Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1548 / 2208
(#) Zenner hozzászólása Júl 25, 2013
Sziasztok.

Kimenőtrafót szeretnék készíteni EL84 PP-hez. A vas megvan (kb 11cm2). Annnyi már csak a kérdésem, hogy az osztott tekercselést, hogyan vitelezzem ki, ha 4-8-16Ohm-hoz is szeretném használni. Primer 2*1600 menet, 4Ohm-ra 85 menet, 8 Ohm-ra 110 menet, 16 Ohmra 155 menet. Szóval a menetszámok megvannak, csak nem tudom hogy tekerjem fel.
Gondoltam arra is, hogy egybe feltekerek egy primert, arra rá a szekundereket és utána a második primert. Persze ez esetben vadtekercseléssel. Gitárhoz kell, nem tudom ez lényeges-e?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) mofesa válasza Zenner hozzászólására (») Júl 25, 2013
Szerintem a 12cm2 jobb lenne. Az 1995 -ös RTÉK. 182. oldalán ott van, ami kell Neked.
(#) endrusz válasza Zenner hozzászólására (») Júl 25, 2013
Szia! Erről beszélt mofesa.
(#) kristikoma válasza Zenner hozzászólására (») Júl 25, 2013
Az osztott tekercselést nem így láttam, hanem ahhoz osztott csévetest szükséges. Ám elkészítheted úgy is, ahogy írtad. A vadtekercselést nem ajánlom, az már nem HF technikához tartozik. Menet menet mellett szokás tekerni a kimenőket is. A szekundert meg ugye leágaztatod, ezután meg vagy kivezeted mindet, ez az átdugdosós mód. Vagy valamilyen kapcsolót használsz(Yaxley lenne a jó, de az nem bír túl nagy áramot), akkor egy kapcsolás, és tudsz más impedanciájú hangsugárzóra váltani.
(#) Zenner válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 26, 2013
Írtam, hogy gitárhoz kell...

mofesa, egyelőre nem tudom a pontos keresztmetszetet, kb 11 cm2 tűnik, de lehet kicsit nagyobb.

endrusz, köszönöm a mellékletet, át fogom tanulmányozni.
(#) kristikoma válasza Zenner hozzászólására (») Júl 26, 2013
Akkor sem ajánlom, mert valószínű, hogy nem fog a huzal elférni.
(#) crapgame válasza endrusz hozzászólására (») Júl 26, 2013
Nekem ez nem kóser. Hogy lehet 1 primer és 4 szekunder? És a szekunder menetszám is több mint a primer?
(#) Járai válasza crapgame hozzászólására (») Júl 26, 2013
Bocs hogy bele szolok. A teljes leírást kellene megnézni, mert a belinkelt oldalon a menetszám adatok a hálózati trafóra vonatkoznak, bár oda is írták.
(#) mofesa válasza Zenner hozzászólására (») Júl 26, 2013
Szerintem abban a táblázatban pontosan leírják, hogyan kell feltekerni. Ez volt a kérdésed is. Kivezeted a tekercsek végeit, majd úgy kötözgeted, ahogy szeretnéd. Csak elvi példa volt, a többi a Te döntésed úgyis.
(#) crapgame válasza Járai hozzászólására (») Júl 26, 2013
Igaz! Figyelmetlen voltam.
(#) bta válasza Zenner hozzászólására (») Júl 29, 2013
Hogy is mondjam... az elképzelésednek vannak problémás részletei.

A p/sz/p túl kevés (ugye nem árt, ha rendesen megvannak a gitár felharmonikusai..), és mivel a belső félprimer szórt kapacitása (vaskapacitás!) nagyobb, nem igazán szimmetrikus. Egy p/sz/p/p/sz/p rétegzés sokat segítene, úgy talán a 4 ohmos leágazás frekimenete se lenne csapnivaló. A nagyobb áttételű leágazás frekimenete mindig rosszabb, és ez csak speciális, (másképp fogalmazva igen komplikált) tekercselrendezéssel küszöbölhető ki. Elméletben tökéletesre megtervezett kimenőtrafónál is arra kell készülni, hogy a próbadarab alul fogja múlni a várakozásokat.

A vad tekercselésű primer elméletben jó, de a korrekt gyakorlati kivitelezéssel szerintem baj lesz...
(#) bta válasza bta hozzászólására (») Júl 29, 2013
A szekundereket párhuzamos kötéssel célszerű megcsinálni. (A menetszámoknak pontosan egyeznie kell, fél menet eltérés se legyen!)
(#) bta válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 29, 2013
A szabatos, egyértelmű megnevezések:

Osztott -> osztott csévés tekercselési mód
Rétegzett -> a primer és/vagy a szekunder nem folytonosan, hanem szendvicsszerűen, részenként, felváltva van a csévére tekerve
(#) Zenner válasza bta hozzászólására (») Júl 29, 2013
Fleta kollégától már kaptam egy elrendezési rajzot. Azt még kitudom vitelezni.
(#) havranarpi hozzászólása Júl 30, 2013
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Van egy hálótrafüm Gu50 számára.
De bekapcsoláskor zörgő hangot ad.
Ez miért van?Lehetséges azért ,mert nincs impegnálva?
(#) wadember válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 30, 2013
Talán laza a vasmag.
(#) belaradio válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 30, 2013
Szia! Lehet, hogy az összeszorító csavarokon még kellene húzni egy kicsit. Esetleg még a cséve lehet, ha lötyög a vason. Ezt egy darab bakelit lemezzel ki tudod ékelni.
(#) belaradio hozzászólása Júl 30, 2013
EZ 81 "munka" közben .

012 kicsi.jpg

(#) havranarpi válasza belaradio hozzászólására (») Júl 30, 2013
A tekercsek és a vas közé már tettem bakelitcsíkokat.nem lötyög.Illetve a trafócsavarok is megvannak húzva.Viszont az az E-I lemezek között 1-2 mm hézag van néha.
Ezt nem kellene összekalapálni?
(#) belaradio válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 30, 2013
Egy képet tudnál feltenni róla? Elvileg nem kellene a hézag a lemezek közé, de kalapáccsal ne ess neki. Kísérletképpen próbálj megfordítani egy 'I" lemezt, mert lehet, hogy úgy nem lesz hézag közte. Persze lehet, hogy az 5-ös furatba 4-es csavar lett téve és ezért tudtak elcsúszni a lemezek. Ha így van , akkor egy kicsit fel kell lazítani a csavarokat és óvatosan összébb lehet tessékelni a kalapáccsal. Vigyázva nehogy eldeformálódjanak a vékony lemezek. Most is zörög még ?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) bta válasza mofesa hozzászólására (») Júl 31, 2013
Használt UBL21 (U=>100mA fűtőáram) mindig akad, nem drága, lehet miből push-pullra válogatni... gondot "csak" a kimenőtrafó jelent (magas illesztőimpedancia!)
(#) mofesa válasza bta hozzászólására (») Júl 31, 2013
Nem is tudom, de én jobb szeretek új csövekkel építeni. Az nem hátrány, ha van belőle. Nem mondtam, hogy ne, de én fontolóra venném.
(#) gkari válasza belaradio hozzászólására (») Júl 31, 2013
Szerintem mindkét oldalról kellene oda egy merev keret, ami a lemezeket párhuzamosan tudná összeszorítani. Az nem baj, hogy M4 a csavar, csak a lemezekben lévő szakaszait jó lenne bevonni pl. zsugorcsővel, hogy az összeszorítás alkalmával a lemezek közöt ne okozzon zárlatot.
(#) belaradio válasza gkari hozzászólására (») Aug 1, 2013
Nem az én trafóm. Havranárpié. Kértem képet tőle , de még nem tette fel. Leszorító lemez vagy leszorító keret persze mindenképp kell rá.
(#) granpa hozzászólása Aug 1, 2013
Szevasztok!
Van néhány PL500, meg 504-em, gondoltam csinálok egy PP-erőlködőt. A két foglaton kívül van minden, csak azon akadtam meg; minek 10A-os (BYX42/400) dióda tápba, meg hasonló 'bika' tranyó (BU508). Ez inkább kíváncsiság, mert csöves tápot csinálnék amúgy.
Más:Viszek a Bókayba néhány 40W-os fénycsőfojtót, ha kell valakinek tápba szűrőnek. Van vagy 10 kg-nyi; ingyen!Kb. 5H, 150mA.
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Aug 1, 2013
Szia!
504-re vannak jó kapcsolások, nekem tervbe van egy PPP vele, 1979 RT-ÉK-ben van a leírása.
Más: Nekem is van jópár fajta fénycső fojtóm, de azok igen messze vannak értékben egy elfogadható értéktől - 5H pl. Biztosan jól mérted? Akkor én rosszul, megengedem...
(#) gkari válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 1, 2013
A baj ezekkel a fénycsőfojtókkal az, hogy az eredeti cél szerint ezek mindenekelőtt fesz.ejtés célját szolgálták. Komolyabb csöves végfokhoz -szerintem- pl. 4db.(azonos) párhuzamos kapcsolásával lehet hatékony szűrést csinyálni.
(#) zoliee hozzászólása Aug 2, 2013
Sziasztok!

Hazaért a KT88 PP erősítőm, de akadt egy kis problémám:
Itthon kipróbálva a hálózati trafó búg. Kipróbáltuk az Alkotójánál, ott teljesen csöndben van, alapzaj nulla. Elöszőr földfüggetlenre lett építve, később ráraktuk a hálózati földre, akkor csökkent a medvék száma, de még van. Nincs zavarszűrő a tápon, ez lehet gond?
(#) 6C4C válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 2, 2013
Gondolkodjunk együtt... Mivel XL=2Pi*f*L, 50 Hz-el számolva az 5H 1570 Ohmot jelentene, ha eltekintünk az egyébként elég alacsony DC ellenállástól... A 40W-os fojtón pedig emlékeim szerint 0,43A van feltüntetve, tehát valami nem stimmel... Józsi, Te mennyit mértél??? Az RT-s PPP szerintem telitalálat, bár állítólag van a rajzban egy hiba, majd utána nézek...
(#) Orbán József válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 2, 2013
Szia! Már nem emlékszem, az én mérőm valamiért nem szuperált, a szomszédom LC mérője szerint is csak töredéke a még éppen elég pár Hy-nek...
Az RT-s kapcsolásban a hiba, hogy a fázisfordító dupla trióda anódjai össze vannak kötve a rajzon.
Reményeket fűzök ahhoz a kapcsoláshoz, van néhány AEG csövem hozzá, renélem az ősszel végre elkezdhetem a csőármádiát csatasorba rendezni.
Nézd át, kíváncsi vagyok a véleményedre.
Az egyenirányítást ott lehet, csővel jobb lenne megoldani?
Van egy annál is régebbi PPP kapcsolás EL84-el, de ott a fázisfordítás egy, számomra nehezen feldolgozható RC taggal van megoldva. Azt nem tartom igazán jónak.

PPP2.jpg

Következő: »»   1548 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem