcsóság. Mivel az eladó sincs mindig tisztában az általa árult cső minőségével, és garanciát sem vállal érte ezért nem kér annyit mint egy kereskedő. Ha akad közte néhány selejt amit ki kell szórni (mert bizony akad), nem fáj annyira. (Ez bele van kalkulálva az árba.)
Jobban megbízok abban a kereskedőben, vagy netáruházban akit késöbb is el lehet érni, ha gondom lenne a Tőle vásárolt áruval.
Külföldről még csak innen vásároltam (innen is csak közvetve).
Amennyiben összeállna egy "vásárlói fórum" szívesen beszállnék magam is...
(#) joepapa válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2010
A kiherélt vasat már mutattam, a gólyafészek eltakarítása után...Ebbe a dobozba ma betettem középre hátra a toroidot (1000x kevesebb, azaz szinte zéró brumm, mint az EI táptrafójával, ez ilyen és kész az EI-t forgattam , tologattam, de brummos volt, a toroidot forgathatom de sehol nem brummos, a csöves rádióból bontott nagyon érzékeny hangszórót fülhöz tartva éjjel 2 kor lélegzetvisszafolytva hallani csak, meg de ki kellett húznom a 220 ból, biztosra menjek, nem e szakadást hallgatok, a másik csatorna lélegzetvisszafolytva jelen van , de nappal egy 91dB es hangfalhoz odabújva sem hallható, marad tehát a toroid)

Felkerültek a kimenők, a takarót csiszoltam egy kicsit 800 as papírral 1 órát aztán lakk aztán csiszol aztán lakk aztán csiszol aztán lakk, egész szép lett, mert baromira összekaristoltam a kísérleteknél.

Furtam pár furatot és 4-4 szellőző furatot is , az alsó lemezen is lesznek szellőzők, és 1cm es lábakon fog állni, azaz átjárja végre a levegő.

6P3S ből épülök, mert a toroid 240V AC-t tud amit graetz ekre kötve a két tekercset 100-100 mikrot rátéve és 1-1 25W os izzóval (és pár ellenállással sorban a terhelőáramot belőve) 2x310V 2x80mA mellet ment 2 órát egy nem szellőző szekrényben, még csak langyos sem lett. remélem a 4 cső fűtést elbírja azaz a 6,3x2,4 W ot még minden melegedés nélkül, de az áram úgysem 80 csak 74mA oldalanként amit egy egy tekercs fog vinni.

A toroidnak viszont mert csöves táphoz készült, de most Si lesz van 2 külön anódtáptekercse, nincs is közösítve, és 2 külön fűtés 6,3 V os tekercse is.

Szóval valószínű két külön graetz két külön 100mikro 200 Ohm 470 mikro a nagyanódtáp csatornánként...de akkor már minek foóöldeljem össze, az RCA-k a hangfalkimenetek és minden textilbakeliten, az a tervem egy duál monoblokkos kialakítást építek, ha már így alakult.

a Fűtés is külön jobb és külön bal ugye így a saját földhöz képest 100-100 100-100 Ohmal kiközepelem, sajna az SRPP miatt a 6N9S felső katód 120V on lesz de túlélte már 160 V on is.

Szóval a két monoblokk két külön földet kap mindkettő vstag nyák on, innét viszem hozom mindenhová a földet, viszont ezek a földek nem éritkezhetnek a házzal ami ALU 3mm es lemez 8mm es előlap, ezt a védőföldre kötöm csak, evvel a trafók vasait is és mindent ami a dobozon galvanikusan rajt van.

Az RCA-tól potiig és rácsig elsőre akkor sima 2 ers vezetékkel megyek de összesodorva, ha nagyon brummos vagy zizis, vagy gerjed akkor lekötöm a rácstól, ha változik azaz innét jön akkor árnyékolok addig minek.

Amúgy van igen vékony 2 eres közösárnyékolt vezetékem, veszélyes blankolni mert olyan vékonyak az erek, ha avval megyek és az egyik belső ér a melegpont a másik belsőér a jeltestet viszi át, és a külső harisnya az adott csatorna nagytestre van kötve az egyik végén az rossz?
(#) joepapa hozzászólása Okt 23, 2010
..ami lemeradt azért is jobb a 6P3S nekem most, mert vannak 1959 es NOS és 1978 as NOS duplagarnitúráim, valamint 1984 es is szintén 4db. azaz összesen 6 teljes erősítőre való garnitúra, 12db cső.
Egy darabig szólhat ezekkel, még akkor is ha 500 óránként cserélek.

És össze fogom vetni végre, tényleg jobban szól-e az 51 éves cső, mint egy 1984 es, kár, hogy nincs valami mai darab is.
(#) klemo86 válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 23, 2010
Jól tudod Amit az ukránoktól hozatok, azok ugyanazok az orosz csövek, mint itthon, csak némileg olcsóbbak… A felső kategóriás csövek ugyanazok a felső kategóriás csövek, a Tungsram-ok világpiaci ára horrorisztikus, azokat becsüljük meg!
(#) joepapa hozzászólása Okt 24, 2010
Gondolkodtam azon is, hogy az egyik tekercs-táp a sztereo erősítőt viszi a másik meg egy segrácsfeszt csinál, de egyrészt így nem monoblokkos, másrész így az egyik tekercs vinne 150mA-t harmadrészt hallottam milyen ***ul szólt közös segrácsfesszel.

Iszom egy kávét, és talán este képekben tudok valami előrelépést mutatni.
(#) zoliee hozzászólása Okt 24, 2010
Sziasztok!

Már vágom a centit hogy mikor érkeznek a Klemo által rendelt KT-88-asok, még sajnos várni kell a foglalatokra.
Mayky által készített kimenők már itthon, a csöves RIAA élesztés alatt, nemsoká összeáll a rendszer :yes:
még egyszer köszi Klemo! nagyon sokat segítettél (spórolni, meg rendelni is!)
Fleto mester Úr! ment egy privi a táppal kapcsolatban!
üdv mindenkinek:
zoli
(ha van igény rá, vagy egy garijegyes ZSÍR új PCL85-öm dobozban, 1db, az első jelentkező viheti egy tibi csokiért!)
(#) CIROKL válasza zoliee hozzászólására (») Okt 24, 2010
Melyik csöves RIAA -nál maradtál ?
(#) zoliee válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 24, 2010
Szia!

egyenlőre vettem egy "konyhakészet" BaziJoe-tól, ami a huzalozáson kívül komplett. ehhez készítek vmilyen dobozt, és meghallgatom. (6n2p-vel van építve)
üdv:
zoli
(#) CIROKL válasza zoliee hozzászólására (») Okt 24, 2010
A kapcsolásról lehet tudni ?
(#) zoliee válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 24, 2010
Még sajnos nem, mert énsem kaptam meg a séma rajzát egyenlőre. amit megjön, felteszem!
(#) joepapa hozzászólása Okt 24, 2010
Szóval RCA tó rácsig melyikkel a tömör ezüstel vagy a sodrott hajszáleres ezüstel?

A sodrottra tippelek az nem töri le a poti lábait.

Mindeggyik 15 évig muzsikált egy jófajta hangfalban, aztán polcra került, mechanikailag 20 évig elektromosan 5 éve pihent szobahőn sajnos, és nem egy padláson (ott azért jobban öregedett volna)
(#) varttina hozzászólása Okt 24, 2010
Találtam itthon 2 db kb 1cm^2-es vasmagkeresztmetszetű kimenőtrafót. Illesztése: 3k2:8 ohm. Szerintetek milyen csővel érdemes meghajtani?
(#) joepapa hozzászólása Okt 24, 2010
Feléledt.
Előlap kapcsolók nincsenek, poti nincs, csak 470k föld felé mindkét elején.
Kettős táp külön külön föld, a ház sehova (életveszély)...hatalmas brumm...

védőföldet teszeka házra akkor tizedére csökken a brumm, ha a bemenetet leföldelem saját földre akkor is marad, sőt előfokcső nélkül is.
ű
NVCS még nincs, de már ki van alakítva a helye.

Katódkondi az SRPP-n nincs, a 6p3s en van.

Ha a konektroból kihuzom azonnal csend.

Ha a torroidot forgatom semmi változás.

fűtések külön földhöz közepelve 100-100 100-100 Ohmal.

Ha a két földet összeföldelem javul, ha bedugok egy szkópot amitől a hangfal test is védőföld változik is.

Van olyan, ha jól emlékszem, hogy kisjelföldet a nagyföldel ellenállás köti össze...mekkora R-t próbáljak, esetleg a csatornák saját földje és a házföld - egyben majd védőföld között?
(#) (Felhasználó 1947) válasza joepapa hozzászólására (») Okt 24, 2010
Egypontföldelés
(#) Bassmester válasza joepapa hozzászólására (») Okt 24, 2010
Ha üzem közben kikapcsolod a fűtést egy pillanatra, akkor sem szűnik a brumm? Ha igen, akkor tekerj a toroidra középleágas fűtést (3,15 - 0 - 3,15) és a közepét kössed a csillagpontba, fütésvezetékeket szorosan összetekerve, minél rövidebben vezesd a csövekhez. Ez a módszer nekem eddig eredményesebb volt mint az ellenállásos közepelés.
(#) joepapa válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Okt 24, 2010
Az van, azaz egy-egy pont földelés mert teljesen külön 2 mono erősítő csak egy fémházban, na itt a gubanc, azaz most köthetem össze a két földet és a házat, de egyenlőre 47 Ohmokkal vannak a dobozra kötve (a doboz már védőföldön) az egyes csatornák egypontföldjei, és csak itt találkozna, és hogy nem legyen földhurok ha egy RCa-3,5 jack, vagy a cd lejátszó összeföldeli a másik végén is ezért van 47 + 47 Ohmal közösbe földelve a két föld.

Ezt a 47 Ohmot 330 ig emeltem akkor már nem volt elég hatásos a földelés 60 Ohmán már igen, 47 volt a legkissebb itthon.

Holnap meghallgatható elméletileg, de még NVCS vel játszom 1 órát. Aztán pihi.

297V ok a nagyanódtápok, amiből 10V esik a trafó primeren rézveszteségként, 14V körül vannak a katódok 5db párh 2W os 1k Ohmon azaz 200Ohm 10W on, tehát 70mA körüli katódáram, 1000mikro + 150nF fémezett papír a katódelkó a tetródának.
Ug2 266V, fesz osztó fent 3k3 lent 47k 47 mikro ROE hidegítő és párhuzamosan orosz fémezett papír 1 mikro. Még bírna egy kicsit, 1-1,5W ot PdA ban, de minek így 6,5W és 4Ohmon teljesen szimmetrikus vágással végre.

Bár kísért az Ug2 emelés, egy picit mert a segédrácsáram is csak 3,73mA és 0,9W a Pg2, azaz lehetne még húzni...azért tuti kipróbálom..
Csak a hangja legyen jó holnap, mert ez egy erősítő.
(#) joepapa válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 24, 2010
Nem onnét jött, fogtam a bemenetet és leföldeltem, a két külön csatorna testet a dobozhoz kötöttem és teljesen eltűnt. Köszi azért az ötletet.

A fémház szedett össze és csatolta be modulációként mert nem volt testen (mert két külön csatorna van benn és nem akartam testelni mert akkor összetestelem), most 47 Ohm okkal vannak a csatorna vastag föld NYÁK ok a fémházhoz és a védöföldhöz kötve.
(#) Bassmester válasza joepapa hozzászólására (») Okt 24, 2010
Én is éppen egy 6p3s-e pp-t csinálgatok. Kipróbáltam a kapcsolást egy pár 6kd6-tal is, de azokkal a 470 Ohm-ok durván melegedtek a rácsokon. Egyébként jó hangjuk van nekik is. 420V anódot kaptak, a trafó pedig EI96 (4,5K/8-16 Ohm)
Nincs rá ötleded véletlenül, hogy miként kéne a 6p3s-e kapcsolást 6kd6-okhoz idomítani?
Következő: »»   1098 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem