Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1292 / 2208
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2011
Kipróbálni jó lesz egy oldalnak, főleg ha a fűtés külön megy (mert gondolom nincs rajt 16 V-os tekercs). Milyen kapcsolás lesz? Nekem kifejezetten tetszik fater0827 által talált parafázisú, kereszbecsatolt kapcsolás.
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Itt van kicsit szebb külalakkal, ha érdekel.
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 17, 2011
Amúgy szerintem az AN P-Zero-nak is valami hasonló kapcsolása lehet, végülis leginkább az Ő nevükhöz kötik a parafázisú fázisfordítót (régebben Audio Innovation ECL 86-os PP-je kapcsán). Látom javítottad a rács bekötést.
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Kijavítottam, mert így raktam először össze és nem működött, megkérdeztem itt és -talán Imi- segített a problémában.
Szétszedtem, mert a hosszú vezetékek miatt gerjedt, de szerintem ezt építem vissza, csak fix előfesszel, nekem az közelebb áll a szívemhez. Nincs is sok csövem, 15-20-db-nál tuti nincs több. Így meg nem kellene annyira pontosan egyformának lennie a kettőnek.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Viszont nem parafázisú fordítása van. A melléklet a para. De a rajz hiányossága tévesztett meg.

psnew.gif

(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Szerintem az is parafázisú, V1a anódjából osztott jel vezérli V2a rácsát, mindkét cső közös katódos...vagy nem jól látok valamit.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Ezt a szakirodalom fázisinverteres fázisfordítónak hívja.
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Köszi, ezt nem tudtam. Nálam az is parafázisú volt eddig.
(#) bta válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 17, 2011
SE vagy PP anódárama az 50-60mA? Kizárólag a végcső árama megy keresztül a fojtó(ko)n?
(#) bta válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Jobb nem összekeverni, mert a parafázisúnak a gyakorlatban nagyon jó a szimmetriája, és a hangot se szabotálja el; a másik, "egyszerű fázisforditó" viszont inkább tankönyvekbe való, elrettentő példának.
(#) rhesus23 válasza bta hozzászólására (») Dec 17, 2011
Együtemű lesz, és az egész áramkör árama ezen megy keresztül. A végcső megy 50-60mA-al az előfok nem vesz fel számottevő teljesítményt, de a meghajtófokozat elé is megoldható egy fojtó, természetesen oldalanként egy-egy.
(#) bta válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Akkor nem ártana a fojtót csúcsáramra + a többi táplált fokozat csúcsáramára méretezni. A vasmagod még állandó 60mA áramra (2H) is necces, és csak vékony huzallal férne el rajta. SE-hez a pakettvastagságot duplázva használható, ráadásként megkíméled magad a CLC---LC szűrés problémáitól, ami a durván gyenge vagy brummogós basszustól az alacsonyfrekis gerjedésig terjedhet.
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Ez nem az én napom, én az SM 55 adataira emlékeztem, mikor elkapkodva azt írtam, hogy elég lesz. bta-nak teljesen igaza van, túl kicsi az a vas.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
A fűtés is arról megy mert van ECL82 is. De lehet hogy külön fűtöm a PCL82-ket majd. Sima katodinos lesz.
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Sajnos tartottam tőle, de akkor keresek másik vasakat hozzá. 55-ös csak egy db van...
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011
Köszi Zoli! Tanulmányozni fogom és majd kipróbálom.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2011
Egy 8 W-os AB oszt. erősítőt még kipróbálni sem nagyon lehet, 36 W-os trafóról (úgy értem ki lehet, ha nincs más, de nem kapsz valós eredményt szerintem). Kellene egy 50 W-os...
(#) FordPrefect válasza sturbi hozzászólására (») Dec 18, 2011
Az igazság ködösített. A Zeró hátlapjára ECL82 van írva. Viszont nem tudom miért, 86-ot is használnak. Legalábbis legjobb tudomásom szerint... Amúgy bárki megnézheti az AN oldalán, hol 5881, hol 6L6 van írva az erősítők hátlapjára, és 6P3SZ vagy 6P6SZ-E vel van szerelve. Míg az első kettő azonos, csak az egyik ipari kivitelű, a két orosz csőnek a nevén kívül semmi köze egymáshoz. Ráadásul nem mindig a fénykép szerintivel azonos a csőkészlet. Nem is érdemes nyomozni, ki kell szerkeszteni a karakterisztikákból a véget, meg kell hozzá egy megfelelő meghajtás. Ha meg valaki 3-5.000 menetet képes tekerni, miért nem nagyobb vasra, kicsit erősebb csővel követi el ezt az önkínzást
(#) FordPrefect válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 18, 2011
Az utolsó mondat nem nem neked szólt
(#) djhans hozzászólása Dec 18, 2011
Összeraktam drótkupacba. Fülre a magas nekem kevésnek tűnik. Hangerő az ott van. Ráteszem a műterhelést, jelgenerátort meg a szkópot. Megnézem hány W-ot tud.
(#) mark.budai hozzászólása Dec 18, 2011
Ha már PCL.. Nem tudjátok mennyi a PCL84 Raa-ja kb 260V anódfesznél? Én egy rajzon 12k ohmot láttam, gondoltam azért megkérdezem..
(#) djhans hozzászólása Dec 18, 2011
Méregettem egy kicsit. A táp 288V lett. A katódellenálláson és a kimenőn eső fesz után 260V körül maradt a csövön. A rádió hálózati szépen bírta nem is nagyon melegedett. 1khz-en 9,2W lett a kimeneti teljesítmény. 50hz-en még lejött a 7W. Lentebb nem tudtam menni a frekivel mert számítógépes jelgenerátorom van jelenleg.

Szerintem ezek nem is olyan rossz eredmények
(#) Kiss Arnold hozzászólása Dec 18, 2011
Hello!
Kimenő trafónak jó ez?
0,41 930menet
0,07 2360menet
(#) pucuka válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2011
Bizony nem rossz. Az alsó határfrekije olyan 25 Hz körül lehet. Jó a kimenője.
(#) sturbi válasza Kiss Arnold hozzászólására (») Dec 18, 2011
Persze, csak nem tudjuk mihez. Gondolom nem hangerősítőbe szánod, de pl. prímán ki lehet menni vele a kertbe.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2011
Egész jó lett, a magasa milyen? Kicsit erősebb mély elfért volna (csak gondolom a drót nem fért volna el hozzá).
(#) Kiss Arnold hozzászólása Dec 18, 2011
ECL84 készült erősítőhöz
Kimenő trafónak
0,41 930menet
0,07 2360menet
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2011
Igen, egész gyorsan. Mivel a 0,2-es drótot nem igazán látom ezért nem pont menet menet mellé került. Így aztán haladósabb is volt.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 18, 2011
Hallgatva nem mélyhiányos. A magasa nekem fülre kicsit kevés. Mérni nem tudtam mert ez a számítógépes jelgenerátor 15khz-ig megy max de ott már a hangkártyából kijövő jel is tök csúnya.
(#) bakos13gab válasza Kiss Arnold hozzászólására (») Dec 18, 2011
Ha a szekundere az a 930 menet, az elég erős. inkább 93 menet, nem? Számolj erre egy áttételt, 2,5^2 ???
Következő: »»   1292 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem