Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   558 / 2208
(#) Doncso válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2009
Kiszaladtam és megcsináltam a változtatást, a tápágba betettem a 47 ohmot, sokkal lejjebb ment a búgás, mostmár elég halk lett, alakul de még mindíg búg, ezzel a beállítással mgmértem a katódon az áramfelvételt 1 ohmos ellenállással, 54mA-t mutat. Ki is próbáltam mit muzsikál, hát nem rossz csak úgy szól mintha egy erősítőn teljesen letekerném a mélyet, semmi mély nincs, a magasak közepek szépek de mély az nincs, ezt a triódából való átkötést hogyan tudom megoldani, mit kellene hová átkötnöm? Jelenleg ÍGY néz ki a történet, annyi módosítással hogy a katód ellenállás most 470ohm.
(#) mark.budai válasza Action2K hozzászólására (») Máj 12, 2009
Gu-50-hez nincs ? Ilyen áron megérné !
[OFF]A Vistán nincs Office .
(#) rockersrac hozzászólása Máj 12, 2009
Olyan kérdésem lenne,hogy valami ,,telepes" csöves erősítőt szeretnék csinálni,mert János hegyen tervezek valahogy a közeljövőben szervezni egy összejövetelt,és valami zenekeltő eszközt is szeretnék vinni,viszont ott áramforrás nem igazán van(max ,, enyhén" illegális módon,az is csak ha felkapcsolták már a közvilágítást,ami nem messze a tűzrakó helytől van)de azt meg nem akarom! Nem SOS a dolog,2-3 hét múlva lenne ez az összejövetel!Ezúton megjegyzem,hogy akár csőbarát találkozót is lehetne csinálni egy másik időpontban lehetne hússütögetés,vagy ilyesmi! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 12, 2009
Egy kis riasztó akksiról is el lehetne fűtögetni a csöveket (Pl. ECC83+2XEL84 sorba), de az anódtáp az már egy kicsit nehezebb dolog. Azt meg autóakksival, egy DC/DC konverterrel.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 12, 2009
18 autóakku sorbakötve az anódtáp .
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Máj 12, 2009
A táp adott volt a G807-é "Letornászom" majd 400 V alá és ott is megmérem. Az anódba először 12K/2W-os ellenállást tettem, aztán gyorsan lecseréltem amint elkezdett "sápadni" a hőtől. 5W-ból meg csak 10Kohmost találtam. Néztem, hogy az általad mutatott kapcsolásban 15Kohmot írnak, megpróbálom azzal is. Arra viszont nem figyeltem, hogy a katód csak néhány V-on van, ezért oda 200V-os elkót raktam, abból meg a 100µF-os volt a legnagyobb. Annak az értékét is megnövelem majd. Összerakok egy osztót és belövöm a szimmetrikus vágást. Ha 400V környékén is ilyen jó ez a cső, akkor egy 320V/100mA, 180V/500mA, 80V/100mA-es nagyfesz trafóval (a fűtések a másikon!) jók lehetünk akár mindkét kapcsoláshoz. Ezt a meghajtást nem egészíteném ki egy katódkövetővel, hiszen Te is azért ajánlottad, mert ez a csö egymaga is elbír a 6C33C-vel.
Ha mégsem nyer, még mindig jöhet a másik 12AX7 SRPP-12BH7 katódkövetős.
Most már csak a végcsövek hiányoznak
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2009
Akkor most már csak az a gond, hogy mindegyikből mindössze kettőt-kettőt vettem és nincs utánpótlás
No meg az, hogy még be kell szereznem a 6C33C-ket hozzá, talán az elektroncso.hu-ról...
(#) CHZ válasza Doncso hozzászólására (») Máj 12, 2009
A kapcsolás szerint tetródában van .
Mély hiány a kimenőd miatt is lehet , de a 100n-t is megnövelném .
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Máj 12, 2009
Úgy tünik megfejtettük Köbzolival mi a hiba, erős a gyanu, sőt biztos, hogy kevés a trafó szekunder teljesítménye, eredetileg ez egy EAG760/C táp trafója volt, van neki 2*650V kimenete a 807 PP-nek, illetve van 2*300 körül az ECC83-aknak, na nekem ezen lógnak most a G807-ek és az ECC-k, valószínű nem bírja és ezért esik le a fesz, nincs mit tenni, másik trafó kell, de akkor már másik kapcsi is lesz, de legalább a doboz jó lett .
Köszi mindenkinek az eddigieket.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2009
20000Ft ehhez egy aksiért egy kicsit sok. Inkább megyek, aztán tekerem a biciklit, rá egy generátor...
[OFF]Megvan az Open Office is, meg a Microsoft Office is, de nincs kedven helrakni, mert akkor újra kell indítani a gépet, Titeket meg nem hagylak itt. Na mindjárt felrakom, csak elolvasom, amit eddig írtatok.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 12, 2009
Szerintem 400V táp nem rossz választás , az anódban max. 12K -val próbáld 15k az sok (ott párhuzamosan volt kötve 2db ha jól emlékezem ) , de alacsonyabb feszültségnél már biztos , hogy kisebb kell .
Szerintem Te is 2db ellenállás párhuzamos kötésével csináld majd , jobb a hőleadás és más előnyökkel is jár . Katódkövetőt én sem raknék hozzá , csak a kisérlet kedvéért említettem ..
6C33C tápjába azért C-L-C szűrést javasolnék , (az áteresztőst meghagynám az előfoknak ) oldalanként külön fojtóval . Meghajtás tápját külön tekercsről és ott oldalanként elválasztanám 1-1 R-C taggal , mint a mostani SE-ben csináltad .
(#) mark.budai hozzászólása Máj 12, 2009
Hol vannak a kimenők? Én a táblázatban csak csöveket látok.
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 12, 2009
Azokat már megvettem
Azért az összeset nem hiszem, hogy elvitted volna . A GU-50-nek próbára nem jó egy 220/14V-os hiperszil? Anódfesztrafóm még nincs, úgyhogy még nem sok mindent tudok csinálni. Már az EL84 SE nagyot szól, hát akkor ez?!
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 12, 2009
Miért ne vettem volna? Próbára jó a hálózati is, csak meg ne lássa más
Müszi láthatja, de Kócos nem. Azért hiperszil, mert azt nem kell átlemezelni. A többi EI-t még használni akarom másra.
Elekroncso.hu kilőve. 22000Ft-ot biztos nem adnék egy kimenőért, meg kettő kell belőle.
A meghajtásnak szánnám a 320V/100mA-es tekercset, vagy Te még ezt is kettészednéd oldalanként? Kérlek vedd figyelembe, hogy én nem tudok trafót tekercselni, aki meg elvállalja, azt nem ilyeszteném meg ha nem muszáj mégtöbb tekercsel.
A fent vázolt ok miatt lenne szimpatikusabb az áteresztő tranzisztoros szűrés is "minden szinten".
A tekercsek ekkora áramnál már úgy szórhatnak, hogy ember legyen a talpán aki megakadályozza hogy egymást zavarják. Meg aztán még a kimenőnek sem kerítettem "vasat", nemhogy még plusz két fojtónak. A börzén EI-ből és hiperszilből is láttam egy-egy alkalmas méretüt, de a párja nélkül mit kezhettem volna velük
(#) jandark válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 12, 2009
Na ezért kell érdeklődni :yes: van még neki én pl ma is beszéltem vele este vagy holnap küld képeket...4-500ft a kimenő 1000a háló
Egy tekercsről mehet a meghajtás tápja .
Fojtó fontos lenne , ekkora áramot már nem gazdaságos áteresztőre bízni és a hangja is más lenne ..Két fojtó esetén nem kellene túl nagy vas , SM65 (55) már elegendő lehet . Fojtót Te is tudnál tekerni.
Felvázoltam a legegyszerűbb táp megoldását .
Előfokhoz persze mehet az átersztő is , de az elválasztás maradna .

TÁP.WMF

(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Máj 12, 2009
Nem jó ez a kapcsolás neked, alakítsd át ilyenre:807 SE
Tetródás kötésű a te kapcsolásod is, de a 807 a segédrácsán nagyon érzékeny (jól vezérelhető a segédrácson is), ezért sokkal könnyebb kézben tartani a brummot, ha külön meg van szűrve neki a feszültség (a táp nagyon kicsi brummját is felerősíti), másik probléma, hogy valószínűleg alacsonyabb segédrácsfesznél lesz szimmetrikus a kimenőjel (nem tápfeszen). A 807-es katódellenállását hidegíteni kell (szerintem legalább 500 µF-al), a rácsával sorosan nagyon-nagyon sok a 10 kohm, mindenképpen 1 kohm alatti ellenállást találj ide.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2009
Ezt is megértem, hogy "iskola példa" lehetett egy próbálkozáson ezen az oldalon.
Köszönet érte az "oktatóimnak"
(#) pucuka válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 12, 2009
Üdv!
Kicsit kutakodtam.
Ha telepes csövekből készítenénk erősítőt, akkor 4 db DL 91 (1S4T) PPP üzemben ki lehetne csikarni akár 1.2 W-ot is. (a többi sem sokkal jobb, DL 94, 96)
Jó lehet az a megoldás hogy 750 W Honda, vagy egy 300 W os 12/230 V inverter, de olyan ami 11,6 V-nál megáll, mert különben nem mentek haza, bár ha lejtőnek lefelé állsz meg akkor még lehet esély.
Rendben, megpróbálom. Biztosan nem lehet gazdaságos, hiszen már a G807-nél a 140mA-el is fűtök rendesen. Gondoltam, ez lesz majd a téli erősítőm
Talán nem kell nekem tekercselnem, (mert a vason és a tekercsanyagon kívül csak a tehetségem hiányzik hozzá), de a vasat valahonnan meg kell szereznem, hacsak nem rendelem készre egy profi műhelyben néhány 10000Ft-ért darabját...

Lehet valahol külön vasat rendelni elérhető áron?
(#) rockersrac válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2009
Hmm köszi a dolgot,de az a gyanúm,hogy sajnos mégis félvezetős megoldást kell alkalmaznom,mert most jut el az agyamig a tény,hogy a csöveshez kimenő kell(hacsak nem otl-t csinálok)! kimenőm meg nincs,és még két egyforma 220/12 voltos trafóm sincs hogy esetleg ideiglenes formába ráaggassam,szóval így jártam! Mindenesetre köszönöm a segítséget!
Vasat lehetne rendelni , de az sem lenne gazdaságos .
Jobb nézelődni hirdetésekben ..
Kimenőnek SM102B megfelelne .
(#) mark.budai válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2009
rockersrac: Én is azt mondom, hogy építs inkább 12/220-as invertert. Aztán utána már Te döntöd el, hogy mit építesz. Ide Jó lenne egy 807, vagy egy Pl500 PP.
(#) rockersrac válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 12, 2009
Ha fizeted,akkor szívesen csinálok(vagy akkor inkább már veszek készen) invertert!
(#) mark.budai válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 12, 2009
Nem kell oda annyi 2N3055, csak 1-1db, meg a trafónak sem kell akkorának lennie.
(#) Doncso válasza sturbi hozzászólására (») Máj 12, 2009
Igen, ezt a kapcsolást is nézegettem, csak nem volt itthon hozzá alkatrészem, de úgy tűnik most már, hogy nem átalakítom, hanem újra fogom építeni az egészet, a trafó se jó hozzá mint kiderült mert az erősebb áramú része túl nagy feszültségű, a 2*300V körüli része pedig nagyon zsenge teljesítményű, nem bírja el még az egy oldalt sem, köbzoli mesterrel átbeszéltük, azt fogom csinálni, hogy van egy 300VA-os EI-m 220-as primerel, erre tisztességesen megtekerek 2*280V-ot, 50V-ot 2*6,3-at és 4V-ot az AZ4 számára, így egy tisztességes tápja lesz az erősítőnek, erre már biztosabban lehet építkezni, de ezt a kapcsolást fogom megépíteni amit linkeltél mindenképpen. Ez gondolom direkt 807-esre van méretezve. Szépen megrendelem inkább a hozzávalókat és rendesen megépítem, nem akarom össze kendácsolni, annak nincs értelme. Egyetlen dolgot kérdeznék, ebbe a kapcsolásba ugye jó az ECC83 is, és nem gond e , ha párhuzamosan kötöm az egy csövön belül lévő kettős triódát, ugyanis, nem tudom miért, talán figyelmetlenségből, de kér ECC83-at épitettem a dobozba, a két 807 mellé, utólag jöttem rá, hogy egy is elég lett volna, így ha már benn van gondoltam mindkettőt használnám, Müszi pedig javasolta a párhuzamos kötést, neked erről mi a véleményed?
Üdv.
(#) pucuka válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 12, 2009
Üdv!
Válassz!
Nem is olyan drága
Következő: »»   558 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem