Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én nem tudtam odaadni MrBrown-nak a cséve anyagot mert akkor még nem tudtam hogy találkoztok. Ha nagyon sűrgős holnap elugorhatnál érte ha akarsz. De inkább privátban...
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot, és kedvet kaptam egy PCL86-os csővel működő erőlködő építésére. Van néhány régi csöves tévéből bontott trafóm és csövem. A kérdésem az lenne hogy ez egy hangkimenő trafó?
Köszi!
Van 3 ilyen egyforma trafóm, pár napja bontottam őket, csövekkel együtt. Azon izgultam hogy a hangkimenőt sikerült-e kibányásznom vagy valami mást Csak azt nem értem, miért van rajta 4 tekercs? A négyből három egymáson ezek 266 ohm, 1 ohm és 8 ohm ellenállásúak. Egy külön csévén van, 7 ohmos.
Korábban ezt is leírtuk.
Tudnál segíteni hogy hol találom meg? Elég hosszú a téma de megkeresem ha tudnál adni valami támpontot.
Légréses, külön álló I lemezekkel
Hello! Ez ha jól néztem Orion vagy VT hangkimenő. P-ECL86 hoz pont szuper! A 266ohm a primer, szekunder az 1ohm, a 7ohm külön a magnókimenet, a másik meg a fülesnek való. Próbálj ki egy alap SE kapcsolást! Meg fogsz lepődni rajta
Köszi a segítséget! Pont ez a tervem!
Nah berajzoltam neked az én SE kapcsolásomat. Az alkatrész értékek nem kritikusak, a csatolókondik 10-100nF ig bármik lehetnek. Az ellenállások értéke se szentírás, ésszerű határokon belül lehet változtatgatni. Mérve olyan 2-3W-ig nem torzít, és jó az átvitele. Az ECL nek 6,3V fűtés kell, a PCL86nak pedig 14,5V. Anódfesszel vigyázz mert nagyot rúg ám És a kimenőt sose hagyd terheletlenül mert átüt a cső(azért van rajta a 150ohm is). Jó építgetést! Ha valami nem tiszta írj.
Nagyon köszi a rajzot! Azt hiszem, megvan a vasárnapi programom...
Helyes
Nem akarok kötöszködni csak segíteni de a rajzon a trióda katódköre így nem jó mert a a kondi kisöntöli a visszacsatolást. A kondi és a vele párhuzamos 1k alatt kellene lennie egy ellenállásnak a test felé. És ide jön a visszacsatolás.
Üdv mindenkinek! Van itthon két Beag APX100-as erősítőm, és az velük a baj, hogy az elején lévő műszer egyikben se jó, ami a nyugalmi áramot mérné. Ezért nem tudom, hogy jól vannak-e beállítva! Nem tudja véletlenül valaki, hogy hány milliampert kellene beállítani csövenként? (merthogy akárhol is nézem, mindenhol csak olyanokat írnak, hogy a műszernek hol kell állnia) A válaszokat előre is köszönöm!
Ja, és itt írta valaki, hogy honnan lehet jó végfokot kitermelni, ezzel kapcsolatban nekem is van egy ötletem: Vannak régi EMG gyátrmányú csöves teljesítmény-hanggenerátorok azokban egy EL34 PP végfok van, meg egy nagyon komoly kimenő. Én egy ilyenhez jutottam hozzá (műszaki suli lomtárából) és elég szép hangja van.
Vagy inkább a felső ellenálláson a katódkondinak.
Én 30-50mA körül állítanám. Visszább valaki írta, hogy mennyi, keress rá.
EL 34 adatlapján láttam hogy 250v anódfesznél 8 wattot ad le 3kohmon. A segádrács fesz meg 265v nem lehet azt is 250-re kötni? Mi lenne ha a két 5.2k-s kimenőmet párhuzamosan rákőtném és mind a kettőn lenne 1-1 8 ohmos hangfal? Szeretném meghallgatni SE-ben.
Sztem ha párhuzamosan kötöd a primereket, akkor is 5,2 k marad az impedancia, mert az áttétel nem változik meg! Szoktak párhuzamosan kötni kimenőket, de a nagyobb teljesítmény érdekében! Mármint hogy két kisebb teljesítményre méretezett kimenőt használnak nagyobb telejseítményű erősítőben
Szerintem pont a fele lesz az impedancia mert mindkét kimenő terhelve van egy-egy hangszóróval. Imi, köbzoli? Szerintetek?
Akkor jól bevásároltál Lehet alkotni! Majd a KS csövet küldöm valamikor, de most le vagyok égve ...
Hali!
Hihetetlen, hogy állandóan itt kuncsorgok . Említette valaki pár oldallal ezelőtt, hogy szert tett néhány orosz akkutöltő-trafóra. Találtam egyet én is és érdeklődnék, hogy nem-e volna hajlandó valaki, akinek szintén van ilyen, cserélni velem (a méretei: 10cm x 7cm x 4cm, és 2 cm "vastag"). Van pl. egy fojtónak megtekert EI magos 84b-s vasam, komplett. Burgdavid-nak már mutattam, elkészült a PCL85-ös végfok is: PCL85 Ezzel kapcsolatban szeretném még megkérdezni, hogy milyen beállításban volna érdemesebb használni a triódáját? Jelenleg 2.2kOhm-os katódellenállással, valamint 100kOhm-os anódellenállással dolgozik, kb. 160V-os anódfesz. mellett (a tápfesz 240V), visszacsatolás nélkül, 100µF-os katódhidegítő kondival. Üdv.:Kaninjo
Valóban a fele lesz, mert bár az áttétel marad, de a szekunder terhelőimpedancia a felére csökken, tehát a szekunderimpedancia áttételszerese is a fele lesz.
Jól számoltál. Ha egy trafót terhelsz fele akkora hangszóróinpedanciával, akkor is a felére csökken a primer, ezáltal ugyebár jobban terheled a csövet, így vagy bírja, vagy nem. Mivel a csöveknek mind más az optimális illesztőellenállásuk, ezért csak átmegy egy gazdaságtalan munkapontba, ahol a csövön marad a teljesítmény, és így hiába a nagyobb terhelés, a kimenőteljesítmény rohamosan csökken. Nekem p.l. a 6l6-ok a vermona kimenőkkel 8 ohmon tudnak 35w-ot, 4 ohm -on már csak 20w-ot
Kötheted a segédrácsot is 250V-ra, akkor egy kicsit kevesebb előfesz kell neki. EcoPityu már megerősített, már ami az impedanciaviszonyokat illeti. Próbáld ki.
Pityu, Jani csövet is cserél.
Hans, a képen balra fent a csajos magazin takarásában az ugye nem egy láncfűrész? Minden oké?
Sziasztok, az elektroncso.hu-n emlékeim szerint alaposan körbejárják a 6L6 témát. Jó olvasgatást.
Azért óvatosan azzal az oldallal, akárcsak az Ágoston-könyvvel.
A nyelvezetével van bajom mindkettőnél, elsősorban. Pongyolán fogalmaz mindkét iromány. Annyira ezek után már nem is olvastam el.
Pl: Elektroncső.hu : Idézet: „A triódának kapcsolt pentóda tehát lemondott a pentóda elönyökről, ami így kisebb erősítést jelent, nem beszélve a segédrács teljesítményéről. Ha nem szeretnénk erről lemondani akkor célszerű pentódaként használni a csövet.” Tessék, itt egy "frappáns" mondat. Milyen segédrács teljesítmény nincs meg? Miért ne lenne? Ugyanúgy a vezérelt áramok között van, és ugyanúgy hozzáadódik az anódáramhoz. Az más kérdés, hogy kevesebbet tud a cső, de közel sem ezért. Hát, ilyenek miatt nem szimpatikusak nekem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |