Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
okay, mindig tanulok valami!
Oke, szal, ha nekem 2 db 8 ohomos Celestion parhuzamban vagyon, 4 ohm, abbol a vegcso egy 220/12-es trafonal 1.344 kilot lat. Igaz? A tablazatokbol meg kitalalom, hogy mekkora fesznel milyen terheles lesz neki jo... most mar csak az vagyon hatra, hogy hogyan talaljam ki, hogy mit is nyom ki magabol az erosito es ehhez mi volna a legkissebb de meg eleg eros trafo. Anodaram - anodfesz? kosz a segedelmet!
Ez így nem fog menni, kár is rajt agyalni. Kimenőnek SM102B-től fölfele kell gondolkodni (16-25 cm2 magkerezstmetszet, holmi 25 W-os kacatok semmire sem jók) a GU 50-nél. 600-700 V anódfesznél lesz vagy 10K az Ra, 60-65 mA nyugalmi áram. Jobban jársz, ha maradsz a 250-450 V között. 6-700 V anódfeszre, 10 K Ra-hoz már olyan rakottpalacsinta kimenőtrafó kell, aminek az elkészítése nem kis falat, még életvédelmi szempontból sem, nem beszélve a megfelelő feszültségtűrésű alkatrészek (elsősorban kondenzátorok) beszerzéséről.
Persze azért nem akarlak lebeszélni, akár kisebb, akár nagyobb tápfeszben gondolkodsz, mindenképpen termetes trafókkal kell rákészülni, ha ki akarod használni a cső lehetőségeit, de én inkább a kisebb feszültségeket pártolnám, ahhoz jobb-rosszabb leírások is elérhetőbbek.
Sziasztok!
Készen lettem 70%-ban a GU-50 SE fedelével. Ma jöttek meg az újj csövecskéim a gyűjteménybe van köztük, egy GU-48-as is. Hzoltaan: az én GU-m 300V tápfeszről fog menni. Egy kérdésem van az okosakhoz: egy EM84-es varázsszem kíbírja a 300V-t, mint anódfeszt?
Sziasztok!
Cimborámnak van egy Tungsram PL500-as elektroncsöve. Szeretne építeni ebből csöves erősítőt. Mivel nekem sokat segít, ezért én is segítek neki, mondta hogy nézzek utána a neten, de én ehhez nemértek, ez a csöves erősítő nekem (még) magas. Olvastam az előző oldalakon, de csak részleteket láttam. Az lenne a kérésem, hogy egy kapcsirajzot kérnék táppal eggyüt. Előre is köszönöm! Idézet: „sturbi írta: Kimenőnek SM102B-től fölfele kell gondolkodni (16-25 cm2 magkerezstmetszet, holmi 25 W-os kacatok semmire sem jók) a GU 50-nél. ” Na azért ezt nem kell olyan komolyan venni, most nézegetem az Ágoston Lajos könyvét, ők SM 85 A-ra tekerték a kimenőt GU 50-hez, a saját 6C41C-emben meg csak SM 74 van most (pedig 16-20 cm2-et javasolnák magamnak), mégis egészen káprázatos a hangja. Mondjuk, ha előszedem a GU50-eseimet 800 V-ig biztos nem állok meg pentódában, miközben mást meg próbálok lebeszélni. Csak nyomom itt a..... szelektáljatok
Szia! Sajnos el kell keserítselek. 1, azaz egy! PL500-assal nem igazán lehet csöves erősítőt építeni. (Ennek a meghajtásához több (10) volt szükséges, amit semmilyen híradástechnikai készülék nem képes szolgáltatni.) Ha megnézel bármilyen csöves kapcsolást, az legkevesebb 2! fokozatból áll. Erre alkalmasak az eleve 2 elektródarendszerrel felépített csövek. Egy PL500 esetében további elektroncső válik szükségessé. De ez - természetesen - még mindig csak egy monó erősítő. Nem lebeszélni akarlak, de ehhez több száz V-os feszültség, és kimenőtrafó szükségeltetik.
értem, köszi az infót, még beszélek vele, lehet hogy van neki több is
Kivéve a legkisebb SE erősítőmet, amelyik csatornánként 1 db. nagy meredekségű 6E5P tetródával (triódának kötve) nyomja a másfél vattnyi varázsigét.
Itten nyomja ni:
Én ezt épitetem meg (Unitra TSH 402-höz) több mint egy éve, kiváloan müködik.
Pontosan - leírásban is szereplő - problémáról beszéltem Djhansnak, a 3. pontban. Egyszerű dolguk volt a szervízszakembereknek anno, mert akkor a CCIR-es vevőket kellett OIRT-ra lehozni. Erre legtöbbször megoldást adott, az oszcillátorra, és a bejövő körre rákötött kondi. A sáv terjedelme ezáltal csökkent, de még így is könnyen belefért a C sávba. Most - a visszaállásnál - csak el kellett távolítani jó pénzért, az akkor - szintén jó pénzért - ráforrasztott kondikat. Ha viszont a rádiónk gyárilag OIRT-os, akkor már nem olyan egyszerű a helyzet ( talán akkor jobb, ha olyan országban készítették - pl. NDK - a vevőnket, ahol eleve C sávban ment a műsorszórás, mert akkor szép esélyünk lehetett arra, hogy egy C-s tunert "butítsanak" OIRT-ra. Itt csak azokat az elemeket kell kicserélni, amelyekkel "lerontották" a vevő paramétereit). Csöves rádiónál erre elég csekély az esélyünk, bár Pacsirtához csak CCIR URH-nk volt, és azt hangolgattuk át OIRT-ra. A C sávba történő hangolás sajnos ezek miatt sokkal komplikáltabb, főleg, ha ragaszkodunk a teljes C sávhoz. Adódik még a skála problémája.
Tehát, megállapíthatjuk, hogy a konverter sem teljes értékű. Alapvetően nem tudja megoldani a teljes sáv vételét. Problémás, hogy a bemenőkör nem szelektív, ezért gyakorlatilag több hamisvételi pontot is találhatunk. Kétségtelen előnye, hogy nem tehetünk kárt a vevőben, mert abban nem matatunk.
Tökéletesen leírtad a problémát és a megoldásod is jó .
Csak az tenném hozzá , hogy eredetileg OIRT -ra méretezett tuner áthangolása is megoldható . Fentebb olvastam , hogy a tekercsek menetszámát javasolták csökkenteni , ez nem jó megoldás , mivel A CCIR sáv kb. 20MHz átfogást igényel ez nem érhető el a rezgőkörök menetei csökkentésével . A megoldás az ha a rezgőkörök kondijai kapacitását csökkentjük , vagy teljesen megszüntetjük ...., csak a forgó kapacitását használjuk , így sávszálességet is megnövelve , kis szerencsével beállítható a teljes CCIR sáv . Műszerezettség nagy segítség , de kis rutinnal erősebb helyi adó is felhasználható a behangoláshoz . Az osc. beállításával kezdve , skála megfelelő pontjára húzzuk a vehető ismert adó jelét , majd a sáv elején a tekerccsek hangólómagjaival max. térerőt állítunk , sáv végén trimmerekkel tesszük ezt , majd ezt ismételgetve finomíthatunk ..... Dugattyús hangolás estén kicsit nehézkesebb de ott is belőhető a max. érzékenység . Kapcsolási rajz nagy segítség ,mert akkor látjuk melyik kondik azok amit csökkenteni kell .. A bemeneten lévő , sávközépre hangolt tekercs kondija is csökkentendő és beállítása is nagyon fontos .
Így van. Bár szerintem elég jól OFF-olunk már ezzel az URH-s témával. Igazából akkor járnánk el precízen, ha mind az oszcillátor, mind a bemenőkör rezgőkörének a teljes átszámítását elvégeznénk. Ehhez kéne ismernünk a forgó kezdeti, és végkapacitását (ezek nem feltétlenül egyeznek meg a két körben), meg kellene határoznunk a szükséges átfogást, (ezek biztos, hogy nem egyeznek meg), és ennek megfelelően méretezni a kapacitásokat. Azért nem szeretem a hangolást "fülre" végezni, mert nem ismerem fel a műsorról az adót (nem szoktam igazából túl sokat rádiózni), ekkor viszont meg kell várni, míg bemondja, hogy melyik.
Oké! Köszi, majd kipróbálom.
Én megelégednék ha 1-2 adót sikerülne rendesen behoznom vele, nem szükséges az egész sáv. Viszont ha a venni kívánt adó kívül esik a konverter tartományán pl 107,8Mhz akkor hogy lehet feljebb húzni?
Amennyiben 30MHz-es kristályt raksz bele, az 30M-val viszi fel a tartományt. 66-73---->96-103MHz. Vagy magasabb frekis kristályt teszel be, (35M-st), vagy a rádiót húzod feljebb 78Mhz-re.
uhh. szal ha nem akarok rakottpalacsintat akkor ugyesebben jarok, ha szep csondben leviszem a feszt 300-ra...
nnade. Most jut eszembe, hogy otthon alldogal egy 100W-os magom, ipari EI, azt akar at is tekerhetem.. Mire kepes a GU50 pentoda 800-on? Megeri vajon?
800 V-on is kb. annyit tud mint 300-on, csak más munkaelenállásra dolgozik. A cső 40 W-ot tud disszipálni, SE-ben ennek kb. 25 %-a lesz a hasznos teljesítmény, tehát 10 W. 800 V-on 50 mA lehet a nyugalmi áram és 15 K körüli munkaellenálláson (Ra) adja azt le, 300 V-on 130-140 mA lehet a nyugalmi áram és 2,5 K körüli munkaellenállást kell neki biztosítani a 10 W körüli kimenőteljesírményhez.
A kimenőtrafót mindenképpen osztottra kell tekerni a szórások miatt, de kisebb Ra-nál kevésbé elbonyolítva is jó. 1,5 K alatti Ra-nál már szép hangot el lehet érni osztás nélkül is, de akkor szkópon nem nagyon kell nézegetni a frekvenciaátvitelt (főként kis feszültségen is jól működő triódák teszik ezt lehetővé), jó magas frekvenciás átvitelhez még 1 K-n is osztott trafó kell (nem kűlönálló csévékre gondolok itt, hanem a primer éa szekunder menetszámok "tördelésére"). Mindazonáltal valószínűleg 800 V táppal, jó kimenőtrafóval jobb hang várható, mint 300 V táppal szintén jó kimenővel. Rakottpalacsinta kell ígyis-ugyis.
wow, most mar vegleg dobom le az ekszijjat... Azt gondolom, kellene szereznem egy csoves konyvet... sajna magyarul nem birom beleirni a kersobe, hogy elektroncsoves erosito... leven, nincs magyar billentyuzetem... angolul meg meg nem talaltam az igazit...
No, nekem egy basszusgitarhoz kell erolkodo. A megepitett PCL86-os nagyon szepen szol (a gyari tranyoshoz kepest) bontott (asszem ECL84-e volt) kimenovel. Akkor asszem elso lepesben osszerakom ugy, hogy 300V-al, 2,5k-val szoljon 10W-ot, egy halozati trafon es ha nem tetszik, meg mindig tekerhetek. Ha jol remlik, otthon vagy egy hiperszil magom 110-110 / 10-10 talan, vagy ilyesmi, kb akkora, (nem vagyok ott, nem tudom merni...) mint egy normal noi tenyer. (nem a szenlapatos tipus...) talan 20-30VA?
Hali
" csoves erositok " 63600 talalat ! De " Ágoston Lajos: Audiofil erősítők építése " c. konyv v. RTEK. udv Vili
Sziasztok. Újra én. Kibontottam a régi szkópomból a trafót, abbol összejön az anódfesz. Az a kérdésem hogy ebbena rajzaban nem túlzás kicsit az ellenállások teljesítménye?
Továbbá hiányolom a bemenetröl a csatolókondenzátort. Ezt a rajzot nem érné meg inkább megépíteni? Bővebben: Link
Szia Sturbi!
A GU-50-nel kapcsolatba kérdeznék! Idézet: „A kimenőtrafót mindenképpen osztottra kell tekerni a szórások miatt” Ez mit jelent, milyen szórások? Idézet: „de akkor szkópon nem nagyon kell nézegetni a frekvenciaátvitelt” miért kell nézni a frekiátvitelt? Nagyon megköszönném, ha kifejtenéd nekem ezeket. üdv.: Müszi
OFF:
Imi! A Pacsirtát a VT , és az Orion is gyártotta? Milyen megfontolásból? És tényleg létezett stereo változat??? ON
Aha értem! Hát akkor tudom már miért olyan csúnyák a vidi csöves rádiók, illetve még a Vadásztölténygyáriak ..
Zoli már kifejtette a lényeget. Ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy 2 változata volt a Pacsirtának. Az egyik szögletes kávájú volt, ebben az előlapon egy nagy ovál-dinamikus , és egy elektrosztatikus hangszóró volt, a két oldallapon meg 1-1 5-6 cm-es dinamikus, míg a lekerekített kávásban az előlapon volt egy dinamikus magas, és a két oldallapon 1-1 elektrosztatikus. Az elektrosztatikusoknak egy 470K-n keresztül a tápról adtak polarizációs feszültséget, és az EL anódjáról hajtották, egy csatolókondival.
A sztereó változat már sajnos ECL-ekkel volt megcsinálva. Aztán a Vidi csinált még hibridet is, csöves rádiórésszel tranyós dekóderrel, és tranyós végfokkal (persze Germániumossal). |
Bejelentkezés
Hirdetés |