Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lepke típusú hangszínszabályzó, pont az általam linkelt PL500PP kapcsolásból kiollózva. Hát.. én nem tettem bele, mert nagyot erősít és csak "belemotyog" az amúgy tökéletes hangképbe. Nem szerencsés, de szerintem ki lehet kísérletezni azt az állapotot ahol jó is lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016
Én a PL500PP elől pont ilyen megfontolásból vettem ki a sima kettőstriódát. Éppen csak kihajtotta. Helyére PCF80 pentóda + katodin fázisfordítót tettem. No ezzel már kellően meg van hajtva.
Én a végcsövek rácsai elé dobnnék egy kondit a rács és a föld közé, hogy a rács ellenállással rc szűrőt alkosson. Mondjuk 20kHz vágási frekvenciája meretezve.
Amíg nem rakod össze normálisan, megfelelő vázra, ne is várj megfelelő működést.
Ezzel a szereléssel kipróbálni sem érdemes!
Szia CHZ!
Hogy érted hogy amíg nem rakom össze normálisan!?, meg ezzel a szereléssel ki próbálni sem érdemes?, nem értem!. Figyelj próbálkozni csak lehet, ha nem tudtok segíteni, akkor meg próbálom magam, hisz ép ezert kértem segítséget, mert nem működik rendesen! Addig csinálom meg jó nem lesz!
CHZ jól modta. Ez az összerakás csak arra jó, hogy megnézd alapfunkcionalitását, vagyis, kb. annyira, hogy kb. megfelelő mértékben hogy felerősít-e egy bemeneti jelet és működik-e egyáltalán, de még erre sem igazán. Ennek az oka leegyszerűsítve kb. annyi, hogy így minden létező villamos és mágneses zavart összegyűjt a környezetéből, meg a saját összevissza elhelyezett alkatrészeinek szórásaiból is. Ráadásul az így egymásra és egymás mellé "hányt" alkatrészek között mindenféle parazita kapacitások meg néha induktivitások jönnek létre, amikből, meg a nem parazita tényezőkből különféle szintén parazita oszcillátorok alakulnak ki teljesen véletlenszerűen és kiszámíthatatlan módon. Szóval egy rendes teszteléshez kell legalább egy tesztváz.
Szia!
Értem és teljesen igazat adok neked!
boti2 tökéletesen megválaszolta.
Gondolom nem ebben az állapotában fogod használni. Ezért a következő lépés megfelelő fémváz vagy doboz kialakítása. Ebbe átszerelve rövid, jó vezetékezéssel már nem lesz ennyi problémád.
Persze hogy nem így fogom használni, ez az állapot csak egy kísérleti fázis!
Amúgy meg van a neki szánt dobozkám is!
Parasztosan deszkamodell.. Aminek így egymás mellé fektetve is, vagy akármilyen elrendezésben, de alapjaiban kifogástalanul működnie kell.. s szokott is.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016
Kezd el belepakolni, nem lesz egyszerű úgy hogy könnyen javítható, módosítható is legyen.
Most jutottam oda, hogy az ismeretlen kimenőm egyik felére adtam 9,5 volt váltót, a másik felén 95 voltot mértem. Ez a fesz áttét, igaz? (Ami ha jól számolom tízszeres. ) Ezt kell a négyzetre emelnem? A konkrét impedanciára hogy jövök rá ebből?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Ez az, a trafó áttételét mérted. Ige az impedancia áttételét a feszültség áttétel négyzetével kell számolni.
Amilyen impedanciát kötsz az egyik oldalra, a másik oldalon az áttétel négyzetszeresét, vagy 1/négyzetszeresét látod. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Biztos jól mérted, így nagyon alacsony Ra érték jön össze.
Tízes áttétel esetén 8 Ohm szekunder lezárással, 800 Ohm az Ra.
Sziasztok!
Arra döntöttem hogy építek egy normálisabb végfokot amiben nincs hangszín!, mert ez egy förtelem ahogy szól, és hogy mennyire gerjed! Tudtok adni nekem egy olyan kapcsolást aminek a bemeneti jel szintje 0,775mV (0dB), és amihez van nyák terv?. A lényeg az hogy a kapcsolás EL34-el, és ECC83, esetleg ECC81-es csövekkel legyen szerelve, mert csak ezek vannak itthon. És ha lehet az erősítő ne ultra lineár legyen, mert nincs hozza olyan trafóm. MÁSKOR HALLGATOK RÁTOK, ÉS NEM ÉPÍTEK HANGSZÍNT EGY CSÖVES ERŐSÍTŐ ELIBÉ SEM! A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Idézet: „a bemeneti jel szintje 0,775mV (0dB)” A 0 dB 775 mV.....
Vedd ki belőle a hangszínt és tegyél elé , egy-egy triódafelet.. Hátha. (Így viszont lehet hogy zajos lesz. ) De ne add fel! Sokáig kell vele molyolni, míg szépen fog szólni. Első rúgásra elég ritka a totális siker. Hónapok kérdése is lehet ez.
Ja igen, el irtam! 775 mV.
Lettel felszolitva figyelmeztetve de eroszakos voltal ez ugyben ,mondtam csatlolj be a hangszin nelkul nem tetted meg ?
Tudok adni nyáktervet, sajnos meghajtó csöveid nem alkalmasak hozzá.
De.. megcsinálta. (ECC 7-es láb, 470n-ra) Csak itt a jól bevált katodin fázisfordító ténylegesen nemigen volt elég. Nem hajtotta ki rendesen a végét. (Pláne visszacsatolással.. esetleg e nélkül is meg kéne vizsgálni) Erre írtam neki hogy egy PCF80 már képes volna erre a feladatra. (Bár ilyen csövezésű erősítőt meg még nem is láttam, hogy PCF80-2xEL34. ) Ui: Brutál jól néz ki ez a "kis" erősítő!
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
A katodin az hagyján, ami előtte van, az már eleve nem elég.
Az ECC81 0dB-ről nem képes előállítani a teljes kivezérléshez a meghajtást, visszacstolás nélkül sem. Ehhez képest ott van a katódban a 3k3 (soros áramvisszacsatolás), egy fázisfordító amit szokás 1x-es erősítéssel számolni, de nem annyi, itt is lesz jelcsökkenés. És a végén pluszban a hangszóróról is a visszacsatolás. Itt kármentésként max. annyit lehetne elkövetni, hogy első csövet hangszínabályzóval együtt kihagyni a buliból, a második csövet lecserélni az ECC83-ra (ami nem biztos hogy a legjobb munkapontban lesz, de vállalható). A csőcsere megtehető, mert lábkompatibilis. Ez még így sem lesz teljesen okés, de sokkal jobb lesz a helyzet mint ECC81 meghajtással.
Hát tényleg, ez hogy nem jutott eszembe. Egy ECC83 az ECC81 helyére. Valóban érdemes kipróbálni. CHZ-nak dicsértem volna az előzőekben az erősítőjét, csak fel sem tűnt hogy az az ő hozzászólásában van, mert CIROKL is szépeket alkot.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
Köszönöm.
ECC83 nagyobb erősítés, sajnos nagyobb belsőellenállás is. Nem bíznám rá az EL34 végcsövek meghajtását. Ez jó választás lehet, egyik trióda ECC83, másik fele ECC82 megfelelője. Ezzel már érdemes lenne próbálkozni. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
Sziasztok!
De bizony ki próbáltam azt is hogy be ültettem az ECC81-es cső helyére az ECC83-ast, és meg is nőt a teljesítmény jóval ahogy ti is mondtátok, de nem mertem így sokáig használni, mivel az ECC83 és a 81-es közt van némi eltérés, és ahogy CHZ is írja nem bízná rá az EL34-es csöveket, de így sem volt az igazi!, nem szólt úgy ahogy én azt el vártam volna!. CIROKL-nak meg azt mondom hogy igazad volt, de most már meg tanultam hogy nem szabad egy csöves erősítőhöz sem tenni hangszínt, mert nagyon el másítsa a hangképet az eredetitől! Na de hibaiból tanul az ember a legjobban! A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
Azért nem árt, ha más hibáiból is tanulsz, akik már átestek némi dolgokon.
Azért az nemám úgy van, hogy csereberélem a csöveket vadul, és várom a csodát. Más csőhöz más beállítás is tartozik, még azonos típusú csövek cseréjénél is megesik, hogy utánállítás válik szükségessé. A hangszínszabályzóval sincs önmagában semmi probléma, az viszont kétségtelen, hogy javítani semmin nem fog, legfeljebb rontani. Először a végfokot kell "gatyába rázni"ha az már jó, jöhet a többi.
Az ECC83-as meghajtás nem az ördögtől való, használta már más is.
Ebben a kapocsolásban pl. van egy remek ötlet, hogy ez első ECC83 csőfél katódellenállása osztott, és a nagyobbik része át van hidalva egy kondenzátorral. Ez azért jó, mert átfogó negatív visszacsatolást is lehet csinálni, valamint ezzel együtt kevésbé csökken az erősítés az első fokozatban. Azt javaslom, hogy készíts egy légszerelt deszkamodellt, olyat amiben egy alaplemezen szerelt csőfoglalatok vannak, kilométernyi pókháló nélkül. Így szabadon tudsz változtatni alkatrészeket, és ha megvan a végleges felállás, azt elkészítheted nyomtatott áramkörös kivitelben. Egyébként nyugodtan beteheted az ECC83-at az ECC81 helyére a jelenlegi kapcsolásban, nem kell félni, tönkremenni nem fog.
Sziasztok!
Remèlem jó helyen kèrdezek. Van egy Beag APX 100 erősìtő. Gitár erősìtő lesz belőle. Az előfok Soldano, a vége a két PL509. A kèrdèsem az hogy milyen fázisfordìtó kapcsolàst hasznàljak? A Beagét, vagy a Soldanoét, vagy esetleg màst? A kimenőt màr àttekertem 4-8 Ohmra. Az előfok ma készült, 12Ax7 csövek lesznek benne. A fàzisfordìtò külön van a sasszin.
Közben imre.beres fórumtárs jóvoltábol megtudtam, hogy ezek képkimenők...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |