Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egyszer a GU50 -ből egy pp -ét dobj össze , na ott lessz a meglepetés aztán.
Szia.
ecc81 nem azonos a ecc83 ecc81 az a ecc85 ugyan az ha jól tudom .a ecc82 83 84 ugyan az.
Pontosabban:
Az ECC81, és az ECC 85 nagyon hasonló cső, csak a 85 -ben a két csőfél között van belső árnyékolás, mindkettő nagyfrekvenciás cső, de semmi köze az ECC83 hoz ami kifejezetten hangfrekvenciás. Az ECC 82 -nek semmi köze az ECC83 -hoz, sem erősítésben, sem zajban, az ECC84 -nek pláne semmi, az egy televízió bemeneti kaszkád fokozataiba tervezett nagyfrekvenciás cső.
Szia.
Ez igy van ahogy mondod de a 6n2p ha nincs mi a helyettesítője..
Szia.Én ECC40-et használtam ECC83 helyett,ha ez segít.Nem jobb lenne szerezni,venni egyet?
Szia.
De igen Bp veszek .Köszönöm a segítséget.
Ne kavarjunk fölöslegesen a kapcsolás ECC83 ra van méretezve és a 6H2P azt amit betehetsz helyette ennyi röviden továbbá fölösleges erről beszélni .
Ezt a két csövet vadásszad amennyiben nincs készleten a börzén a 6H2P kőkemény 2-300 jó magyar forint .../ csak halkan mondanám mind két csővel szól az erősítő és beállítható hozzá a meghajtás szimmetria. Nálam 6H2P és a végcsövek 6H14P EB vannak ... vagyis totálisan Orosz csőkészlettel van . A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Üdv!
Itt valami nagyon nem stimmel, a munkaponti feszek mérve rendbe vannak? Nem folyik véletlenül túl nagy áram valamelyik csövön vagy esetleg nincs begázosodva? Érdemes a kapcsoláson feltüntetett mérőpontokon ellenőrizni a feszültségeket, és 100µF-os katódkondinak érdemes valami jobb minőségüt használni, én nálam már okozott problémát a nem megfelelő katódkondi. A 9-es lábat lekötötted a földre (árnyékolás a két trióda között)? A földpontok egy helyen futnak össze, és oda fut be a fűtés földelése is? Csatolókondinak legalább 400V-osat érdemes alkalmazni, hogy üzembiztosan működjön az erősítő. Nekem ez a kapcsolás tökéletesen működik, az ECC85-el leginkább a HFM1 hangkarakterére hasonlít, viszont a 6N2P basszustöblete hasznos tud lenni egy japán erősítőnél Üdv!
Összeraknék csak a trafók túl drágák nekem.
3.500.-ért/db kapsz TK222 BEAG-ot, hálótrafónak valót is párezerért vettem, 580VA.
Igaz, kicsit kisebb lesz a kimenő Laciénál, de 2x50W alatt is kell lennie életnek...
Sziasztok!
Egy végtelen türelmű fórumtársunk segítségével összeraktam egy csöves erősítőt, gitárkombóba szánom. Az erősítő egy régi rádió alapjaira épül, a végfok a rádió eredeti kapcsolása, 2XEL84PP + ECC83. Ezzel nincs is gond, működik. (Rengeteg segítségnek köszönhetően.) Előfoknak egy másik kapcsolást használtam, gondoltam, az EAG AE110 előfoka a 10mV-os bemenetével megfelelő lehet. A lenti rajz alapján raktam össze a hangszínszabályzással együtt. Meg se mukkan. Cső, kondik, ellenállások újak. Potikat kimértem. Csőfoglalatot szintén. Többször átnéztem, nem látok hibát a szerelésben. A feszültségértékek szinte pontosan egyeznek a rajzon szereplő értékekkel. A csövet megcseréltem a végfokéval, ugyanaz a helyzet. (6n2p csövek vannak az ECC83 helyett, a fűtés megfelelő átkötésével, ez így gondolom nem lehet probléma) Már ott tartok, hogy szétszedem az egészet, keresek egy másik kapcsolást ehhez a csőhöz, de előtte szeretném, ha valaki ránézne a rajzra, hátha az hibás, mert ehhez már az én eszem kevés.
Szia.
Tudnál írni részletesebben az ECC85-ről? Van itthon ilyen csövem 6 db, újak, Tungsramok. Nem igazán láttam még egy kapcsolásban sem. Nem jó a hangjuk? Mire lehetne őket használni?
Lehet, hogy megvan a hiba oka: a tápfeszültség valamiért felugrott 320 voltra, ez rengeteg különbség sajnos... Gondolom ez az erősítő kicsit kisebb terhelést jelent neki, mint egy ECL86-os rádióvégfok, amihez méretezték a tápegységet. A többi feszültség ennek megfelelően nagyobb valamivel, de durva aránytalanságot nem mértem. 9-es láb földön van, a fűtés földelve és anélkül is kipróbálva, a csőhibát pedig kizárnám, mert vadi új 6n2p-vel és bontott ECC85-tel is kipróbáltam, mindkettővel ugyanaz a helyzet (ráadásul utóbbi az eredeti helyén működött rendben...)
Egyébként az is lehet hogy én csesztem el a mostani beüzemeléskor, mert a kapcsolást nem most építettem, hanem két hónapja, akkor kipróbálva az orosz csővel, szépen működött, leszámítva a régi elkó miatti búgását. Aztán félretettem, mert szabad csövem nem volt hozzá még (próbaképp átraktam bele egyet), de most már azzal se jó, amivel először bekapcsoltam. Most, amikor előszedtem, a nyákon (képen látható, ha esetleg lehet belőle valamire következtetni) véletlenül a bemenet árnyékolását nem a földre, hanem egy mellette levő pontra forrasztottam, ami a cső 1-es lábára vezet Szerencsére nem vágott agyon semmit, mert időben észrevettem, de feszültség alatt volt már, és a hangszedő is be volt dugva (csoda, hogy mindezt túlélte...) Szóval az is esélyes lehet, hogy a bemeneti kerámia kondit sikerült megsütnöm...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Hogy milyen a hangjuk? Azt nem tudom, nem szoktam földhöz vágni őket.
Mindenesetre, nagyfrekvenciás csövek, igen kis belső kapacitásokkal, árnyékolással elválastva a két csőfél, ami igen jól jön, ha szélessávú erősítőt szeretnél építeni. Kb. 200 MHz ig képesek erősíteni. Ez van, amikor jól jön, de a hangfrekvenciás tartományban nem annyira pozitív. Kisjelű csőnek készült, ezért a linearitása sem a legjobb nagy jelek esetén. Mivel az RF tartományban nem mint szélessávú erősítő működik, a zaja sem túl alacsony. Ennek ellenére jól megtervezett munkaponti beállításokkal elfogadható jellemzőjű erősítő készíthető, közepes kivezérlésig.
Szia!
A rajz jó, nekem van 2 db ilyen EAG-om és e rajz alapján javítottam én is, sőt gitárerősítőnek használom én is. Először próbáld meg szerintem a végfok részét éleszteni. Tehát csak azt a részt ami a rajzon a jobb felső szaggatott vonallal bekeretezett négyzetben van, egy CD lejátszó kihajtja ha az első ECL-nek az ECC csófelére adsz bemenetet. Szerintem így egyszerűbb a hibakeresés. A másik tanácsom, hogy ne ezt az előfokot építsd meg elé, nem igazán gitárhoz találták ki, nekem nem szólt jól, kihajtva a mély hangok "zizegtek". Szerintem ennek az előfok részét építsd meg elé, ez torzít is: Bővebben: Link
Sziasztok! A fütőtrafómon 34V/13,4V szekunderek vannak. A 2db PCL sorba kötött fütőszálának pont megfelel a 34V. Lassan alakot ölt a kis erősítő,de mit kezdjek a13,4V-al,hogy ne "lógjon" ott nekem a semmibe bele.. Találtam két nagy teljesítményü LED-et,és a novál csőfoglalatba tettem. Nem tudom még hogy így hagyom e,mert nekem az eredeti izzás is nagyon tetszetősen hat.
Ilyen lesz a GU50 SE kimenője. Valaha Videoton RA6363S hálózatija volt. 12cm2 EI84. Ra 3,5K/8 ohm 2100 menet a primer, 93 menet a szekunder. 4/3 osztású. Primer induktivitása 14H Primer DC ellenállása 150 ohm. Ez nekem magasnak tűnik. Én már 8 wattal kiegyeznék. GU beállítása 350V/100mA lesz.
Minden vidi hálózati ilyen jó anyag? Amit én bontottam, azt is gyakorlatilag bűn volt hálózatinak használni..
Amúgy akárhogy számolom, 2100 primer és 93 szekunder menetből nekem 4079 ohm Ra jön ki..
Ez volt azért ebből lesz. Ha lenne jobb akkor abból lenne. Annyi jön ki visszaszámolva de nekem Így számolta ki CHZ mester.
Üdv!
A tápegység lesz a ludas, szerintem az a 320V már nagyon sok, és a tápelko kapacitás is kevés a fotó alapján, egy plusz RC tag megoldja a problémát Bővebben: Link A pattogás lehet hálózati zavar is vagy valamilyen nagyteljesítményü készülékből is jöhet (pl.: hűtő). Ha a rácsra került az 1-es lábról az anódfesz,az rácsáramot indíhatott a csőben, ami károsíthatta a csövet, és a rácslevezető alkatrészeket. Üdv!
Üdv!
Holnap megpróbálom úgy, hogy a linkelt rajzon F és G közti tagot is beépítem. Hálózati zavar nem túl esélyes, még azután is csinálja egy ideig, hogy kihúzom a konnektorból (amíg ki nem hűl/le nem esik eléggé a tápfesz). A cső biztos túlélte, máshol működik, ezt kipróbáltam, viszont a levezető rész nekem is gyanús.
Idézet: A 14H teljesen jó SE-nél, a 150 ohm sem nagyon sok. „Primer induktivitása 14H Primer DC ellenállása 150 Ω. Ez nekem magasnak tűnik”
Köszönöm, azt hiszem, másik előfok lesz. Felmérem, hogy állok alapanyaggal.
Sziasztok építek egy EF86-EL84 SE végfokot kész is vannak a végfokok kimenők hálózati trafó is csak aki tekerte a trafókat sajna csak 1 fűtőtekercset tekert rá azt is középmegcsapolás nélkül. Kérdés az valahogy össze lehet e hozni a tápot csöves egyenirányítással? Kissé idegenkedek a félvezetős egyenirányítótól már elég sok rossz tapasztalatom volt velük. Másik kérdés szerintetek a két EF86 és két EL84 -hez elegendő-e EZ80 vagy EZ81? Válaszokat köszi előre is.
EZ81-et használj szerintem.
Az egyenirányító csőnek jobb lenne külön fűtőtekercs.
Ha külön az egyenirányító csőnek teszek be egy trafót az nagyon gáz? A fő hálózatit nagyon nincs affinitásom szétszedni hogy tekerjek rá egy plusz fűtőtekercset, meg most hogy nézem rá sem férne.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Valakinek nincs meg valamilyen digitális formában Csabai Dániel Hangerősítő kapcsolások című műve? Előre is kössz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |