Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha alá terheled akkor is csökken. Vagy nem ?
A görbesereget lehet csinálni, nézegetni. Nem egyszerűbb meghallgatni?
Az aláillesztést nem tudom. A görbesereget meg azért mondtam, mert már jó lenne egyszer, ha tisztáznám magamban, mit is látok.
Szóval ha elkezdek tervezni is, akkor már nem elég az, hogy meghallgatom a végén és megállapítom milyen lett, mert akkor ugye már késő. Jó lenne azért tudni előre, hogy mire is számíthatok. Egyelőre lusta vagyok ennyire elmélyedni benne, de hosszú távon nem úszom meg a dolgot.
Nyugodtan rá lehet kötni a 8 ohmos hangszórót, nem érdemes átkötni 4 ohmosra a kimenőt, csak akkor, ha 4 ohmos a hangszóród (nem lesz jobb hangja, sőt). A teljesítmény sem fog érdemben változni, mert a trafó hatásfok kb.90 %-ról kb.70-80 %-ra változik (Raa kb. 8K-ról kb. 5K-ra (vagy még nagyobbra) változik, nem 4-re, meg kellene mérni 15 és 8 ohmos műterheléssel). Fentiek részben abból erednek, hogy a szekundernek is van induktivitása, méghozzá a 15 ohmos szekundernek kb. 4-szer akkora, mint a 8 ohmosnak, és ez is befolyásol az áttételen, amikor kisebb impedanciájú hangszórót kötsz rá.
A triódáé így, ahogy a mellékletben.
Ha megnézed a mellékletet, amit kiegészítettem rövidzár esetén beálló egyenessel is (fekete), akkor láthatod, hogy a cső munkapontja bőven beleszaladgál a disszipációs hiperbola fölé is, ilyenkor a cső lényegesen több hőt termel, mint a megengedett. Szerencsénkre ez csak rövid ideig (fél periódusnál rövidebb ideig) van így, a cső meg nem rendelkezik letörési tartományokkal, mint a félvezetők. Így aztán valószínű megmarad, mert a periódus további részében meg jobban hűl (ilyenkor nem emelkedik az anódfesz), akkor a görbe alatt járunk. látható, hogy a cső 0W leadott teljesítményhez is felveszi a "kakaót", a hatásfok értelemszerűen 0%. A trióda az anódvisszahatás miatt jobban "belefekszik" az áramváltozásba (feszültséggenerátor), ezért rá jobban kell vigyáznunk.
Ha a pentódából indulok ki, akkor tényleg nem vészes a 15ohm (8K) helyett a 8ohm (5K). Sőt, a 3. harmonikus kedvezően alakul, a 2.-at meg lehet szeretni is. Ez a kimenő szerencsére úgy is túl van bőségesen méretezve. Nem éri meg akkor belenyúlni.
Az én csöveim a 350V mellett akkor a piros egyenesen mozoghatnak a Pa határ alatt és most 20-25mA mellett a piros pötty környékén vannak?
Vezérlés nélkül a pötty jó, de a piros vonal nem jó, az arra az esetre vonatkozik, mikor a primer tekercset rövidzárral helyettesítjük. Ez az az állapot, mikor a szekundert rövidre zárjuk. A szekunderen folyó zárlati áram az ellen dolgozik, hogy a primeren változások álljanak be, vagyis a váltótartalmat rövidre zárja. Így a csövön nem tud az anódfeszültség változni, ezért a függőleges - állandó feszültségű - egyenes. Impedanciával terhelve srég vonalat kapunk.
Értem. És ezt a sré vonalat csak saccolotad az előző esetekben, vagy lehet pontosan számolni?
Az csak sacc volt, de persze, lehet számolni. Ahogy az Ohm -os munkaellenállásnál, itt is az értéktől függ a "lejtése".
Idézet: „...a 2.-at meg lehet szeretni is...” Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy PP-ről beszélünk, ezért aztán nincs is mit szeretni.
Még rosszabb a helyzet, impedanciával terhelve srég tengelyű ellipszist kapunk, a ferdesége az impedancia reális része, a hasa pedig a képzetes része. Ráadásul mindennek el kell férnie a disszipációs hiperbola alatt.
Már ért minket az a vád, hogy itt pár ember elbeszélget egymással, a többiek meg nem nagyon értik. Azt hiszem, kb ilyenkor mondják ezt. Lehet, hogy egy kicsit vissza kéne vennünk?
Hát, az meglehet De szerencsére hangfrekvenciás végerősítőknél nem nagyon fordul elő ilyesmi, csak szélsőséges esetben. Azért nem árt tudni róla.
Nem látom be, mi a gond azzal, ha nem csak arról van szó, hogy ki mit hall, hanem arról is, hogy mi "a valóság és ami mögötte van"...
Imikém. Tervezek építeni egy 6p14p SE-t a kis szingli trióda 6sz3p meghajtással. Azt hiszem annak 160V lehet a max anódfesze. Te hogy használod. 280-300V lenne a tápfesz. Mekkora anód és katódellenállást tegyek neki? Köszi.
Igen, nem árt tudni, hogy mitől hallod azt amit hallasz. Esetleg meg is tudod javítani, és nem fogod rá a csőre, hogy ennek rossz a hangja, pedig csak beállítási problémák vannak vele. (vagy esetleg alkalmatlan csőből szeretnél olyat, amit nem tud)
Őszintén szólva, nem nagyon díjaztam, mikor itt arról írtak emberkék, hogy mit hogy hallanak. Amellett, hogy ez borzasztóan szubjektív (ha ott lennék, sem biztos, hogy pont úgy hallanám), a lehallgatás körülményeit sem ismerjük, (jelforrás, hangsugárzó, szoba mérete, alakja, bútorozottsága), ami azért szintén elég komolyan bele tud szólni a kialakuló hangélménybe. Ezt megosztani kb. olyan, mintha elmondanám, mekkora élmény a motorozás. Aki csak Rigán ült, azért nem érti, aki meg egy GSXR-en, annak meg nem kell elmondani.
Janikám, 68k anódba, 1,5k katódba, Uki=20V eff. mellett 1,05% THD tudja 260V-os tápfesz esetén. kb 30x-os feszültségerősítésre számíthatsz.
6p14p-t a fele is kihajtja kb ha jól tudom. Akkor ebbe egy visszacsatolás is belefér. 100 Ohm a kondival hidegített katódellenállás alá. A közös pontba csatolok vissza a szekunderről egy ellenállással.
A mellékelt adatlapot találtam hozzá.
Ha jól emlékszem, nálam ez 1,2k, vele paralel, valami pár 100pF-es kondi.
Köszi. Két 35VA-es VT rádiótrafó lesz a táp külön-külön. SM65 lesz a kimenő trafó. Anódfesz késleltetés nem lesz. Azért így is sokáig bírja gondolom ez a cső. Nem tudom, lehet hogy így is kiszolgált egy color start egész élettartama során. 6p14p
Ilyet már én is csináltam. A trafókat is Tőled kaptam. Nem volt nálam sem késleltetés. Viszont a trafók primere elé tettem egy-egy 120 Ohm , 5W-os ellenállást (még Te hívtad fel a figyelmemet, hogy 7V körül fűtenek a csövek, a fűtésre ránéztél ) .
Ha már ilyen combos triódával hajtasz, alternatívaként Imi ajánlása mellé próbának 10-12K az anódba, 160-180 ohm a katódba (nem próbáltam, de ilyesmit láttam erősítő kapcsolásokban vele,300 V körüli tápfesznél, az anódfesz 150-160 V volt).
Itt is így lesz. Eleve 220-as a trafó és nincs leterhelve ezért magas a fűtőfesz.
Megnézem úgy is de gyanítom úgy nagyobb a torzítása egy kicsit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |