Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az tökéletes nekem nincs ilyen , nagyon drága akartam venni 10000Ft felett adják .
POWERFIX SET 8 -at használom , tudod olyan fűrészlap ami kőr alakú és több méret , gyakorlatilag mar , van 1 vezető fúró a közepén
Kopasz trafókkal is jól szól , ezért marad porosodni .
Ezek a csövek 30W disz...és tetróda , sokkal jobb mint az EL34
Gyanítom, hogy sokkal nagyobb súllyal esik a latba, hogy a végen milyen belső ellenállású csövek nyomják a műsort, mint az, hogy ezt PP-ben vagy SE-ben teszik.
Most egy triódának kötött 6E5P (tetróda) SE-t hallgatok (Rb. ilyenkor 1,2 K). Ez szinte teljesen mindenevő, de pl. egy ECL 86 PP-hez vagy SE-hez nagyon meg kell válogatni, mind a kimenőtrafót, mind a hangszórót, hogy azt mondhassa az ember: "na itt a hang, lehet olvadni". Úgy gondolom, minél nagyobb belső ellenállású végcsöveket használ egy erősítő, annál háklisabb a kimenőtrafóra és a hangszóróra is. Persze ez nem egy komoly probléma, a lényeg hogy a végén az egész rendszer együtt, tudja a slágert.
Van igazság abban amit fejtegetsz.
Még hozzátenném : SE erősítő DF tekintetében sokkal rosszabb mint a PP , főként ha nics visszacsatolva . Hangfalak nagy része viszont nem igazán szereti ha a rákapcsolt erősítő nem fogja kis belsőellenállásával a tekercseit .... membrán rezonancia környékén önálló életre kel .és nagyobb torzítással , egyenetlen frekimenettel reagálnak. SE -vel táplálva ez törénik néhány hangfal esetén
A lépcsösfúró jó ötlet különösen az aluminium vékonyabb vas valamint rézlemezekhez. Ha kiméletesen használják több évig szolgálhat . Rozsdamentes és más ötvözött lemezek esetében létezik a két darabos présszerszám ami különböző méretekben kapható, az ára összemérhető a lépcsöfúró árával a tartossága viszont jobb. Ha valakinek igy jobban beugrik az elektromos szerelvények, nyomógombok és kapcsolók 22mm furatait szokták ilyen szerszámmal elkésziteni. Egyébként más méretekben a rozsdamentes mosogatóba való beépitésekhez is használják. Az igy elkészitett furat a préselési oldaláról nézve pontos és esztétikus.
Adatlapon láttam hogy a 6l6 se-ben 10w-ot szól 350v-ról. Az orosz változata 6p3sz meg csak 1800Ft.
6L6 -nál kicsit több a 6L6GC változat , 3700Ft darabja .
Nem pontosan azonos csövek ...
Én 400 Wattos 30 éves Eviggel fúrom kézben! Mára elértem azt a "szintet", hogy ma egy millimétert tévedek! Persze elő kell neki fúrni, én 3-massal szoktam. egyébként a fúróm 4-20-ig megy 2 mm-es lépésekben, így csak novál foglalathoz, biztitartókhoz, kondikhoz jó, oktál foglalathoz, és nagyobb furatokhoz bátyám lakatos komájától szoktam elkérni az 36 ig "fog"
Hát az kicsit túlzás! Nekem a 6p3sz SE ben 250 voltról, és 350 voltról is 6.5 wattot ír! Én gitárhoz 250 voltról járatom, fél hangerőn hangos, maxon szobában elviselhetetlen hangerő ( pedig ott már kezd szépen torzítani ) Én 150-ért vettem a 6p3sz-t, mert mákom volt, de állítólag puskás börzén 400 Ft/ db, meg a 6p6sz is, amit szintén "megkóstolnék" PP-ben gitárra! El 84 teljesítmény, csak képzeld el azt a hangot sugártetródában Sztem Hifiben is jól szólhat!
Nagyon büszke vagyok rád, hogy a régi jól bevált technikákat tartod életben, és egy igen ízléses combót hoztál össze. Emígyen szeretném neked hozzá felajánlani az USA gyártmányú RCA-bemenetű, és RCA kimenetű rugós zengetőmet, már ha van még hely a dobozban. Nálad nemesebb célokért küzdhet, mint nekem a polcon porosodva!
Így van! A síma 6l6 sokkal vékonyabb, és a hangja is más, mint a 6l6GC-nek a GC-s változat a hosszú élettartamú katonai verzió, úgy mint a ruszki elektronnájá lámpánál a síma a 6P3SZ és a katonai hosszúéletű a 6P3SZ-E, ez ugyancsak ducibb, és teljesen más hangú. Én is ezt a két fajtát használtam fel a PP-imben.
Jutott eszembe egy ötlet,hogy lehet szert tenni jó csöves erősítőre.tudom,h botorság,de azért... régen a kis presszókban divatban voltak az analóg lemezváltós zenegépek.ha jól tévedek,csehszlovák gyártmányú,amúgy batár nagy monstrumok voltak.nos,ezek aljában egy fém sasszira épített,15/25W-os végfok rejtezik,EL-34csövekkel, komplett táppal egybeépítve.ezen erősítő egy kb.200VA-s,igen jó minőségű vasra tekert 1:60-hoz áttételű trafóban végződik.nem kell mást tenni,mint két ilyet összevadászni,tápkondicsere,némi felújítás,és kész a remek csöves hifi végfok. egyszer régen egy barátom szert tett egy ilyen sasszira,plusz egy kimenőtrafóra.akkotájt éppen össze volt rakva egy EL84-es PP erősítőm,sima alapkapcs,semmi extra.gondoltam egyet,s bekötöttem ezeket a zenegép-trafókat az eredeti helyett.a névleges 10W teljesítményt adta le a gép,igen jó zenei minőségben!vagyis ezek a kimenők nagyon el vannak találva... mindegy,ezt cs.érdekességképpen írtam le,nem sok gyakorlati esélye van ilyen masinák beszerzésének...manapság.
W-ban is vannak eltérések közöttük , 6L6GC tud 30W-ot a rokonai kissebb teljesítményűek.
http://www.elektroncso.hu/cikkek/tetroda.php
Hát, ez valóban csak egy ötlet. Valószínű, hogy ezekből sokkal többet kihajítottak, mint amennyit újrahasznosítottak. Legalább 15 éve nem is láttam ilyen masinériát, nemhogy 2-t. De azért ötletnek nem rossz.
Nagyon köszönöm az elismerő szavakat!!! A zengetőt pedig köszönettel elfogadnám, bár ebben már nemigen lesz helye, a következőben eleve terveztem rugós zengetőt, mert az effektek közül az is az egyik kedvencem Köszönöm mégegyszer, a részleteket majd priviben!
Újabb képek a készülő dobozról.
Alakul , szépek lettek a foglalatok kivágásai , gratulálok ...!
Aranyos , de talán nem kellene ennyi helyen kompenzálni ....
Akkor fasza lett Vagy mi a baj???
Fényezni fogom valamilyen színre. Ami megy majd a fa színéhez.
Nem tudok, dolgozom holnap. Mindenképpen fényezem
Bocs , de nem értem igazán mit kérdeztél Ey egyenirányító cső lenne ?
Oldalanként 2 EY83 és hozzá 47u már elég lehet .
Nem ismerem gyakorlatban ezt a csövet , ha elbírna 100u -t az még jobb lenne ...
Már ennyire haladsz ?
Nyáktervezés is elindult ? Vagy hagymányosan .... papír , cerka ? Kimenők ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |