Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1982 / 2208
(#) (Felhasználó 116638) válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2018
Én még úgy tanultam, (elég régen) hogy az első kondi a "filter", (Persze valamilyen szinten tárol is) szűrő, cső adatlapokon is így szerepel.
A kraftot a nagyobbik kapacitású kondiból szívja a terhelés.(Adott esetben az erősítő)
A szűrő maga a 3 alkatrész együtt.Első kondi/tekercs/második kondi.
(+ jobb esetben a hangolókondi, 100Hz-re)
De mindegy, lehetne róla vitatkozni, a lényeg hogy jól legyen összepákázva.
(#) xix hozzászólása Jan 16, 2018
Ampex 620 PP./ 6V6 csövekkel. Táp . 6AX5 - 40µF -( kimenő ) -27K - 10Uf ( ECC82) - 39K - 4 µF (EF86). Korábban átkötöttem triódára a rácsot, 100ohm anódra így múködik - szépen zenél ! Kísérleti jelleggel finomítanék rajta, növelve a szűrést, stb.
(#) pucuka válasza xix hozzászólására (») Jan 16, 2018
A végfokozat kimenőtrafója a pufferkondiról van táplálva. Ennél a fokozatnál nem olyan nagy gond a pufferen levő zúgófeszültség (brum) mert a csövek nagy kivezérléssel működnek, és az az egy két volt zúgófeszültség nem nagyon számít. Sokkal fontosabb hogy a táp kis belső ellenállású legyen, hogy a kivezérlés ne nagyon rángassa tápot. A meghajtó, és a további megelőző fokozatok további egy, vagy több fokozatú szűrések után kapják a tápfeszültségeiket, itt a táp belső ellenállása már nem nagyon számít, mert ezek a fokozatok állandó árammal működnek, itt megfelelő az RC szűrés is, a brumra is jóval érzékenyebbek, az egyre kisebb jelszint miatt.
A 6X5 adatlapján 10 µF -ot látok a puffer kondi értékének, viszont az is igaz, hogy odaírták a max csúcsáramot is, 2,6 A. Erre az értékre lehet korlátozni a csúcsáramot a trafó belső ohmos ellenállásával, vagy azt kiegészítve az egyenirányítandó feszültség ismeretében. Meglehet, a tervezője kiszámolta a 40 µF -os pufferkondi értékét. Elég sok tényezőt kell figyelembe venni a cső védelmében.
Köszönöm ! - ez a beszéd - ! - Pucuka - Nem tudtam szakmailag kielemezni, korábban kb., húsz éve kicseréltem újakra az elkokat, megegyező értékűre - így működik, megelégedésemre ! Régi projekt, hogy egy-egy Remix 1-2 µF csatolóval megtámasztom őket, ill. növelem az értéküket ( 4- 10 uf -ról nagyobbra, ...47-47 ?! ) Aktualitása, hogy eddig "plein air" szabadon voltak, most bedobozolnám kicsit. ( A fojtó legyen felejtős manőver ?! )
(#) pucuka válasza xix hozzászólására (») Jan 16, 2018
A fojtó kérdésre a válasz, attól függ. A fojtó egyenáramú ellenállása kicsi, (kevéssé növeli a táp belső ellenállását) a váltakozó áramú ellenállása (impedanciája 100 Hz -en) nagy, ezért jól szűr.
Ahol ez a tulajdonság jól jön, ott kell alkalmazni.
Az áteresztő tranzisztoros fokozatnak is hasonlóak a tulajdonságai, csöves erősítőnél az a gond, hogy nagyáramú, nagyfeszültségű tranzisztorok kellenek.
Ok-ok ! Vizslattam már ezt is ...,de kicsit suta vagyok ( Ágoston - Shishido, etc. ) Marad a kicsit nagyobb szűrő elko + csatoló...és hagyjam a további macerát ?! 47µF x 3, mellé egy-egy 1µF csatoló ?
(#) FordPrefect válasza xix hozzászólására (») Jan 17, 2018
El kellene dönteni, végcsövek vagy kis előcsövek tápfesz szűréséről beszélünk.
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 18, 2018
Amint a jóelőbb vázoltam, a fojtók alkalmazása nem csak egy féle lehet és hasznos tudni a variációkról.
Említettem a német 6C33 SE tápellátását hogyan oldották meg. A végcsőnek jóval kisebb feszültség megengedett, míg a meghajtásban üdvös a kellően magas tápfeszültség.
A csöves kapcsolást nem mutatom, ezek a tápfeszültségek a beírt terhelésekre ekkora értékeket vettek fel.
A németek többnyire alapos emberek, így csinálták.
(#) gyozo75 hozzászólása Jan 21, 2018
Sziasztok.A CHZ fele EL34 35W-os erosito nyak tervere lenne szuksegem,hol talalom meg?Tudna valaki segiteni?
Koszonom szepen.
(#) tyraw hozzászólása Jan 22, 2018
Hello,
A minap leültem kicsit számolgatni, rajzolgatni.
Véleményeznétek ezt a végfok+fázisfordító tervet? 60W kimenő teljesítményre méretezve, gitárhoz - kap majd valami finom előfokot is, előbb vagy utóbb. Kimenő 6k:4,8,16 ohm megcsapolásokkal, A-nál a fesz majd a tápból adódik, kb 400-420V-ra saccolnám.

60w gu.JPG

(#) Kicsa hozzászólása Jan 22, 2018
Sziasztok!

Kezdő kérdéssel fordulok hozzátok,folytatnám egy rég abbahagyott projektem megvalósítását. GU50 SE kapcsolást szeretnék összerakni CIROKL terve alapján,a csöves világ idáig teljesen ismeretlen számomra.
5U8C egyenirányító cső bekötésével akadt gondom.
A hálózati trafón lévő 208 V-os szekunder tekercset bekötöttem a cső 4-es és 5-ös lábára.
5V-os fűtést bekötöttem az 1-es és 2-es lábra. A 3-as lábon próbálnék egyenfeszültséget mérni,a multiméter gnd fele a kérdéses. Próbáltam a képen látható diódás bekötést. Így,a cső 3-as lábán a szekunder váltakozó feszültség értéke mérhető,azonnal. (208 V,nem az egyenirányított 294 V)
Fűtési állapottól függetlenül azonnal megjelenik,én pedig késleltetésre is szeretném használni.
Puffer nincs még a kimenetén.
Ez a hibás cső,hibás bekötés vagy a hiányzó puffer miatt lehet így?
(Egyenlőre csak az egyenirányítás a gond,az erősítő többi része nincs megépítve még)
Köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018

1.jpg

(#) (Felhasználó 116638) válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 22, 2018
Valami kondit akassz a cső kimenetére.(Pin 3)
Utána mérj, aztán mondjad hogy okés
(#) Kicsa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Jan 22, 2018
Rendben van,kipróbálom egy 400 V-os példánnyal. A késleltetés viszont aggaszt továbbra is,én azt hittem,hogy a cső melegedésével a feszültség szépen lassan fut fel a célértékre.
Este megnézem,hátha az is megjavul.
(#) CIROKL válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 22, 2018
Tegyél egy kondenzátort a csőre ha minden ok akkor kell csak feszültségnek megjelenni ha felfűt a cső,.
(#) Cinema válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 22, 2018
Ez a csöves egyenirányítás így egészen biztosan nem jó.
Hibás a rajz, mert a kétutas-csöves egyenirányítónak kell a középleágazásos hálózati transzformátor.
Tehát, ha 250V DC kell, ahhoz 2x200V-os szekunder tekercs kell, illetve, nagyobb feszültségekhez nyilván nagyobb feszültségű tekercsre van szükség. A biztosítékot pedig tessék a transzformátor közép-kivezetésére kötni és a biztosíték másik lábáról tovább a testre(GND).
Az egyenirányító csőnek független külön fűtőfeszültségű tekercs kell, nem lehet közös más csővel a fűtés!

Üdv!
(#) Cinema válasza tyraw hozzászólására (») Jan 22, 2018
Elvileg működhet, bár Én módosítanék egy-két alkatrész értéket.
A végcsövek rács-levezető ellenállásai legyenek 330kOhm, az ECC anód-munkaellenállásai pedig kb.56k és 68kOhm. A csatolókondenzátorok a végcsöveknél 220nF-ra növelhetők, az előfoknál legalább a 100-150nF szükséges, ha jó mélyhangátvitel is kell. A kimenőtranszformátor akkor a legjobb minőségű, ha csak egy tekercse van, tehát csak 8 Ohm, vagy 4 Ohm, vagy 16 Ohm, amelyik az adott hangsugárzóhoz szükséges. Az elkészítése is gyorsabb és olcsóbb ezáltal, valamint a helykihasználás a csévében is jobb, ezáltal az eredő minősége is jobb lesz a kimenőnek.

Üdv!
(#) tyraw válasza Cinema hozzászólására (») Jan 22, 2018
Hello,

Mivel a csatolókondik értéke nem kritikus, ezért csak minimum értékeket számoltam oda, amitől még felfele majd eltérhetek, ha nem tetszik a hangja. Ritmusgitárra méretezném, de 8 húros kompatibilitással (legmélyebb hang 40Hz körüli E).
330k rácslevezetővel, 56 és 68k anódellenállásokkal elvileg 21,50 és 23,92 lesz gain. Ezen gyúrjak még szerinted?

Sajnos a kimenőnél az univerzalitás rovására megy a nem osztott szekunder. Legalább 4-8 ohmokra illene kimenettel rendelkeznie, ez lefedi akkor az 1x4, 1x8, 2x4, 2x8, 2x16 kombinációkat, ez már egész kielégítő. Ki tudja, életében majd kihez kerül még a cucc... Csak optimistán.
(#) Cinema válasza tyraw hozzászólására (») Jan 22, 2018
Akkor a 68k helyett tegyél be 62kOhm-ot. Nem tudom mivel számolsz, vagy szimulációs programmal próbálkozol, de mindegy.
Azt teszel a kimenővel amit akarsz, Én csak egy javaslatot írtam le. Egyébként vannak működőképes kapcsolások az interneten, talán azokat is érdemes lenne tanulmányozni.

Üdv!
(#) tyraw válasza Cinema hozzászólására (») Jan 22, 2018
Köszönöm a javaslatod a kimenővel kapcsolatban, értem az alap koncepciót, de azt hiszem ezen a ponton áldozom az univerzalitás oltárán.
Erre a kapcsolásra is már meglevő, működőképes kapcsolások révén jutottam, bár ez csak egy hosszúfarkú negatív visszacsatolással. Nézve egy példát, Mesa - dual rectifier fázisfordítója 400V-ról jár, 82 és 90k anódokkal, 470 + 10k + 4,7k ellenállások a farkán, és 220k-val van a végcső rács lehúzva földre
(#) Kicsa válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 22, 2018
47 µF 450 V-os kondit kötöttem a mérendő pontra. Hidegen fűtés nélkül,ha a szekunder feszültség megjelenik,a kimeneten nincs semmi sem.
Ha a fűtést ráadom,akkor kb 8 másodperc múlva indul meg a multiméter felfele és kb a 12. másodpercben eléri a 401-402 V-ot. Ez stabilizálódik.

Ekkora feszültségre a 450 V-os kondi megfelelő még? Vagy kössek inkább kettőt sorba?
A hálózati trafón az anódfeszültségnek csak 1 tekercs van fent. Ilyen módon használhatom ezt a diódás bekötést,vagy akkor ez teljesen hibás így?
Biztosíték természetesen lenne a körben rögtön a gnd vonalon,valamint a cső fűtése is külön független 5V-os transzformátorról van megoldva.
(#) Andrei1181 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 22, 2018
Azért van 1 szekundered, mert ez a trafó félvezetős, graetz hidas egyenirányításra készült. A csöves egyenirányításhoz kellene még egy szekunder. Bár SE kapcsoláshoz nincs túl sok értelme ezzel vacakolni.
Én őszintén szólva ilyen hack-et még nem is láttam, bár a tapasztalatom sem túl nagy

Mindenesetre az első bekezdésedben a kívánt célállapotot írtad le
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
(#) Orbán József válasza Andrei1181 hozzászólására (») Jan 22, 2018
Nézd meg alaposan, az egyenirányítás rendben, felemás diódahíddal van megoldva.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Andrei1181 hozzászólására (») Jan 23, 2018
Jó az.Nem szokványos, de teljesen rendben van.
Gyakorlatilag egy Graetz, a negatív ágban félvezetőkkel.
Az egyenirányítócső fűtésének viszont teljesen szeparáltnak kell lennie, ahogy írták már előttem.

Hibrid.jpg

(#) mohinger válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Jan 23, 2018
Nem tudom, hogy közületek hányan próbálták már ezt a fajta tápot, én igen. Soha még így nem zúgott egy tápom se, mint ez. Pocsék megoldás...
(#) Kicsa válasza mohinger hozzászólására (») Jan 23, 2018
Akkor is zajos lenne a táp,ha teljes hidas diódás egyenirányítás után a szűrt egyenfeszültséget kötném rá a cső két darab bemenetére? Ilyenkor,csak mint késleltető elem kapna szerepet a cső.
Lehet egyáltalán egyenfeszültséget rákötni?

Szerk.: Meg is találtam,az oldal alján...

Hibrid egyenirányítás
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
(#) (Felhasználó 116638) válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 23, 2018
Az ilyen "lenne", meg "vóna" dolgokba ne menjünk bele, mert a feltételezés a kudarc szülőanyja.
Építsd meg a tápot, aztán mérd meg a kimenőfeszt, hogy mennyi az AC komponens tartalma.
10H-100µF után már nem hiszem hogy probléma lenne.
Kisérletezz, építs, mérj. Nem kell mindent készpénznek venni amit itt olvasol.
Nyomasd a személyes tapasztalatot.
(#) mohinger válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 23, 2018
Az már jobb megoldás, működik is. Amint eggyel felettem írták: próbáld ki.
(#) CIROKL válasza mohinger hozzászólására (») Jan 23, 2018
Nem lehet érteni mi zug egy tàpban ?
(#) mohinger válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2018
Elnézést, hülyén fogalmaztam. Olyan zajt termelt a táp, hogy az erősítő borzasztóan zúgott tőle.
(#) Kicsa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Jan 23, 2018
Rendben van,megfogadom a tanácsokat! Ezt a megoldást hagyom így,építem tovább a táp részeket. Ha élesztés során probléma lesz,akkor egyszerűen beépítem a diódás egyenirányítást...légszereléssel készül az erősítő.
Teszek fel egy képet,a fűtések be vannak kötve a csövekre. Ez az első nap vége,a kábelezést tekintve
A kicsi toroid az egyenirányító fűtése (5V 5A),a hálótrafó és a kimenők a sasszi másik felén találhatóak.
2 db GU 50 , 2 db 6H8C és az 5U8C egyenirányító.
Alul középen a kakukktojás,valószínűleg az a cső csak "dísz" lesz. (Először másik kapcsolás szerint indultam el,de a kivágást már nem tudom "visszacsinálni" )

1.jpg

Következő: »»   1982 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem