Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Kiszaladtam és megcsináltam a változtatást, a tápágba betettem a 47 ohmot, sokkal lejjebb ment a búgás, mostmár elég halk lett, alakul de még mindíg búg, ezzel a beállítással mgmértem a katódon az áramfelvételt 1 ohmos ellenállással, 54mA-t mutat. Ki is próbáltam mit muzsikál, hát nem rossz csak úgy szól mintha egy erősítőn teljesen letekerném a mélyet, semmi mély nincs, a magasak közepek szépek de mély az nincs, ezt a triódából való átkötést hogyan tudom megoldani, mit kellene hová átkötnöm? Jelenleg ÍGY néz ki a történet, annyi módosítással hogy a katód ellenállás most 470ohm.
Gu-50-hez nincs ? Ilyen áron megérné !
[OFF]A Vistán nincs Office .
Olyan kérdésem lenne,hogy valami ,,telepes" csöves erősítőt szeretnék csinálni,mert János hegyen tervezek valahogy a közeljövőben szervezni egy összejövetelt,és valami zenekeltő eszközt is szeretnék vinni,viszont ott áramforrás nem igazán van(max ,, enyhén" illegális módon,az is csak ha felkapcsolták már a közvilágítást,ami nem messze a tűzrakó helytől van)de azt meg nem akarom! Nem SOS a dolog,2-3 hét múlva lenne ez az összejövetel!Ezúton megjegyzem,hogy akár csőbarát találkozót is lehetne csinálni egy másik időpontban lehetne hússütögetés,vagy ilyesmi! Előre is köszönöm a segítséget!
Egy kis riasztó akksiról is el lehetne fűtögetni a csöveket (Pl. ECC83+2XEL84 sorba), de az anódtáp az már egy kicsit nehezebb dolog. Azt meg autóakksival, egy DC/DC konverterrel.
18 autóakku sorbakötve az anódtáp .
A táp adott volt a G807-é "Letornászom" majd 400 V alá és ott is megmérem. Az anódba először 12K/2W-os ellenállást tettem, aztán gyorsan lecseréltem amint elkezdett "sápadni" a hőtől. 5W-ból meg csak 10Kohmost találtam. Néztem, hogy az általad mutatott kapcsolásban 15Kohmot írnak, megpróbálom azzal is. Arra viszont nem figyeltem, hogy a katód csak néhány V-on van, ezért oda 200V-os elkót raktam, abból meg a 100µF-os volt a legnagyobb. Annak az értékét is megnövelem majd. Összerakok egy osztót és belövöm a szimmetrikus vágást. Ha 400V környékén is ilyen jó ez a cső, akkor egy 320V/100mA, 180V/500mA, 80V/100mA-es nagyfesz trafóval (a fűtések a másikon!) jók lehetünk akár mindkét kapcsoláshoz. Ezt a meghajtást nem egészíteném ki egy katódkövetővel, hiszen Te is azért ajánlottad, mert ez a csö egymaga is elbír a 6C33C-vel.
Ha mégsem nyer, még mindig jöhet a másik 12AX7 SRPP-12BH7 katódkövetős. Most már csak a végcsövek hiányoznak
Akkor most már csak az a gond, hogy mindegyikből mindössze kettőt-kettőt vettem és nincs utánpótlás
No meg az, hogy még be kell szereznem a 6C33C-ket hozzá, talán az elektroncso.hu-ról...
A kapcsolás szerint tetródában van .
Mély hiány a kimenőd miatt is lehet , de a 100n-t is megnövelném .
Úgy tünik megfejtettük Köbzolival mi a hiba, erős a gyanu, sőt biztos, hogy kevés a trafó szekunder teljesítménye, eredetileg ez egy EAG760/C táp trafója volt, van neki 2*650V kimenete a 807 PP-nek, illetve van 2*300 körül az ECC83-aknak, na nekem ezen lógnak most a G807-ek és az ECC-k, valószínű nem bírja és ezért esik le a fesz, nincs mit tenni, másik trafó kell, de akkor már másik kapcsi is lesz, de legalább a doboz jó lett .
Köszi mindenkinek az eddigieket.
20000Ft ehhez egy aksiért egy kicsit sok. Inkább megyek, aztán tekerem a biciklit, rá egy generátor...
[OFF]Megvan az Open Office is, meg a Microsoft Office is, de nincs kedven helrakni, mert akkor újra kell indítani a gépet, Titeket meg nem hagylak itt. Na mindjárt felrakom, csak elolvasom, amit eddig írtatok.
Szerintem 400V táp nem rossz választás , az anódban max. 12K -val próbáld 15k az sok (ott párhuzamosan volt kötve 2db ha jól emlékezem ) , de alacsonyabb feszültségnél már biztos , hogy kisebb kell .
Szerintem Te is 2db ellenállás párhuzamos kötésével csináld majd , jobb a hőleadás és más előnyökkel is jár . Katódkövetőt én sem raknék hozzá , csak a kisérlet kedvéért említettem .. 6C33C tápjába azért C-L-C szűrést javasolnék , (az áteresztőst meghagynám az előfoknak ) oldalanként külön fojtóval . Meghajtás tápját külön tekercsről és ott oldalanként elválasztanám 1-1 R-C taggal , mint a mostani SE-ben csináltad .
Hol vannak a kimenők? Én a táblázatban csak csöveket látok.
Azokat már megvettem
Azért az összeset nem hiszem, hogy elvitted volna . A GU-50-nek próbára nem jó egy 220/14V-os hiperszil? Anódfesztrafóm még nincs, úgyhogy még nem sok mindent tudok csinálni. Már az EL84 SE nagyot szól, hát akkor ez?!
Miért ne vettem volna? Próbára jó a hálózati is, csak meg ne lássa más
Müszi láthatja, de Kócos nem. Azért hiperszil, mert azt nem kell átlemezelni. A többi EI-t még használni akarom másra.
Elekroncso.hu kilőve. 22000Ft-ot biztos nem adnék egy kimenőért, meg kettő kell belőle.
A meghajtásnak szánnám a 320V/100mA-es tekercset, vagy Te még ezt is kettészednéd oldalanként? Kérlek vedd figyelembe, hogy én nem tudok trafót tekercselni, aki meg elvállalja, azt nem ilyeszteném meg ha nem muszáj mégtöbb tekercsel.
A fent vázolt ok miatt lenne szimpatikusabb az áteresztő tranzisztoros szűrés is "minden szinten". A tekercsek ekkora áramnál már úgy szórhatnak, hogy ember legyen a talpán aki megakadályozza hogy egymást zavarják. Meg aztán még a kimenőnek sem kerítettem "vasat", nemhogy még plusz két fojtónak. A börzén EI-ből és hiperszilből is láttam egy-egy alkalmas méretüt, de a párja nélkül mit kezhettem volna velük
Na ezért kell érdeklődni :yes: van még neki én pl ma is beszéltem vele este vagy holnap küld képeket...4-500ft a kimenő 1000a háló
Egy tekercsről mehet a meghajtás tápja .
Fojtó fontos lenne , ekkora áramot már nem gazdaságos áteresztőre bízni és a hangja is más lenne ..Két fojtó esetén nem kellene túl nagy vas , SM65 (55) már elegendő lehet . Fojtót Te is tudnál tekerni. Felvázoltam a legegyszerűbb táp megoldását . Előfokhoz persze mehet az átersztő is , de az elválasztás maradna .
Nem jó ez a kapcsolás neked, alakítsd át ilyenre:807 SE
Tetródás kötésű a te kapcsolásod is, de a 807 a segédrácsán nagyon érzékeny (jól vezérelhető a segédrácson is), ezért sokkal könnyebb kézben tartani a brummot, ha külön meg van szűrve neki a feszültség (a táp nagyon kicsi brummját is felerősíti), másik probléma, hogy valószínűleg alacsonyabb segédrácsfesznél lesz szimmetrikus a kimenőjel (nem tápfeszen). A 807-es katódellenállását hidegíteni kell (szerintem legalább 500 µF-al), a rácsával sorosan nagyon-nagyon sok a 10 kohm, mindenképpen 1 kohm alatti ellenállást találj ide.
Ezt is megértem, hogy "iskola példa" lehetett egy próbálkozáson ezen az oldalon.
Köszönet érte az "oktatóimnak"
Üdv!
Kicsit kutakodtam. Ha telepes csövekből készítenénk erősítőt, akkor 4 db DL 91 (1S4T) PPP üzemben ki lehetne csikarni akár 1.2 W-ot is. (a többi sem sokkal jobb, DL 94, 96) Jó lehet az a megoldás hogy 750 W Honda, vagy egy 300 W os 12/230 V inverter, de olyan ami 11,6 V-nál megáll, mert különben nem mentek haza, bár ha lejtőnek lefelé állsz meg akkor még lehet esély.
Rendben, megpróbálom. Biztosan nem lehet gazdaságos, hiszen már a G807-nél a 140mA-el is fűtök rendesen. Gondoltam, ez lesz majd a téli erősítőm
Talán nem kell nekem tekercselnem, (mert a vason és a tekercsanyagon kívül csak a tehetségem hiányzik hozzá), de a vasat valahonnan meg kell szereznem, hacsak nem rendelem készre egy profi műhelyben néhány 10000Ft-ért darabját... Lehet valahol külön vasat rendelni elérhető áron?
Hmm köszi a dolgot,de az a gyanúm,hogy sajnos mégis félvezetős megoldást kell alkalmaznom,mert most jut el az agyamig a tény,hogy a csöveshez kimenő kell(hacsak nem otl-t csinálok)! kimenőm meg nincs,és még két egyforma 220/12 voltos trafóm sincs hogy esetleg ideiglenes formába ráaggassam,szóval így jártam! Mindenesetre köszönöm a segítséget!
Vasat lehetne rendelni , de az sem lenne gazdaságos .
Jobb nézelődni hirdetésekben .. Kimenőnek SM102B megfelelne .
rockersrac: Én is azt mondom, hogy építs inkább 12/220-as invertert. Aztán utána már Te döntöd el, hogy mit építesz. Ide Jó lenne egy 807, vagy egy Pl500 PP.
Ha fizeted,akkor szívesen csinálok(vagy akkor inkább már veszek készen) invertert!
Nem kell oda annyi 2N3055, csak 1-1db, meg a trafónak sem kell akkorának lennie.
Igen, ezt a kapcsolást is nézegettem, csak nem volt itthon hozzá alkatrészem, de úgy tűnik most már, hogy nem átalakítom, hanem újra fogom építeni az egészet, a trafó se jó hozzá mint kiderült mert az erősebb áramú része túl nagy feszültségű, a 2*300V körüli része pedig nagyon zsenge teljesítményű, nem bírja el még az egy oldalt sem, köbzoli mesterrel átbeszéltük, azt fogom csinálni, hogy van egy 300VA-os EI-m 220-as primerel, erre tisztességesen megtekerek 2*280V-ot, 50V-ot 2*6,3-at és 4V-ot az AZ4 számára, így egy tisztességes tápja lesz az erősítőnek, erre már biztosabban lehet építkezni, de ezt a kapcsolást fogom megépíteni amit linkeltél mindenképpen. Ez gondolom direkt 807-esre van méretezve. Szépen megrendelem inkább a hozzávalókat és rendesen megépítem, nem akarom össze kendácsolni, annak nincs értelme. Egyetlen dolgot kérdeznék, ebbe a kapcsolásba ugye jó az ECC83 is, és nem gond e , ha párhuzamosan kötöm az egy csövön belül lévő kettős triódát, ugyanis, nem tudom miért, talán figyelmetlenségből, de kér ECC83-at épitettem a dobozba, a két 807 mellé, utólag jöttem rá, hogy egy is elég lett volna, így ha már benn van gondoltam mindkettőt használnám, Müszi pedig javasolta a párhuzamos kötést, neked erről mi a véleményed?
Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |